Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rezonator Helmholtza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rezonator Helmholtza

Witajcie.
    Jako, że moje pomieszczenie odsłuchowe dosyć silnie rezonuje na 35 Hz postanowiłem zbudować RH strojony na tę częstotliwość. Jest to moja pierwsza konstrukcja, więc proszę o wyrozumiałość oraz konstruktywne komentarze.

Z wymiarami trochę mnie poniosło, ale jak szaleć, to szaleć. Ponadto im niższa częstotliwość strojenia, tym mniejsza efektywność działania.
    Materiał to 16 mm MDF. Wymiary wewnętrzne rezonatora, to 1350 x 1000 x 400 mm.

W panelu przednim wywierciłem 84 otwory o średnicy 10 mm co stanowi 0.48% powierzchni i daje teoretycznie strojenie 35,01 Hz.

Wszystko klejone klejem poliuretanowym. Póki co tylna ściana nie jest przyklejona dlatego, że nie wiem do końca ile wełny będę musiał wsadzić do środka, aby uzyskać zadowalający wynik. Po zestrojeniu wszystkiego in situ przykleję tylną ścianę, wyszlifuję i wykończę jakoś estetycznie ten ustrój.
    Poniżej kilka fotografii z pola walki :)

1. klejenie - wcale nie taka prosta czynność

2. wiercenie otworów - taki prosty patent, a daje możliwość wywiercenia otworu prawie idealnie prostopadle do płaszczyzny

3. powiercony panel

c.d.n.

O! nareszcze cos ciekawego :)

Zaprezentujesz jakies pomiary?

Skomentuj

Jak tylko wstawię tę krowę do pokoju, to pokażę komplet pomiarów - przed, i z różnymi ilościami materiału absorbcyjnego w środku.

Ostatnie, aczkolwiek nieaktualne już pomiary - chociaż najniższy zakres nie uległ istotnym zmianom:

Skomentuj

A mógłbyś napisać coś więcej o tych pomiarach ? Jak były wykonywane, jaki mic, kolumna.
        Fajny pomysł, ciekawe jak działa.

Skomentuj

Pomiar wykonywałem standardowo: Room EQ Wizard, mikrofon Radio Shack SPL meter (czy jakoś tak), wzmacniacz i kolumny DIY (3 drogi: morel supreme, seas excel 18 i seas 26). Do pomiaru użyłem tylko jednej kolumny. Resztę robi komputer i REW.

W załączeniu plik z połączeniem takiego systemu - bardzo prosta sprawa, a wiele mówi. W moim pokoju jeszcze wiele do zrobienia, aczkolwiek poradziłem sobie z czasem pogłosu.

I jeszcze RT60 z prawie akceptowalnym czasem pogłosu:

Skomentuj

A juz sie balem ze kolejny temat do wywalenia

Malo u nas takich ustrojstw. Chetnie bym sie tym pobawil, ale nie mam jeszcze odpowiedniego pomieszczenia :(

Skomentuj

Fajny temat Mirek. Tylko nie widzę tam rurek wewnątrz. Skuteczność będzie niewystarczająca. Powierzchnia otworów też mała. Ja będę wzorował się na podstawie tego obszernego artykułu:
              http://nagrywamy.com/2013/01/23/adap...czesc-1-wstep/
              O rezonatorze:
              http://nagrywamy.com/2013/02/05/adap...ulapka-basowa/
              i
              http://nagrywamy.com/2013/03/01/adap...ulapka-basowa/
              Zmobilizowałeś mnie i zabieram się za robotę:) Najpierw szafa wnękowa. Następnie tnę styropian fundamentowy w ostrosłupy i cały sufit będzie pełnił rolę rozpraszacza. Najtrudniejsze będzie dostrojenie Rezonatora Helmotza. Na końcu basstrapy.
              Trzymam kciuki i pozdrawiam,
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Z tym Mirkiem to pojechałeś :)
                To jest "rezonator panelowy" i "objętość rury" stanowią właśnie otwory w panelu. Oczywiście z tą skutecznością możesz mieć rację, obyś jednak nie miał :)
                Jeśli chodzi o ilość otworów to im niżej stroisz - tym jest ich mniej. 35 Hz, to już jest bardzo nisko stąd taka ilość, ale i skuteczność też mała.

Przeglądałem trochę internet i ludzie są raczej zadowoleni. Cudów nie ma się co spodziewać, bo nie "wyssie" to basu, ale parę dB powinno ugryźć.

Skomentuj

W zależności od dobroci panelu będzie działać na szerszą część pasma, teoretycznie nawet po oktawie w górę i w dół, ważne też gdzie go ustawisz, najlepiej byłoby pomierzyć odpowiedź z panelem ustawionym w różnych punktach. Wydaje mi się że z odpowiedzi impulsowej dałoby się odczytać które odbicie mocno podbija tę częstotliwość i później przeliczyć z milisekund na odległość i próbować tam go ustawiać, a potem sprawdzić wodospad.
                  Fajna robota pozdrawiam.

Skomentuj

Wykres RT60 przedstawia dwa wykresy. Opisz co jest każdym z nich.
                    Przyjałeś więcej niż jedno miejsce pomiarowe?
                    Ten system pomiarowy mierzy najpierw tło akustyczne? (tyczy się głównie dolnych częstotliwości)
                    te 35Hz wynika na bank z fali stojącej, która jest bezpośrednio powiązana geometrią pomieszczenia. Pierwsze mody (podłużne, poprzeczne, pionowe) mozesz z ciekawości obliczyć. Jak tak będzie to dowiesz się, które prostopadłe ściany są odpowiedzialne za pogłos danej f. Wtedy możesz starać się coś postawić na tej ścianie typu szafa z ciuchami, co może dać pozytywny efekt. Nie zawsze trzeba konstruować ustroje akustyczne. Oczywiście zachęcam do kontynuacji projektu.
                    Są też inne ustroje, mniej rzucające się w oczy :) do zastosowania w pomieszczeniu w celu zwiększenia chłonności akustyczej danego wąskiego pasma akustycznego.

Co do płyty to faktycznie, częstotliwość jaką obliczyłeś, nie jest pewna. Literature nie podaje dokładnych danych jak sprecyzować procentowy wspołczynnik perforacji.
                    Nie widzę, co zrobiłeś z przednią płytą, ale (przyklejona na stałe czy nie) miałbyś większe pole manewru do strojenia ustroju jakbys mógł zmieniać głębokość. Pozostawiając pustkę powietrza bez materiału porowatego (welna itp) otrzymasz dużą dobroć, czyli wąski pik. Może ci się przydać do wywierania wpływu tylko na dane wąskie pasmo akustyczne.
                    ALE ponieważ ustroje rezonansowe mają też swój czas pogłosu i jest on tym dłuższy in większa dobroć, musisz wziąć to pod uwagę.

Skomentuj

A mnie nurtuje jaką metodą wyznaczony jest RT60? Robiąc to wg normy potrzebujemy mega źródło dźwięku. W skrócie zakładając poziom tła na 30 dB (bardzo niski poziom jak na warunki domowe) potrzebowalibyśmy źródło akustyczne o SPL min 105 dB w całym paśmie pomiarowym.
                      Druga sprawa to to co Ci wyszło, wartości oscylujące wokół 0,3 s to bardzo mały czas pogłosu. Jeśli tyle jest w rzeczywistości to masz przetłumiony pokój :) Optymalna wartość dla pomieszczeń mieszkalnych służących do odsłuchu muzyki jest na poziome 0,7-0,9 s.
                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                      Grado SR125i

Skomentuj

Nie wiem, jak REW wylicza RT60. Otrzymujemy gotowy wynik. U mnie szum tła przy zamkniętych oknach, drzwiach, wyłączonym kaloryferze i przy włączonym laptopie wynosi 32-33 dB (wg mojego mikrofonu z funkcją SPL meter). Natężenie dźwięku przy pomiarze na pewno dochodzi do 100 dB (chociaż nie mierzyłem) - nie da się wytrzymać z odslonietymi uszami. Nie będę się spierał na temat optymalnego czasu poglosu, ale wydaje mi się, że wg Everesta jest on jednak niższy - muszę sprawdzić. Pamiętać należy również o tym, że jest to średni czas pogłosu i zawsze wyższe częstotliwości mają go znacznie krótszy. Abstrahując od norm, jak miałem średni czas poglosu w okolicach 0.9 - 1.0, to je dało się tego słuchać. Wszystko byli zbite w jedną masę. Po wyłączeniu muzyki dało się słyszeć "dźwięk wiszący w powietrzu". W chwili obecnej dźwięk jest bardzo szczegółowy, a przy tym dalej żywy - ostatnią rzeczą jaką mógłbym powiedzieć to, że pokój jest przetłumiony. Jednak, rzeczą która bardzo drażni to ten piekielny rezonans na 35 Hz.
                        Pokój jest średnio mocno umeblowany, na każdej ścianie, oprócz sufitu, coś jest. Jako, że jest to pomieszczenie tylko do odsłuchu mogę sobie pozwolić na wtarganie tam tej krowy i eksperymenty.

P.S. pomiary wykonuję czysto amatorsko posiłkujac się materiałami z internetu + Everest. Moja interpretacja może być błędna dlatego bardzo proszę o wszelkie uwagi za które z góry dziękuję.
                        Pozdrawiam
                        P.S. jeśli jest ktoś ze śląska, to zapraszam na odsłuch :)

Skomentuj

Może widziałeś to http://brasil.cel.agh.edu.pl/~14sapyzik/?page_id=127 i to http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...86956481,d.d2s

Natomiast jakoś nie mogę "kupić" czasu pogłosu, wartości które Ci wyszły są naprawdę niskie. Tak dla porównania komory bezechowe maję RT na poziomie 0,2 s i mniej :)

Jeśli znajdziesz gdzieś w opcjach możliwość pomiaru RT przy pomocy metody T30 lub T20 to spróbuj ich obu. Generalnie wyniki powinny być zbliżone do siebie. Metoda T60 jest dość trudna w praktyce i nie wiem czy ten soft potrafi powiedzieć, że nie osiągnął spadku o 60 dB względem poziomu wymuszenia. A to ma spory wpływ na wynik, bo jeśli np będzie spadek o 45 dB to oznacza, że Twój pomiar jest zaniżony :) Pamiętać należy również o trzymaniu się z daleko od wszelkich powierzchni odbijających i to zarówno z źródłem jak i z mikrofonem. Wiem że ciężko podnieść kolumnę i zawiesić ją w powietrzu, ale przynajmniej można ją odsunąć od ścian :) Min 1 m od ścian, szafek itp pasuje zachować.

Powodzenia w projekcie :)
                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                          X