Zawsze miałem słabość do gramofonów zwłaszczaa że u większości kumpli stoją w pokojach i ... na pewno się nie kurzą . Zwłaszcza że są parami :PP . Postanowiłem zbudować własny gramiak odsłuchowy . Długo zastanawiałem się nad tym ważyłem swoje umiejętności na zamiary wreszcie padło na te a nie inne materiały . Zawsze z zazdrością patrzyłem na produkty Andrzeja Analogowego i i Zontek peezeeta . Technika zawieszenia ramienia to unipivot strunowy , struna aramidowa . Napęd paskowy oddzielny z dwoma obwodami dla dwóch prędkości
Ramie 14" : aluminium , Wenge czerwone (bardzo rzadkie drzewo egzotyczne o wyjątkowej sztywności ) przeciwwaga z korianu z aluminiowym sztyftem do poziomowania poprzecznego .
Plinta : dwupłytowa wierzchnia płyta to MDF kryty obłogą 2mm orzech amerykanski sumarycznie 32mm . płyta dolna będzie z granitu 30mm przedzielone korkiem 4mm , kolce monacora , na razie nie powiercona i nie lakierowana
Talerz : 3warstwowy korian klejony jednorodnie i frezowany CNC , masa 4,8 kg
Blok pod armholder : korian 3warstwowy
Armholder : 8mm stali nierdzewnej
Głowica ramienia : korian
Na dzień dzisiejszy gotowe mam ramie prócz otworów na montaż wkładki dystansu między przeciwwagą a ramieniem i okablowaniem . Blok pod armholder już wykonany , głowica powiercona i powklejane mufki montażowe oraz kieszeń na gniazda RCA . Talerz wycięty ofrezowany i wyszlifowany wyfrezowana kryza na podtalerzyk 70mm gł.5mm . i trochę innych drobnych robót .

na dzień dzisiejszy koszty własne to około 70zł na lakier i drobne narzędzia ale pewnie niedługo worek się mocniej rozwiąże .
Jutro pewnie zrobię dystans do przeciwagi .
Ramie 14" : aluminium , Wenge czerwone (bardzo rzadkie drzewo egzotyczne o wyjątkowej sztywności ) przeciwwaga z korianu z aluminiowym sztyftem do poziomowania poprzecznego .
Plinta : dwupłytowa wierzchnia płyta to MDF kryty obłogą 2mm orzech amerykanski sumarycznie 32mm . płyta dolna będzie z granitu 30mm przedzielone korkiem 4mm , kolce monacora , na razie nie powiercona i nie lakierowana
Talerz : 3warstwowy korian klejony jednorodnie i frezowany CNC , masa 4,8 kg
Blok pod armholder : korian 3warstwowy
Armholder : 8mm stali nierdzewnej
Głowica ramienia : korian
Na dzień dzisiejszy gotowe mam ramie prócz otworów na montaż wkładki dystansu między przeciwwagą a ramieniem i okablowaniem . Blok pod armholder już wykonany , głowica powiercona i powklejane mufki montażowe oraz kieszeń na gniazda RCA . Talerz wycięty ofrezowany i wyszlifowany wyfrezowana kryza na podtalerzyk 70mm gł.5mm . i trochę innych drobnych robót .

na dzień dzisiejszy koszty własne to około 70zł na lakier i drobne narzędzia ale pewnie niedługo worek się mocniej rozwiąże .
Jutro pewnie zrobię dystans do przeciwagi .
Skomentuj