Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez stinger Zobacz posta
    Właśnie ten odgrzebałem, dzięki, drugi tez sie przyda, żebym mógł porównać. Tylko właśnie - co oznacza to: ND?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Pomyłka: chodziło o NC

Skomentuj

No connect

Skomentuj

Tak podejrzewam po cichu - czyli w danej opcji 88/82 nie lutujemy... Dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          No connect
          Ale - zostawiamy puste, czy zewrzec? Oto jest pytanie [emoji3]

Skomentuj

Jak zworka to w BOMie byłoby 0R albo jumper.

Skomentuj

NC - not connected - niepodpięty - nie lutować.
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez stinger Zobacz posta
                Gdzie znajdę BOM do VSHA ECC82? Na PCB nie ma oznaczeń wartości, na schemacie tez.
                ECC82 wrzucony do dokumentacji :)

Skomentuj

Pobrane, dzięki!

Skomentuj

Hej, w BOM do IPS z ECC88 jest sposób regulacji napięcia katodowego - ma wynosić 0,5 - 1V. U mnie daje się ustawić w zakresie 1,3 - 2,6V. Mierze miedzy GND a 8-mą nóżką lampy - poprawnie mierzę?
                    Jak ustawic POT 2? Ma wyrownac napiecia na obydwu połówkach lampy?

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post455149

Skomentuj

Dzięki! Czyli zakres jest do 1,5V, bomba. Dziś odsłuchy [emoji3]

Skomentuj

W zawiązku z nie załączaniem głośników rozmontowałem wszystkie połączenia i od nowa zmontowałem. Przy okazji zamiast IPS podłączyłem rezystory. W takiej konfiguracji odpalał się bez problemu. Natomiast po wstawieniu wejściówek nadal jest to samo. Przy okazji zobaczyłem że w jednym kanale bias jest na poziomie 0,07mV a w drugim 35mV Czyli coś jest w tym jednym kanale nie tak. Czyżby jedna wejściówka dupy dawała?

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
                            W zawiązku z nie załączaniem głośników rozmontowałem wszystkie połączenia i od nowa zmontowałem. Przy okazji zamiast IPS podłączyłem rezystory. W takiej konfiguracji odpalał się bez problemu. Natomiast po wstawieniu wejściówek nadal jest to samo. Przy okazji zobaczyłem że w jednym kanale bias jest na poziomie 0,07mV a w drugim 35mV Czyli coś jest w tym jednym kanale nie tak. Czyżby jedna wejściówka dupy dawała?
                            Wniosek prosty. Sprawdź luty oraz poprawność elementów, czy wszystkie są tam gdzie być powinny. Masz sprawna wejściówkę dla porównania.

Możesz też zamienić wejściówki kanałami jak masz wątpliwości czy to na pewno wejściówka.

Skomentuj

Można tez chyba wstawić wejściowke w jeden kanał i rezy w drugi

Skomentuj

Rozumiem, że bez podłączonego IPSa napięcie na rezystorach emiterowych będzie równe zeru.

Po zapięciu rezystorów zamiast IPS jest Ok

Pomierzyłem napięcia na złączu IPS na obu kanałach i jest coś nie tak. Obie wejściówki zapięte.
                                idąc od lewej:

Kanał lewy
                                47.6, 47.6, 1.8, 1.8, -0.02, -0.02, -1.89, -1.8, -47, -47

Kanał prawy
                                48.24, 48.13, -45.45, -45.40, -46, -46, -48, -48, -48, -48.3

Gdy w prawym kanale zamiast wejściówki wsadziłem rezystory to wzmacniacz prawidłowo się uruchomił więc wnioskuję że wartości w lewym są prawidłowe.
                                Last edited by shady; 12.01.2020, 18:37.

Skomentuj

dla lepszego zobrazowania problemu.

Skomentuj

Rozumiem, że bez podłączonego IPSa napięcie na rezystorach emiterowych będzie równe zeru.

Po zapięciu rezystorów zamiast IPS jest Ok

Pomierzyłem napięcia na złączu IPS na obu kanałach i jest coś nie tak. Obie wejściówki zapięte.
                                    idąc od lewej:

Kanał lewy
                                    47.6, 47.6, 1.8, 1.8, -0.02, -0.02, -1.89, -1.8, -47, -47

Kanał prawy
                                    48.24, 48.13, -45.45, -45.40, -46, -46, -48, -48, -48, -48.3

Gdy w prawym kanale zamiast wejściówki wsadziłem rezystory to wzmacniacz prawidłowo się uruchomił więc wnioskuję że wartości w lewym są prawidłowe.
                                    Na rezystorach emiterowych powinieneś mieć możliwość wyregulować bias i to musisz zrobić by upewnić się czy sam OPS jest sprawny. Później można myśleć dalej. Rozumiem, że napięcia mierzysz względem masy? Rozpisujesz 10 pinów, kiedy po dwa są wspólne. Łatwo to sobie zweryfikować miernikiem

Skomentuj

no tak są wspólne widać to nawet na schemacie. Wtedy jak mierzyłem jeszcze o tym nie wiedziałem
                                      Odnośnie biasu, jeżeli zamiast IPS dam rezy - da się wtedy go ustawić??

Skomentuj

no tak są wspólne widać to nawet na schemacie. Wtedy jak mierzyłem jeszcze o tym nie wiedziałem
                                        Odnośnie biasu, jeżeli zamiast IPS dam rezy - da się wtedy go ustawić??
                                        Tak, już Ci to wyżej napisałem. Pamiętaj, że bias zacznie łapać w innym momencie niż z ips, więc po zakończeniu testów na samych rezystorach zamiast wejściówek skręć potencjometry od biasu najlepiej na minimum.

Skomentuj

no to jaki ma sens regulacja biasu na samych rezach skoro i tak po zapięciu IPSów mam potki skręcić na minimum? To tylko tyle że sprawdzę że da się go regulować czy nie...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X