Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja i ulepszanie kolumn ITC W-100 / 90W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja i ulepszanie kolumn ITC W-100 / 90W

Witam wszystkich
    Jak w temacie, postanowiłem odrestaurować te kolumny.

Kolumny te to budżetówki, ale chciał bym nabrać doświadczenia przy ich udoskonaleniu.
    Wszelkie wasze rady i uwagi bardzo mile widziane.

W każdej kolumnie siedzą takie oto głośniki :
    2szt - GD 20/20/3 -20W -15 Ohm
    1szt - GDM 12/60/4 -60W - 8Ohm
    1szt (jeśli dobrze odczytałem zamazane znaki) - GDWT/9/70/1 - 70W- 8Ohm

Jeden z tych GD 20/20/3 -20W -15Ohm ma uszkodzone górne zawieszenie membrany w jednym miejscu, no i nie wiem co z tym zrobić bo takich membran nie ma, pozostaje podklejenie, lub kupienie takiej samej używki.
    Jeden GDM 12/60/4 potrzebuje nowej membrany oraz kopułki które w obu są wciśnięte.
    No i pytanie do was czy głośniki GDWT można czymś lepszym zastąpić nie ruszając zwrotnicy ?
    Czy taki zabieg ma w ogóle sens ?

Konstrukcja zwrotnicy wygląda przyzwoicie jest to trój-drożny zestaw, zobaczcie sami.

Napędzam to na razie amplitunerem Philips LX8000SA, jednak mam zamiar kupić wzmacniacz Denona lub Jamache w granicach 300zł (do 400zł to już max.) Doradzcie na jakie modele zwrócić uwagę. Zaznaczam że taki wzmacniacz przyda się mi później przy rekonstrukcji lepszych kolumn (mam nadzieje upolować angielskie B&W)

Ścianki nie są zbyt grube dlatego boki które dostają drgań postanowiłem wzmocnić dodatkowo płytą meblową wiórową 1,80 cm która mi została z budowy szafy przesuwnej. Płytę będę wklejał do środka na wikolu i wzmocnię serią wkrętów, dzięki temu uzyskam dodatkowe usztywnienie.
    Teraz musze zamówić materiały wygłuszające i będę eksperymentował.

Czekając na materiały postanowiłem wymienić dość liche okablowanie. Prawdopodobnie jest to miedź beztlenowa (nie wiem jakiego gatunku) przekrój 2,5mm którego mam w nadmiarze.

UWAGI MODERATORA
    zdjęcia wrzuca sie na nasz serwer za pomocą mechanizmu dostępnego pod okienkiem edycji posta
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

mała uwaga, może zamiast wklejać płyty na ściany wewnątrz zrób wzmocnienia belkami od lewej do prawej ściany albo coś na wzór ramki wzmacniającej z tego projektu dwa razy

Skomentuj

Wzmocnienia już wykonane. Dopiero teraz zrobiłem zdjęcia więc zaraz wstawie.
        Dodatkowo zrobiłem osobną komorę na średnio-tonowca i piszczka. Miejsca jest mało i nie wiem czy je też rozdzielać osobno ? Czy wstawić pomiędzy tylko piankę, co o tym myślicie ?

Czas na kabelki
        Ponieważ w środku miejsca jest mało znalazłem dodatkową przestrzeń na umieszczenie zwrotnicy pod spodem w podstawie kolumny. Przeniesienie zwrotnicy w niezależną część podstawy ułatwi mi późniejszy montaż wygłuszenia.
        Z tyłu obudowy jest pokrętło "+/0/-" co to jest i do czego to służy ?

Last edited by Moned; 15.11.2014, 14:06.

Skomentuj

Nie szkoda Ci czasu i pieniedzy na taki szrot?

Skomentuj

Nie widać na tym małym zdjęciu ale pewnie jak to w starych kolumnach regulacja tonów wysokich.

Skomentuj

Jaki sens miało wstawianie komory na gdm i gdwt ? przecież one mają zamknięte kosze... Wstawiając komorę zmniejszyłeś tylko litraż obudowy.

Skomentuj

Niewiele... bez znaczenia dla wooferow
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Rafells Zobacz posta
                  Jaki sens miało wstawianie komory na gdm i gdwt ? przecież one mają zamknięte kosze... Wstawiając komorę zmniejszyłeś tylko litraż obudowy.
                  Pewnie masz racje, zobaczymy jak to zagra, jeśli jednak litraż okaże sie mały to w łatwy sposób mogę to zdemontować.

Skomentuj

Czaruję...
                  X