Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy te 220pF są obowiązkowe ? Ja gram bez tych kondów na iAmp3 i mam wrażenie że jest OK.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      Czy te 220pF są obowiązkowe ? Ja gram bez tych kondów na iAmp3 i mam wrażenie że jest OK.
      Jak Ci się kosmicznie nie grzeje, nie masz wrażenia, że góra zaciąga ostrosciami to być może szczęśliwie Ci się trafiło, że ich nie potrzebujesz. Choć dla spokoju by nie zaszkodziły, ale wzmacniacz generalnie będzie wolniejszy więc i trochę inaczej zagra.

Skomentuj

Ja miałem mniej szczęścia na OPS 3 :/
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czekam na trafka do żarzenia i płytkę alu, na której wszystko odpale. Było dolutowanie braków i mycie płytek.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Widziałem wcześniej, bardzo współczuje. Ja dość długo grałem bez żadnych kondensatorów na driverach i na szczęście nic się nie wydarzyło, ale teraz jak coś robię to zawsze daje 220 - 330 pf zależnie od końcówki.
          Last edited by Adam_85; 03.07.2018, 22:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Dzięki za ostrzeżenie, jutro biorę się za lutowanie... Nic dotąd się nie działo , ale to może dlatego że nie podłączam laptopa do wzmaka.

Skomentuj

Dodam, że robię tak bo jak nam się nic nie wzbudza to zwyczajnie gra bardziej "właściwie".

Skomentuj

Kondy 330pF zalutowane. Zmian w dźwięku nie zauważyłem.... czyli jest OK. Można spokojnie grać :)

Skomentuj

Kondy 330pF zalutowane. Zmian w dźwięku nie zauważyłem.... czyli jest OK. Można spokojnie grać :)
                  To by znaczyło że nic złego się nie działo. A tak samo się końcówki grzeją? Zwracałeś na to uwagę?

Skomentuj

Jaki prąd spoczynkowy ustawić dla ops5 na mosfetach? uruchomienie identyczne jest jak dla ops3?

Skomentuj

Zamieszczone przez krojo Zobacz posta
                      Jaki prąd spoczynkowy ustawić dla ops5 na mosfetach? uruchomienie identyczne jest jak dla ops3?
                      Uruchomienie wszystkich i-ampow wygląda tak samo. Na mosfetach powinieneś ustawić około 70mV na parę. Wiec pytanie jaki masz transformator i radiatory?

Skomentuj

Adam odpaliłes Lamma?
                        Jakaś recenzja może ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                          Uruchomienie wszystkich i-ampow wygląda tak samo. Na mosfetach powinieneś ustawić około 70mV na parę. Wiec pytanie jaki masz transformator i radiatory?
                          Radiatory 300x140x50mm a trafo 2x50v 800va

Skomentuj

No to przy takim trafie na pewno nie ustawisz takiego biasu. Zacznij od 25mv na parę i zobacz jak się będzie grzał. Montowałes termistor?

Skomentuj

OPS-y żyją było jeden problem z nimi ale się udało. Odnośnie ustawiania 0.8V na rezystorach robiłem jak w opisie ale wartość wahała się w okolicy 0.6V chyba że to przez żarówkę wpięta w pierwotna stronę trafa. Wsadziłem bezpieczniki i ustawiłem 25mV na parę mosfetów jutro zabieram się za ips.

Skomentuj

Przy wpinaniu żarówki w pierwotne polecam zmierzyć napięcie sieciowe na pierwotnym żeby sprawdzić poprawność dobrania zarowki. Miałem taką sytuację, że podkręcając bias napięcie było coraz mniejsze :-D

Skomentuj

Witam wszystkich serdecznie.
                                  Jestem nowy na forum i jeszcze nie wiem dokładnie, jak się poruszać. Chciałem założyć nowy temat, ale nie widzę takiego przycisku. W związku z powyższym chciałem tu zapytać forumowiczów. Chciałbym zmontować i popróbować jakąś najsłabszą wersję
                                  OPSA (max dwie pary na tranzystorach toshiba). Mam stosunkowo małe pomieszczenie i nie ma sensu budowy większego. Chciałem zapytać, czy może ktoś posiada płytkę fabryczną takiego opsa i ipsa (na tranzystorach i lampce). Chętnie bym zakupił, ponieważ nie mam zbytnio czasu skrobać pcb, a fabryka, to fabryka. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Skomentuj

Pisz do Borysa, pewnie jakieś płytki ma na stanie.
                                    Najmniejsze to Iamp100 albo 100M - stereo z kompletem zasilaczy i zabezpieczeń na 1 pcb, na 1 parze na kanał. http://iamp.diyaudio.pl/?ops

IPSy - większość osób chyba ma po kilka zmontowanych w szufladzie, możesz od kogoś odkupić gotowca.

Skomentuj

Dziękuję Micwoj za info.
                                      Napiszę do Borysa i zapytam. Jeżeli ktoś posiada płytki do IPSA, to proszę ewentualnie odezwać się na priva. Kupił bym "standardową" i z lampką dla porównania. Pozdrawiam.

Skomentuj

Polecam i-amp100 (ewentualnie 100m) fajnie to gra, zwłaszcza na basie.
                                        Co jakiś czas na giełdzie ktoś sprzedaje jakieś ips, to pewnie coś zdobędziesz.
                                        W IPS lampowy pchał bym się na końcu, bo jest najdroższy w wykonaniu, a znowu tak niewiadomo jak wspaniale nie gra według mnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                          Polecam i-amp100 (ewentualnie 100m) fajnie to gra, zwłaszcza na basie.
                                          Co jakiś czas na giełdzie ktoś sprzedaje jakieś ips, to pewnie coś zdobędziesz.
                                          W IPS lampowy pchał bym się na końcu, bo jest najdroższy w wykonaniu, a znowu tak niewiadomo jak wspaniale nie gra według mnie.
                                          To fakt, że jak ktoś nie ma potrzeby posiadania lampy w systemie to do satysfakcji ze słuchania nie jest niezbędna :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X