Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way na Tonsilach gdn20/80/3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 way na Tonsilach gdn20/80/3

Witam.

Niecały rok temu zastanawiałem się nad zbudowaniem suba BP 6th na głośniku gdn20/80, który wsparłby moje Space 86. Pokój ma wymiary trochę ponad 4x7m, a to za dużo jak na dwie te kolumienki. Nie śpieszyło mi się z rozpoczynaniem działań, po drodze zrobiłem inną konstrukcję, aż w końcu przyszedł czas na rozejrzenie się za gdn20/80. Plany jednak się zmieniły, kiedy natknąłem się na gdn20/80/3. Z racji, że te głośniki mają po 15ohm wpadł mi do głowy pomysł, aby zakupić 4 sztuki i dać po 2 na kolumnę równolegle co da mi kolumny o impedancji ~8 ohm (mój wzmak nie toleruje 4ohm), zaciekawiły mnie też podwójne magnesy i to, że są to głośniki eksportowe, czyli rzadziej spotykane wyroby Tonsila. Symulacje w BassBox6 wypadły zadowalająco więc zakupiłem owe 20/80/3. Z początku chciałem dokupić do nich gdm12/60/2, ale postanowiłem wziąć mocniejsze gdm16/80/1. Wysokie tony to gdwk9/120. O zwrotnicach wspomne później, ale powiem tylko tyle, że wczoraj cały dzień bezradnie szukałem rozwiązania problemu jaki stanowią obecne zwrotki jakie w nich siedzą.

Całość wykonana z MDF'u 16mm, a górna i dolna ścianka 19mm. Objętość to ok 65L, strojona na 38Hz (dokładne strojenie jeszcze zmierzę). BR szczelinowy 165x80mm długi na 25cm. W środku trochę wzmocnień, głównie po dwie belki łączące ze sobą boczne ścianki, po trzy listewki dla usztywnienia frontu i z kilka między pozostałymi płytami. Kolumny szyte wkrętami i klejone klejem Rakoll Express - bardzo polecam,świetnie się spisał. Kolumny będą stać na kolcach, mam jeszcze łączeniówki maskownic, może wykonam za jakiś czas. Z tego co pamiętam zastosowane kable miały 2x1,5mm, do głośników mam jeszcze ramki. Zastosowałem wbijane podkładki z gwintem na śrubę, też świetna sprawa. Wrzucam kilka fotek, może jutro zrobię aktualne.

DSC01302.jpg2013-07-08 12.03.52.jpgDSC01297.jpgDSC01292.jpgDSC01291.jpgDSC01290.jpgDSC01245.jpgDSC01243.jpg2013-07-08 12.06.30.jpgDSC01237.jpg

Trochę to trwało, ale cierpliwość się opłaciła, obudowy wyszły lepiej niż przewidywałem. Nie jestem jednak pewien, czy strojenie nie wyszło niżej niż planowałem, ale tak jak wyżej pisałem: niedługo to sprawdzę.

Niestety problem jest ze zwrotnicami... Robił je DDN (Dj Di Nitro) o którego przekrętach można znaleźć sporo na elektrodzie, niestety ja także padłem ofiarą tego oszusta. Zwrotki są poprostu do niczego, wyrzuciłem 170zł w błoto... Niestety z braku oprzyrządowania i doświadczenia w tym temacie nie wykonam sam zwrotnic, ale trzymam kciuki, że ktoś z Was zechce mi pomóc, ogłoszenie zamieściłem wczoraj wieczorem tu na forum. Ogólnie zwrotki są koszmarne: basy wyją średnicą, gdm które miały być przytłumione nie mają żadnego l-pad'a, równolegle z gdwk były rezystory, dzięki którym kolumny nie miały wogóle sopranu, żadnych schematów ani wyników pomiarów, które mi obiecano - nie dostałem... niestety nie mam żadnego kontaktu z tym sz(...), ale i tak marne szanse, że zwróciłby mi pieniądze...

Narazie tyle, kolumny mam w drugim mieszkaniu, jutro tam się wybieram to zrobię kilka zdjęć jak wyglądają z ramkami na głośnikach.
    Pozdrawiam

Wykonanie mi sie podoba, jeszcze fornir i cacy.

Rozmawialiśmy dziś na elektrodzie w sprawie zwrotnic, niestety w tym wypaku musisz szukac kogoś ze swojego miasta kto Ci wszystko pomierzy i zaprojektuje zwrotki ew. wysyłka kolumny do kogoś.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Komora dla średniaka będzie?
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dobry zestawik by był gdyby dać coś lepszego na średnie i wysokie tony.

Skomentuj

Zamieszczone przez dawid_d4 Zobacz posta
          Niestety problem jest ze zwrotnicami... Robił je DDN (Dj Di Nitro) o którego przekrętach można znaleźć sporo na elektrodzie, niestety ja także padłem ofiarą tego oszusta. Zwrotki są poprostu do niczego, wyrzuciłem 170zł w błoto...
          Nic dziwnego, ten gość nie ma nawet podstawowej wiedzy na temat audio, a co dopiero o projektowaniu zwrotnic.
          Wystarczy poczytać jego wpisy na forum, niektóre to sobie nawet zgrałem na kompa żeby w razie co poprawić sobie humor :rolleyes:

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Komora dla średniaka będzie?
            nie bedzie bo to zamkniety kosz. chociaz ja bym mu dal komore

Skomentuj

Kosz ma po bokach dwa okna zaklejone filcem. Nie jest zamknięty.

---------- Post dodany o 18:19 ---------- Poprzedni post o 18:06 ----------

poza tym GDN 20/80/3 -15om oferowany obecnie w www.skleptonsil.pl ma pojedynczy mały magnes.

Model głośnika o takim oznaczeniu siedział w obudowie FA na przykład w Tonsil Tango 200 i Classic 1 - w wersji 8 jak i 15 om.

Jego parametry które znalazłem wskazują że lepszą objętością BR dla dwóch takich głośników jest raczej 50 litrów strojone na 45hz.

Skomentuj

Fajny projekt .
                Sporo wkrętów wykorzystałeś ( ściankę na poddaszu bym sobie postawił :flapper: )
                Komora faktycznie za duża do tych GDN-ów i jak radzi arwas 50 litrów to już max.
                Czekam na zdjęcia z finalnego wykończenia.

[/COLOR]poza tym GDN 20/80/3 -15om oferowany obecnie w www.skleptonsil.pl ma pojedynczy mały magnes.
                Jak widać GDN 20/60/3 to raczej nie produkt oferowany w wskazanym sklepie, parametry może i są właściwe ale do głośników produkowanych w " starym Tonsilu ".

Skomentuj

Nie jestem jednak pewien, czy strojenie nie wyszło niżej niż planowałem, ale tak jak wyżej pisałem: niedługo to sprawdzę.
                  jak liczyles?

czy mi sie wydaje, czy kupiles wszystkie glosniki nowe?

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                  Dobry zestawik by był gdyby dać coś lepszego na średnie i wysokie tony.
                  lepszego, ale niekoniecznie innego.
                  mialem jednoczesnie w naprawie w/w GDMa oraz GDM 18/80
                  GDM 16/80/1 bym wyrzucil do smieci!
                  GDN 18/80 zostaje u mnie na dluzej i czeka na okazje. glosnik ma potencjal

na gore bym juz dal cos wyzszej klasy

szczerze mowiac to ja bym tez tam dolozyl drugi front z podfrezowaniami :/

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Nic dziwnego, ten gość nie ma nawet podstawowej wiedzy na temat audio, a co dopiero o projektowaniu zwrotnic.
                  to zdazylem na szybko zobaczyc...

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  niektóre to sobie nawet zgrałem na kompa żeby w razie co poprawić sobie humor
                  a to mozesz przytoczyc?

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                  Kosz ma po bokach dwa okna zaklejone filcem. Nie jest zamknięty.
                  tak, zgadza sie. ale w mildtonach nie maja osobnej komory

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post o 22:13 ----------

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                  Komora faktycznie za duża do tych GDN-ów i jak radzi arwas 50 litrów to już max.
                  tutaj bym sie nie zgodzil. nie znam glosnika, ale 25 litrow jak na starego tonsila to moze byc malo

Skomentuj

- Komory dla średniaków nie będzie - dziś trochę dałem kolumnom mocy i mimo to nie trzęsie nimi zbyt mocno
                    - Obecnie oferowane (z resztą od niedawna) 20/80/3 pewnie się różnią od moich: ja kupiłem swoje jako nówki, tyle, że przeleżały dobrych kilka lat na magazynie. Ogólnie hurtownia wycofywała się z oferty Tonsila z powodu braku ciągłości dostaw itp, więc wyprzedawała wszystko co znaleźli w magazynach. GDM kupiłem bezpośrednio od producenta, a GDWK w sklepie w Białymstoku
                    - strojenie liczyłem w BassBox6 Pro, mając świadomość, że skoro będę budował tunel na ściance wyjdzie trochę niżej (wyliczyłem 41, ale jest niżej)
                    - drugiego frontu z podfrezowaniem nie mam jak wykonać, i tak jestem bardzo zadowolony, że jak na moje warunki obudowy wyszły precyzyjnie
                    - jeśli chodzi o litraż, to myślę, że jest ok, bo membrana ma stosunkowo mały wychył, a kolumny nawet przy szybkiej podwójnej stopie kopią "na czas". Jednak jeśli ktoś będzie robił takowy projekt pod metal lub inną szybką muzę myślę, że można dać trochę krótszy tunel i uzyskać jeszcze lepsze podbicie w wyższych partiach basu. Niemniej grają one przyjemnie i miękko - niezła głębia przy rapie czy elektronicznej
                    - prośba do Was: jeśli kojarzycie kogoś z okolic Ełku, załóżmy w promieniu 100km kto wykonałby porządne zwrotnice to proszę o kontakt do tej osoby

Pytanie: co polecanie na uszczelki pod głośniki? Jak robiłem suba na 12 calach i 15 calach użyłem takiej piankowej tasiemki do drzwi, nieźle się spisała i nie była droga
                    Ogólnie trochę pobawiłem się w equalizerze i doszedłem do wniosku, że gdybym miał w nich dobrej klasy zwrotnice prezentowałyby przepiękną przestrzeń...

W sumie pochwały za wykonanie należą się w dużej mierze ojcu, który wykonał większą cześć roboty nad złożeniem obudów, niestety wzrok nie pozwala mi na samodzielne wykonanie

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 00:58 ---------- Poprzedni post o 00:56 ----------

p.s. Parametry GDN'a brałem stąd:
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1703644.html

Skomentuj

dziś trochę dałem kolumnom mocy i mimo to nie trzęsie nimi zbyt mocno
                      bo nie bedzie. co nie zmienia faktu ze to troche bez sensu glosnik :/

- strojenie liczyłem w BassBox6 Pro, mając świadomość, że skoro będę budował tunel na ściance wyjdzie trochę niżej (wyliczyłem 41, ale jest niżej)
                      nie, nie bedzie nizej z powodu scianki
                      jaka objetosc przyjales? cala kolumna? czy odejmowales objetosc tunelu?

- drugiego frontu z podfrezowaniem nie mam jak wykonać
                      od czego ma sie forumowiczow

- jeśli chodzi o litraż, to myślę, że jest ok, bo membrana ma stosunkowo mały wychył, a kolumny nawet przy szybkiej podwójnej stopie kopią "na czas".
                      akurat to nie jest wyznacznikiem optymalnej pojemnosci dla GDNa :/

Pytanie: co polecanie na uszczelki pod głośniki?
                      hmm... rowna powierzchnie obudowy?
                      co wykrzywiles ze potrzebujesz tam uszczelki?
                      da sie kupic specjalne piankowe uszczelki do glosnikow. akkus lub sinuslive

niestety wzrok nie pozwala mi na samodzielne wykonanie
                      teraz trzeba je wykonczyc zebys mogl posluchac :/

jak nikt sie nie znajdzie to trzeba bedzie wysylac...

Skomentuj

- licząc odjąłem objętość tunelu i głośników i ok. litr od wzmonień, te 65 podaje z pamięci, jutro powiem ile dokładnie mam wyliczone
                        - jeśli chodzi o podfrezowanie: ja mam jeszcze zakupione ramki do głośników, na zdjęciach nie są zamontowane, jutro zrobię fotki z ramkami
                        - z tego co znalazlem na elektrodzie w którymś temacie o sw.stx.15.3.800 ktoś pisał, że trzeba zrobić 3 cm krótszą szczlin niż wyliczy program jeśli robi się wzdóż ścianki tunel
                        - licząc litraż patrzyłem na zejście, impulsowość, wychył membrany, prędość powietrza w br, jedyne czego nie rozumiem to Phase Plot, czyli zapewne przesunięcie fazy
                        - jeśli chodzi o uszczelki, to tak naprawdę zawsze je daję "z zasady", w sumie tutaj nie muszę bo chyba nie dmucha, jutro jak zamontuję ramki, to sprawdzę, dziś tylko z otworów na śrubki lekko dmuchało, więc nie mogłem sprawdzić
                        Jutro zamieszczę tez screeny z wyliczeń w BB6, znajdę rachunki i podam kosztorys

na dziś muszę już kończyć, dzięki za zainteresowanie :)

Skomentuj

- licząc odjąłem objętość tunelu i głośników i ok. litr od wzmonień
                          czyli faktycznie sie rozjechalo
                          podaj wymiary kolumn i dokladne wymiary b-r to sprawdze na ile masz strojone

- z tego co znalazlem na elektrodzie w którymś temacie o sw.stx.15.3.800 ktoś pisał, że trzeba zrobić 3 cm krótszą szczlin niż wyliczy program jeśli robi się wzdóż ścianki tunel
                          a hertz pisze w swoich PDFach ze umieszczajac tunel w narozniku mozemy go skrocic o iles tam %. BZDURA! sprawdzałem i strojenie sie nie zmienia!

- licząc litraż patrzyłem na zejście, impulsowość, wychył membrany, prędość powietrza w br
                          a powinienes sluchac

Skomentuj

Obudowa ma 64 litry, odejmując co trzeba, BB6 podaje 41Hz, a jak dziś sprawdzałem przy jakiej częst. jest najmniejszy x-max to jest to dokładnie 35Hz. BR jest odległy od tylnej ścianki 9,8mm, więc jak dodam tą odległość do długości BR to wychodzi 37. Kolumny nie maja jeszcze wygłuszenia, ale planuje wytłłumić je delikatnie - więc możliwe, że Fb wyjdzie jeszcze troszke niżej :/

Wyjeżdżam na kilka dni, więc jeśli o zwrotnice chodzi to tymczasowo tylko kontakt telefoniczny
                            Pozdrawiam

Skomentuj

miales podac wymiary a nie litraz z odjetym nie wiadomo czym
                              poda
                              a jak dziś sprawdzałem przy jakiej częst. jest najmniejszy x-max to jest to dokładnie 35Hz
                              jak? na oko?

BR jest odległy od tylnej ścianki 9,8mm
                              mozesz dac tego zdjecie lub jakis szkic? :/

tylko nie mow ze podobaja ci sie te pierscienie ozdobne :/

Skomentuj

ramki ozdobne sa koszmarne zwłaszcza przy tych proporcjach. Jak już maskować te GDNy to można zrobić cienka ściankę przednią odpowiednio wyfrezowaną żeby kryła ranty głośników i założyć ją na kołki do maskownic - tak jak maskownice tylko że bez materiału. Po prostu taka atrapa w formie przedniej ściany imitującej montaż głośników od wewnątrz.

Czy ten GDM ma przynajmniej centrycznie wklejony magnes? Czy precyzja wykonania jak we wszystkich?

Skomentuj

-nie odjąłem "nie wiadomo czego", tylko objętość tunelu, głośników i kilku listewek wzmacniających (policzyłem - ileż to roboty), zewnętrzne wymiary: 23x38x107cm, tu zdjęcie o które prosiłeś:

- tak, na oko, bo jak inaczej? przy 35 stoi w miejscu praktycznie, przy 34, czy 36 lekko drga i im dalej od 35 tym mocniej. Jeśli chodzi o samo strojenie: myślę, że jednak może ono być obniżone przez to, że tunel idzie wzdłuż ścianki - tym bardziej dolnej, przez co jest przy samej podłodze
                                  - ramki są dla mnie ok, inaczej bym ich nie brał. Kwestia upodobań

- GDM są ogólnie wporządku, choć moją uwagę przykuły podbiegunniki - mogły być odlane dokładniej, niestety to "nowy tonsil"

Jeśli chodzi o zwrotnice to nie zgłosił się nikt z okolic... liczyłem, że znajdzie się ktoś na przykład z Białegostoku. Myślę, że poczekam jeszcze trochę i jak nie zgłosi się nikt to poprostu wyślę kolumny kurierem dalej, do kogoś kto zrobi zwrotnice tak jak należy, boję się tylko je wysyłać, bo różnie to bywa...

Skomentuj

-nie odjąłem "nie wiadomo czego", tylko objętość tunelu, głośników i kilku listewek wzmacniających
                                    dla ciebie to "tylko" pare drobiazgow. dla poprawnego obliczenia strojenia to juz bardzo duzo!
                                    moje pierwsze podejscia do szczelinowki rozjezdzaly sie o 3-5Hz. obecnie trafiam +/- 1-2Hz

tu zdjęcie o które prosiłeś:
                                    zdajesz sobie sprawe ze twoj tunel jest dluzszy niz te deseczki?

- tak, na oko, bo jak inaczej?
                                    pomiarem impedancji glosnika :/

GDM są ogólnie wporządku, choć moją uwagę przykuły podbiegunniki - mogły być odlane dokładniej
                                    to nie odlew tylko wykrój z blachy - stad taki wyglad (szybciej i duzo taniej)

jak nie zgłosi się nikt to poprostu wyślę kolumny kurierem dalej, do kogoś kto zrobi zwrotnice tak jak należy, boję się tylko je wysyłać, bo różnie to bywa...
                                    jak sie boisz to wyslij same glosniki + schemat obudowy + pare grosza na testowa obudowe

Skomentuj

dla ciebie to "tylko" pare drobiazgow
                                      V tunelu, wzmocnień, głośników. Co pominąłem? Tunel: 4,90, wzmocnienia: 0,64, GDN: 0,77 (nie objętość całych głośników, a objętość zabierana wewnątrz obudowy, inaczej byłoby 1,83), GDM+GDWK: około 0,6... razem: 6,91. Bez odejmowania czegokolwiek wewnątrz obudowy jest 71,11. Summa summarum objętość obudowy wynosi 64,2. Tak to liczyłem, nie wiem gdzie widzisz błąd, jak na mój gust jest OK

zdajesz sobie sprawe ze twoj tunel jest dluzszy niz te deseczki?
                                      tak:
                                      BR jest odległy od tylnej ścianki 9,8cm, więc jak dodam tą odległość do długości BR[...]
                                      nie wiem tylko jak bardzo dłuższy

pomiarem impedancji glosnika :/
                                      Niestety nie posiadam miliomomierza, jedynie uniwersalny miernik przeciętnej jakości. Jest jeszcze trochę innych sposobów na mierzenie Fb, ale najprostsze do wykonania było obserwowanie zależności xmax od f.

Jeśli chodzi o zwrotnice: jeśli wyślę swoje głośniki i zostaną one zamontowane na czas budowy zwrotnic w obudowie po Scherzo, to czy będzie aż tak duża różnica pomiędzy brzmieniem kolumn testowych a moich? Obudowy mają chyba podobną V i Fb, różni się tylko rozmieszczenie głośników (jeśli zamontowane w Scheroz byłyby wysłane przeze mnie moje głośniki)
                                      Jeśli różnica będzie nieduża to byłoby to dla mnie najlepsze rozwiązanie - wysłać moje głośniki, które będą zamontowane w obudowach Scherzo.

---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post o 22:35 ----------

Ogólnie dziękuję Wam za zainteresowanie i pomoc :)

Skomentuj

rozmiary przedniej scianki i rozmieszczenie glosnikow ma duzy wplyw

Skomentuj

Czaruję...