Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

17scx + alx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

17scx + alx

Koledzy, w związku z chwilową trochę większą ilością wolnego czasu zabrałem się za składanie monitorów na 17scx i aluminiowym stx-ie.
    To moja pierwsza, wykonywana zupełnie od podstaw konstrukcja. Jak to przystało na początkującego napotkałem pierwsze przeszkody przy projektowaniu zwrotnicy.
    Poniżej moje pierwsze wypociny. 2 wersje - na pewno są do niczego więc wszelkie sugestie mile widziane.

Gdyby ktoś miał chęć + chwilkę czasu i zerknął na pliki z SW to bardzo chętnie podeślę celem konsultacji.

mam gdzies bardzo pomocny tekst od yoshiego
    od tego zaczynalem i wychodzilo dobrze
    poszukam to wkleje

Skomentuj

Niestety prawie nikt z forumowiczów nie pochylił się nad moja prośbą o konsultację, nad czym bardzo ubolewam, ale ok. Rozumiem, że mój projekt może być poniżej aktualnej średniej forumowych projektów wykonywanych na lepszych i droższych przetwornikach ale gdyby ktokolwiek napisał choć jedno zdanie nakierowujące początkującego na dobrą drogę byłoby miło.
      Nie poddaję się jednak, i poniżej przedstawiam kolejną próbę z nieco zmienioną zwrotnicą.

Ta wersja jest po wstępnych odsłuchach. Wygląda nieźle, pomiary on axis zestawu mniej więcej pokrywają się z symulacją.

Skomentuj

Filtr dla SCXa wygląda jeszcze znośnie, ale dla ALXa bardzo słabo. Dużo za mała cewka a za duże kondki. No i zwykle drugi kondek jest większy niż pierwszy.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Filtr dla SCXa wygląda jeszcze znośnie, ale dla ALXa bardzo słabo. Dużo za mała cewka a za duże kondki. No i zwykle drugi kondek jest większy niż pierwszy.
          Wiem o tym wszystkim ale jedynie przy takiej konfiguracji udało się najlepiej zgrać fazy. Lepsza może byłaby wersja pierwsza w pierwszym poście z alx-em w przeciwfazie?

Skomentuj

Pierwszy filtr kiepsko się sumuje.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Co w takim razie proponujesz?

Skomentuj

Kombinuj :) Popatrz na projekty, zobacz jakie tam są wartości elementów i działaj:)

Skomentuj

Ha, jakbym do tej pory nie kombinował:) Już było tyle prób, że przestałem je liczyć. Wstawiałem elementy od zwrotek ze starym scx-em i tych od alx-a ale nic dobrego mi z tego niestety nie wyszło.
                  Pewnie trzeba będzie kolejny raz zacząć od nowa:glare:

Skomentuj

A Ty jesteś pewien, że Twoje pomiary są poprawne fazowo?

Skomentuj

Tak mi się zdaje. Może zerknąłbyś na moje pomiary bo ja jestem "wczesno-początkujący" i co do ich poprawności nie mam 100% pewności.

Skomentuj

Wyślij na luszti (małpiszon) o2 . pl

Skomentuj

Ok, wysłane. Dzięki za zainteresowanie.

Skomentuj

Minął kolejny tydzień prób, nauk, czytania... i dziś spłodziłem kolejną wersję. Może choć tym razem idę w dobrą stronę?

Skomentuj

Wywal tą cewkę z szeregu z kondensatorem w obwodzie midwofera.

Skomentuj

Może teraz będzie łatwiej patrzeć, choć już nie wygląda tak ładnie jak poprzednio

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                Wywal tą cewkę z szeregu z kondensatorem w obwodzie midwofera.
                                Jak ją wywalę to rozjeżdża się faza.

Skomentuj

Te podbicia i dolina jest na ch-ce scx-a, pułapka też dodaje coś od siebie. Tak się zapatrzyłem na całościowy wygląd, że nie zauważyłem niskiego podziału. Nie wiem czy nie za nisko cięty wysokotonowy.

Skomentuj

Wywal cewkę i wstaw rezystor zamiast niej . Spróbuj dać mniejszą cewkę dla wysokotonowego , lub wepni z cewką w szereg rezystor .
                                    Last edited by toopcool; 30.01.2014, 05:09.

Skomentuj

znalazlem te cenne uwagi yoshiego dla poczatkujacych
                                      mam nadzieje ze sie nie obrazi za publkacje

Wskazówka
                                      spróbuj zamodelować niezależnie dwie ch-ki, czyli osobno filtr DP i osobno GP
                                      zacznij od DP jest łatwiej
                                      ch-ki zamodeluj tak aby były symetryczne, czyli kształt i stromość bardzo podobna, jakby lustrzane odbicie
                                      no i żeby się przecinały w punkcie -6dB
                                      wrzuć oba filtry na jedna zwrotkę i zobacz
                                      ja tak najcześciej zaczynam zabawę z projektem, taka technika
                                      jak już złożysz to sprawdź zgranie fazowe
                                      jeden głośnik w fazie/przeciwfazie
                                      jak jest wyraźna różnica w ch-kach to jesteś w miarę blisko
                                      jak nie ma lub jest mała to jesteś daleko czyli o ok 90 stopni
                                      w przypadku gdy jesteś daleko zmieniasz topologie jednego filtru na 1 rząd wyżej, czyli najlepiej kopułkę bo łatwiej, dodajesz konda
                                      zmiana z 2 na 3 rząd: pierwszy kond zostawiasz, dodajesz drugi o wartości 2-3x większej, zmniejszasz o ok 50% cewkę
                                      jak po tych operacjach nie masz zgrania fazowego lub nie jesteś w pobliżu to jest zabawa na dłużej

np trudno jest zrobić podział na wysokiej częstotliwości
                                      o wiele łatwiej w paśmie między 2-3kHz
                                      Zwykle zgrania fazowe najlepiej tam wychodzą, chcąc na siłę przenieść podział wyżej natrafiasz na cholerne problemy

Skomentuj

Dzięki Paweł za wskazówki, stosuję się do nich ale zwrotka jest nadal problematyczna:glare: Jak już się uda zgrać fazy to robią się góry-doliny, jak jest równo to faza się rozjeżdża.

Kolejna próba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X