Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja tonsil bolero 200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Renowacja tonsil bolero 200

Witam wszystkich, mam zamiar odrestaurować kolumny tonsil bolero 200. Wiadomo ze, góra grała bardzo słabo. Teraz pytanie, jakie przetworniki mogę zastosować, chodzi mi o wysoki ton i średni. Czy kupić orginalne przetworniki tonsila czy przerobić i zastosować stxy,
    Kolumny będą malowane na wysoki połysk, dokładnie cały zestaw 5+1.
    Głośnik centralny i satelity to tonsil voyager.

tak wygląda mój poprzedni projekt. https://www.youtube.com/watch?v=92UOyT12-Lk

Sprzedaj to wszystko w pizdziec i zloz dobry projekt.

Skomentuj

Właśnie na dniach przerabiałem zwrotnice w tych kolumnach klientowi. Nie chcial wymiany glośników wiec troche zmodyfikowałem sekcje średnio-wysoko tonową. Podczas pomiarów widac ewidentny dołek w paśmie od około 3 kHz do 5kHz. Wymieniłem rownież kondensatory w sekcji średniotonowej na foliowe z stxa, (56uF zamiast 47) gdyż wg mnie mają mało dolnego środka. Kondrnsator na gdwk to teraz 3,3uf i rezystor 1 ohm. Ch-ka się poprawoliła natomiast te kolumny ogólnie są takie słabe przez jak dla mnie absurdalną konstrukcje bp. Mam mały pokuj więc basu za dużo z nich nie ma, ale jak uzupełnie je małym subem na mds08 gra zdecydowanie lepiej od serii.

Skomentuj

Miałem, bawiłem się w przeróbki - nowe zwrotnice (zachowane oryg cewki) + podział na 2 zwrotnice tj w komorze od średniotonowego zwrotnica od niego, a w miejsce oryg zwrotnicy wys + niskotonowy. Do tego nowy GDWK 10/80/19 o ile się nie mylę. Do tego nowe okablowanie Procab LS25 i LS15. Różnice w dźwięku - jakieś tam były, szału nie robiło. Zamiast pakować niepotrzebnie w te kolumny dodatkowe pieniądze z lekko 200-300zł sprzedaj je tak jak ja to zrobiłem i odkładaj na sprawdzony projekt z forum.

Pozdrawiam
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

koledzy mają racje.
          Patrząc się na temat rozsądnie nie opłaca się modyfikować tanich starych kolumn. Koszty takich zabiegów ( aby przyniosły wymierne korzyści w brzmieniu ) przekraczają wartość samych kolumn.

Sytuacja ma się inaczej kiedy właściciel ma sentyment do swoich starych kolumn lub są to kolumny z gatunku "rarytasów". W przypadku Tonsila legenda czasów PRL ciągle trwa i ludzie cały czas te kolumny mają i mało tego chcą je naprawiać i modyfikować niekiedy wbrew logice.
          Dla przykładu powiem że My na styczeń i Luty mamy zaplanowane modyfikacje:
          1 pary altus 140 standard
          1 pary altus 140 z kobaltowym basowcem
          1 pary altus 110
          1 pary Voyagerów350
          1 pary Zg40c w wersji dla thomsona)
          - nie wiem co z tego będzie może lipa a może uda się coś po taniości z nich jeszcze wycisnąć :).

Reasumując osobiście uważam że się nie opłaca ale niekiedy sentyment i przyzwyczajenie bierze górę.

Skomentuj

Jeżeli mam zamiar przerabiać, jaka jest wasza propozycja.Kolumny będą malowane na wysoki połysk, kolor czarny. Cały zestaw 5+1 będzie tak odrestaurowany.
            Powracając do przetworników, zastosuję GDN 20/60/3 15 Om. Teraz mam dylemat jakie zastosować głośniki GMD I GDWK.

Waszym zdaniem .STX (GDN-18-140-8-AWX) jako GMD i GDWK T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX) będzie dobrym rozwiązaniem?

Czekam na propozycje.

Skomentuj

niskotonowy jako średniotonowy?

Skomentuj

Zamieszczone przez dandii Zobacz posta
                zastosuję GDN 20/60/3 15 Om. Teraz mam dylemat jakie zastosować głośniki GMD I GDWK.

Waszym zdaniem .STX (GDN-18-140-8-AWX) jako GMD i GDWK T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X (GDWK-10-250-AWX) będzie dobrym rozwiązaniem?
                Takiej klasy głośniki łączyć z GDN 20/60/3 ??

Wolał bym na tych STX'ach zrobić monitory które były by o wiele lepszej jakości albo TL'ke
                Last edited by Pawel074; 20.01.2015, 23:25.
                Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Wydać na przeciętny zestaw 5+1 trzeba liczyć około 5 tys. Moim skromnym zdaniem będe modernizował powyższy zestaw. Teraz, czy ktoś może mi doradzić jakie przetworniki zastosować i zwrotnice, jestem za stxem o których już wcześniej wspomniałem.

Skomentuj

Nikt Cie nie odpowie na to pytanie, bo to wymaga zrobienia nowej zwrotnicy w oparciu o pomiary.

Skomentuj

Ja bym zobaczył czy wysoko-tonowy posiada ferro fluid jeśli faktycznie są zamulone - wyczyścił z niego szczelinę i zmontował z powrotem. Do tego wymienił kondensatory na Vishay MKP (tanie i dobre). Kable ewentualnie na jakieś z miedzi PFC i nie ruszał nic więcej poza zmianą farby. To tyle co mogę polecić.

Skomentuj

Nowe głośniki = nowe zwrotnice (pomiary) = koszty = nowy projekt - czy to się opłaca? Podejdź do tego również od strony ekonomicznej.

Ze starego zostają tylko budy które chcesz odrestaurować.
                        Last edited by Pawel074; 22.01.2015, 19:11.
                        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez FOX-NEWS Zobacz posta
                          Ja bym zobaczył czy wysoko-tonowy posiada ferro fluid
                          Posiada, mam takie tweetery Kiedyś może sprawdzę czy to warto zrobić Mają już z 10 lat. I tak graja lepiej niż Visaton sc10n :P

Skomentuj

Mały update

Centralny to Tonsil siesta, satelity voyager, w ciągu trzech tygodni będzie ukończony cały zestaw.
                            Last edited by dandii; 12.02.2015, 18:00.

Skomentuj

kupę roboty, widać że profesjonalnie lakierowane ale.. Nie wiem skąd ten pomysł na te kolory i kontrasty..

Skomentuj

[QUOTE=Marios;437285]kupę roboty, widać że profesjonalnie lakierowane ale.. Nie wiem skąd ten pomysł na te kolory i kontrasty..[/QUO

Kolor wybrałem czarny, najbardziej ciemny (są różne odcienie czarnego koloru) Dodatkowo dodałem na 0.2l czystej bazy 3 gramy perły. Po takiej czynności mamy efekt metaliku przede wszystkim bardzo drobnego. Obudowa od głośnika gdwk jest to biała perła. Moja własna receptura.

Kopułkę od gdwk miałem pomalować na kolor stalowy, wszystko można jeszcze zmienić.

Skomentuj

Jak już chcesz na stalowy to pomaluj kosz od midwoofera zawsze to będzie się lepiej komponować niż odstający od reszty kolor samego tweetera.

Skomentuj

Zamieszczone przez dandii Zobacz posta
                                    opułkę od gdwk miałem pomalować na kolor stalowy, wszystko można jeszcze zmienić.
                                    To chyba byłby już naprawdę krok do przodu.

Skomentuj

Tonsil bolero 200 po faceliftingu
                                      Last edited by dandii; 13.03.2015, 21:10.

Skomentuj

Zapytam z ciekawości po jesz sam mam w planie renowacje swoich bolero.Jakich użyłeś głośników i co pozmieniałeś w zwrotnicy.Mnie czeka budowa zwrotnic od początku bo mam coś nieoryginalne wstawione.

Skomentuj

Czaruję...