Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini maxi 2.1 do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mini maxi 2.1 do komputera

Ciąg dalszy wątku z Akustyki. Myślę że w obecnym stadium bardziej pasuje tutaj.

---

Chciałem trochę przyciąć koszty i wykorzystać starą sklejkę, pamiętającą pewnie jeszcze czasy PRL :) 8-9mm grubości, obudowy ze skosami nawet mi nieźle wyszły. Drobne niedoskonałości uzupełniłem szpachlówką do drewna.
    Wszystko ładnie pięknie, ale...
    Czy to normalne że 3" głośnik powoduje że obudowa ze sklejki tej grubości drga/drży jak paralityk? Gra swoim życiem, dosyć mocno podbarwiając dźwięk.

Nieco dla hecy i trochę z nudów wpadłem na iście genialny pomysł użycia maty bitumicznej, ale na zewnątrz. Obudowa całkowicie ucichła a mi wygląd podpasował.
    No i zacząłem się zastanawiać czy nie zostawić tak jak jest...

Nie stawiaj tylko tego na czymś ciepłym albo w lato na słońcu...

Skomentuj

Jakbys dal maty od srodka, to tez by bylo dobrze :P

Wyglada niezle, ale wlasciwosci uzytkowe sa dosc dyskusyjne :)

Skomentuj

a jak zapach?

Skomentuj

Nie na temat...
          Czaderskie

Skomentuj

ciekawy wyglad

Skomentuj

Troszkę nie typowy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Jakbys dal maty od srodka, to tez by bylo dobrze :P
                Od środka też jest mata. Następnej warstwy nie chciałem dawać, żeby nie ograniczać już i tak małej pojemności. I wtedy wpadłem na pomysł maty na zewnątrz,
                zwłaszcza że takiego wykończenia jeszcze nie widziałem, to chciałem się przekonać jak to w ogóle będzie się prezentować

Zamieszczone przez Leon28 Zobacz posta
                a jak zapach?
                No właśnie nic nie czuję. Tak jak taśma dekarska potrafi nieźle drażnić zapachem (zwłaszcza w wyższych temperaturach), tak tutaj nic.
                Dla testu kolumienki od rana stoją przy kaloryferze i poza tym że mata zrobiła się bardziej miękka w dotyku, to nic się nie zmieniło - nie chce odpadać, nie śmierdzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
                  poza tym że mata zrobiła się bardziej miękka w dotyku
                  To mało ta mata na słońcu zrobi się lepka :-)

Skomentuj

Poczekam na słońce i sprawdzę

Skomentuj

Może i głupie pytanie - czy wełnę owczą trzeba zabezpieczać przed robaczkami? Jakieś kulki przeciw molom, czy tym podobne chemikalia? :)

Albo bardziej naturalnie: http://www.aldi.pl/aldi_zestaw_przec...1153_6453.html :)

Skomentuj

ale jazda na tym forum
                        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                        http://www.rane.com/note160.html
                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Myślę, że ten w formie wieszaka będzie dobry.

Skomentuj

Nie jestem do końca pewny jak mój wpis został odebrany - czy przypadkiem nie jako forma żartu? :)

Pisałem jak najbardziej poważnie, czasem dostaję od znajomych kolumny do renowacji czy wymiany wygłuszeń (bo stare skruszało) i już 2 czy 3 razy wyciągałem coś podobnego do filcu, a w środku mole.

Skomentuj

a tak żartem w muzyce występują mole , np. c-mol...
                              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                              http://www.rane.com/note160.html
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

:lol: no masakra

Skomentuj

Ja tu z poważnym problemem :) a Wy tu śmiechy i chichy :)

---

Lekka zmiana koncepcji - subwoofer bez zmian, za to satelity na 'bambusach' czterocalowych. Obudowy trochę większe - pierwsze dwa zdjęcia widok ogólny, na trzecim gumowa nóżka (samoprzylepna), ostatnie trzy to niedoskonałości.
                                  Co prawda widoczne po dokładnej inspekcji obudów (albo na zdjęciu robionym z bliska), ale są i nie dają spokoju :) Niemniej jestem zadowolny i zostaje tak jak jest.

Do zrobienia zostało: zamocowanie gniazd z tyłu i wkręcenie nakrętek pod śruby trzymające głośnik.

Last edited by rzymo; 09.02.2014, 00:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
                                    Nie jestem do końca pewny jak mój wpis został odebrany - czy przypadkiem nie jako forma żartu?

Pisałem jak najbardziej poważnie, czasem dostaję od znajomych kolumny do renowacji czy wymiany wygłuszeń (bo stare skruszało) i już 2 czy 3 razy wyciągałem coś podobnego do filcu, a w środku mole.
                                    Jak to kolumny zamkniete, to pchaj welne szklana lub mineralna. Nic lepszego nie znajdziesz, a mole tego nie rusza.

Skomentuj

Ja w zamkniętą zawsze daję mineralną i na to owatę zeby na wszelki wypadek tak by nie pyliła

Skomentuj

Nie ma co popadać w paranoje, zwłaszcza, że kolumienki są zamknięte. Co do suba to planujesz dać mb w stronę podłogi?
                                        Last edited by guczi; 09.02.2014, 09:23.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X