Zamieszczone przez aeron
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ca sq citroen berlingo
Collapse
X
-
Zamieszczone przez aeron Zobacz postaTutaj róznie bywa - faza dla poszczególnego kanału musi sie zgadzać.
Czasem bywa tak, że drobna asymetria np w zwrotnicy pasywnej na l i p kanał powoduje dużo lepsze zgranie fazowe w punkcie odsłuchowym (zazwyczaj po lewej stronie - fotel kierowcy), co jest dość oczywiste, ze względu np na kat fali nadawanej przez głośnik.
Ja olałem tę sprawe i pozostawiłem wysokotonowy tam gdzie było jego miejsce w drzwiach bo boje się w czasie wypadku dostać głośnikiem po głowie i skorygowałem różnicę 15cm czasowo w radiu. Efekty takich zabiegów słychać jedynie w muzie klasycznej no i nagraniach na żywo.
pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesuLast edited by slawek213; 03.08.2014, 15:04.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTak tak wszystko sie zgadza
Czasami skorugujesz odległość
A co z katem woofera w stosunku do pozycji kierowcy?
Co z katem tweetera w stosunku do pozycji kierowcy?
Obie charakterystyki prawa-lewa strona beda inne
Co z odbiciami spowodowanymi akustyka auta?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slawek213 Zobacz postaale jak się uda zrobić podział dość nisko jak np to ma miejsce w systemie CARPOWER Neokick 165 ok 2200Hz to oba głośniki mają dość dobrą harakterystykę dookulną żeby przyzwoicie grało.
potwierdzam ze to zestaw z dobra przestrzenia
Skomentuj
-
walki z berlingo ciąg dalszy. zmieniliśmy koncepcję, zrezygnowaliśmy z pasywnej zwrotki, dokupiliśmy Genesisa SA50. wszystkie filtracje będą się odbywać poprzez radyjo.
udało się zrobić słupki, niestety pseudospecjalista od obszywania zrobił to tragicznie. także słupki do poprawki:/
no ale przynajmniej mogliśmy zrobić pomiary. mikrofon umieszczony został na miejscu kierowcy na wysokości między oparciem a zagłówkiem fotela. wyniki pomiarów wygładzono 1/3 oktawy. karta dźwiękowa podłączona do auxa radioodtwarzacza.
oto wyniki:
porównanie tweeterów - czarny lewy; czerwony prawy
porównanie midbasów - czarny lewy; czerwony prawy
sub
strona lewa- czarny midbas; niebieski tweeter
strona prawa- czarny midbas; niebieski tweeter
niestety nierównomierności są spore. projektuję filtry w LSPCAD korzystając z modułów DCX2496 udających aktywke w radiu. jak lewa strona wygląda ładnie, to prawa wygląda słabo . i na odwrót:)
może ktoś ma ochotę się pobawić w projektowanie:) udostępnię pliczki:)
Skomentuj
Skomentuj