Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anonimusowy samochód

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Anonimusowy samochód

Z racji że fabryczne car audio w moim samochodzie dawno już mi się znudziło i nigdy zabardzo nieodpowiadało moim preferencją brzmieniowym postanowiłem ,że pora co nieco pozmieniać. Jest to mój pierwszy project car audio więc proszę o wyrozumiałość i niedenerwować się ewentualnymi brakami w wiedzy, choć tą starałem się jak najbardziej uzupełnić za pomocą tego forum. To może przedstawię schemat mojej budowy:
    1.Wymiana głośniów i budowa subwoofera i tu odrazu chciałbym zmienić element który najbardziej drażni mnie w moim systemie czyli głośnik centralny.
    2.Wymiana okablowania i wzmacniacza - najbardziej odpowiadał by mi jakiś niewielki 6 kanałowy wzmacniacz w miejsce stockowego ( duża moc nie jest potrzebna bo nie jestem fanem zatykającego uszy i gniotącego klatę grania).
    3.Wymiana jednotki centalnej i tu chyba bedzie największy problem bo jest zintegrowana z systemem hends free link z którego zabardzo niechcę rezygnować.
    Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i porady. I tu odrazu moje pytanie centralny to 3 inch polipropylenowy szerokopasmowiec , po wymianie osłony w jego miejsce zmiesci mi sie 4 inch midbas z sopranem badz też 2 małe 3.5 inch szerokopasmowe co będzie lepszą opcją ?

[IMG][/IMG]

6 kanałowy wzmacniacz ? Po co tyle.
    1. Co to znaczy głośnik centralny ?
    W autach można mieć głośniki z przodu , z tyłu i w słupkach
    2. Jaki budżet ?
    3. Jakie auto ?

Skomentuj

Zamieszczone przez anonimus Zobacz posta
      chciałbym zmienić element który najbardziej drażni mnie w moim systemie czyli głośnik centralny.
      co to za samochod ze masz glosnik centralny? :o

najbardziej odpowiadał by mi jakiś niewielki 6 kanałowy wzmacniacz w miejsce stockowego
      5 kanalowki latwiej kupic

Skomentuj

Sześcio kanałowy - piąty kanał centralny ,szósty subwoofer wszystko z jednego wzmacniacza. Wykręciłem dzisiaj resztę głośników okazało się że 4 midbasy są 2 ohm, soprany 4 ohm i 8 inchowy sub 2 ohm. Myślalem też dzisiaj nad subwooferem, bardzo ważna dla mnie jest przestrzeń w bagażniku, co podobało mi się w orginale to to że sub był na tylnej półce zabudowany od tyłu i zajmował około 30 litrów z bagażnika był w miarę głośny i miał niezłego kicka ale z zejściem bylo gorzej. Niechcę już suba dawać na tylną pułkę .Zrobiłem model obudowy i jesli zetnę tył pod kątem 12.5 stopnia to mogę wsadzić skrzynie 60 litrów i dalej bez trudu wyciągnąć zapas i miejsca zostanie dużo w bagażniku. Idąc dalej tym tropem pomyślalem jak najlepiej wykorzystać energię z suba żeby jak najmniej głośnik grał w bagażniku a jak najwięcej niskich częstotliwości zostało w kabinie no i pomyślalem że bandpas to by było dobre rozwiązanie, wiele osób go odradza ,ale mogę wykonać kilku obudów i popracowanie nad strojeniem niestanowi dla mnie problemu no i wylot bandpasa mógłby spokojnie wyjść w miejscu starego suba. Jesli coś zle rozumuję to mnie poprawcie i może ktoś już takie coś próbował zrobić i mógłby podzielić się jakimiś wskazówkami.[IMG][/IMG]

Skomentuj

Wszystko ok. Ale co to za auto?

Skomentuj

Sześcio kanałowy - piąty kanał centralny ,szósty subwoofer wszystko z jednego wzmacniacza.
            chyba nie znajdziesz takiego wzmacniacza. nie szukalem, ale nie kojaze zeby takie byly

kombinowalismy w BMW z B-P
            wyszlo na to ze lepiej jednak zostawic glosnik w polce

Skomentuj

Myślalem nad jl xd600/6 ale niema fitrów na subwoofer jest też xd 700/5 z filtrami i mocniejszą końcówką ,ale co wtedy z centralnym. Samochód to Acura TL .

Skomentuj

a uzywasz tego centralnego?
                ogladasz filmy?
                czy moze on jest uzywany do innych celow?

Skomentuj

Centralnego używam cały czas wszystkie komendy z nawigacji i z hands free są słyszalne tylko z centralnego działa on nawet jak słucham stacji radiowych . Jestem zagorzałym zwolennikiem stereo w domu słucham muzyki tylko ze wzmacniacza stereo teraz to już nawet filmy oglądam ze stereo, a amplituner do kina cambridga leży w szafie. W samochodzie jest zupełnie inna akustyka no i ten centralny to jest bardzo dobry pomysł buduje przed słuchaczem scene, dzwiek jest przed nami, a nie 2 stopy z lewej i 5 z prawej jak to w zwykłej czterokanałówce. Ale to nie jest żadne odkrycie mało już jest nowych samochodów bez centralnego i wszyscy inżynierowie w fabrykach samochodowych zajmujący się akustyką doceniają jego rolę i coraz trudniej zmienic sprzęt żeby był lepszy od oryginalnego ,głośniejszy tak ale czy lepszy. Większość płyt mam w dvd audio i na nich najbardziej można docenić działanie centralnego.

Skomentuj

Centralnego używam cały czas wszystkie komendy z nawigacji i z hands free są słyszalne tylko z centralnego działa on nawet jak słucham stacji radiowych
                    tak jak myslalem
                    czyli on sluzy pewnie wylacznie do tego...
                    czy to radio moze ma funkcje odtwarzania dvd?
                    Większość płyt mam w dvd audio i na nich najbardziej można docenić działanie centralnego.
                    czyli to wszystko komplikuje :/
                    trzeba by isc w pozadny system za gruba kase

Skomentuj

Radio odtwarza płyty dvd. To może zaczniemy małymi kroczkami ,czyli punkt 1 głośniki co polecacie ? Na suba myślalem o jakiejś szybkiej dyszce robiłem przymiarki i na tylni deck by weszla tylko głośnik musiałby być shallow albo z jakims niezagłębokim magnesem.

Skomentuj

nalesnik?
                        phase aliante

jestes w polsce czy w usa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          co to za samochod ze masz glosnik centralny?
                          u mnie w S60 tez jest (oprocz dzwi i slupkow) glosnik centralny w srodkowej czesci deski nad radiem

Skomentuj

Ile masz kasy na to.

Nowe czy używki.

Jak bardzo chcesz ingerować w wystrój furki.

Słuchałeś porządnego stereo w samochodzie?

Przeczytaj FAQ Nazara

Jak odpiszesz na pytania pójdziemy dalej.

Skomentuj

Budzetu niemam jakiegos okreslonego, niezamierzam tez skaczyc wszystkiego w jeden miesiac ,ale jesli to konieczne to przyjmijmy ze jest to jakies 3 -4 tysiace dolarow canadyjskich.Jak bardzo chce ingerowac we wnetrze- jesli chodzi o akustyke to niema ograniczec a jesli o widocznosc np wzmacniaczy to wolalbym ,zeby niebylo ich widac a reszta na poziomie 28 letniego dziadka:) lubie klasyke I bardziej podoba mi sie drewno niz kewlar co rzadko spotykane jest wsrod moich rowiesnikow.Najlepszy sprzet jaki slyszalem to audio system Burmester w porsze. Taki w zupelnosci by mi wystarczyl :).

---------- Post dodany 18.08.2013 o 14:08 ---------- Poprzedni post 16.08.2013 o 19:31 ----------

Roboty posuwają sie pomału naprzód , drzwi oblożone matą ,wszystko szczelnie w miejscach strategicznych po dwie warstwy. Drzwi same w sobie nie należaly do najlżejszych (ku mojemu zdziwieniu wśodku zamontowano kilka metalowych rur średnica okolo 2inch ) . Zawsze jest jednak jakieś ale. Po odsłuchach mam wrażenie że głośniki grają w zadużej obudowie. Czy można coś z tym zrobić ?

Skomentuj

Mozesz zbudowac obudowe tylko nie z mdf-u bo w srodku drzwi jest woda.Mozesz tez wymienic glosniki daj 20 cm to problem zniknie a I basu ciut wiecej bedzie .

Skomentuj

Nalesnik - shalow jesli dobrze glowkuje . Phase aliante nigdy o nim nieslyszalem a czy masz moze Pawle jakies porownanie jego z jl audio 10w3v3. Sprowadzic glosnik z europy moge bez problemu jesli bedzie to mialo wiekszy sens, niektore marki europejskie moge tez kupic u siebie jak focal , hertz czy morel. Zrezygnuje chyba z suba shallow- nalesnika I zbuduje skrzynie bo podobno shallow to dziwolagi powstale na potrzeby marketingu I znacznie odbiegaja jakoscia od standardowych konstrukcji.

Skomentuj

Phase aliante nigdy o nim nieslyszalem a czy masz moze Pawle jakies porownanie jego z jl audio 10w3v3.
                                    JL W3 to bardzo fajne glosniki, ale to zupelnie co innego niz phase aliante. musialbys posluchac bo bardzo ciezko opisac roznice

od niedawna jest na rynku JL TW5 i chyba tez TW3. chetnie bym je przetestowal

Skomentuj

JL to z tych które słuchałem ( z małym wyjątkiem w7 ) to muły i masakratory.

Phase to 3 razy z rzędu najlepszy głośnik SQ

To tak w dużym skrócie.

Skomentuj

Znam Jl bardzo dobrze, slyszalem wszystkie serie z wyjątkiem TW3. Jl ma swoją recepturę na dzwięk wszystkie serie od w3 w górę mają ten sam specyficzny bas , niemają super zejścia niesą też demonami szybkości , ale są bardzo muzykalne można ich słuchać godzinami ,a dzwięk wydobywający się z nich niemęczy. W7 nienazwał bym mułem. W zamkniętej 50 litrowej obudowie z dobrym napędem mało która konstukcja może mu dorównać. I tutaj chciałbym pociągnąć cię trochę za język Pawle bo ja szukam głośnika z muzykalnością Jl , ale żeby miał odrobinę więcej masy w najniższych rejestrach. Niepotrzebuję też osiągów w7.

uchwyt do centralnego

Skomentuj

Czaruję...
                                        X