Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[2-drożne] Aktywne na bazie SS Illuminator

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Aktywne na bazie SS Illuminator

Jestem tu nowy, a więc chciał bym wszystkich powitać.
    Nigdy na poważnie nie zajmowałem się tematyką audio, ale nadszedł czas na budowę czegoś konkretnego do słuchania muzyki.

Padło na przetworniki Scan Speak:
    -R3004/662000
    -18WU/8741T00

Przeglądając forum trafiłem na projekt "Classic Illumination" użytkownika KonradRak. Pomyślałem, że właśnie czegoś takiego mi trzeba.
    A więc zabrałem się za projektowanie skrzynek, które potem zostały wycięte na frezarce CNC. Skrzynki są praktycznie identyczne jak te Konrada. Została mi jeszcze kwestia wyboru forniru, rozważam użycie forniru kamiennego.

Potrzebujemy jeszcze wzmacniacza oraz zwrotnicy.
    Postanowiłem że wykonam cztery końcówki ZBIG 3.0 ,w koncepcji dual mono (2 wzmacniacze na kanał). Całość będzie znajdowała się w jednej obudowie razem z zasilaczami, zwrotnicami aktywnymi mono, oraz wspólnym softstartem.
    Zaprojektowałem płytki softstartu,zwrotnicy,zasilacza, oraz poprawiłem i dopasowałem do swoich potrzeb płytkę końcówek mocy.
    Płytki właśnie dzisiaj wróciły z fabryki i mam nadzieję że jutro uruchomię chociaż jedną końcówkę.

W zasilaczach będzie ok. 18mF pojemności na stronę, oraz oczywiście kilka ceramików 100n, oraz rezystory rozładowywujące.
    Zwrotnica posiada filtry 4-rzędu 24db/oct i zbudowana jest na wzmacniaczach OPA2134. Na płytce zwrotnicy są jeszcze dodatowe filtry ograniczające pasmo,oraz zasilacz symetryczny.
    Na płytce softstartu znajduje się filtr sieciowy, oraz układ softstartu/standby na Attiny 13.
    W końcówkach mocy nie dokonywałem żadnych modyfikacji poza użyciem KSA1381/KSC3503 jako sterujących zamiast MJE czy innych.
    Płytki nieco zmodyfikowałem, pogrubiłem ścieżki zasilania, masy, oraz zmieniłem obudowy elementów pod swoje. Mam nadzieję że kolega ZBIG nie ma mi tego za złe.
    Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Czekam na opinie oraz sugestie.
    Pozdrawiam

I na koniec trochę zdjęć:

Witam
    Polecam kondensator w szereg żeby zabezpieczyć tweetery. Wystarczy jeden błąd na płytce, zbyt duży stały prąd, któregoś razu niechcący podłączysz bas i się popsują. To (czyli kondensator ) trochę zmieni charakterystykę głośnika ale można zawsze pomajstrować z zwrotnicą. Albo dać na zapas jakieś 20u czy ileś tam.

Patrząc na firmowe pomiary, bas ma czubek przy ~4kHz. Czy robiłeś jeszcze własne pomiary? Może on potrzebuje coś w rodzaju twin-T? http://www.changpuak.ch/electronics/...tch_Filter.php.

Na pewno będzie dobrze.

Skomentuj

Witam,
      właśnie się obawiam przypadkowego spalenia tweetera i do testów na pewno będzie kondensator, jednak muszę się zastanowić czy zostanie tam na stałe czy nie. Podłączyć przewodów basu do tweetera nie będzie możliwości- zadbałem o to stosując 4ro pinowe złącze speakon. Cięcie zwrotnicy planowałem na ok. 2kHz, ponieważ przy wyższych częstotliwościach cha-ka tego low-mida jest już nieładnie poszarpana, prawdopodobnie przez zastosowanie materiałów membrany o dobrej odpowiedzi impulsowej, a to wszystko kosztem wyższych częstotliwości.

Końcówki prawie skończone, zostało jeszcze zrobić radiatorki na tranzystory sterujące i kupić kilka brakujących elementów.

Pozdrawiam

Skomentuj

Końcówki wyglądają bardzo zgrabnie.

Więcej pytań..
        Jaka moc/kanał? Tweetery dostaną te same tory napięcia jak bas czy coś innego?

Regulacja głośności, przed czy po filtrach? Ja chciałem zrobić po, ale w końcu postanowiłem że 5~6cio torowa gałka itp to za dużo kłopotu.

Jaki plan z uziemieniem? Bo jak jest wszystko razem to chyba okazja żeby ustalić dobry system? U mnie to miałem kupny wzmacniacz bez uziemienia, a źródła dostarczają ziemię poprzez ekranizację :blink: Działa... i puki moje filtry nie mają własnej ziemi to nie ma pętli i 50Hz wcale nie słychać. A jak będzie błąd techniczny w piecu, chciałbym jednak przynajmniej ocalić ten filtr

Skomentuj

Właśnie do tej pory nie zastanowiłem się jakim dokładnie napięciem będę to zasilał,mocy potrzeba pewnie ok 100W-150W. Trochę zaszalałem dając dwie pary mosfetów do napędzania tweetera, ale przetestuję końcówki też z jedną parą tranzystorów albo w ogóle zmienię tranzystory na jakieś szybsze/mniejszej mocy. Mam dwa zasilacze- jeden dla lewego drugi dla prawego kanału, czyli z jednego zasilacza zasilam końcówki dla basu i tweetera.
          Regulacji głośności będzie odbywać się w źródle, wzmacniacz nie będzie miał potencjometru regulacji- wzmocnienie będzie ustawione na sztywno.
          Z uziemieniem będę kombinował przy uruchamianiu, mam nadzieję że nie będzie problemu.

Skomentuj

Zasilacze skończone:

Skomentuj

Bardzo podoba mi się unikalność tych płytek i Twojego podejścia do nich :) Mógłbyś coś więcej napisać o nich? Raczej nie były one programowo robione ponieważ brakuje powtarzalności w ścieżkach.

Następna sprawa to maska - jaka firma ma w swojej ofercie fioletową maskę? Świetnie to wygląda.

Skomentuj

Witam,
                płytki rysowałem ręcznie w programie Eagle, na płytce wzmacniacza większość ścieżek o większym przekroju to polygony np. ścieżka wyjściowa. W miejscach gdzie było kilka padów które muszą być ze sobą połączone również robiłem polygony.
                Nie ma większego uzasadnienia dlaczego tak a nie inaczej, po prostu miałem taką wizję :) To samo z płytką zwrotnicy- tam większość ścieżek to polygony.

Płytki zamawiałem w firmie OSH Park.
                Cena to 5$ za cal kwadratowy. W cenie mamy: dwie soldermaski(robią tylko fioletowe) ,dwie warstwy opisowe białe(ja stwierdziłem że opisy zepsują efekt końcowy),złocenie,frezowanie(na dowolny kształt),wysyłkę do PL.
                Za tą cenę dostajemy 3 kopie naszej płytki. Wychodzi trochę drogo,ale ile kosztuje złocenie, uruchomienie produkcji u nas w kraju, poza tym jakość wykonania jest rewelacyjna.
                Jak wszystko sprawdzę to wrzucę projekty tych pcb.

Skomentuj

Softstart uruchomiony i zaprogramowany. Powoli zabieram się za uruchamianie końcówek i zwrotnic :)

Skomentuj

Zwrotnice zlutowane i przetestowane- działają tak jak mają działać, podział przy 2,25kHz. Udało mi się spalić przy uruchamianiu kilka opampów, ale nie był to błąd aplikacji tylko prawdopodobnie ESD albo przegrzałem przy lutowaniu. Odpaliłem też jedną końcówkę mocy, było trochę problemów bo wzbudzała się. Okazało się że tranzystory wejściowego wzmacniacza różnicowego które wlutowałem dla testu miały duży rozrzut wzmocnienia i prawdopodobnie to było przyczyną. Po wymianie na docelowe wszystko chyba jest dobrze, ale jeszcze nie testowałem na wysokich napięciach zasilania.

Skomentuj

A masz jakieś pomiary ?
                      Bo to że sobie jakiś tam podział ustalisz i policzysz filtr to nic nie da .

Skomentuj

Robiłem pomiar pasma przenoszenia za pomocą karty dźwiękowej której jakość jest wątpliwa.
                        Tak to wygląda:

Skomentuj

Skomentuj

a pokaż te pomiary bez wygładzania, coś chyba jednak w nich nie gra.

Skomentuj

Pomiar jest robiony bez wygładzania. To jest charakterystyka samej zwrotnicy aktywnej, akurat przy pomiarze sprawdzałem czy kompensacja BS działa, przez to jest podbicie niskich tonów. Tak duże tłumienie -40dB na charakterystyce jest chyba spowodowane tłumikami na wyjściu zwrotnicy.

Skomentuj

Obudowy skończone . Jestem po pierwszych testach jednej kolumny, na razie wszystko w pająku. Wydaje mi się że wszystko działa, zostało mi jeszcze poczekać na blachę na której zamontuję wszystkie PCB.
                                Zastanawia mnie jeszcze jaki kondensator dać szeregowo z wysokotonowcem. Przy testach używałem kondensatora 10u, jednak z obliczeń wyszło że potrzeba ok. 100uF, tak żeby cięcie kondensatora nie wadziło z cięciem zwrotnicy.
                                W weekend zacznę montować wszystkie PCB w obudowie, już nie mogę się doczekać odsłuchu w stereo

Skomentuj

Jako stópki przykleiłeś filc ?

Skomentuj

Tak, to są takie samoprzylepne filcowe stopki.

Skomentuj

Płyta na której będą zamontowane wszystkie PCB jest już gotowa, jeszcze pomalować proszkowo :)

Skomentuj

pełna profeska. Podoba mi się, zwróciłbym uwagę na to co raven napomknął. Sam wybór częstotliwosci podziału nie wystarczy, faza elektryczna może i ci się bedzie zgadzać, a co z akustyczną?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X