Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1,5 WAY na Tang-Band W4-655SE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam.

Już jakiś czas temu postanowiłem wykonać dość nietypową konstrukcję, wzorowaną na dawnym produkcie Cabasse. Tak powstaje pomysł kuli wciśniętej w coś na kształt ostrosłupa. Konstrukcja przede wszystkim wymagająca od strony stolarki/budowy, chociaż i akustycznie będzie co ogarnąć. Postaram się w miarę na bieżąco relacjonować postępy w budowie tego "lizaka" :)

Aktualny stan prac:

To się nie przewróci? :???:

Skomentuj

W placach u podstawy, sekcja niskotonowa ma ok 22 cm. Właściwe obciążone i nie popychane będzie stać :)
      Last edited by 20Hz; 20.11.2014, 19:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
        Właściwe obciążone i nie popychane będzie stać :)
        :) A dzieci już masz?

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
          :) A dzieci już masz?
          Przecież widać, że nie :P

Nie ma takiego dramatu z tą stabilnością, bryła oszukuje w pewnym zakresie oko - o to chodziło

Skomentuj

Panie, elektryczny pastuch na około.

Skomentuj

Z tej perspektywy już widać, że się nie przewróci

Proponuję założyć nowy wątek w trakcie budowy, bo sporo pytań się nasuwa. To jest rozkaz! :)

Skomentuj

A ja mam pytanie o sens stosowania wooferów z tyłu kolumn.

Skomentuj

Jak ktoś może sobie pozwolić na większą odległość kolumn od ścian, to może być.
                  Bo to że w tym przypadku musi być nisko cięty to wiadomo...

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                    A ja mam pytanie o sens stosowania wooferów z tyłu kolumn.
                    A jakie to ma znaczenie dla niskich czestotliwosci? Taki glosnik i tak promieniuje dookolnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      A jakie to ma znaczenie dla niskich czestotliwosci? Taki glosnik i tak promieniuje dookolnie.
                      Ciekawość techniczna. Zaburza fale i robi odbicia jakieś napewno. Polecam przeczytać wywiad z konstruktorem Zeta Zero http://www.stereolife.pl/archiwum/wy...gula-zeta-zero,
                      swoją drogą facet jest właścicielem jednego z topowych studio nagraniowych w Polsce, fascynat dźwięku i DIY.

Skomentuj

Jak ze stabilnością tej konstrukcji? Będzie jakaś podstawa?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                          Przeniosłem posty. Będą zaraz poukładane w odpowiedniej kolejności.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
                          Tak powstaje pomysł kuli wciśniętej w coś na kształt ostrosłupa.
                          Jak wykonałeś kulę?
                          Skąd pomysł na umieszczenie woofera z tyłu?
                          Będziesz robił pomiary?

Skomentuj

A na basie co siedzi?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              A na basie co siedzi?
                              GDN-14-100-SCX w ok. 9,5L

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Jak wykonałeś kulę?
                              Skąd pomysł na umieszczenie woofera z tyłu?
                              Będziesz robił pomiary?
                              Niskotonowy miał jedynie szansę zmieścić się z tyłu lub z boku. Na boku to nawet nie wiem czy starczyłoby głębokości i niesymetryczność obudowy byłaby bardzo widoczna + kształt i musiał on wylądować z tyłu. Początkowe założenie przewidywało użycie tylko TB i jego pracę w objętości kuli i skrzyni, niestety pociągało to za sobą kolejne komplikacje techniczne przy wykonaniu przejścia kula-skrzynia.

Tak pomiary będę robił, nawet już jakieś wstępne do strojenia skrzyni przeprowadziłem. Półki co nie wiem jak ugryźć pomiar fazy poszczególnych głośników przy takiej lokacji :/

Kula jest wykonana z włókna szklanego (no, jego laminatu), MDF, pianki. Od strony skrzyni i głośnika jest kopyto i pierścień z MDF, połączone włóknem szklanym no to przyszła pianka PUR i kolejna warstwa włókna, a za wzór posłużył cały świat . Wierzch oczywiście jest wykończony szpachlą, na fotce widać jak to wyglądało na początku.

Skomentuj

Jak obliczyłeś litraż dla woofera ?

Skomentuj

Skrzynka była narysowana w całości w SW i tam wyznaczyłem objętość. Potwierdziłem to jeszcze mierząc przesunięcie piku rezonansowego głośnika

Skomentuj

20Hz naprawdę nietuzinkowy projekt. Podobają mi się takie zestawy...

Skomentuj

Gratuluje pomysłu i wykonania. Wyglądają super, a jak grają?

Skomentuj

Dzięki Panowie :)

Tak jakby na to popatrzeć to nie zbudowałem jeszcze nigdy zwykłej skrzynki, zawsze jakoś te formy komplikuje także myślę że patrzymy na to podobnie.

Na razie nie było poważnych odsłuchów, muszę mieć realne dane pomiarowe. Dlatego próbuje trochę na ucho pobawić się zwrotnicami "cyfrowymi". Trzeba jednak przyznać, że ciekawy efekt dało połączenie teoretycznie najgorsze - tył bez filtracji

Skomentuj

Czaruję...
                                        X