Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Recykling odsłuchy na STX GDS-30-200 koaksjalna modyfikacja najmniejszym kosztem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Recykling odsłuchy na STX GDS-30-200 koaksjalna modyfikacja najmniejszym kosztem

Witam chciałbym przedstawić mój projekt, jest to konstrukcja zupełnie z recyklingu, tzn. zrobiona z zalegających u mnie głośników i skrzyń niedokończonych projektów, Złożyłem coś takiego jak na zdjęciach, będą to mini odsłuchy sceniczne, w tej chwili jestem na etapie projektowania zwrotnicy, nie mam przyrządów pomiarowych i dobieram na ucho wszystko. w chwili obecnej w torze wysokotonowym mam tłumik 11 omów, kondensator 2,2uF i cewkę ok 0.3mH, w basowym mam tylko cewkę ok 1,4mH. Z odsłuchu wywnioskowałem że zestaw zaczyna być słyszalny od 55Hz, pasmo od 2,4kHZ do 4,5kHz jest za głośne (co za pewne jest spowodowane czułością ucha) natomiast w paśmie od 6,1kHz do 7,6kHz mam dziurę, a od 16,3kHz już nic nie słychać, choć w specyfikacji jest inaczej. Czy macie jakieś sugestie? Pozdrawiam

Last edited by Frugowiec; 24.03.2014, 20:37.

Fajnie dzialas, ale jednak pomysl o choc najprostszym systemie pomiarowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Frugowiec Zobacz posta
      a od 16,3kHz już nic nie słychać, choć w specyfikacji jest inaczej
      A ile masz lat? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        A ile masz lat? :)
        Uprzedzę Twoja odpowiedź na moją odpowiedź Marianie, i powiem że choć mam 24 lata to słyszę jeszcze dobrze na badaniach słuchu nawet 20kHz, testując kolumnę miałem ja na lewym kanale, a na prawym kopię stx pa 600 fr, i balansem porównywałem tak obie, w pa 600 słyszałem do 20kHz
        Last edited by Frugowiec; 24.03.2014, 21:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
          Czyli obaj obalamy mit, który mówi że ludzie w wieku 30 lat nie słyszą już powyżej 16kHz
          Zamieszczone przez Frugowiec Zobacz posta
          stx pa 600 fr, i balansem porównywałem tak obie, w pa 600 słyszałem do 20kHz
          to bardzo dziwne, bo te drivery nie ciagna az tak wysoko... a na domowym sprzecie sluch mi sie konczy na ok 18kHz
          ale nie wiem czy przypadkiem to nie wina wzmacniacza czy zrodla generatora

Skomentuj

Chłopak jak chłopak co najwyżej można powiedzieć, że przystojny.
            Wracając do GDSa to jest to głośnik szerokopasmowy i ani wysoką góra ani niskim dołem dobrze nie gra a można nawet powiedzieć ze wcale. W PA600 masz już podział pasm na dwa głośniki przez co PA wyżej ciągnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Wracając do GDSa to jest to głośnik szerokopasmowy i ani wysoką góra ani niskim dołem dobrze nie gra a można nawet powiedzieć ze wcale
              Ale to jest temat o koaksjalu, tam jest głośnik wysokotonowy.

A właśnie, jaki konkretnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                to bardzo dziwne, bo te drivery nie ciagna az tak wysoko... a na domowym sprzecie sluch mi sie konczy na ok 18kHz
                ale nie wiem czy przypadkiem to nie wina wzmacniacza czy zrodla generatora
                Ja odsłuchiwałem na DENON'ie AVR-1705 i 20kHz słychać ale już bardzo cicho, trzeba się wsłuchać. Wracając do tematu, macie jakiś sprawdzony sposób na dobieranie elementów do zwrotnicy, bo na razie to robię to "na pałę", czyli mam różne kondensatory i cewki, rezystory i dobieram je w czasie rzeczywistym kiedy gra muzyka, i słucham czy mi się podoba czy nie. Trochę nie podoba mi się ten sposób. Nie podoba mi się też sposób wyliczenie tak zwrotnicy żeby charakterystyka była całkowicie płaska jak stół, bo przecież ucho inaczej odbiera różne częstotliwości i zawsze taką kolumnę trzeba dopasować korektorem. Często się mylę i być może tym razem też, ale to jest tylko moje zdanie Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

---------- Post dodany o 23:31 ---------- Poprzedni post o 23:28 ----------

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Ale to jest temat o koaksjalu, tam jest głośnik wysokotonowy.

A właśnie, jaki konkretnie?
                zapomniałem napisać to jest gdwk-10-200-8-pj, wybaczcie ale tylko taki miałem a to jest konstrukcja z "recyklingu" ze śmieci wygrzebanych z piwnicy:d
                Last edited by Frugowiec; 24.03.2014, 22:51.

Skomentuj

Nie na temat...
                  A to czy słuchać najwyższe tony czy nie zależy rownież od wzmacniacza
                  Ostatnio przy testowaniu kilku wzmacniaczy ograniczenia na górze i na dole były dość wyraźne
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Aktualizacja. Bulpren na froncie jest tylko położony jeszcze nie mam pomysłu jak przymocować go, jak się gdzieś trafi krata tanio to się zrobi zabieram się za skończenie zwrotnicy.

P.S. trochę mi łączenia nie wyszły, ale niema co wymagać, materiał kupiłem najtańszy aby był, chyba 30zł za 2m kwadratowe.
                    Last edited by Frugowiec; 22.04.2014, 12:25.

Skomentuj

Czaruję...
                    X