Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hi-fun Coaxial

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hi-fun Coaxial

Z racji wolnego czasu postanowiłem wrócić do budowania kolumn. Zawsze lubiłem "duży dźwięk", przerobiłem tego troszkę, raczej budżetówki niż hi endy. Obecnie przesiadam się z monitorków na STX AWX na niżej widoczne podłogówki :biggrin:

Przetworniki to Eminence Beta 10cx oraz Eminence Asd 1001. Niskośredniotowy to 10 calowy kolosik, podoba mi się jego dźwięk, jest szybki i "papierowy" a to lubię. Fs około 40hz według pomiarów tak więc nie jest to hades, ale do muzyki nic mi obecnie więcej nie potrzeba. Efektywność tego głośnika na pewno pomoże we współpracy z lampką o ile się jej dorobię w przyszłości. Wysokotonowy to tubka, będzie wkręcana w Betę oczywiście. Dobrze zazwrotkowany nie miał dużo metaliczności ale do delikatnych to on też nie należy. Głośniki podsumowując, dla ludzi lubiących dobrą zabawę, typowe hi-fun nie myląc z hi-endem co niektóre firmy kreowały podobne konstrukcje. W przyszłości niewykluczona rozbudowa o inną, lepszą wysokotonówkę.

Zwrotka będzie z oryginalnego projektu eminenca. O dziwo próbowałem zmieniać to i owo, dodawać korektory, pułapki, zmieniać rzędy itp lecz albo nie było zmiany w dźwięku albo stawało się to nieopłacalne. Pozostaje drugi rząd dla obu głośników plus lpad, podział 2,5khz. Oczywiście możliwe zmiany po pomierzeniu wszystkiego już ostatecznie.

Obudowa będzie prosta. Nie mam zamiaru wydziwiać, mdf 16mm i kilka wzmocnień aby było sztywno. Litraż około 60 litrów, taki jest najlepszy dla tego głośnika, w 45 litrach było już ok ale z racji tego, że będzie to grało w 25m2 mogłem sobie pozwolić na większe budki. Strojenie będzie na 40-42hz, optymalnie dla tego głośnika. Fornir i inne pierdółki się ustali potem :)

Koszty obecnie:
    Eminence Beta 10cx - 270 zł za parę, używki w idealnym stanie z innego forum.
    Eminence ASD 1001 - 110 zł za parę, także używki tym razem z allegro.
    Za płyty mdf z pocięciem (idealnym co do mm o dziwo) - 118 zł

Zapraszam do dyskusji a także oczekuje na porady :biggrin:

[/CENTER][/RIGHT]

Na B&C250 albo BMS4550 mógłbyś zejść do ok. 1khz. Inna klasa grania, ale wiadomo - kasa.

Skomentuj

Miałem ten zestaw z APT 50(GDWT) i dla mnie do dziś mimo słabszej góry były to najciekawiej grające kolumny, kiedyś ponownie je zbuduje tylko z lepszym wysokim, naprawdę warto!! Dobrze robisz z budą idź w kierunku 60 litrów każdy litr więcej dla Bety to lepszy bas! Daj duzo wzmocnień bo ten głośnik potrafi "rozbujać" obudowę.

Skomentuj

nie widzę dobrze budowy Eminence Beta 10cx ale po zamontowaniu Eminence ASD 1001 możesz zaobserwować kompresję SPL dla wysokiej amplitudy sygnału wejsciowego na niskich częstotliwosciach, czyli gdzie panują duże wychylenia udkładu drgającego :)
        Aby to zmienić, a raczej nie zmieniać, musisz dać kopułkę przeciwpyłową zrobioną z przewiewnego materiału, albo w ogóle ją wypieprzyć.

Skomentuj

Jeżeli głośnik przeznaczony jest do wkręcenia w niego wysokotonówki to raczej powinien mieć kopułkę przeciwpyłową taką co by te wysokie tony przepuściła.

Skomentuj

Jak tak jest to wszysttko sie zgadza.

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
              Na B&C250 albo BMS4550 mógłbyś zejść do ok. 1khz. Inna klasa grania, ale wiadomo - kasa.
              Oczywiście kasa ma tu duże znaczenie. Aczkolwiek według mnie Beta jest tak dobra, że w przyszłości zagości u niej lepsza wysokotonówka.

Nawiązując do uwag El_liero to nie słyszę różnicy między wyciętą kopułką w Becie a niewyciętą. Różnica może 1db na pomiarach była, jak dla mnie nie słyszalne a estetyka dla mnie również jest ważna. Kiedyś to testował forumowicz z Audiohobby i od niego właśnie kupiłem Bety.

Części do zwrotki już są i w weekend będzie lutowanie:

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                Nawiązując do uwag El_liero to nie słyszę różnicy między wyciętą kopułką w Becie a niewyciętą. Różnica może 1db na pomiarach była, jak dla mnie nie słyszalne a estetyka dla mnie również jest ważna
                Rozumiem. No taka kopułka jest na ogół przewiewna, czyli nie wpływa na prędkość poruszajacych się ( nie mówię o drganiach i ich amplitudach) cząstek powietrza. Nie jest także materiałem porowatym, czyli charakteryzującym się pewną chłonnością akustyczną gdzie potrafi tłumić wybrane pasmo częstotliwościowe. Ale myślę, że dla wyższych częstotliwośći, gdzie wymiary fali są bliskie wymiarom kopułki coś tam się będzie działo.
                Pokaż pomiary tej osoby :)

Skomentuj

Ok, jak je zdobędę to pokażę Firma Cube Audio właśnie męczyła ten głośnik w swoim modelu Silver, pierwsza wersja modelu była z wyciętą kopułką a późniejszy model już z niemodyfikowaną Betą. Czyli gra niewarta świeczki raczej z wycinaniem. Aczkolwiek tak jak piszesz, dla pewnego pasma może zachodzić zmiana, choćby maskownice z reguły ingerują w pasmo około 5-7 khz.

Skomentuj

Nie tylko cube audio, wlm tez
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oczywiście, że Wlm też stosował Betę ale nie wycinał kopułki w swoich zestawach tak jak Cube Audio Przecież to z dziesięć lat temu tak naprawdę od Wlm-a się zaczęło z tymi koaksjalami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                        choćby maskownice z reguły ingerują w pasmo około 5-7 khz.
                        prawda:

+ przewiewny materiał na grillu, którego tu nei widać.

Skomentuj

Budy złożone, zwrotnice również, kolumny odsłuchane z jakieś 2-3 godziny wraz z ojcem i kumplem. Do rzeczy:
                          Kapitalny punktowy bas (nie jest niski), przyjemne średnie tony, bardzo dobra stereofonia, totalnie odmienne wysokie, za dużo ich jest. Zastosowałem oryginalną zwrotkę Eminenca i co do tego to mam małe zastrzeżenia bo wysokich jest po prostu za dużo i czasem mnie kłują w uszy. Po prostu powyżej 10khz jest znaczna górka i da radę się tego jakoś pozbyć ? Aczkolwiek mój tata, fan altusów i wszeobecnego podbicia jest zafascynowany i nic by nie zmienił, ba nawet mówi, że za mało "cyka" :biggrin: Czy korygowanie wartości w lpadzie nie wpłynie na zgranie fazowe ? Bo jeszcze chciałbym pokombinować a nie mam jak tego pomierzyć wszystkiego... Fotki niedługo :)

Skomentuj

Obniżanie efektywności wysokotonowego nie zmienia jego fazy akustycznej.

Skomentuj

ktos o tym pisał ostatnio

Ze zgranie fazowe moze sie popsuc
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zmienia. W niewielkim stopniu ale zmienia.

Skomentuj

Wpływa na fazę. Zależnie od głośnika ale zawsze zmienia się faza.

Skomentuj

Uwzględniając, że faza się zmienia postąpiłem nieaudiofilsko i pobawiłem się eq. Obniżając o 2db skraj pasma było od razu lepiej, dźwięk na niczym nie stracił, ja widzę same pozytywy i nie słyszę negatywnego wpływu podłączonego eq. Czy może lepiej pogrzebać jeszcze przy tym lpadzie abym później się nie rozczarował ?

Skomentuj

Tak mogł powoedziec tylko ktos kto nie wie jak go używać!
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Vigoss mógłbyś zamieścić zmierzoną impedancję 10CX?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X