Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG4, HD50 - Differential Diamond Amp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coraz blizej konca (juz chyba nawet koniec). Dolozylem jednak aktywne zrodlo pradowe zamiast rezystora od przodu. Plytka sie troche zmieni ale bedzie na tyle uniwersalna ze bedzie mozna sobie zrobic jedna albo 2ga wersje na tej samej pcb. Produkty intermodulacyjne opadly znacznie (prawie ich nie ma). Znieksztalcenia na wyzszych czestotliwosciach tez sie poprawily. Wzmacniacz trzymie dobre parametry az do clipu. Niestety troche zasilania sie marnuje w tym wzmacniaczu wiec trzeba zastosowac trafko np 2x30V ac.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Finalowa plytka juz jest utruchomiona i sie testuje. Wszystko rusza z przyslowiowego kopa, troche napchane tego badziewia na plytce ale wszystko jest rekompensowane tuz po wlanczeniu wzmaka.
      Gra bardzo fajnie. Jak juz 100% wszystko sprawdze to wkleje cala dokumentacje.

Skomentuj

Wyglada na to ze baardzo wolnymi krokami brne w kierunku ukonczenia wzmacniacza, moze sie cos jeszcze zmieni ale to beda tylko wartosci kilku rezystorow.
        Wzmacniacz poskladany juz gra (dwa kanaly --> dwie troszke rozne wersje). Wykrecilem BG3 i wsadzilem BG5 --> rozstaw otworow jest identyczny (postaram sie zachowac ten sam rozstaw rowniez w przyszlych konstrukcjach). Ponizej to co udalo mi sie pomierzyc w ''domowych'' warunkach.
        DF byl mierzony na zaciskach gotowego wzmaka za przekaznikiem i cewka wyjsciowa.
        Jak dozyje to postaram sie wkleic tez oscylogramy i reszte plikow z schematami etc.

Last edited by borys; 04.01.2014, 22:01.

Skomentuj

Bardzo ładnie borys :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Bardzo ładnie borys :)
            Dzieki

Jeszcze tylko nie wiem ktory schemat zamiescic prawy czy lewy kanal. Jeszcze musze tylko troche ten wynalazek przesluchac.
            pozdr

Ps
            Ten 5'' TB co wlasnie nabyles, jak tam juz cos wydlubiesz to daj znac.
            thx
            Last edited by borys; 05.01.2014, 13:44.

Skomentuj

Ponizej wersja v4 czyli taka jaka jest u mnie w lewym kanale.

Jak ktos chce zalutowac LEDy zamiast zenerek D3 i D4 to nalezy polaczyc szeregowo dwie diody i wlutowac zamiast zenerki w przeciwnym kierunku --> to znaczy zenerki sa zalutowane ostrym koncem do gory a ledy maja byc zalutowane ostrym koncem na dol. Kondensator wejsciowy moze byc nawet 1u, jest 3.3u bo akurat takie wimy mialem pod reka.
              Wersja z prawego kanalu rozni sie rezystorami degeneracyjnymi (wejsciowe sa 22R, w stopniu DD sa 100R i 22R biasujacy). Rezystor pomiedzy LEDami przy zasilaniu +-35 mozna zmniejszyc do 22k. Jak narazie to chyba tyle.
              Załączone pliki

Skomentuj

Czy od postu 10 to jest wersja 5? Czy ta podoba Ci się najbardziej i nie będziesz już robił następnych? Czy możesz w jednej paczce zamieścić końcówki, zasilacz i zabezpieczenia (dla mniej wtajemniczonych)? Zrobiłem wersję na mosfetach twojego projektu i przymierzam się do twojego ostatniego dzieła. Chciałbym dać 2 pary na wyjściu zasilić to 2x60V i wycisnąć 150W na kanał. Czy 5 wersja to zniesie?

pozdro dla weny twórczej.

Skomentuj

niebieski9

BG4 --> tak zaczal sie ten temat i byl to wynalazek z 4 wzmacniaczami roznicowymi, wszystko szlo dobrze ale nie umialem rozwiazac problemu z clippingiem przy sinusie powyzej okolo 5kHz. Tak narodzil sie pomysl BG5-->
                  w ktorym zamiast dwuch pierszych wzmacniaczy roznicowych zostal jeden na j-fetach. Tutaj z clippingiem problemu nie ma.

Ponizej wersja V3 bez zrodla pradowego w stopniu wejsciowym (jest tylko 4.7k)
                  Zdaje sie ze Jacek bedzie robil takze jak cos to pytac.

Wszystkie male rezystory to metalizowane 0.6W raster 6,3mm (lub 7mm, tylko trzeba sobie ladnie zagiac).
                  Dwa duze to 5W 0.22R

Diody zenera w kaskadzie (3.6V lub 4.1V) mozna zastapic zestawem 2x LED, nalezy tylko zwrocic uwage ze ledy sa zamondowane odwrotnie niz zenerki!!.

Jako napiecie zasilania mozna wykorzystac trafo 2x28V ac o mocy 200-250W na stereo, przy 4R obciazeniu napiecie zasilania powinno odpowiednio przysiasc i nic nie powinno wyparowac.

Załączone pliki

Skomentuj

Jak by komus jeszcze odbilo i chcial sobie takiego babola polutowac to zamieszczam kilka zdjec dla latwiejszej orjentacji elementow na plytce. (w tym przypadku nie sugerowac sie wartosciami rezystorow bo jest to mniej oficjalna wersja).

Wersja v4 ponizej.

Skomentuj

Borys - przejrzałem założone przez Ciebie wątki z cyklu BGxxxx . Robię przymiarkę do budowy Końcówki mocy stereo . Mam mały dylemat , bo szukam końcówek które będą dobrze kontrolowały głośnik i grały nie przeciętnie na basie aż do najniższych czeluści . Oczywiście pozostała część pasma akustycznego nie może być kulą u nogi końcówki .Napisz który wzmacniacz jest w Twojej opinij pod tymi aspektami najlepszym wyborem .

Skomentuj

Niestety ciezko mi ocenic swoja wlasna prace.
                        Jak masz jakis powazniejszy ''sprzet'' do napedzenia to moze pasowalo by zrobic cos na 2 parkach w stopniu koncowym.
                        Z basem jest troche tak ze niektore koncowki (nie koniecznie te szybkie) troche go podbijaja (nie chce uzywac tego slowa bo charakterystyka amplitudowa i tak bedzie prosta).
                        Taka sytuacje mialem z BG3, pewna wersja tego wzmaka grala baardzo glebokim basem.

Tak dosc powoli zabieram sie za kolejny projekcik, tutaj bedzie potrojny wtornik emiterowy takze, krzesanie pradu z takiego rozwiazania bedzie dosc latwe nawet na 1R.
                        Poczekaj az ktos posklada BG1 z zamowienia i sobie poslucha, bedzie mozna zlutowac cos na np 2 parki i +-50V

Skomentuj

Dwie parki to minimum na zasilaniu +/- 60 DC ( takie mam trafko ) . Zagłębie się w BG1 . Może skrobnę na jedną parkę z mniejszym zasilaniem i sam ocenię .
                          Dzięki .

Skomentuj

Jest maly update odnoscie BG5.
                            W mojej obudowie mam dwie wersje, prawy i lewy kanal sa inne.

Lewy jest taki jak ten na forum.
                            Prawy gra delikatniej, gora jest bardziej lagodna, jest ciut wiecej 2giej harmonicznej, 3ciej prawie nie ma, reszty nie widac.

Ewentualna errate wkleje jutro jak sobie pomierze wartosci bo jednego rezystora nie pamietam. (generalnie bedzie to wymiana tylko i wylacznie 7 rezystorow ustalajacych gain od przodu wzmaka).

Skomentuj

W końcu...
                              58x120 wymiar pod moje radiatorki.

Skomentuj

Bardzo fajna plytka, wygodna w montazu.

Skomentuj

Obu Panom serdeczne podziękowania za udostępnienie wzorów pcb i projektów.Takie moje spostrzeżenia:dano nam toroidalne trafo- wykorzystujmy to ,iż przy dużych mocach nie jest wysokie (najczęściej) i twórzcie niskie pcb do niskich a głębokich i ewentualnie szerokich radiatorów.To bardzo ważne , co widać na projekcie NATAN,a.Po co tworzyć obudowe o wysokości 100mm skoro wystarczy 60-70mm.

Skomentuj

Jak Borys sprawdzi jeszcze wartości elementów na moim PCB to wstawię prasowanki.

Taki wzmacniazyk planuje. Zasilacz taki mały że kondensatory muszą być na kabelkach, zamiast snap-in mam otworki pod złącza śrubowe, a zabezpieczenie musi być.
                                    Last edited by _NATAN_5064; 12.02.2014, 17:05.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                      Po co tworzyć obudowe o wysokości 100mm skoro wystarczy 60-70mm.
                                      Bo takie szczupaki są mało "ałdiofilskie" :lol:

Skomentuj

Ja swojego stylizuje na takiego dużego audiofilskieg kolcka, tylko ze w skali 1:2 :biggrin: Staram sie zaprojektować go tak żeby był wąski a długi. Taki mój wzór wizualny

Skomentuj

Natan zarzuc jak mozesz to pcb w jakims przyjaznym pliku to kukne tu I tam. Ja tez staram sie unikac wielgachnych absorbujacych duzo miejsca pcb. Robie teraz taki fajny wzmaczek na dwie parki I tez bedzie taka plytka, bardzo elegandzko to wyglada.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X