Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton W200s w subwooferze - dudniący bass

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton W200s w subwooferze - dudniący bass

Witam.
    Zrobiłem subwoofer na głośniku Visaton W200s 8ohm.
    Na początku byłem zadowolony bo dolne pasmo w końcu u mnie się pojawiło. Niestety było to złudne:/
    Mam wrażenie, że bass jest strasznie dudniący.
    Zasilam go jedną kością TDA7294 z projektu Irka(trafo 2x 28V/ 120W). Obudowa 32l i strojona otworem BR na 39Hz (17cm/7cm).
    Ostatnio wytłumiłem go wełną syntetyczną tylną ściankę i górę. Podczas grania jak wyciągnąłem tunel BR z obudowy dudnienie się zwiększyło.
    Możliwe że winą jest za wysokie cięcie ale przy 80hz też dudni chociaż troszkę mniej. Ewidentnie jakby "wyższe częstotliwości" się muliły. Przy muzyce elektronicznej której prawie że w ogóle nie słucham jest w miarę ok ale rock to już tragedia, gitara bassowa to tylko jest buuuuuuu aż głowa boli.
    Niestety wszystko jest już skończone i powiększanie obudowy nie wchodzi w grę.
    Macie jakieś sugestie co zrobiłem źle? W Winisd charakterystyka wyszła wręcz idealnie.

taki BR ?
    http://www.visaton.com/en/chassis_zu...r/br19_24.html

Skomentuj

wrotekpoz nie nie, kupiłem na ebay jakiś inny którego jeszcze musiałem sztukować z rura PVC do kanlizacji. Dokładnie taki: http://www.ebay.de/itm/MONACOR-Bassr...item2a3144173f
      Last edited by regan3000; 20.07.2014, 16:11.

Skomentuj

Wg projektu - 30l i taki BR, jakie rozmiary ma Twój ? 17cm/7cm ?
        powinien mieć 11cm/7,5cm

Skomentuj

Jak gra jak zatkasz BR całkowicie ?

Skomentuj

Jak zatkam br to bass traci na efektuwnosci po prostu słabiej go słychać.
            wrotekpoz sugerujesz zestroić go wyżej? Przy takim strojeniu jest podbicie żędu 2db przy 60Hz. Tak przynajmniej sugeruje Winisd...
            Last edited by regan3000; 21.07.2014, 04:56.

Skomentuj

Nie na temat...
              z tego co piszą ludzie na forum - nie tylko winisd człowiek żyje :)

Skomentuj

W takim bądz raźie radzisz stroić wyżej?

Skomentuj

Dokonałem pomiaru impedancji i wyszło że: Fr jest przy 65Hz, jak zatkałem BR - 56Hz. Niby moje strojenie jest na 40Hz. Jak to się ma do tych pomiarów?

Skomentuj

Fr?
                    Czym mierzyles impedancje?

Skomentuj

Podpiąłem szeregowo rezystor 30ohm z głośnikiem, ze wzmacniacza podałem 1v i mierzyłem spadek napięcia na rezystorze kiedy obierze najniższą wartość to było moje fr. Jako generator częstotliwości posłużył mi komputer.

Skomentuj

Ja bym spróbował niżej zestroić. Wsadź coś do bas refelxu żeby zmniejszyć przekrój o np 20% co automatycznie obniży strojenie i posłuchaj jak będzie.

Skomentuj

Yoshi_80 Koniecznie muszę obniżać strojenie średnicą czy mogę dać dłuższą rurkę? Gdzieś w sieci znalazłem posta jak pewna osoba pisała że, zapikowała ten głośnik w za małej obudowie w kolumnie i efektem tego był dudnienie. U mnie to tak jakby dzwięk sie rozciagał doprowadzając do bólu głowy:/

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                            Yoshi_80 Koniecznie muszę obniżać strojenie średnicą czy mogę dać dłuższą rurkę?
                            Dopóki nie świszczy, to jest to bez znaczenia którym sposobem obniżysz strojenie

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
                              Yoshi_80 Koniecznie muszę obniżać strojenie średnicą czy mogę dać dłuższą rurkę? Gdzieś w sieci znalazłem posta jak pewna osoba pisała że, zapikowała ten głośnik w za małej obudowie w kolumnie i efektem tego był dudnienie. U mnie to tak jakby dzwięk sie rozciagał doprowadzając do bólu głowy:/
                              Oczywiscie rurkę można wydłużyć ale zmniejszenie przekroju jest najprostszym sposobem na próbę. Wsadzasz coś w bas reflex, można ew dokleić taśmą żeby nie wywiało jak będzie za lekkie i masz przestrojone, 10 sek roboty .

Skomentuj

Przypomniały mi się laski kleju "na gorąco" które tak uzyłeś

Skomentuj

Za całą sprawę dudniącego bassu winne było kino domowe:/ Nie miałem wcześniej wzmacniacza i użytkowałem tanie kino domowe z podłączonym subwooferem do wyjścia wysokopoziomowego przeznaczonym na suba. Dzięki temu miałem tłumienie 24db bo kino miało filtr jak i subwoofer. Najprawdopodobniej kino podbijało niskie częstotliwości na wyjściu subwoferowym i taki już paskudny dzwięk trafiał mi do suba. Dostałem wzmacniacz i podpiąłem suba normalnie poprzez wejscie niskopoziomowe, a kino poszło w odstawkę i jest o wiele lepiej ale jeszcze się bawię ze strojeniem BR bo mam wrażenie, że przy strojeniu niższym dudnienie jest jeszcze mniejsze.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X