Jak będziesz mierzył THD przy 1W, czyli 2.83V 8Ohm, to wystarczy rezystor kilka watów. Normalnie mierzy się dla 1W jak i pełnego obciążenia.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt i-AMP
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Softem ARTA w wersji darmowej zmierzysz THD jak i wiele innych rzeczy. Karta wbrew pozorom nie musi być jakaś specjalna, często o dziwo integry mają idealnie płaskie pasmo, a THD samej karty łatwo zmierzysz robiąc pętlę i będziesz wiedział czy karta nadaje się do pomiarów.
Zależy jaki oscyloskop, cyfrowe mają różne bajery, analog bez dodatków to głównie pomiar mocy.
Skomentuj
-
Cześć,
Po długim czasie i mnie udało się uruchomić I-amp 200. Płytę główną wraz z cliffjumperem kupiłem od jednego z użytkowników forum miał ją już poskładaną ( planowałem sam kupić i składać ale pojawiło się akurat ogłoszenie na forum - postanowiłem kupić, zwłaszcza, że nie lutuję na codzień SMD). Jako tranzystory końcowe zastosowałem SanKen 2SA1492 i 2SC3856 sterujące to 2SA1668 i 2SC4382 również SanKen kupione na alle.. od polecanych tu sprzedwców
Transformator to toroid 500 VA kupiony z odzysku prawdopodobnie z końcówki McGee( bo kupiłem też parę inych części z tej końcówki w tym lateralne 2sk i 2sj 135 / 50 - będa do innych projektów ) o napieciu 2 x 46 V AC. Dowinąłem kilka uzwojeń bo szkoda mi było odwijać - gruby solidny drut tak by uzyskać 43VAC. Przy tym napięciu mam ok 57 V DC na kolektorach końcówek. Transformator nie jest bezgłośny przy odległości ok 30 cm lekko go słychać ale dalej od niego jest już cicho.
Jako obudowę wykorzystałem uszkodzonego Pioneera A-616 - trochę było mi go szkoda ale uszkodzone były układy PA0016 - padła decyzja by posłużył jako obudowa bo już kilka innych uszkodzonych wzmacniaczy miało służyć jako dom dla I-ampa ale zazwyczaj je naprawiałem.
Radiator składa się z 2 części przykręconych do dość cienkiego niestety płaskownika o grubości 5 mm i szerokości ok 70 mm. Jego wymiary to 330 x 120 x 40 mm a waga to ok 1,9 kg.
Początkowo słuchałem na cliffie ale w końcu udało mi się złożyć BG7 tht ( 2SK170 miałem sprawne z wylutu ). Ta wejściówka jak narazie najbardziej przypadła mi do gustu ( na co dzień słucham Yamahy A- 1000 , A-1060 wydaje mi się, że na tą chwilę BG7 pod względem brzmienia oscyluje gdzieś pomiędzy nimi, może bliżej 1060) - mnie bardzo się podoba. W przyszłości chciałbym przetestować inne wejściówki w tym lampę.
Pokusiłem się o pomiary mocy, dysponuję jedynie oscyloskopem analogowym i laptopem.
Oba kanały obciążyłem rezystorami 6,8 Oma /100 W tylko takie miałem.
Mierzyłem też napięcie w sieci i na kolektorach tranzystorów końcowych.
Przy U sieci = 230 VAC po stronie wtórnej uzyskałem ok 42,8V AC , na kolektorach wóczas było 57 VDC podczas pomiaru mocy przy obcinaniu wierzchołków napięcie na kolektorach spało do 52 VDC. Na obciążeniu uzyskałem wówczas ok 38 - 39 V ( przed obcinaniem wierzchołków ) co daje ok 26,8 V wart skutecznej czyli na obciążeniu 6,8 Oma daje ok 105 W. Taka moc jest dla mnie wystarczająca, w razie potrzeby zawsze mogę odwinąć te kilka zwojów dowiniętych na trafie.
Niestety nie zmierzyłem temperatury radiatora podczas spoczynku i podczas testów ale po teście mocy czuć było wyraźnie, że był mocno ciepły dało się utrzymać rękę przez parę sekud ale nie było to zbyt komfortowe :)
Jestem bardzo zadowolony z tego projektu, dziękuję Autorowi i wszystkim zaangażowanym w jego rozwój.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez darek549 Zobacz postaCześć,
Po długim czasie i mnie udało się uruchomić I-amp 200. Płytę główną wraz z cliffjumperem kupiłem od jednego z użytkowników forum miał ją już poskładaną ( planowałem sam kupić i składać ale pojawiło się akurat ogłoszenie na forum - postanowiłem kupić, zwłaszcza, że nie lutuję na codzień SMD). Jako tranzystory końcowe zastosowałem SanKen 2SA1492 i 2SC3856 sterujące to 2SA1668 i 2SC4382 również SanKen kupione na alle.. od polecanych tu sprzedwców
Transformator to toroid 500 VA kupiony z odzysku prawdopodobnie z końcówki McGee( bo kupiłem też parę inych części z tej końcówki w tym lateralne 2sk i 2sj 135 / 50 - będa do innych projektów ) o napieciu 2 x 46 V AC. Dowinąłem kilka uzwojeń bo szkoda mi było odwijać - gruby solidny drut tak by uzyskać 43VAC. Przy tym napięciu mam ok 57 V DC na kolektorach końcówek. Transformator nie jest bezgłośny przy odległości ok 30 cm lekko go słychać ale dalej od niego jest już cicho.
Jako obudowę wykorzystałem uszkodzonego Pioneera A-616 - trochę było mi go szkoda ale uszkodzone były układy PA0016 - padła decyzja by posłużył jako obudowa bo już kilka innych uszkodzonych wzmacniaczy miało służyć jako dom dla I-ampa ale zazwyczaj je naprawiałem.
Radiator składa się z 2 części przykręconych do dość cienkiego niestety płaskownika o grubości 5 mm i szerokości ok 70 mm. Jego wymiary to 330 x 120 x 40 mm a waga to ok 1,9 kg.
Początkowo słuchałem na cliffie ale w końcu udało mi się złożyć BG7 tht ( 2SK170 miałem sprawne z wylutu ). Ta wejściówka jak narazie najbardziej przypadła mi do gustu ( na co dzień słucham Yamahy A- 1000 , A-1060 wydaje mi się, że na tą chwilę BG7 pod względem brzmienia oscyluje gdzieś pomiędzy nimi, może bliżej 1060) - mnie bardzo się podoba. W przyszłości chciałbym przetestować inne wejściówki w tym lampę.
Pokusiłem się o pomiary mocy, dysponuję jedynie oscyloskopem analogowym i laptopem.
Oba kanały obciążyłem rezystorami 6,8 Oma /100 W tylko takie miałem.
Mierzyłem też napięcie w sieci i na kolektorach tranzystorów końcowych.
Przy U sieci = 230 VAC po stronie wtórnej uzyskałem ok 42,8V AC , na kolektorach wóczas było 57 VDC podczas pomiaru mocy przy obcinaniu wierzchołków napięcie na kolektorach spało do 52 VDC. Na obciążeniu uzyskałem wówczas ok 38 - 39 V ( przed obcinaniem wierzchołków ) co daje ok 26,8 V wart skutecznej czyli na obciążeniu 6,8 Oma daje ok 105 W. Taka moc jest dla mnie wystarczająca, w razie potrzeby zawsze mogę odwinąć te kilka zwojów dowiniętych na trafie.
Niestety nie zmierzyłem temperatury radiatora podczas spoczynku i podczas testów ale po teście mocy czuć było wyraźnie, że był mocno ciepły dało się utrzymać rękę przez parę sekud ale nie było to zbyt komfortowe :)
Jestem bardzo zadowolony z tego projektu, dziękuję Autorowi i wszystkim zaangażowanym w jego rozwój.
Skomentuj
-
Patefil
Zamieszczone przez stinger Zobacz postaWydaje mi sie, czy obudowa z PC-ta?
Czytanie ze zrozumieniem jest cechą ludzi inteligentnych. Jesteś stinger inteligentny?
Skomentuj
-
UWAGI MODERATORAZamieszczone przez Patefil Zobacz postaJesteś stinger inteligentny?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Dzięki Borysowi i gavron04 wpadły do mnie nowe IPS-y... BG7 v1.3. Jak wiadomo wersja SMD.
Lutowanie przebiegło bezproblemowo. Na początek poszła regulacja BIAS-u bo wcześniej zamontowane były VSHA.
CD Offset wynosi w obu kanałach ok. 12mV.
Teraz zostały dłuższe odsłuchy bo tak na szybko to ciężko porównywać. Oczywiście jak mi czas pozwoli bo akurat tego nie mam za wiele. :(
Skomentuj
-
Witam. Ostatnio wykonałem wzmacniacz składający się z 2 końcówek mocy OPS 3 v2.1, połączonych z wejściówkami A9 Ratchet, zasilaczem taza w wersji 1.07, barwy klonowanej e450 i potencjometrze 10k. Mógłby mi ktoś sprawdzić poprawność połączeń, gdyż po odkręceniu potencjometru na maxa słychać przydźwięk z głośników z odległości 1,5m. Natomiast po włączeniu funkcji direct w barwie, z głośników nie słychać żadnego przydźwięku tylko delikatny szum z odległości 10cm od głośnika.
Last edited by krychu123; 02.02.2021, 14:41.
Skomentuj
-
Sposób w jaki podpiąłeś głośniki z psu z zabezpieczeniami taza to w przypadku awarii to nie dość, że jej nie wykryje to nie zabezpieczy głośników. No chyba, że na rysunku się machnąłeś - podrzuć zdjęcie elektroniki.
Jedynie do czego miałbym jeszcze uwagę to z potencjometru poleciałbym linką 1-1,5mm^2 z GND do GND zasilacza taza.
W IPS A9 masz wstawione zworki od rozdzielenia masy sygnałowej od prądowej?
No i jeszcze pytanie czy ten test robiłeś na zwartych gniazdach RCA czy RCA wisiały w powietrzu? :)Last edited by gavron04; 02.02.2021, 15:29.
Skomentuj
-
Głośniki oczywiście są podłączone do zabezpieczeń tylko na rysunku ich nie dodawałem, zdjęcia elektroniki podrzucę jutro bo wzmacniacz jest rozkręcony i czekam aż wyschnie silikon ponieważ dzisiaj przyklejałem wskaźniki wysterowania. W A9 mam zworki wstawione. Podczas testu gniazda RCA wisiały w powietrzu.
Skomentuj
-
Tak, zawarłem. A czy przydźwięk może być spowodowany przez dolną pokrywę? Na początku gdy budowałem wzmacniacz nie miałem dolnej pokrywy gdyż długo czekałem na nią i wtedy pamiętam że przydźwięku takiego nie było tylko delikatny szum. Wykonem test jescze raz i przydźwięk w lewym głośniku jest głośniejszy niż w prawym.Last edited by krychu123; 02.02.2021, 20:19.
Skomentuj
Skomentuj