Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Discovery 18W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Discovery 18W

Cześć.
    Z góry proszę o wyrozumiałość.
    Wykonałem swoje pierwsze głośniki na podstawie projektu Troelsa - http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm i nie jestem zadowolony z ich brzmienia.
    Jako laik sugerowałem się jedynie wymiarami, wyglądem i ceną części.
    Zwrotnicę wybierałem na podstawie opisu na stronie, miała być v3 ale z powodu braku wartości padło na v4.
    Głośniki z serii 18W/8434G00 ,R2604/832000,
    Podczas prac dałem się ponieść i odstąpiłem od projektu kierując się własną estetyką tzn. ustawiłem głośnik wysokotonowy na środku i schowałem go w drewnie ok20mm.
    Jak dla mnie grają bez spójności, są bliższe wysokim tonom, być może za sprawą zwrotnicy z charakterem monitorów. A może salon ok 23m jest przeszkodą?
    Brakuje niskich tonów, a po podkręceniu ich stają się nieprzyjemnie wysilone.
    Dodam, że kolumny podpięte są do pioneera a-301, który daje niepokojące oznaki (przy basowych kawałkach dudni jeden kanał).
    Czy powinienem zlicować wysokotonowy z 18W i zmodyfikować zwrotnicę?
    Czy chcąc poprawić brzmienie i słyszalności całego "pasma?" , dorobienie takich skrzyń ma sens? -projekt forumowicza dolphin123 http://www.audio.lutuje.se/?2.2-i-3way-awx-mb,33

Miało być tak

a wyszło tak

Dzięki

Zrób wpierw prawidłowe obudowy, tj. Takie jak troels. To jest jakas masakra z tym wysokotonowym.

Ustaw kolumny na kolcach, podkładkach, znikną dudnienia.

Imo to nie ma prawa grac tak jak wyglada.

Na czym słuchałeś wczesniej ze basu niby brak?

Skomentuj

A czy nie da się nic poprawić przenosząc R2604 na wierzch i dostroić zwrotnice?
      Bas jest ,ale nie taki jak powinien ,przynajmniej dla mnie.
      Po swojemu nazwałbym go obciętym ,ulotnym???.
      Trochę wysiłku poszło na obudowy,ostatnia warstwa jest z dębu 10mm i szkoda go ciąć.
      Cały czas podpięte były do pioneera a-301 .
      W wolnej chwili pojadę do znajomego i podłączę do jego wzmacniacza.
      Kolce zakupię.

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
        Ustaw kolumny na kolcach, podkładkach, znikną dudnienia.
        :o :o :o

Ty tak powaznie?

Ludzie to czytają!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zmieniłes aplikacje czyli wyglad kolumny i ta zwrotnica ze strony sie nie nadaje
        Zrób nowa zwrotnice do tego (chociaz tak zaaplikowana wysoki nie wiadomo jak sie zachowa)
        Ja bym poprostu zrobił taka jak w projekcie
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ludzie piszą, że jest różnica montażu wysokotonówki bez frezowania pod nią miejsca i z frezowaniem na płasko z przodem, a Ty jeszcze ją schowałeś..
          do tego Troels wyraźnie napisał czemu niskotonowy jest zamontowany na dodatkowym froncie, a też zrobiłeś całkiem inaczej
          wiem, że to DIY no ale popłynąłeś.

Skomentuj

Gotowe projekty robi się dokładnie tak jak autor je utworzył albo wcale.
            Jeżeli masz gotowe obudowy, inne niż w projekcie to pozostaje Ci wykonać nowe pomiary i zwrotnicę.

Skomentuj

Kolega chciał zapewne zachować wzajemne połozenie głosników wzgledem płaszczyzny frontu i to mu sie udało. Gdyby wysokotonowy zachował jak w oryginale to byc może powiekszając (czytaj: wiekszy promień bez krawedzi) otwór wysokotonowego, chociaz częściowo uzyskał by brzmienie oryginału. Ale w tym układzie nie ma za bardzo miejsca na takie przeróbki (mało miejsca nad i pod głośnikiem) więc chyba niewiele można poprawić, chyba tylko przeróbką zwrotnicy.

Skomentuj

Głowa do Góry ...

Nie wiem czy mnie zrozumiesz ale:

Zrób pierścień który wciśniesz do otworu z głośnikiem XT. Taki aby utworzył WG od linii wewnętrznych ( trzech śrub mocujących ) do załamania twojego wylotu. A sam skos na wylocie potraktuj frezarką ponownie aby kąt był łagodniejszy a sam otwór szerszy o parę.

Abyś zrozumiał o czym piszę pooglądaj profile WG w internecie od seasowskiego DXT po inne łagodne i szerokie.

A Następnie Daj komuś kolumny do przerobienia. Jeśli nie znajdzie się chętny mogę zrobić to Ja a projekt zostawimy na forum

Skomentuj

Ladne kolumienki ale strzeliles babola. Sproboj moze uzupelnic filcem to zaglebienie.

Skomentuj

Jeśli umiejscowienie wysokotonowca na środku zamiast na boku, jak w oryginale, nie wpłynie znacząco na dźwięk to ja bym wyjął wszystkie głośniki, zakleił otwór po WT na równo z frontem, a później wykonał podfrezowanie. Do tego podkładka dystansowa pod średniotonowy i będzie bardziej zbliżone do oryginału bez dodatkowych kosztów przerabiania zwrotki.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      :o :o :o

Ty tak powaznie?

Ludzie to czytają!
                      Jak najbardziej.
                      Zawsze miałem dudnienia stawiając kolumny prosto na stolikach, standach przenoszących drgania do podłogi, biurkach itp. Izolacja od podłoża jak za dotknięciem różdżki kończyła problem.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.
                        Nie miałem świadomości, że te zmiany mają znaczenie.
                        Kolejne doświadczenie.Następnym razem( bo to bardzo wciągające) będę bardziej wnikliwy i aktywny przed rozpoczęciem prac.
                        Co do monitorów przyjąłem,że zwrotnica do przerobienia .
                        Zrobię wstawkę z jakiegoś twardego drewna i podfrezuję.
                        Branża nie będę już kombinował z tym XT-dzięki.
                        Gdy oba głośniki będą równo na froncie będzie można robić pomiary-dobrze zrozumiałem?
                        Last edited by dolphin123; 03.02.2015, 15:04.

Skomentuj

Zrob tak jak w oryginale i nie cuduj. Kazda inna zmiana bedzie nakladac na Ciebie koniecznosc nowych pomiarow i korekty zwrotnicy.

Skomentuj

Przy czym nie jest powiedziane, że nawet jak zrobi obudowę taką jaka powinna być to granie będzie się podobać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                              Przy czym nie jest powiedziane, że nawet jak zrobi obudowę taką jaka powinna być to granie będzie się podobać
                              To bedzie sie musial przyzwyczaic, bo temu projektowi niczego nie mozna zarzucic. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                To bedzie sie musial przyzwyczaic, bo temu projektowi niczego nie mozna zarzucic. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuka.
                                Jesteś wstanie stwierdzić to patrzac na monitor?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czytając projekt Troelsa jestem w stanie stwierdzić czy to dobry projekt. Wszystko jest tam zaprojektowane z glowa i sensem.

Skomentuj

Technicznie tak .

Ale jest ale .
                                    Zrobiłem zwrotkę .
                                    Potem taki jeden posłuchał i stwierdził, że "gra jak stare radio ".
                                    No byłem nieco zaskoczony i moja konstruktorska duma cierpiała
                                    Ale w sobotę posłuchałem mojej zwrotki w innych warunkach (sprzęt , akustyka )
                                    I faktycznie grało jak stare radio (głośniki zdecydowanie nie były jak ze starego radia )
                                    Zupełnie inaczej niż u mnie .
                                    :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

A co do tematu .
                                    Z tego co widzę są tam 2 wersje zwrotnicy .
                                    - na płaski front
                                    - i na front z offsetem .

Więc rozwiązanie jest proste .
                                    Zlicuj wysokotonowy z frontem i zastosuj zwrotnice na płaski front :)

Ale najpierw napisz którą zwrotnicę zastosowałeś bo jak pomieszałeś to będzie to wiele wyjaśniać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      którą zwrotnicę zastosowałeś
                                      Zamieszczone przez dobro Zobacz posta
                                      miała być v3 ale z powodu braku wartości padło na v4.
                                      umknęło Ci :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Technicznie tak .

Ale jest ale .
                                        Zrobiłem zwrotkę .
                                        Potem taki jeden posłuchał i stwierdził, że "gra jak stare radio ".
                                        No byłem nieco zaskoczony i moja konstruktorska duma cierpiała
                                        Ale w sobotę posłuchałem mojej zwrotki w innych warunkach (sprzęt , akustyka )
                                        I faktycznie grało jak stare radio (głośniki zdecydowanie nie były jak ze starego radia )
                                        Zupełnie inaczej niż u mnie .
                                        Na dwoje babka wrozyla. Mozna powiedziec, to nie zwrotnica byla zla, tylko sprzet i akustyka :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X