Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stara obudowa - nowe glosniki, co polecacie w zamian?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stara obudowa - nowe glosniki, co polecacie w zamian?

witam
    to moj pierwszy post na tym forum. Zainspirowany waszymi pracami rzucilem sie w wir prac diy (prace te traktuje w 100% hobbystycznie, nawet jesli cos nie wyjdzie, to trudno plakac nie bede ;-)

moja wiedza jest na razie niewielka, ale checi spore, wiec juz na poczatku drogi potrzebowalbym kilku porad

jako baze do prac posiadam 4 stare zestawy glosnikowe 2 x podlogowki, 2 x podstawkowe ze standami chcialbym przerobic te kolumny zarowno pod katem wizualnym, jak i brzmieniowym.

po kilkudniowej lekturze m.in. tego forum zabralem sie za fornirowanie obudow podstawkowych. finalnie zamierzam je polakierowac, zanim jednak to nastapi chcialbym wiedziec, jakie glosniki moglbym tam umiescic zamiast obecnie posiadanych
    - wysokotonowy audax TW025A0
    - niskotonowy TESLA TVM ARN 5688
    co, z waszej oferty moglbym zamontowac w posiadanych juz obudowach (gotowe otwory)? z uwagi na zbyt male osluchanie nie mam preferencji co do producentow, nie bardzo jestem tez w stanie podac granicy, w jakiej chcialbym sie zmiescic modernizujac te skrzynki. patrzac jednak na ceny z http://www.loudspeakershop.eu mogly by to byc praktycznie wszystkie wystepujace tam glosniki - piszac prosciej - koszt nie gra roli ;-)

do codziennego słuchania (stereo) mam proac, pracujace z lampowymi monoblokami. podoba mi sie ich muzykalnosc i przestrzen, jakie buduja. te modernizowane nie maja zastapic proacow (no chyba, ze beda lepsze ;-), myslalem o ich wykorzystaniu w innych pomieszczeniach i/lub jako satelity do kina domowego.

co moglibyscie polecic zamiast tych ww. glosnikow?

2gie nurtujace mnie pytanie, to w jaki sposob przygotowac do tego zwrotnice? z tego co czytalem, na forum jest kilku mistrzow, profesjonalnie zalatwiajacych ten temat, czy konieczne jest wysylanie glosnikow wraz ze skrzynkami, czy mozna to zalatwic w jakis prostszy sposob?

na razie zalczam zdjecia z poczatku robotek recznych

Last edited by Leon28; 20.01.2014, 10:43.

Zamieszczone przez Leon28 Zobacz posta
    patrzac jednak na ceny z http://www.loudspeakershop.eu mogly by to byc praktycznie wszystkie wystepujace tam glosniki - piszac prosciej - koszt nie gra roli ;-)
    To jak koszt nie gra roli to może najpierw kupić głośniki a później dopasowywać litraż obudowy, zwrotnicę itd? Same płyty na skrzynki to najniższy koszt.

Skomentuj

Duże są te obudowy, ile L ? Może weszłaby tam jakaś fajna 18tka np usher 8948a . Tweeterki masz całkiem fajne, miałem je kiedyś. Jeżeli kupowałeś używki to być może to są i nawet te same egzemplarze co grały u mnie .

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        To jak koszt nie gra roli to może najpierw kupić głośniki a później dopasowywać litraż obudowy, zwrotnicę itd? Same płyty na skrzynki to najniższy koszt.
        tak myslalem, ze zabieram sie za to od *** strony, jednak skrzynki juz posiadam, stad pytanie, czy nie mozna ich jakos mimo wszystko wykorzystac?
        na starych glosnikach gralo to fatalnie, 0 przestrzeni, 0 przejrzystosci, stawiajac je obok proacow graly jakby byly nakryte kocem. jak pisalem, traktuje to 100% hobbystycznie i nawet jesli bedzie to pod lekka gorke, to problemu nie bedzie.

Skomentuj

Nawet jak masz już wyfrezowane otwory to żaden problem aby jest je powiększyć lub zmniejszyć aby dopasować je na inne głośniki ( może najpierw sprawdź jakieś gotowe projekty, to nie będziesz mial problemów ze zwrotnicą). Najprostszym sposobem będzie dać dodatkową płytę na front kolumny np. w czarnym połysku. Jak nie, to otwory można powiększyć kładąc niepotrzebną płytę mdf na front (na ściski), w niej wyfrezować otwory i "dofrezować się" głębiej powiększając te w kolumnie. Zmniejszyć litraż to też żaden problem/ wystarczy do środka dać np styropian, lub odpowiednio wyciete plyty wklejone na tyl/dol kolumny.:)
          Jaki litraż/ wymiary frontu?
          Last edited by ruffpl; 20.01.2014, 11:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Duże są te obudowy, ile L ? Może weszłaby tam jakaś fajna 18tka np usher 8948a . Tweeterki masz całkiem fajne, miałem je kiedyś. Jeżeli kupowałeś używki to być może to są i nawet te same egzemplarze co grały u mnie .
            obudowa kolumny podstawkowej ma wymiary

wysokość 41cm
            dł. podstawy 31 cm
            szerokość 21 cm

glosniki kupowalem nascie lat temu jako nowe w minima audio bydgoszcz.

Skomentuj

Zależy jaka masz grubość płyty ale mniej więcej wychodzi 16-17L. Na ushera 8948a w sam raz. Można by ew wstawić 18tke seasa, też podejdzie pod ten litraż. Zwykła prestige jak ma być taniej lub excela magnezowego jak na bogato w wersji z większym magnesem, idealnie podejdzie pod tę obudowę.

Skomentuj

Zwrotnice dobierasz do określonej pary głośników. Ja poszukałbym jakiś gotowych, sprawdzonych konstrukcji, opartych na identycznym litrażu obudowy jak Twoja. Nie zapominaj że bass-refleks również gra tutaj soją rolę- i to dosłownie. Będziesz go musiał wystroić(w praktyce uciąć na odpowiednią długość) do danego głośnika niskotonowego.

Gdybyś pokusił się na pomysł ruffpl, to dodatkowo możesz zdecydować: czy chcesz obudowę br, lub zamkniętą. :)

Skomentuj

zgodnie z sugestiami zamowilem usher 8948a i morel elite 338, za mniej wiecej 2 tygodnie maja do mnie dotrzec. tymczasem dziekuje wszystkim za porady. zupelnie nie pomyslalem o mozliwosci tej dodatkowej scianki na przodzie, to rozwiazuje praktycznie chyba wszystkie problemy z wymiana glosnikow.
                  na razie zaczynam probnie lakierowac obudowy

Skomentuj

Nie na temat...
                    te wycięcie to tył obudowy- na terminal, czy dół -na stojak?

Skomentuj

to wyciecie na terminal :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Leon28 Zobacz posta
                        obudowa kolumny podstawkowej ma wymiary

wysokość 41cm
                        dł. podstawy 31 cm
                        szerokość 21 cm

glosniki kupowalem nascie lat temu jako nowe w minima audio bydgoszcz.
                        Obudowy sa duże, jakby robione pod Tesle. Masz powiedziałbym oryginalne konstrukcje bo w już nie kupisz Audaxów - pojawiają się czasem nowe/stare konstrukcje podobno składane przez francuskich amatorów tej marki. Tesli tez już nie ma. Radziłbym pozostawić te konstrukcje ewentualnie pobawić się zwrotnicą i zobaczyć co jeszcze da się z nich wycisnąć. A dla hobby zbudować coś innego od początku.

Skomentuj

chyba masz racje i zrobie jak mowisz tj. do tych nowych przetwornikow zrobie nowe obudowy. poczekam tylko az fizycznie bede mial te nowe glosniki, bo jeszcze zamowienie jest w trakcie.

Skomentuj

Czaruję...
                          X