Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA1554Q - mini stereo amp made by ir0nhide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA1554Q - mini stereo amp made by ir0nhide

Hallo !

Znalazłem kiedyś sfajczone CBradio a że było w środku czarno to bebeszki wywaliłem a obudowę postanowiłem spożytkować.
    Kostkę TDA1554q kupiłem kiedyś od tak z ciekawości
    Resztę pierdółek miałem w swojej rupieciarni.

W pewnym momencie pojawił się w głowie pomysł sklecenia tego w całość i tak oto dążąc do jego realizacji w wolnej chwili, a to stuknę, a to puknę, to jakąś dziurkę wywiercę, to śrubkę przykręcę i jakoś pomalutku idzie.
    Elektronikiem nie jestem i na elektronice także nie znam się więc pojawiają się pytania, albo co gorsza problemy dlatego powstał ten temat :)

Ponieważ na tyle nie było miejsca na gniazdo montażowe 230V wyprowadziłem je "hi-end`owym" przewodem handmade :razz:

Dałem nowy front, na razie "roboczy", tymczasowy dopuki nie dokupię z Alu... (choć nawet, nawet podoba mi się taki teraz :) ) Zamieszczę chyba jeszcze na froncie włącznik, LED power, i gniazdo jack (dla słuchawek)

Wnętrze na razie tak tylko "w powietrzu" na próbę - czy działa. Przede wszystkim podmienić muszę radiator na większy (a miejsce mi się kończy :/ ) 4700uF wystarczy? bo mogę dać 6600

Budkę jeszcze raz będę musiał psiknąć "szprajem"

Wszystko to oprócz trafo miałem więc można powiedzieć że kosztowało mnie nic, skusiłem się więc na trafo 60VA bo takie ma h-34mm a obudowa 35mm i żeby dalej było po kosztach kupiłem chyba najtańsze, choć nie spodziewałem się że będzie aż tak brumieć >:( i teraz muszę coś z tym zrobić.
    1.Zalanie silikonem jest sensowne? czy tylko żywica jak tak to jaka, z reperaturki będzie dobra ?
    2. Przełącznik wciskany 250V/1-3A będzie dobry na włącznik ?
    3. Gdybym chciał dać LED 3,6V to muszę przez dzielnik napięcia tak? Jak to obliczyć (mam na 12V ale niebieską - drażni mnie taka)

Aktualnie prezentuje się tak:

bardzo ladnie wyglada :) ale dalbym jeszcze jakies bezposrednie wejscie dla zasilania z akumulatora :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      1.Zalanie silikonem jest sensowne? czy tylko żywica jak tak to jaka, z reperaturki będzie dobra ?
      2. Przełącznik wciskany 250V/1-3A będzie dobry na włącznik ?
      3. Gdybym chciał dać LED 3,6V to muszę przez dzielnik napięcia tak? Jak to obliczyć (mam na 12V ale niebieską - drażni mnie taka)
      1. Możesz spróbować żywicą epoksydową, ale czy to pomoże to nie jestem w stanie powiedzieć. Dużo zależy jak trafo było nawijane.
      2. Tak, można łatwo obliczyć, że wystarczy z dużym zapasem
      3. 1k w szereg z diodą.

Skomentuj

Albo wzorej: Uz - Ud /Id = R . Tylko że jako kontrolka dioda nie musi świecić pełną mocą czyli nie 20mA tylko np 10mA, więc 1K jest idealne. Jak zasilane będzie z aku to pewnie brum zniknie i nabierze trochę hi-endu prawie jak tripath :p albo zamiast transformatora jakiś zasilacz wstawić można

Skomentuj

Brumi samo trafo, czy może z głośników? Bo ten potek jest troszkę za blisko trafa i tutaj widzę problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            dalbym jeszcze jakies bezposrednie wejscie dla zasilania z akumulatora
            myślałem o tym i wciąż główkuję

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
            1. Możesz spróbować żywicą epoksydową, ale czy to pomoże to nie jestem w stanie powiedzieć. Dużo zależy jak trafo było nawijane.
            Trafo kupiłem kilka dni temu z Toroidy.pl dokładnie jest to to trafo - http://www.toroidy.pl/index.php?page...emid=3&lang=pl
            Toroidy podają normę w jakiej zostało to trafo wykonane, ja się na tym nie znam nie wiem czy powinienem oddać je na gwarancje czy ono jest w sumie w pełni sprawne :/ Słychać je z pół. metra a jak przykryję pokrywkę od wzmacniacza to nawet z metra je można usłyszeć i b. delikatnie ale się trzęsie. Tak się dzieje jałowo - samo trafo w powietrzu - nie obciążone.

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
            2. Tak, można łatwo obliczyć, że wystarczy z dużym zapasem
            Faktycznie, zgadza się zdezorientowały mnie cyferki 6A z trafo i 230V z sieci że to niby razem jakoś - no nie ważne, już się ogarnąłem, :razz: dzięki.

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
            Tylko że jako kontrolka dioda nie musi świecić pełną mocą czyli nie 20mA tylko np 10mA, więc 1K jest idealne.
            Właśnie, nawet jak by się tą niebieską 12V dało stłumić tak by tylko tylko się żarzyła to było by super.

Jak zasilane będzie z aku to pewnie brum zniknie i nabierze trochę hi-endu prawie jak tripath albo zamiast transformatora jakiś zasilacz wstawić można
            Jak zasilę z aku to brum trafa na 2683% zniknie :) Zaburza to jednak idee. Docelowo to miał być mały a dobry wzmacniacz na biurko do PC do zasilania tego co akurat na nim by stało.

albo zamiast transformatora jakiś zasilacz wstawić można
            Znaczy się jaki co by tam się zmieścił ? Myślałem czy by nie kupić tych co w sklepie oświetleniowym sprzedają - do halogenów ale w obawie o zakłócenia kupiłem toroida (no i teraz mam :( )

kamillos brumi samo trafo, w głośnikach cisza jedynie jak włączę przewód od zero z sieci na masę wzmacniacza/obudowę to piszczy i skrzeczy, to też nei wiem w sumie dlaczego. Czasami też złapie jaką zagraniczną stację na chwilę ale to chyba raczej kwestia słabo ekranowanych przewodów itp.
            Potek jest na razie tak dla picu - trzyma gałkę na froncie regulacja Vol. w PC

Skomentuj

Z ta diodka to musisz empirycznie sprawdzić, jaki rezystor będzie najlepszy. Zasilacz może być na tej zasadzie co w laptopie albo normalny wtyczkowy, w zależności jakie tam napięcie i prąd. Jeśli pod pc to możesz wykorzystać 12v z molx-a. Kupowałem na toroidach ale mój egzemplarz jest w porządku, może akurat trafiłes jakiś wadliwy.

Skomentuj

Fajny amp.
                Jedynie ta wtyczka sieciowa to trochę przerost formy nad teściom i chyba praktyczniej było by dać zwykły kabel na stałe :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Trafo kupiłem kilka dni temu z Toroidy.pl dokładnie jest to to trafo - http://www.toroidy.pl/index.php?page...emid=3&lang=pl
                  Toroidy podają normę w jakiej zostało to trafo wykonane, ja się na tym nie znam nie wiem czy powinienem oddać je na gwarancje czy ono jest w sumie w pełni sprawne :/ Słychać je z pół. metra a jak przykryję pokrywkę od wzmacniacza to nawet z metra je można usłyszeć i b. delikatnie ale się trzęsie. Tak się dzieje jałowo - samo trafo w powietrzu - nie obciążone.
                  Możesz zapytać na toroidach, ale brumienie transformatora wynika przeważnie z luźno nawiniętych zwojów(wersje audio są bezgłośne ponieważ nawijają je dokładnie i zalewają. Działa wiele praw fizyki tłumaczące takie działanie :) wystarczy poczytać trochę

Skomentuj

Nie wiem jak teraz robia trafa, ale jak kiedys budowalem swoje tda, to polazlem do sklepu elektrycznego i kupilem zwykle trafo halogenowe. Cisza jak makiem zasial. A jakby brumialo to bym odrazu wymienil na miejscu.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Jedynie ta wtyczka sieciowa to trochę przerost formy nad teściom i chyba praktyczniej było by dać zwykły kabel na stałe :)
                      Albo zastosować gniazdo tzw "ósemkę"

Jeśli chodzi o zasilacze 12V to można się przejść na jakiś targ i tanio dorwać jakiś zasilacz od tunerów na 12V i do tego dołożyć jakieś filtrowanie w obudowie zamiast tego trafa i dołożyć kondensatorów do zwiększenia pojemności.
                      Według mnie nowe trafo nie powinno buczeć, ja bym próbował reklamować.

Skomentuj

Tak właśnie będę zasilał swoje TDA1554Q w stereo. Zasilacz 12V 5A i do tego jakiś filtr na zasilanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skomentuj

Widzę kolega mnie uprzedził, gdyż od początku lipca klepię mały wzmacniacz na TDA2030. Na dniach skończę i czym prędzej pokażę .

Te wyprowadzenie złącza zasilającego jest mało uniwersalne. Bardziej bym tu widział zwykły przewód z jakąś fabrycznie zalaną wtyczką. Co do LEDa, włącz jakiś PR 2k2 albo 4k7 szeregowo z diodą i ustaw jasność tak jak Ci pasuje. Toroida możesz spróbować wyciszyć kładąc pod niego cienką warstwę gumy, ewentualnie pianki/gąbki oraz owijając drewniany trzpień także gumą/pianką/gąbką.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                            Albo zastosować gniazdo tzw "ósemkę"
                            Też o tym myślałem wtedy by było git, czyli co 3`ci - zero z sieci jest niepotrzebne ? Nie daje się PE na masę/obudowę amp ?

Jeśli chodzi o zasilacze 12V to można się przejść na jakiś targ i tanio dorwać jakiś zasilacz od tunerów na 12V i do tego dołożyć jakieś filtrowanie w obudowie zamiast tego trafa i dołożyć kondensatorów do zwiększenia pojemności.
                            Wydaje mi się że nie dorwę takiego zasilacza 60VA, który wejdzie mi do obudowy o wysokości 34mm max. Jakie filtrowanie? - parę kondów + dławik ? Co to daje? bo mam mogę dołożyć ale on nic nie daje. Wciąż mam pewien problem: Jak ktoś np. pstryka światłem w mieszkaniu to mi to pstryka w głośnikach :/ nie wiem jak to zwalczyć :(

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Zasilacz 12V 5A i do tego jakiś filtr na zasilanie.
                            Najlepszy jest aku, wiadomo czysty stały prąd, brak tętnień, lecz nie o to u mnie chodzi.

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                            Toroida możesz spróbować wyciszyć kładąc pod niego cienką warstwę gumy, ewentualnie pianki/gąbki oraz owijając drewniany trzpień także gumą/pianką/gąbką.
                            Próbowałem :( takie zabiegi nie robią na nim najmniejszego wrażenia. Drewienko w środku robi za centre - trzyma po prostu trafo żeby nie latało.

Skomentuj

Ja mam zasilacz od dekodera telwizjii n, ma on 36W, myślę, że jest wystarczający do tego układu. Kwestia jeszcze tego czym obciążasz ten wzmacniacz tzn. jaką impedancją.
                              Te zasilacze mają filtr ferrytowy przy wtyczce, chodziło mi o zwiększenie pojemności i np kondensator ceramiczny do tego.

Co do przewodu ochronnego, z tego co mi wiadomo to dopiero w instalacjach elektrycznych budynków pojawia się on od 95 roku, jeżeli mieszkasz w bloku wybudowanym wcześniej to żyły ochronnej nie ma.
                              Zauważ, że w starszych wzmacniaczach masz wtyczkę płaską i nie ma dodatkowej żyły ochronnej i nie ma żadnych problemów. Czasami pojawia się problem, w szczególności gdy masz podpięty wzmacniacz razem z komputerem do jednej listwy - pojawianie się zakłóceń. Było kilka wątków na forum odnośnie tego iż ludziom tworzyła się pętla masy poprzez listwę i powstawał brum. Odłącz przewód ochronny i zobaczy czy nadal słychać pstrykanie. Jeżeli tak to instalacja elektryczna w domu może być źle zrobiona. Np jakieś gniazdko źle gdzieś jest podłączone.

Tak poza tym front bardzo ładnie Ci wyszedł. Opalałeś go jakoś?

Skomentuj

No to jutro zamontuję "ósemkę" i zobaczymy jak to będzie.

Tak poza tym front bardzo ładnie Ci wyszedł. Opalałeś go jakoś?
                                Listwa sosnowa 10mm potraktowana lekko palnikiem (dekarskim) i dwie warstwy oleju do drewna (tik)

Na niebieską LED 12V dałem 470k i się tylko, tylko żarzy :) - chyba tak będzie już ok.

Skomentuj

Czaruję...
                                X