Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa + Morel faza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta

Pokaż jeszcze pomiary Raw Response lekko wygładzone.
    poniżej ten sam pomiar w raw

"Wyłącz ten pomiar fazy
    Pomiary wygladz do 12dB/oct wszystkie i pokaz wtedy "

tu bez faz i wygładzone o 12dB

przygotuje w pokoju do pomiarów i wrzucę pomiary głośników bez filtrów, mam nadzieje ze tweeter nie padnie

pomiary przetworników bez filtracji poniżej wygładzone 12dB:

Last edited by fader_audio; 14.06.2014, 19:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
      przygotuje w pokoju do pomiarów i wrzucę pomiary głośników bez filtrów, mam nadzieje ze tweeter nie padnie
      Jak nie dasz mu ognia to nie padnie.

Skomentuj

witam ponownie

Marios ognia nie było :-), są postępy teraz poskładać zwrotkę w drugiej kolumnie i zobaczyć jak to gra. Dostosowałem sie do rad Yoshiego oraz LkLukasz, jest lepiej. tu jednak pytanie czy reverse null może wygladać w ten sposób. o góry l-pad jest dokładnie taki jak na schemacie zwrotki, w drugim l-pad jest taki jak wyliczył program, tu też pytanie czy to nie robi zbyt dużej różnicy dla wzmacniacza??? Czy zmniejszając trochę kond na lp, pogłebie revers null nie tracąc zgodności fazowej w owych 4kHz. Sprawdzę jak wygląda to brzmieniowo teraz.

Last edited by fader_audio; 14.06.2014, 21:32.

Skomentuj

dźwiękowo wygląda dobrze, słuchałem trochę zwrotki z rysunku pierwszego, dobrze by było popracowac jeszcze na lepszym reverse null.

Skomentuj

Pasuje Ci takie podbicie 5dB na górze?

Skomentuj

Każdy z tych moreli wg producenta ciągnie równo prawie do 2khz. Wg mnie, tak jak wcześniej wspomniałem jest jakiś blłąd w pomiarze. Z pomiarów kolegi wynika że pasmo tweetera jest strasznie"garbate" co jest właściwie niemożliwe. Proponuję dostosować poziomy tak aby charka była choć trochę podobna do fabrycznej i wtedy pracować nad resztą.
              Może to być oczywiście wina wkładki która nie przenosi liniowo góry pasma ale po wgraniu pliku kalibracyjnego powinno wyglądać to znacznie lepiej.

Skomentuj

nawet tak nie przeszkadza te 5dB u góry, wiadomo, że trzeba będzie to przygasić na l-padzie. Może to byś spowodowane własnie tym co pisze Marios, coś z pomiarem. Niestety nigdzie w necie nie znalazłem spl do supreme piccolo, supreme znajdzie sie bez problemu. Może problem tkwi własnie w wkładce, poszukam pliku kalibracyjnego gdzies sie napotkałem nawet na link, tylko teraz gdzie to było.

sprawdziłem jak wyglada spl karty, miałem przesterowane charka poszarpana, po sciszeniu suwaków dośc znacznie spl katy płaska, sprawdzę jeszcze wzmak mikrofonowy.

Wzmak mikrofonowy ma płaska charakterystykę, jednak prosto z wyjscia karty co zrozumiałem bardzo szybko się przesterowuje, czy nap wyjściowe ze wzmacniacza mikrofonowego zmierzę zwykłem voltomierzem???

Znalazłem plik kalibracyjny do wkładki niestety rozszerzenie inne niż ma być, w holm musi być .cal
                Last edited by fader_audio; 15.06.2014, 12:01.

Skomentuj

Zmien końcówkę i bedzie działać

Wysokotowke zmierz z bliskiego pola np z 1cm i bedziesz miał dobry wykres
                  Pokaz ten pomiar

Musisz przyciszyc jeszcze picolaka

Ten morel ma dołek w okolicach 16kilo
                  Pewnie pokazuje to pomiar a potem te wina wkładki, ze nie "wraca"

Nie przejmowałbym sie tym
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Wysokotowke zmierz z bliskiego pola np z 1cm i bedziesz miał dobry wykres
                    Pomiary powyżej 800-1khz raczej odpadają. Ale pokaż, zobaczymy jak to będzie wyglądać.

czy nap wyjściowe ze wzmacniacza mikrofonowego zmierzę zwykłem voltomierzem???
                    Co masz na myśli zwykły woltomierz. Przy tanich sprzętach jest problem z dokładnościa napięć zmiennych poniżej 1-2v.

Skomentuj

mam, miernik uniwersalny nie najtańszy, ale raczej zpodstawowej półki, kupowanie porządnego miernika np FLUKE mija się z celem do zastosowań domowych.

LkLukasz, jaka ewentualnie można by wkładke kupić w miarę normalnej cenie, prócz wm61???

Zrobię pomiar wysokotonówki z bliskiego pola. zastanawiam się nad jedną rzeczą. Wkąłdkę mam lekko wciśniętą do rurki to może być problem na wyższych częstotliwościach przy pomiarze, może tu leży problem.

Wczoraj nie robiłem pomiarów, ale pokusiłem sie na zmniejszenie kondensatora na wooferze z ciekawosic co będzie. z 9,5 na 6,8. Zaraz po włączeniu muzy był osłychac że lokalizacją juz nzacznie gorsza, więc powrót do wartości 9,5. wieczorem wrzucę pomiary.

Skomentuj

LkLukasz, jaka ewentualnie można by wkładke kupić w miarę normalnej cenie, prócz wm61???
                        chyba lepszej i sprawdzonej do amatorskiego audio nie znajdziesz.

Wkąłdkę mam lekko wciśniętą do rurki to może być problem na wyższych częstotliwościach przy pomiarze, może tu leży problem.
                        Zależy ile ale może to rzeczywiście być problem.

Skomentuj

Pomiar z bliskiego pola mija sie z celem. Bedziesz sie bujał z tą zwrotnicą jak ja ze swoimi poprzednimi kolumnami. Stwórz sobie warunki do pomiaru przynajmiej z 50 cm. Ja mam ten komfort że mogę korzystać z dużej pustej hali więc pomiary w domu się skończyły.

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
                            Pomiar z bliskiego pola mija sie z celem.
                            Mozesz powiedziec dlaczego? Przeciez pomiar ten pokaze faktycznie jak to wyglada, bedzie mozna wykluczyc to co bylo wspominane wczesniej.

Skomentuj

Pomiar pokaże charakterystykę z bliska. A z daleka dochodzi bafflestep i zmiana fazy. Ale w tej kwestii powinni sie wypowiedzieć też bardziej doświadczeni koledzy. Ja piszę na podstawie własnych doświadczeń.

Skomentuj

Oczywiscie ze dojdzie wplyw bafflestep ale to tylko podbicie charki. Znajac wymiary mozna sobie przesymulowac jak to wyglada. Co nie zmienia faktu ze pomiar nearfield nie jest bez sensu w tym wypadku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                  ale to tylko podbicie charki.
                                  aż podobicie charki... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    aż podobicie charki...
                                    Przy dobrym umiejscowieniu TW to "tylko" :flapper: Tak powaznie piszac "tylko" mialem na mysli to ze nie trudno tego podbicia sie pozbyc.

Skomentuj

Dołożenie jakiegokolwiek elementu do zwrotki zmienia nie tylko charkę ale i przebieg fazowy (w mniejszym lub większym stopniu )

Skomentuj

Ale co to ma do rzeczy? Przeciez zarowno w zwrotnicy z ukladem korekcji BS jak i bez mozna uzyskac dobre zgranie fazowe. Poza tym odbiegamy od tematu.

Skomentuj

Można ale trzeba mieć zrobiony dobry pomiar. Nie ma pomiaru=nie ma zwrotki. Pomiar z bliska nie uwzględnia BS ani fazy tak naprawdę. Mam doświadczenie dosyć długie ale prywatne i wiem że robiąc pomiar z bliska i tak nie zgra faz. Chyba że kolumna na imprezę i będziemy podskakiwać jak kolega z mikrofonem (góra dół przód tył ) to w którymś momencie sie i faza i charka zgra.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X