Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG3 - kolejny wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamowienia nie bede robil bo niestety czasu nie bedzie na developerke wzmacniaczy.
    Posluchaj sobie jak bedziesz mial czas miniampa.

PS
    Bedzie jakas korzysc jak zamiast emu 0202 kupie emu 0204 ? (niestety prawie nic o nich nie wiem)
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      202 kupie emu 0204 ?
      04 jest lepsza (ma lepszy dac akm o niższym THD)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        zrób zamówienie na części i płytki to zobaczysz czy nikłe
        LuSzTi pisał, że może się zajac zamówiniem do fet-hexów we wrzesniu (teraz to juz niedlugo), to mozna i przy okazji podpiac ten wzmaniacz. Ale to musialbys opisac czym sie rozni od bg-ampa

Skomentuj

Przelozylem ten offset na przod wzmacniacza, delikatnie zmniejszylem prad zrodelka (tranzystorki juz duzo chlodniejsze) - radiatorki nie beda juz potrzebne. Offsecik ustawia sie ladnie ale potrzebna bedzie wieksza wartosc potenciometru. Znieksztalcenia wygladaja ladnie ale bias musi byc kolo 100mA na tranzystor. Wyglada to narazie tak

Skomentuj

raven
            Jak bys tak mial chwilke to kuknij na ten zasilacz czy cos bedzie z tego.
            Opoznione zalanczanie i szybkie rozlanczanie powinno dzialac.
            Czy kondensator C14 moze tak zostac czy lepiej dac dwa naprzemiennie ?

---------- Post dodany 19.08.2013 o 07:50 ---------- Poprzedni post 18.08.2013 o 21:03 ----------

Narazie tak na szybko plytka z zasilaczem. Masy sa 3, jedna z transformatora a pozostale dwie ja robie tak ze do jednej wsowki wkladam dwa przewody --> glosnikowy i do wzmaka.
            Tranzystor od przekaznika pasowaly by moze jakis mocniejszy zalozyc (pinout bedzie taki sam jak kazdy irf). Na plytce jest miejsce na 2 zoble i cewki.

Skomentuj

Źle poprowadzone masy przy głównych kondensatorach zasilacza.

Skomentuj

Zalac cala ta przestrzen miedzy nimi ? C14 zostawic pojedynczy czy dac dwa przeciwsobnie ?

thx

Skomentuj

Zrób tak jak tu :
                  https://docs.google.com/file/d/0BzfG...it?usp=sharing

Skomentuj

Przerobilem na ''mase od przodu'' - chodz z tego co pamietam w takim rozwiazaniu mialem bardzo delikatny problem z brumem - jak wkladalem ucho w glosnik.
                    Dodalem tez diode led tak zeby bylo bardziej widowiskowo. Nie zalewalem calosci masa - bo jakos nie mam zaufania do takiego rozwiazania. Glowne kondensatory maja fi 25mm - nie dawalem miedzy nimi rezystorow z takiego wzgledu ze ciezko znalesc takie zeby mialy ripple wiekszy niz 4A.
                    Kuknij tam szeryf czy bedzie cos z tego.

Skomentuj

C14 zostawic pojedynczy czy dac dwa przeciwsobnie ?
                      Kiedyś pisałem z autorem (?) tego zabezpieczenia na priv i pytalem o te kondensator (a wlasciwie o te dwa ktore sie na niego skladaja). Odpisał tak:
                      Zamieszczone przez jony Zobacz posta
                      No dla bezpieczeństwa powinny być na napięcie ciut wyższe niż napięcie zasilania wzmacniacza.
                      To Kondensatory te wraz z rezystorami 22K tworzą filtr dolnoprzepustowy.
                      Filtr ten przepuszcza na tranzystory tylko nieoporządzane na wyjściu wzmacniacza napięcie stałe.

Fc = 0.16/RC = 0.33Hz

ie dawalem miedzy nimi rezystorow z takiego wzgledu ze ciezko znalesc takie zeby mialy ripple wiekszy niz 4A.
                      A to nie mogą być 3 równolegle jak u Ravena?

Z Twojej symulacji wynika, że DC na wyjściu moze osiągnąć 10V zanim zadziała zabezpieczenie? Jak przeprowadzałem próby to przyłożenie baterii AA powodowało rozłączenie styków cewki...

Skomentuj

Borys odpal Eagle'a i kliknij na ten polygon którym zrobiłeś masę i wyłącz sobie Orphans. Znikną Ci pola wylewki, które są niepodłączone. Nie powinno się zostawiać takich niepodpiętych pól.
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

tomq
                          Zabezpieczenie dziala juz od doslownie kilku volt ale im wyzsze tym czas zwloki jest mniejszy, dalem 10V tak zeby zobaczyc jak szybko zadziala. Rezystorow nie daje bo az tak wielkiego udaru te fi25mm kondensatory nie beda mialy.

taz
                          Moglbys mi moze wytlumaczyc dlaczego nie powinno sie takich niepodlanczonych pol zostawiac ? Ja jakos nie mam zaufania do wylewania np masy po calej plycie wiec te wylewki odlanczylem od calosci - tak zeby sie latwiej trawilo.

---------- Post dodany o 23:04 ---------- Poprzedni post o 22:00 ----------

Tak to wyglada bez wylewek. Pinout mosfeta zmienilem na to220 - bedzie mozna zalutowac co sie bedzie mialo pod reka.

Skomentuj

taz
                            Moglbys mi moze wytlumaczyc dlaczego nie powinno sie takich niepodlanczonych pol zostawiac ? Ja jakos nie mam zaufania do wylewania np masy po calej plycie wiec te wylewki odlanczylem od calosci - tak zeby sie latwiej trawilo.
                            bo nie podlaczony ekran ... nie jest dobrym ekranem :) ... a taka funkcje ma wylewka pełnić ..

Skomentuj

dalej jest źle :)
                              Skopiuj z mojego zasilacza :) razem z rezystorami rozdzielającymi kondy i nie będzie buczeć

Skomentuj

Potwierdzam, na zasilaczu Ravena nic nie buczy (a u mnie przy 6 kanałach zwykle byl z tym problem). Mbar tez kiedys pisal, ze problem z brumem znikl wlasnie po zastosowaniu tego zasilacza.

Skomentuj

Dalej nie rozumiem co z ta masa nie jest tak, transformator jest podlaczony od lewej strony i idzie sobie w prawa strone i tam tez sie lacza wszystkie przewody GND, w ravenowatym zasilaczu jest podobnie --> 3 przewody od transformatora od lewej strony obok mostka --> nastepnie kondensatory i punkt zbiorczy - u mnie jest tak samo mniej wiecej.
                                  Wylac cala ta przestrzen miedzy kondensatorami masa ??

Skomentuj

Hmm, myślę że chodzi o te rezystory między dużymi kondensatorami. Taki układ tworzy filtr typu Pi, pierwszy kondensator redukuje tętnienia, a kolejny człon RC filtruje przydźwięk sieci. Jak się mylę to proszę te herezje usunąć i ban na tydzień :)
                                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                    Grado SR125i

Skomentuj

Dalej nie rozumiem co z ta masa nie jest tak
                                      Za cienko :P
                                      Zalej całość .

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                      Taki układ tworzy filtr
                                      Też ale na tętnienia sieci on prawie nie działa :)
                                      Ale chodzi o coś innego.
                                      Dzięki tym rezystorom większość prądu ładownia płynie przez 1 parę kondensatorów nie mieszając się z prądem obciążenia.
                                      Alternatywnie można rozdzielić masy kondensatorów rezystorów taki układ stosował Denon w topowych piecach.
                                      Ale włącznie w obie gałęzie jest lepsze :)

Skomentuj

Dalem troche wiecej miedzi, niestety plytka z zasilaczem jest bardzo mala i jakies wieksze 5W rezystory mi nie wchodza, dodatkowo mam bardzo malo miejsca w obudowie wiec postanowilem dac 16 rezystorow smd 1W kazdy (wiem od spodu beda mialy gorsze warunki pracy no ale przeciez sprzet na estrade nie bedzie szedl), kto bedzie chcial to sobie zalutuje. To bedzie zasilacz do mniejszych mocy.
                                        I tak bede robil zasilacz na kondensatorach fi 35mm (tego samego typu) i tam juz bedzie miejsce na owe rezy. Mysle ze nie powinno byc zle.
                                        Miesca zaznaczone na ''zolto'' trzeba bedzie sobie naciac i lutnac po 2x2 rzedy smd (jeden na drugim).
                                        Na zwore od GND trafa trzeba bedzie wykrecic gniazdko w domu - tam jest zawsze zostawione troche wiecej drutu, uciac kawalek i bedzie jak zloto.

A jednak udalo sie upchac 3W rezystory od spodu (ja niestety bede musial i tak dac smd)

---------- Post dodany 21.08.2013 o 21:40 ---------- Poprzedni post 20.08.2013 o 22:01 ----------

Plytka juz jest. Jeszcze musze brakujace czesci domowic. Wersja na wieksze kondensatory tez juz sie robi.

Skomentuj

Czy to "uniwersalny" zasilacz z zabezpieczeniami, o którym kiedyś pisałeś ? Da się go wykorzystać do twoich wzmaków ?

Będzie jakiś szerszy opis ?

Od kolejnego miesiąca w sumie mógłbym się pobawić w lutowanie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X