Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akkus y4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akkus y4

Witam,

Buduję moje pierwsze "porządne" kolumny. Po zabawi Altusami 75, które kiedyś dostałem od ojca a następnie zbudowaniu monitorów na bazie głośników samochodowych (nie pytajcie czy coś dobrego z tego wyszło :) ). Zdecydowałem się kupić kolumny. Oglądałem czytałem i słuchałem... jedyny wniosek jaki mi się nasunął to ,że budując samemu kolumny na własnym czy czyimś projekcie uzyskam o wiele lepszy wynik. Przez pół roku czytałem wasze opinie o wielu różnych projektach ale co człowiek to każda opinia jest inna. Zdecydowałem się udać do firmy Akkus (w końcu mam tylko 10km :) ) z myślą że posłucham co faktycznie mi się podoba. Okazało się ,że papier to nie wszystko i są też inne dobre materiały. Przed odsłuchem byłem nastawiony na zestaw X3 ale po przesłuchani kilku płyt bardziej spodobały mi się Y4.

Jako ,że stolarka idzie mi tak samo dobrze co mongolski balet zleciłem wykonanie wszystkich formatek z 25mm MDF u kolegi wrotekpoz. I w tym miejscu chciałbym mu serdecznie podziękować za pomoc oraz cenne rady przy projekcie.

Formatki zostały wycięte na CNC, jak widać na zdj podfrezowanie na woofery nie było takie łatwe do zrobienia a w instrukcji od głośnika były błędy dotyczące wymiarów.

Aktualnie sklejam już pierwszą kolumnę.

Co do wykończenia to już mam fornir Sapeli ,który chcę przykleić metodą na żelazko oraz zabezpieczyć woskiem.:biggrin:

A mozna wiedzieć skad bierzesz głosniki ? Bo na loudspeaker ich nie widze ....

Skomentuj

W sklepie widnieją te głośniki
      2x Usher YS13225W-XP
      1x Usher UA025-10

Tylko moje są ulepszone, bo zmieniony TW na USHER AUDIO T9930-20

Skomentuj

Zerknij w zakladke usher... sa dostepne. Glosniki z modelu s-520, ktore meczylem kilka lat u siebie.
        Edit: spoznilem wpis :-)

Ps. Ciezko powiedziec czy ulepszone. Nie slyszalem tego tw ale mam teoretycznie jeszcze wyzszy model tw i troche brakuje mi w nim ostrosci/zycia. Ten referencyjny pomijajac ze z kolei byl troszke za ostry to kto wie, czy nie ciekawszy imo.
        Last edited by gokar83; 04.03.2014, 22:26.
        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
          ale mam teoretycznie jeszcze wyzszy model tw i troche brakuje mi w nim ostrosci/zycia.
          A zwrotnice juz zmieniłes?

Dziwne określenie wobec 9950
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zwrotka zmieniona. Jest zmiana w brzmieniu srednicy, wysokotonowka inaczej filtrowana ale ogolnie charakter 9950 zostal taki sam. Nie slyszalem 9930 ale teoretycznie jest to nizszy model wzgledem 9950.
            <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Fajny projekty. Jakie strojenie obudowy?

Skomentuj

ok 52Hz

Skomentuj

Frez przed fornirem? Idealnie po fornirowaniu nie będzie...
                  Last edited by Przemek; 05.03.2014, 17:51.

Skomentuj

A jak miałem to zrobić nie mając pod ręką frezarki CNC?

Trzeba będzie delikatnie żyletką wycinać otwory.

Skomentuj

wystarczy frezarka na wolnych obrotach i frez z małym łożyskiem

Skomentuj

YS nie jest już produkowany, w tej konstrukcji masz już lepsze głośniki czyli 5201 :)

Skomentuj

Jak zacząć fornirować od górnej i dolnej ścianki? Chodzi mi żeby nie było widać łączeń 90 stopni na ścianie frontowej

Skomentuj

Dół, tył, boki, góra i przód
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

I jeszcze jedno pytanie. Fragment z dużym słojem dać na front czy ładniej będzie z boku ?

Skomentuj

A to już sam musisz odpowiedzieć na to pytanie, jak Ci się podoba
                                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Jako ,że otwory mam wycięte przed fornirowaniem, zastanawiałem się jak wyciąć otwory. Wpadłem na pomysł by użyć małej frezarki modelarskiej z papierem ściernym na walcu. Czy to się może udać ?

---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post o 16:46 ----------

Metoda godna polecenia powolutku ale dokładnie.

Skomentuj

Nożyczki do paznokci (najlepiej zaokrąglone) i jazda :)
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Fornir nie będzie pękać ? Jak go docinałem to łatwo pękał.

Skomentuj

Jak jest solidnie przyklejony, to gdzie ma pękać?
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                        X