Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Własny pomysł na kolumny Podłogowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klawiszowanie jest wielkim problemem ale mam na to swój sposób czyli, nawiercam przez długość ścianki kolumny otwory fi8 i kołkuję je wałkami fi8 po trzy otwory na stronę. Metoda wiercenia jest dosyć prosta ale trzeba mieć tokarkę, w miejsce konika mam uchwyt na kolumnę przesuwany w dwóch osiach na boki góra dół, w uchwyt tokarski wkładam pręt fi6 z przyspawanym wiertłem fi8 aby wystawał tylko 10cm małymi obrotami wwiercam się, po wykonaniu wstępnego otworu wyciągam o kolejne 10cm wiertło z prętem i tak aż na wylot. Następnie sporo kleju i wałek. Od środka po długości są miejsca na ćwierćwałki więc je wklejam, na ścianki nakładam pistoletem szpachlę z włóknem te metody sprawdzają się w stu procentach.
    Co do aluminium to zostanę przy tym materiale ponieważ mogę w własnym warsztacie je obrobić a ze stalą już nie dam rady. Co do polerowania to również mam na to patent który sprawdza mi się od kilku lat po polerowaniu nakładam kilka warstw lakieru bezbarwnego nitro bardzo cienko. Taki efekt właśnie uzyskuję ten element był polerowany kilka lat temu.

[IMG][/IMG]

Skomentuj

Idę na żywioł zobaczę co z tego wyjdzie, jak nie wyjdzie to do pieca.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzehifi Zobacz posta
        Idę na żywioł zobaczę co z tego wyjdzie, jak nie wyjdzie to do pieca.
        hehe...będę śledził zatem temat bo jestem ciekaw efektu końcowego od strony wizualnej. powodzenia :)

Skomentuj

Zatem trzymam kciuki za projekt.

Skomentuj

na ścianki nakładam pistoletem szpachlę z włóknem te metody sprawdzają się w stu procentach.
            Robiłeś już coś takiego ? Napisz co to za szpachla, jaka dysza w pistolecie i ile warstw trzeba nałożyć aby nie pracowało. Robię coś podobnego i miałem w planie nakładać maty i żywicę.

Skomentuj

A jest taka szpachla? I też trzymam kciuki.

Skomentuj

A nie lepiej zrobic doscik z negatywu i okleic hdf ? Znacznie mniej kombinacji...

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                  A nie lepiej zrobic doscik z negatywu i okleic hdf ? Znacznie mniej kombinacji...
                  Może masz racje docisk i tak robię do fornirowania.

Skomentuj

Co z tą szpachlą natryskową z włóknem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                      Co z tą szpachlą natryskową z włóknem ?
                      Szpachlówka http://www.troton.pl/produkty/master...atryskowa.html ja kupuję tej firmy i włókna fiber http://www.violaluban.pl/ tylko z te z prawej na górze.

Skomentuj

No niestety nie jest to szpachla natryskowa

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          Proszę dane http://www.troton.pl/files/karty_tec...pdf?1370618279

Skomentuj

Napisz konkretnie co i jak bo wywnioskować można, że zarzucasz szpachlę natryskową, potem rozrzucasz na mokre włókninę i jeszcze raz szpachla z natrysku, albo mieszasz to wszystko w kuble i robisz to pistoletem do biteksowania z dyszą 5mm.
                            Last edited by seba007; 15.02.2015, 12:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios
                              Proszę dane http://www.troton.pl/files/karty_tec...pdf?1370618279
                              Teraz podajesz zwykłą szpachlę natryskową poliestrową, wcześniej pisałeś o szpachli z włóknem natryskowej z która się nigdy nie spotkałem, stąd moje pytanie i zdziwienie.
                              Oczywiście nie neguję pomysłu ze szpachlą natryskową.

Skomentuj

Szpachlą najpierw rozprowadzam po materiale jako grunt następnie gruba warstwa i rozpraszam włókna, jak tylko je rozprowadzę biorę pistolet i tryskam szpachlą na początku z nieco większej odległości aby nie wydmuchać włókien. Tak przygotowane podłożę można wyrównać ja idę na łatwiznę i oddaję do lakiernika samochodowego. Zaznaczam ma to sens jeżeli przez ściankę kolumny po długości są wałki.

Skomentuj

Ciekawe to co piszesz. Nie lepiej jednak położyć na to: Żywica rozprowadzona wałkiem, potem ze dwie trzy maty o różnej gęstości i znowu żywica ? Te skrzynki mają do tego idealną powierzchnię.

Skomentuj

Kibicuję koledze z całego serca - też jestem z Zabrza - więc się piszę na odsłuch o ile będzie taka możliwość.
                                    Odnośnie średniotonówki i WF- weź pod uwagę sugestie kolegów - NE 12cm + jakaś 20tka na dole na dole jak juz sie przy tym upierasz - szkoda pracy i tak ładnych budek, na coś co może zagrać duzo lepiej :)

Skomentuj

[IMG][/IMG]

Wreszcie mam czas aby napisać kilka słów, ciężko pracowałem na d tym projektem gdy uznałem że całość lepiej się będzie prezentować w naturalnym drzewie. Pierwsze kroki skierowałem w stronę wyboru drewna. Wszystkie organy są zrobione z olchy, aby utwierdzić się w przekonaniu udałem się do firmy która odrestaurowuje kościelne organy. Przeprowadziłem rozmowę z Panem na temat drewna użytego w budowie owych organów. Wszystkie piszczałki są olchowe, tłumiki olchowe uszczelnione filcem. Do tej pory udało mi się wyfrezować i pokleić olchę, jeszcze pozostało szlifowanie na pasie oraz bejca, dlatego bejca bo olcha niema zbyt ładnych słoi. Oto fotki z dotychczasowej pracy.

Skomentuj

Witaj
                                        Wybacz ale pod względem akustycznym zmiany idą z złym kierunku.
                                        - Drewno w instrumentach muzycznych stosuje się po to aby grało "rezonowało" w kolumnach mają grać głośniki a nie obudowa ( No chyba że idziesz w kierunku szkoły BBC , Harberta czy Spendora to cofam co napisałem :)) Mogą ale nie muszą być spore problemy z rezonansami tak dużych kolumn wykonanych z litego drewna z tak cienkimi ściankami.
                                        - druga sprawa że zmieniłeś wnętrze kolumny z ładnych łuków na płaskie powierzchnie. "Fale stojące" będą się w takim wnętrzu bardziej odznaczały na charakterystyce. Walory estetyczne na zewnątrz wygrały.

cały motyw wycinania i sklejania kolumn warstwowo daje własnie 1 największa zaletę. A mianowicie dowolnego kreowania kształtu wewnątrz kolumn.

Planujesz wewnątrz jakiegoś "matrixa" ??

+ naturalne drewno bardzo ładnie wygląda już na surowo :). Dużo pracy wykonałeś - gratuluje :)
                                        Last edited by Zap Projekt; 05.03.2015, 16:30.

Skomentuj

W środku będzie wyglądać jak poprzednio o falę stojącą się nie boję, boję się o drewno. Ścinki w najwęższym miejscu to 3,5cm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X