Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hi-fun Coaxial

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Być może nie wiem, zawsze robiłem kopie i nie mam doświadczenia w budowaniu własnych zestawów dlatego też liczę na pomoc w udoskonaleniu tego co tu mam.

Echo1 Tutaj jest pomierzony cały głośnik: http://de.slideshare.net/guest23ed3/cheap-trick-ct-235

Skomentuj

Z beznadziejną skalą ale pomiar tej oryginalnej zwrotnicy (nie mój pomiar). To, że góry i doliny to pół biedy, martwią mnie tylko okolice 4khz i ponad 10khz. Bądź co bądź i tak to najlepsza zwrotka jaką testowałem. Pewnie dlatego, że nie mam umiejętności jeszcze odpowiednich

Skomentuj

Bawiąc się strojeniem wyszło na to, że troszeczkę lepiej gra na ok. 46-50hz aniżeli 40hz, to jednak za nisko dla tego głośnika, 3 różne rurki pcv i sprawa wyjaśniona. Skorygowałem również lpada obniżając pasmo o jakieś 2db od obecnego i jest już dużo lepiej i prawdopodobnie tak już zostanie bo nie słyszę różnicy w stereofonii aby coś się skaszaniło. Eq Pioneer GR-777 o którym myślałem aby go używać z tymi kolumnami wysyłam do szafy w takim wypadku

Skomentuj

Wszystko już osłuchane, finalna zwrotka także. Teraz tylko zostało wykończenie tych wielkich krów
          Na dzień dzisiejszy mogę podsumować odsłuchy tak:

Plusy:

- ciekawa barwa dźwięku, odmienna niż wszystkie dotychczasowe zestawy, które miałem słuchać
          - bas, miękki kopniak, nie ciągnie się jak jakiś muł
          - cholernie efektywne (choć teraz nie wiem po jaką cholerę, aż tak efektywne kolumny do domu )
          - dźwięk przy koncertach i tego typu nagraniach daje efekt live :biggrin:
          - wysokie nie są natarczywe, nie brzmią metalicznie (po skorygowaniu lpada z oryginalnego projektu o 2db)

Minusy:

- wielkie kloce i dlatego nie są do pokojów mniej niż 20m2 a najlepiej 30 i więcej, wtedy rozwijają skrzydła
          - trzeba pokombinować mocno z ustawieniem aby grało to odpowiednio pod względem sceny itp.
          - słychać, które płyty to totalna kaszana jeśli chodzi o jakość nagrania (może to i plus w sumie )

Jestem tak zadowolony z dźwięku i waham się czy nie zaszaleć z jakimś wykończeniem na lakier fortepianowy.

Skomentuj

Czaruję...
          X