Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak będziesz mierzył THD przy 1W, czyli 2.83V 8Ohm, to wystarczy rezystor kilka watów. Normalnie mierzy się dla 1W jak i pełnego obciążenia.

Skomentuj

Czy THD nie mierzy się przy użyciu specjalnego oprogramowania i dobrej karty dźwiękowej? Przy udziale oscyloskopu to jedynie moc pewnie mogę sobie zmierzyć...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Softem ARTA w wersji darmowej zmierzysz THD jak i wiele innych rzeczy. Karta wbrew pozorom nie musi być jakaś specjalna, często o dziwo integry mają idealnie płaskie pasmo, a THD samej karty łatwo zmierzysz robiąc pętlę i będziesz wiedział czy karta nadaje się do pomiarów.

Zależy jaki oscyloskop, cyfrowe mają różne bajery, analog bez dodatków to głównie pomiar mocy.

Skomentuj

Projekt i-AMP

Oscyloskop cyfrowy siglent shs806, mam np. MacBooka oraz stacjonarkę z wbudowaną kartą, muszę przeprowadzić testy, który się lepiej nada. Chętnie bym pomierzył swojego iampa ciekaw jestem jak udało mi się go poskładać czy gra tak jak powinien.

K.

Skomentuj

Słaba ta moja karta dźwiękowa. Jest sens na niej cokolwiek testować?

Last edited by shady; 25.12.2020, 19:11.

Skomentuj

Cześć,
              Po długim czasie i mnie udało się uruchomić I-amp 200. Płytę główną wraz z cliffjumperem kupiłem od jednego z użytkowników forum miał ją już poskładaną ( planowałem sam kupić i składać ale pojawiło się akurat ogłoszenie na forum - postanowiłem kupić, zwłaszcza, że nie lutuję na codzień SMD). Jako tranzystory końcowe zastosowałem SanKen 2SA1492 i 2SC3856 sterujące to 2SA1668 i 2SC4382 również SanKen kupione na alle.. od polecanych tu sprzedwców

Transformator to toroid 500 VA kupiony z odzysku prawdopodobnie z końcówki McGee( bo kupiłem też parę inych części z tej końcówki w tym lateralne 2sk i 2sj 135 / 50 - będa do innych projektów ) o napieciu 2 x 46 V AC. Dowinąłem kilka uzwojeń bo szkoda mi było odwijać - gruby solidny drut tak by uzyskać 43VAC. Przy tym napięciu mam ok 57 V DC na kolektorach końcówek. Transformator nie jest bezgłośny przy odległości ok 30 cm lekko go słychać ale dalej od niego jest już cicho.
              Jako obudowę wykorzystałem uszkodzonego Pioneera A-616 - trochę było mi go szkoda ale uszkodzone były układy PA0016 - padła decyzja by posłużył jako obudowa bo już kilka innych uszkodzonych wzmacniaczy miało służyć jako dom dla I-ampa ale zazwyczaj je naprawiałem.
              Radiator składa się z 2 części przykręconych do dość cienkiego niestety płaskownika o grubości 5 mm i szerokości ok 70 mm. Jego wymiary to 330 x 120 x 40 mm a waga to ok 1,9 kg.

Początkowo słuchałem na cliffie ale w końcu udało mi się złożyć BG7 tht ( 2SK170 miałem sprawne z wylutu ). Ta wejściówka jak narazie najbardziej przypadła mi do gustu ( na co dzień słucham Yamahy A- 1000 , A-1060 wydaje mi się, że na tą chwilę BG7 pod względem brzmienia oscyluje gdzieś pomiędzy nimi, może bliżej 1060) - mnie bardzo się podoba. W przyszłości chciałbym przetestować inne wejściówki w tym lampę.

Pokusiłem się o pomiary mocy, dysponuję jedynie oscyloskopem analogowym i laptopem.
              Oba kanały obciążyłem rezystorami 6,8 Oma /100 W tylko takie miałem.
              Mierzyłem też napięcie w sieci i na kolektorach tranzystorów końcowych.
              Przy U sieci = 230 VAC po stronie wtórnej uzyskałem ok 42,8V AC , na kolektorach wóczas było 57 VDC podczas pomiaru mocy przy obcinaniu wierzchołków napięcie na kolektorach spało do 52 VDC. Na obciążeniu uzyskałem wówczas ok 38 - 39 V ( przed obcinaniem wierzchołków ) co daje ok 26,8 V wart skutecznej czyli na obciążeniu 6,8 Oma daje ok 105 W. Taka moc jest dla mnie wystarczająca, w razie potrzeby zawsze mogę odwinąć te kilka zwojów dowiniętych na trafie.
              Niestety nie zmierzyłem temperatury radiatora podczas spoczynku i podczas testów ale po teście mocy czuć było wyraźnie, że był mocno ciepły dało się utrzymać rękę przez parę sekud ale nie było to zbyt komfortowe :)
              Jestem bardzo zadowolony z tego projektu, dziękuję Autorowi i wszystkim zaangażowanym w jego rozwój.

Skomentuj

Zamieszczone przez darek549 Zobacz posta
                Cześć,
                Po długim czasie i mnie udało się uruchomić I-amp 200. Płytę główną wraz z cliffjumperem kupiłem od jednego z użytkowników forum miał ją już poskładaną ( planowałem sam kupić i składać ale pojawiło się akurat ogłoszenie na forum - postanowiłem kupić, zwłaszcza, że nie lutuję na codzień SMD). Jako tranzystory końcowe zastosowałem SanKen 2SA1492 i 2SC3856 sterujące to 2SA1668 i 2SC4382 również SanKen kupione na alle.. od polecanych tu sprzedwców

Transformator to toroid 500 VA kupiony z odzysku prawdopodobnie z końcówki McGee( bo kupiłem też parę inych części z tej końcówki w tym lateralne 2sk i 2sj 135 / 50 - będa do innych projektów ) o napieciu 2 x 46 V AC. Dowinąłem kilka uzwojeń bo szkoda mi było odwijać - gruby solidny drut tak by uzyskać 43VAC. Przy tym napięciu mam ok 57 V DC na kolektorach końcówek. Transformator nie jest bezgłośny przy odległości ok 30 cm lekko go słychać ale dalej od niego jest już cicho.
                Jako obudowę wykorzystałem uszkodzonego Pioneera A-616 - trochę było mi go szkoda ale uszkodzone były układy PA0016 - padła decyzja by posłużył jako obudowa bo już kilka innych uszkodzonych wzmacniaczy miało służyć jako dom dla I-ampa ale zazwyczaj je naprawiałem.
                Radiator składa się z 2 części przykręconych do dość cienkiego niestety płaskownika o grubości 5 mm i szerokości ok 70 mm. Jego wymiary to 330 x 120 x 40 mm a waga to ok 1,9 kg.

Początkowo słuchałem na cliffie ale w końcu udało mi się złożyć BG7 tht ( 2SK170 miałem sprawne z wylutu ). Ta wejściówka jak narazie najbardziej przypadła mi do gustu ( na co dzień słucham Yamahy A- 1000 , A-1060 wydaje mi się, że na tą chwilę BG7 pod względem brzmienia oscyluje gdzieś pomiędzy nimi, może bliżej 1060) - mnie bardzo się podoba. W przyszłości chciałbym przetestować inne wejściówki w tym lampę.

Pokusiłem się o pomiary mocy, dysponuję jedynie oscyloskopem analogowym i laptopem.
                Oba kanały obciążyłem rezystorami 6,8 Oma /100 W tylko takie miałem.
                Mierzyłem też napięcie w sieci i na kolektorach tranzystorów końcowych.
                Przy U sieci = 230 VAC po stronie wtórnej uzyskałem ok 42,8V AC , na kolektorach wóczas było 57 VDC podczas pomiaru mocy przy obcinaniu wierzchołków napięcie na kolektorach spało do 52 VDC. Na obciążeniu uzyskałem wówczas ok 38 - 39 V ( przed obcinaniem wierzchołków ) co daje ok 26,8 V wart skutecznej czyli na obciążeniu 6,8 Oma daje ok 105 W. Taka moc jest dla mnie wystarczająca, w razie potrzeby zawsze mogę odwinąć te kilka zwojów dowiniętych na trafie.
                Niestety nie zmierzyłem temperatury radiatora podczas spoczynku i podczas testów ale po teście mocy czuć było wyraźnie, że był mocno ciepły dało się utrzymać rękę przez parę sekud ale nie było to zbyt komfortowe :)
                Jestem bardzo zadowolony z tego projektu, dziękuję Autorowi i wszystkim zaangażowanym w jego rozwój.

Wydaje mi sie, czy obudowa z PC-ta?

Skomentuj

Zamieszczone przez stinger Zobacz posta
                  Wydaje mi sie, czy obudowa z PC-ta?
                  Ty czytasz w ogóle tekst czy tylko obrazki oglądasz? Przecież wyraźnie napisał, że obudowa jest od starego Pioneera A-616.
                  Czytanie ze zrozumieniem jest cechą ludzi inteligentnych. Jesteś stinger inteligentny?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                    Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                    Jesteś stinger inteligentny?
                    Kolega się chyba troszkę zagalopował. Dla przypomnienia zasad współżycia na forum, dostaje kolega ostrzeżenie.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki Borysowi i gavron04 wpadły do mnie nowe IPS-y... BG7 v1.3. Jak wiadomo wersja SMD.
                      Lutowanie przebiegło bezproblemowo. Na początek poszła regulacja BIAS-u bo wcześniej zamontowane były VSHA.
                      CD Offset wynosi w obu kanałach ok. 12mV.
                      Teraz zostały dłuższe odsłuchy bo tak na szybko to ciężko porównywać. Oczywiście jak mi czas pozwoli bo akurat tego nie mam za wiele. :(

Skomentuj

Witam. Ostatnio wykonałem wzmacniacz składający się z 2 końcówek mocy OPS 3 v2.1, połączonych z wejściówkami A9 Ratchet, zasilaczem taza w wersji 1.07, barwy klonowanej e450 i potencjometrze 10k. Mógłby mi ktoś sprawdzić poprawność połączeń, gdyż po odkręceniu potencjometru na maxa słychać przydźwięk z głośników z odległości 1,5m. Natomiast po włączeniu funkcji direct w barwie, z głośników nie słychać żadnego przydźwięku tylko delikatny szum z odległości 10cm od głośnika.
                        Last edited by krychu123; 02.02.2021, 14:41.

Skomentuj

Sposób w jaki podpiąłeś głośniki z psu z zabezpieczeniami taza to w przypadku awarii to nie dość, że jej nie wykryje to nie zabezpieczy głośników. No chyba, że na rysunku się machnąłeś - podrzuć zdjęcie elektroniki.

Jedynie do czego miałbym jeszcze uwagę to z potencjometru poleciałbym linką 1-1,5mm^2 z GND do GND zasilacza taza.

W IPS A9 masz wstawione zworki od rozdzielenia masy sygnałowej od prądowej?

No i jeszcze pytanie czy ten test robiłeś na zwartych gniazdach RCA czy RCA wisiały w powietrzu? :)
                          Last edited by gavron04; 02.02.2021, 15:29.
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Głośniki oczywiście są podłączone do zabezpieczeń tylko na rysunku ich nie dodawałem, zdjęcia elektroniki podrzucę jutro bo wzmacniacz jest rozkręcony i czekam aż wyschnie silikon ponieważ dzisiaj przyklejałem wskaźniki wysterowania. W A9 mam zworki wstawione. Podczas testu gniazda RCA wisiały w powietrzu.

Skomentuj

to zewrzyj i zrób test jeszcze raz.. nie rozumiem tego, dużo osób popełnia ten błąd i się dziwią czemu im szumi, brumi itp. Jak chce się sprawdzić czy wzmacniacz szumi, czy występuje problem przydźwięku z głośników to wejścia wzmacniacza zwieramy do masy.

Skomentuj

Podczas testu mam regulacje barwy dać na maksimum czy potencjometry w środkowy położeniu?

Skomentuj

możesz zrobić 2 testy, środkowe położenie oraz na maksa, ale najważniejsze, żebyś miał zwarte wejścia w wzmacniaczu (rca, + z -).

Skomentuj

Przy ustawieniu środkowym potencjometru przydźwięk słychać z 50cm, gdy ustawię w maksymalnym położeniu przydźwięk jest głośniejszy i słychać go z 1m. Gdy włączę w barwie funkcje Direct trzeba przystawić ucho do głośnika aby coś usłyszeć.

Skomentuj

zwarłeś wejścia tak jak pisałem?

Skomentuj

Tak, zawarłem. A czy przydźwięk może być spowodowany przez dolną pokrywę? Na początku gdy budowałem wzmacniacz nie miałem dolnej pokrywy gdyż długo czekałem na nią i wtedy pamiętam że przydźwięku takiego nie było tylko delikatny szum. Wykonem test jescze raz i przydźwięk w lewym głośniku jest głośniejszy niż w prawym.
                                        Last edited by krychu123; 02.02.2021, 20:19.

Skomentuj

podłącz jeszcze masę z potencjometru do masy na psu taza + porób fotki całości, o ile masz możliwość to jak najbardziej szczegółowe + z dobrym oświetleniem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X