Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koaksjalne Beymy 8bx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Koaksjalne Beymy 8bx

Witam

Niedawno udało mi się kupić 4szt Beym 8BX w bardzo okazyjnej cenie, projekt obudowy i zwrotnicy dostałem o Pana, który załatwiał mi głośniczki. Jest to sprawdzony projekt - sprzedał już nie jeden komplet. Po znalezieniu "inwestora" ruszyłem z budową.

Aktualnie mam złożone 2 szt obudów, kolejne dwie czekają w kolejce (inne projekty). Gra to fajnie, nawet bardzo fajnie :cool:

Uprzedzam pytania - nie jest to zwykły BR, jest włożona przegroda z małymi otworkami, która coś tam daje . Będę testował jeszcze obudowę zamkniętą ale to w przyszłym tygodniu.

Kilka fotek:
    (przednia ścianka pochylona)

Jak to oczywiście bywa na koniec kilka pytań, ale pierw wprowadzenie nawiązujące do nich.

Mam wizje... czarny front - sam front - bez żadnych paseczków po boku jak to bywa w przypadku doklejania płyty, czarny tył - nie spotkałem się z czymś takim dlatego chce takie coś mieć, będzie to wyglądać co najmniej dziwnie, ale trzeba próbować czegoś nowego. Boki, góra fornir Jak się uda całość podkreśli podstawka z marmuru :cool:

Tu rodzą się pytania:
    1. Wiem, że na MDF (front) muszę położyć izolant ale czy na płytę wiórową (tył) też muszę czy wystarczy sam podkład?
    2. Jakiego podkładu użyć na położony już izolant? Czy podkład samochodowy akrylowy się nada? Np. to http://allegro.pl/t4w-pik-fuller-pod...456087801.html Na to będzie szedł lakier poliuretanowy półmat
    3. Czy w przypadku nakładania podkładu nie będzie on spływał na boczne ścianki (zabezpieczone taśmą)? Tak wiem nie wiadomo co to za cholerstwo, ale może ktoś miał doświadczenie z jakimś innym i może się wypowiedzieć.

Byłbym wdzięczny jeśli przy przytaczaniu podkładów podacie dokładną firmę lub sklep gdzie można dostać.

Pozdrawiam
    Last edited by Pawel074; 29.07.2014, 19:44.
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Trafiles na jakiegos niezlego magika. Nie wierze, ze te glosniki zagraja poprawnie na tak prostej zwrotnicy 1 rzedu. Druga rzecz to sama obudowa, wspominalem juz o tym 8BX ma tak "slabe" parametry T-S, ze wymagaja one szczegolnego podejscia.

Same glosniki widze, ze starej wersji, teraz stosuja inne kosze.

http://www.hififorum.nu/forum/topic....TOPIC_ID=73077 tu jest fajny projekt dla tych glosnikow.

Skomentuj

Głośniki mam z Francji, mieli ostatnie sztuki na magazynie i były 50% tańsze.

Co do zwrotki to to brzmi to całkiem fajnie, wierzę, że tak powinno być. Nie robił tego jakiś czesio co pierwszy raz mierzył. Wiem, że dużo tego sprzedał za ładne pieniądze i ludziom się podobało. Kolejna sprawa jest taka, że jak już wykończę moje to może załatwi się jakieś pomiary - a to jest tu lubiane

Tlka ładna, ale nie mam możliwości samemu projektować takiej od podstaw, tu miałem gotowy projekt. Sprawdzę jak to zagra w zamkniętej i wtedy porównam ten "nietypowy" BR z CL.

PS. Mam nadzieje, że znajdzie sięktoś dobry i odp na moje pytania
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Chcesz zrobić połączenie forniru i lakieru na kancie?

Skomentuj

Tak jakby, nie testowałem czegoś takiego jeszcze i nie wiem czy jest to w ogóle możliwe.

Skomentuj

Jeśli odetniesz to taśmą, kant po oklejaniu pozostanie. Można zrobić fornir na bok, lakier na pozostalę strony i całość pokryć lakierem bezbarwny(razem). Musisz unikać grubych warstw.

Skomentuj

Tak to myślałem właśnie zrobić.

Czy podkład podany w 1 poście się nada? Może polecisz coś z czym miałeś styczność :)
              Last edited by Pawel074; 29.07.2014, 21:46.

Skomentuj

Podkład ok. Znajdź sobie sklep z lakierami koło siebie i nie płać za przesyłkę. Poza tym 2,5 ltr to chyba za dużo na to to chcesz zrobić.

Skomentuj

Zarzuciłem link z karty, którą miałem akurat otwartą. Mam jeszcze standy do malowania dlatego szukałem takiej ilości.

Czy na płytę wiórową też muszę dawać izolant tak jak na MDF?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                    Czy na płytę wiórową też muszę dawać izolant tak jak na MDF?
                    Ma każde drewno, chyba że masz na wierzchu laminat.

Skomentuj

Przód i tył malujesz żywicą epoksydową (jeżeli są linie klejenia oklejasz HDF lub dodajesz mate szklaną), boki możesz zabezpieczyć taśmą ale i tak ci pewnie trochę przecieknie.

Po tym szlifujesz na gładko i kładziesz lakier poliuretanowy czarny i szlifujesz/polerujesz.

Powtarzasz do uzyskania równej powierzchni bez przetarć.

Kleisz fornir na Pattex Universal uważając by nie zabrudzić za bardzo frontu klejem (możesz nakleić taśmę papierową).

Czyścisz ewentualne zacieki zacieki klej i szlifujesz.

Lakierujesz całość bezbarwnym (możesz użyć Capon-u by fornir nie ciemniał, ale uważaj by go nie przeszlifować).

PS: Grunt to odczekać jak najdłużej między klejeniem/lakierowaniem/etc. Materiał musi się ułożyć i nabrać równej wilgotności, inaczej tak czy siak wyjdzie ci klawiszowanie i będziesz miał lakier do poprawki :-)
                      Last edited by gi; 30.07.2014, 09:06.

Skomentuj

Może zrób fronty z białej płyty MDF lub nawet wiórowej. W przypadku MDF możesz wtedy pominąć podkładowanie jeśli tego nie pokaleczysz.

Skomentuj

Dzięki za szczegółowe info!

Już nie raz się przekonałem, że nie ma się co spieszyć :)

Cały czas mam dylemat z kolejnością wykonywania poszczególnych czynności, czy taka kolejność ma prawo bytu?:

- izolant/żywica na front/tył,
                          - fornir na boki
                          - czarny podkład na front/tył
                          - lakier na całość

Jeślibym pierw zrobił front/tył na czarno i dopiero potem kład fornir mógłbym go porysować (podkład) podczas szlifowania naddatków forniru...
                          Może są to oczywiste problemy, ale pierw trzeba coś przerobić, przećwiczyć by to było oczywiste, dlatego proszę o wyrozumiałość :)

Skomentuj

Fornir nie jest równy i czarny lakier ci pod taśmę się podleje imho, próbować oczywiście możesz, weź kawałek deski, oklej kawałkiem forniru i próbuj malować :-)

Skomentuj

Testy na pewno będę robił. Jak już mowa o testach to mam mały problem... Przy lakierowaniu wałkiem - lakier poliuretan - powstają mi pęcherzyki powietrza :/ Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić? Wałek welurowy (chyba - taki z krótkim włosiem).
                              Dodałem trochę rozpuszczalniku ale jakoś zbytnio to nie pomogło, możliwe że za mało, lałem na oko bo w słoiczku miałem trochę lakieru
                              Nie wiem czy to istotne: lakier był bez utwardzacza, nie chciało mi się dobierać odpowiedniej dawki i mieszać...

Może czymś innym spróbować rozprowadzać lakier? Jakieś sugestie?

Skomentuj

ja lakier poliuretanowy nakładam pędzlem gąbkowym (do dostania na pewno w Leroy) http://www.artequipment.pl/galerie/b...95a3e21056.jpg elegancko wychodzi bez pęcherzyków czy smug jak po normalnym pędzlu, poza tym i tak nakładam tego lakieru ze 3-4 warstwy i między każdą szlifuje

Skomentuj

Jeszcze napisze kilka słów o brzmieniu odnosząc się głównie do basu nie dlatego że jestem "dresem z BMW" (nie jestem) tylko ze względu na nietypową obudowę.

Góra jest niesamowita w porównaniu do wysokotonówek z STX'a.. nie nie ma porównania to całkiem inna liga, jak tak sobie słucham wokali (które brzmią b. dobrze) przypomina mi się akcja z AS kiedy to słuchałem jakiegoś utworu Dire Straits na Zeta Zero i wiedziałem, że wysokie zaraz dadzą po uszach, a tu zonk zagrało to niesamowicie. Tu mam tak samo, wydaje się, że zaraz "syknie" ale jednak nie - to mi się cholernie podoba w tym zestawie (głośniki + zwrotka). Można wyłapać najdrobniejsze detale hajhet perkusji, dzwoneczki i inne podobne dźwięki są dobrze słyszalne.
                                  Gitary słychać jakby ktoś stał w pokoju i grał.
                                  Bas ah ten bas.... pod tym względem te głośniki mnie denerwują nie dlatego że są złe, słabe etc. po prostu są dla mnie za dobre, zrobiłem zbyt duży przeskok i w szoku byłem jak słabo brzmią niektóre utwory... na innym lowendowym sprzęcie grały fajnie tu nagle nie grają. Natomiast jak się trafi dobry kawałek to siedzę przez 3 minuty i "suszę ząbki" Przykładem jest Toto - Gift of faith i I will remember - ojj aż miło się tego słucha
                                  Jeśli chodzi o inne piosenki to bas jest taki poprawny, gdzie powinien być jest, zero zniekształceń, żadnego dudnienia, stopę perkusji w końcu mogę wyłapać z pośród innych dźwięków. Przy oglądaniu filmów sub jest zbędny - nigdy nie miałem tak dobrych efektów.

Obudowa jest strojona poniżej 30hz nie pamiętam dokładnie ile. Zejście jest przepotężne, ale też zależy dużo od utworu. Dla testów zapodałem utwór Katy Perry - Dark Horse, no nie cholery to nie grało, potem dla porównania Donatan - Slavica i Lindsey Stirling - Crystallize, co tu się dzieje... nie jednemu znajomemu szczena opadła (tak tak dla nich liczy się tylko pier****), skrzypki Lindsey plus masaż pleców - fajne połączenie :P

Ogólnie jestem mega zadowolony, najbardziej zaskoczyły mnie małe zniekształcenia co jest jednocześnie pewnym minusem, bo zazwyczaj siedzę sobie i podgłaszam i podgłaszam i nagle widzę tylko że ktoś buzią rusza... Fajną opcją jest to, że nic się nie zlewa wszystko jest na swoim miejscu, przy dużych głośnościach bas jest jak trzeba wokale nie zmienione instrumenty też. Dobra jakość utworu to podstawa.

Najważniejsze: napędzane to jest Uniampem v2 i w KD Sony STR-DB790 QS

Skomentuj

Mało się dzieje, budowa praktycznie stoi w miejscu, ale wiadomo lepiej dłużej po testować i wprowadzić poprawki na tym etapie niż potem żałować.

Byłem w między czasie u projektanta ty kolumn, posłuchałem pod jego elektroniką i jestem mega zadowolony. Wprowadziłem też jedną zmianę, a mianowicie dodatkowy tunel który był w projekcie ale testowałem na jednym. Teraz po dodaniu drugiego BR, basu jest więcej, stopa jest lepiej wyczuwalna i co ciekawe poprawiło się zejście co mnie zdziwiło bo przecież dodając tunel zwiększyłem strojenie, czyli pojawił się wyższy bas jeśli się nie mylę...

Jutro kolejne testy z wygłuszeniem po dodaniu tunelu, nie wiem czy są potrzebne ale czemu by nie przetestować z inną ilością owaty :)

Dziki lokator:

Mam też pytanie, front będę robił czarny, początkowo miała iść żywica na to podkład i lakier ale... no właśnie ale... z żywicą jest tyle roboty że masakra, jeszcze nie dopracowałem idealnego sposobu na jej rozprowadzanie, przez co nie uzyskuje idealnie gładkiej powierzchni nawet po wyszlifowaniu.

Wymyśliłem więc by na front nakleić jakiś tani fornir wyszlifować i na to położyć ze 2 warstwy podkładu i lakier.
                                    Koncepcja chyba dobra bo unikne łączenia bocznego forniru z frontem - fornir na front nakleję jako ostatni.
                                    Co o tym sądzicie? Chyba jest to lepsze rozwiązanie niż żywica?

Skomentuj

Kolumny

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                                      Witam

Niedawno udało mi się kupić 4szt Beym 8BX w bardzo okazyjnej cenie, projekt obudowy i zwrotnicy dostałem o Pana, który załatwiał mi głośniczki. Jest to sprawdzony projekt - sprzedał już nie jeden komplet. Po znalezieniu "inwestora" ruszyłem z budową.

Aktualnie mam złożone 2 szt obudów, kolejne dwie czekają w kolejce (inne projekty). Gra to fajnie, nawet bardzo fajnie :cool:

Uprzedzam pytania - nie jest to zwykły BR, jest włożona przegroda z małymi otworkami, która coś tam daje . Będę testował jeszcze obudowę zamkniętą ale to w przyszłym tygodniu.

Kilka fotek:
                                      (przednia ścianka pochylona)

Jak to oczywiście bywa na koniec kilka pytań, ale pierw wprowadzenie nawiązujące do nich.

Mam wizje... czarny front - sam front - bez żadnych paseczków po boku jak to bywa w przypadku doklejania płyty, czarny tył - nie spotkałem się z czymś takim dlatego chce takie coś mieć, będzie to wyglądać co najmniej dziwnie, ale trzeba próbować czegoś nowego. Boki, góra fornir Jak się uda całość podkreśli podstawka z marmuru :cool:

Tu rodzą się pytania:
                                      1. Wiem, że na MDF (front) muszę położyć izolant ale czy na płytę wiórową (tył) też muszę czy wystarczy sam podkład?
                                      2. Jakiego podkładu użyć na położony już izolant? Czy podkład samochodowy akrylowy się nada? Np. to http://allegro.pl/t4w-pik-fuller-pod...456087801.html Na to będzie szedł lakier poliuretanowy półmat
                                      3. Czy w przypadku nakładania podkładu nie będzie on spływał na boczne ścianki (zabezpieczone taśmą)? Tak wiem nie wiadomo co to za cholerstwo, ale może ktoś miał doświadczenie z jakimś innym i może się wypowiedzieć.

Byłbym wdzięczny jeśli przy przytaczaniu podkładów podacie dokładną firmę lub sklep gdzie można dostać.

Pozdrawiam
                                      Czy możemy skontaktować się na priv? Marcrudz@op.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                      X