Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gramofon DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gramofon DIY

Zawsze miałem słabość do gramofonów zwłaszczaa że u większości kumpli stoją w pokojach i ... na pewno się nie kurzą . Zwłaszcza że są parami :PP . Postanowiłem zbudować własny gramiak odsłuchowy . Długo zastanawiałem się nad tym ważyłem swoje umiejętności na zamiary wreszcie padło na te a nie inne materiały . Zawsze z zazdrością patrzyłem na produkty Andrzeja Analogowego i i Zontek peezeeta . Technika zawieszenia ramienia to unipivot strunowy , struna aramidowa . Napęd paskowy oddzielny z dwoma obwodami dla dwóch prędkości

Ramie 14" : aluminium , Wenge czerwone (bardzo rzadkie drzewo egzotyczne o wyjątkowej sztywności ) przeciwwaga z korianu z aluminiowym sztyftem do poziomowania poprzecznego .

Plinta : dwupłytowa wierzchnia płyta to MDF kryty obłogą 2mm orzech amerykanski sumarycznie 32mm . płyta dolna będzie z granitu 30mm przedzielone korkiem 4mm , kolce monacora , na razie nie powiercona i nie lakierowana

Talerz : 3warstwowy korian klejony jednorodnie i frezowany CNC , masa 4,8 kg

Blok pod armholder : korian 3warstwowy

Armholder : 8mm stali nierdzewnej

Głowica ramienia : korian

Na dzień dzisiejszy gotowe mam ramie prócz otworów na montaż wkładki dystansu między przeciwwagą a ramieniem i okablowaniem . Blok pod armholder już wykonany , głowica powiercona i powklejane mufki montażowe oraz kieszeń na gniazda RCA . Talerz wycięty ofrezowany i wyszlifowany wyfrezowana kryza na podtalerzyk 70mm gł.5mm . i trochę innych drobnych robót .

na dzień dzisiejszy koszty własne to około 70zł na lakier i drobne narzędzia ale pewnie niedługo worek się mocniej rozwiąże .
    Jutro pewnie zrobię dystans do przeciwagi .

Za to wszystko dałeś 70 złotych?

Piękna sprawa, tylko czy te egzotyczne materiały wyglądając bardziej jak rzeźba nowoczesna niż sprzęt audio, maja aż takie znaczenie dla brzmienia? Czy może raczej istotniejsze są parametry geometryczne i masy?

Skomentuj

DIY pełną gębą. a wkładka jaka będzie ?

Skomentuj

Świetna sprawa, jak zamierzasz sterować prędkością talerza?

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        DIY pełną gębą. a wkładka jaka będzie ?
        To najmniejszy problem na tym etapie, pewnie kolega wybierze taką która mu się podoba :)

Skomentuj

Wszystko zrobiłem sam u mnie w firmie i wykańczałem w domu każdy element to jest jakiś czas poświęcony średnio 1-2 godziny dziennie. Wszystko jest poparte bardzo długim studiowaniem tematu oraz wzorowaniem na innych produkcjach DIY polskich i zagranicznych diy-owców. A styl ? Taki mi się podoba i miałem dostęp do tych materiałów. I tylko takich

---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post o 21:46 ----------

Jak pisałem dwa odrębne obwody dla regulacji prędkości szablon strobo . Poleci tak jak mnie stać . Rega carbon albo ortofon red

Skomentuj

Masz juz silnik wybrany?
            Rozważałeś moze opcje zrobienia czegoś na wzór Speed Boxa firmy ProJect? Wygoda użytkowania jest znacznie większa :)
            Czym wykleisz talerz na styku z plyta?
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Wszystkie materiały i połączenie ich ma właściwości tłumiące rezonanse . Masa też działa w tym kierunku , każdy element jest przemyślany kilka razy tu nic nie jest przypadkowe. A forma to sprawa ubocza . Ważne by w miarę trzymało spójność stylistyczną . Ramie jest własną wariacją do RS Labs RS-1A

---------- Post dodany o 22:16 ---------- Poprzedni post o 22:08 ----------

Na pewno bedzie napęd w odrębnym boxie 2silniki między nimi rotor stabilizujący jako metalowy cylinder i pasek obejmujący te 3 punkty . Pod płytę najlepsza polska mata od Zonteka mimo jakości cena obywatelska 29 złocisza

Skomentuj

Powodzenia w takim razie, mało nas na forum jest (gramofoniarzy) więc czym nas więcej tym raźniej :)

Skomentuj

Ramie będzie wisiało na jednej nitce? Czy dasz dwie równoległe naprężone załatwiając przy okazji sprawę antyskatingu?

Skomentuj

Antyskating to dobre zagadnienie, ciekawe jak kolega sobie poradzi z tym.

Skomentuj

tak z ciekawosci zapytam - ile masz plyt?

Skomentuj

Kogo pytasz? Autora tematu czy mnie?

Skomentuj

autora
                          skoro pokusil sie o budowe gramofonu to znaczy ze ma zamiar z niego kozystac...

Skomentuj

Myślę, że skoro buduje teraz gramofon to musiał jakiś mieć i na nim grać - nie można wszystkiego w internecie wyczytać i robić własne urządzenie na podstawie samej teorii.

Sam mam około 70 winyli głównie lata '80 ale z budowania własnego gramofonu zrezygnowałem, oprócz satysfakcji nie będzie żadnych korzyści od gotowej sensownej konstrukcji.

Skomentuj

Antyskating będzie tradycyjnie wieszamy. Odziedziczyłem po kumplu jego zbiory będzie kilka setek ... 5 skrzynek na warzywa nabitych do pełna

Skomentuj

wieszany antyskating przy zawieszeniu unipivot na jednej nitce to chyba nie jest dobry pomysł?

Lepiej byłoby zawiesić dwie nici równolegle. Wtedy ramie prowadzone po płycie będzie skręcało te nici względem swojej osi obrotu. Naprężenie nici będzie dzałało jak antyskating. a przez ich wstępne naprężanie będzie można regulować tę siłę.

To w teorii oczywiście. W teorii wszystko się wydaje doskonalsze i prostsze

Druga ciekawa opcja byłoby zrobienie ramienia liniowego na miniaturowym łożysku liniowym. Wtedy antyskating niepotrzebny. Widziałem taki filmik na yutubie jakiegoś Japończyka. Ale do tej pory nie znalazłem nigdzie jakiego łożyska użył. Na filmie chodziło we wszystkie strony jakby nie stawiało oporu, tylko nie wiadomo jak było naprawdę.

Skomentuj

Też zastanawiałem się nad siłą skrętną ale struna będzie tylko z kilku-kilkunastu włókien aramidowych czyli bardzo cienka . Problem w moim rozwiązaniu to wysokość prętów-wieszaków muszą być idealnie na wysokości jarzma ramienia a wychył poziomy-wzdłużny korygowany będzie nastawnym sworzniem w przeciwwadze . Do tego został stworzony . Rozwiązanie linkowe antyskatingu ma tę zaletę że siła jest liniowa w przeciwieństwie do rozwiązania magnetycznego czy pręta kontowego z przesuwnym ciężarkiem gdzie siły zmieniają się zależnie od konta ramienia.

Skomentuj

A siła dośrodkowe działająca na igle nie zmienia się w zależności od położenia ramienia? Bo wydaje mi się że się właśnie zmienia i kompensacja nie powinna być liniowa.

Niespecjalnie widzę przeszkodę w materiale zawieszenia. ja bym na przykład powiesił na żyłce - jednorodnej nici. Z tym ze z dwóch stron ramienia. Żyłki byłyby w odległości np, centymetra od siebie i skręcałyby sie w osi obrotu ramienia lezącej pomiędzy nimi. Wiec ta siła nie byłaby duża. I dzięki temu również ramie miałoby mniejsza swobodę ruchów na boki, nie kołysałoby się.

Skomentuj

Ogólne to mogę zastosować różne rozwiązania to juz wyjdzie w praniu po pomiarach dynamometrem (tez na liście zakupów) co do rozwiązania na dwóch strunach to zaczną sie problemy w monecie przesilenia skrętu a dwa konstrukcja głowicy nie zezwala na ten myk bo jeszcze na górze głowicy będzie napinacz sprężynowy struny . Ogólnie założenia są już pewne bo muszę "walczyć" o prawidłowy tracking przy dość ciężkim ramieniu więc muszę niwelować jakikolwiek opory obrotu ramienia .

---------- Post dodany o 16:28 ---------- Poprzedni post o 14:31 ----------

dystans między ramieniem a przeciwwagą już zrobiony . okupiłem to poparzeniem dłoni , pył z Wenge jest trujący i drażniący
                                      Pył powstały podczas cięcia albo szlifowania wenge może wywoływać wysypkę podobną do powodowanej oparzeniami sokiem sumaka jadowitego, jak również podrażnia oczy. Pył ten może również powodować problemy z oddychaniem, jak i senność. Drzazgi wenge są septyczne, podobnie do drzazg pochodzących z drzew rodziny wawrzynowatych (drewno Chlorocardium rodiei).
                                      hehe DIY czasem jest niebezpieczne :lol:

Skomentuj

Będzie się dało na tym zaskreczować? Bardzo fajnie zrobiony jak razie gramofon

Skomentuj

Czaruję...
                                        X