Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX-140 w skrzynkach od Serblina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejne postępy w pracy: fornir już ściągnięty, kolumny czekają na położenie nowego, "tyły" są cały czas na zmianę szpachlowane a później szlifowane w celu uzyskania idealnego kształtu, standy w trakcie budowy, jeden już prawie gotowy, zostało jeszcze tylko gdzieniegdzie przyszpachlować i porządnie wyszlifować. I teraz moje pytanie, może banalne: czym najlepiej pomalować standy i tyły na czarno? Myślałem o czarnej emalii akrylowej, ale chcę na wszystkie elementy położyć ten sam lakier poliuretanowy lub nitro, a na taką emalię musiałbym położyć akrylowy z tego co się orientuję... dlatego nie wiem jaką najzwyklejszą czarną farbę położyć żeby się nie gryzła z lakierem a co do lakieru to też od jakiegoś czasu próbuję się zorientować w temacie, ale opinii jest wiele, jaki dobry lakier półmatowy polecacie, taki żeby w domowych warunkach położyć wałkiem? Pierwszy raz będę cokolwiek lakierował, więc chcę się w miarę obeznać w temacie

Skomentuj

A co to za fornir?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie pamiętam sam dobrze, ale wydaje mi się że jesion ale nie wiem jakiej grubości... itak będę w najbliższym czasie kupował nowy to wtedy będę wiedział dokładnie jaki jest :P a co do czarnej farby to nie wiem czy się nie zdecyduję w końcu na tą emalię i czy nie odpuszczę lakieru na standach. Chyba że macie propozycje jakiejś innej dobrej farby, która by dała fajny efekt półmatu? nie koniecznie chcę żeby te standy się świeciły na

Skomentuj

Kolejne postępy w pracy, tyły pomalowałem sprayem Montana black, efekt wizualny dobry, z tym że jeden spray ledwo starczył na położenie 2 warstw, więc trzeba będzie zainwestować w jeszcze kilka puszek, tym bardziej, że standy są trochę większe od tyłów. Niestety powierzchnia po malowaniu jest podatna na zarysowania, dlatego chciałbym położyć na to jeszcze jakiś lakier. Na kolumny położyłem już nowy fornir - jesion 0,6mm i zamierzam w najbliższym czasie je "zafugować" (szpachlówka do drewna akrylowa - heban) i położyć bejcę. Dlatego ponawiam pytanie, jaki lakier byście mi doradzili na obudowy i na standy? najbardziej przemawia za mną poliuretan w półmacie, tylko mam pytanie do bardziej doświadczonych, jaka firma, jaki podkład do wypełnienia porów i oczywiście czy się nie będzie gryzł z powierzchniami które opisałem? Mam już kupioną bejcę Vidarona, ale jak mnie będzie jakoś ograniczać w wyborze lakieru to mogę kupić inną... (sprzedawca w sklepie z farbami mi powiedział że na tą bejcę na pewno nie położę nitro)

Skomentuj

Zamieszczone przez Lukass008 Zobacz posta
            Płyty oraz standy wycinam frezarką górnowrzecionową z frezem łożyskowym. Nie wiem jednak czemu frez się strasznie grzeje i tępi, jeden już zajechałem a drugi już ledwo co ciągnie, a wyciąłem dopiero ok. 8 profili... nie wiem czy to wina frezu, słabej jakości frezarki, czy może moja i nieumiejętności korzystania z narzędzi :(
            frez podczas pracy jest narazony na tarcie, ktore musi gdzies odpwowadzić ciepło, jeśli frez się stępił to będzie sie też bardziej grzał. Frezy słabej jakości tępią się szybko, więc jak dużo się wycina warto zainwestować, ponadto jak masz frez łożyskowy może łożysko nie ma smarowania i z tąd te spore grzenie freza.

Co do monitorków, to super robota, fajny sposób wybginania bocznej ścianki masz. Ciekawy jestem jak to wyjdzie na gotowo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
            Ja mam np. taką która tnie po skosie i krawędź nie jest równa a frezarka wytnie pod kątem prostym.
            zauważyłem taką rzecz, że brzeszczot gdy się nagrzeje zaczyna właśnie ciąć krzywo, w tych dobrych brzeszczotach też tak jest tylko może w mniejszym stopniu. Idealne cięcie to tylko na maszynach tarczowych, lub ewentualnie frezerką

Skomentuj

Czaruję...
            X