Też miałem zagadkę z CFP (z pierwszym CFP na niebieskich PCB). Wydaje się być niestabilny przy wyższych poziomach zakłóceń w.cz. na wejściu i układ wpada w oscylacje. Ale fajnie gra
W zielonych plytkach CFP zostal dodany jeden dodatkowy kondensatorek (C6). Jezeli rozgrzewal sie rezystorek w zoblu to faktycznie musialo cos oscylowac.
Elektrolit najprawdopodobniej byl odwrotnie wlutowany skoro wystrzelil.
CFP to taki IPS ktory ma dosc wysoka impedancje wyjsciowa i musi pracowac z dobrze zabuforowanym stopniem wyjsciowym (EF3).
Jak przyjdzie czas to wezme go na stol z OPS5 i moze nieco zmodernizuje.
Wlasnie dla takich sytuacji powstal zasilacz dla warjatow --> iPSU V7 wyposarzony w detektor oscylacji (dorobiony dzielnik reaktancyjny z ukladem zatrzaskowym i sygnalizacja oscylacji dla obydwu kanalow).
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Borys, kondensator był na bank dobrze wlutowany, wszystkie są w tym samym kierunku. Poza tym drugi wlutowany się nagrzewał. Znalazłem przyczynę w postaci 14VDC na wyjściu. Skorygowałem i mam kilka mV. Jak na razie gra. Cfp jest aż tak niestabilny?
Kiedy będzie premiera nowego ipsu 7? Pcb konkretnie.
Ja mam niebieskiego CFP z 1 ZZ. Miałem ten problem jak uruchamiałem i-Ampa ze sygnałem z kompa.
Rezystor w zooblu się prawie sfajczył a i kartę dźwiękową szlag trafił. Ale grał ładnie. Z innych źródeł było OK.
Ostatecznie zostawiłem w moim i-Ampie lampowe IPSy a w drugim i-Ampie dla syna gra A9 (też niebieski z 1 ZZ).
Gra zacnie również.
Co do nowego zasilacza - jakby co - jestem chętny no płytkę ( jak będzie możliwość). :)
Elektrolit najprawdopodobniej byl odwrotnie wlutowany skoro wystrzelil.
To też niekoniecznie bo dziś miałem podobny przypadek gdzie wystrzelił sam z siebie elekrolit 1000uF/50V przy napięciu rzędu 24V-30V... żałuję że nie porobiłem zdjęć
Trzeba w okularach ochronnych siedzieć przy odpalaniu sprzętu
Nie ma żartów. Nawet mam takowe. Ale to dopiero po tym jak kolega prawie oko stracił jak wystrzeliła mu bateria CR2032 podczas wylutowywania (praktycznie wyładowana do zera)
Ja mam google ochronne z atestem i maskę*ze stalowej siatki na resztę twarzy.
Może nie przy elektronice, ale przy dremelu jak tarcza poleciała w kawałki to siatka jak znalazł ^^
Stare elektrolity na 400V też wolę sprawdzać będąc jakoś osłonięty.
Borys - dopiero teraz to sprawdzasz?
iAMP juz jest w obiegu u wielu ludzi ;]
Sprawdzam wszystkie mozliwosci zawsze czy wszystko jest OK. Jak tylko uklad jest poprawnie polutowany to bedzie dobrze smigal. Kilka dziesiat stran wstecz byla informacja o tym ze niektore zrolda (nawet niektore telefony) moga powodowac przedostawanie sie wysokich czestotliwosci (np z wewnetrznych ukladow cyfrowych). W IPSach filtr RF jest ustawiony dosc wysoko ze wzgledu na mozliwosc pracy z samym potenciometrem jako preamp.
W przypadku uzycia preampu mozna filtr RF przyciac znacznie nizej, kondek 220pF przy wejsciu zmienic na 470pF,680pF.
Pytanie do tych, co słyszą różnice w tranzystorach. Czy mi się zdaję, czy Sankeny inaczej grają niż Toshiby? Może i coś mi się wkręca, ale dla mnie Sankeny jakoś lepiej oddają dźwięk.
Czy IPS A9 w wersji 1.5 ma inny schemat niż pierwsza wersja? Brakuje mi miejsc na wlutowanie rezystorów 3.3k...
Chodzi mi tutaj głównie o wartości rezystorów R25, R27, R30 i R32, ma ktoś schemat z wartościami lub spis elementów do tej nowszej wersji?
No i czy przypadkiem pozostałe elementy nie zmieniły wartości względem pierwszej wersji? Bo zauważyłem to dopiero w połowie lutowania - bardzo niemiła niespodzianka...
------------------
Dobra, widzę, że jest jeszcze para dodatkowych tranzystorów...
U mnie CFP na OPS5 dziala perfekcyjnie, napiecie zasilania 2x52VDC.
Dajmy na to 10IPSow x 10OPSow (mosfet + BJT) = 100 kombinacji. Nawet nie macie pojecia ile pieniedzy i czasu pochlania ten projekt
Ja narazie jeszcze jestem, wiele razy prosze o feedback (ktorego i tak jest bardzo malo), im wiecej mam informacji tym latwiej jest mi pracowac i latwiej pomagac.
Pewnych kombinacji nie jestem w stanie przewidziec --> okablowanie, napiecie zasilania, pochodzenie czesci, rodzaj uzytych czesci, itp. Takze jak cos to pisac i bedziem dzialac w miare mozliwosci.
Duzo czasu zajmuje mi tez odpisywanie np na pytania: ile mocy bedzie np z ''takiego'' transformatora, albo jakie napiecie bedzie po wyprostowaniu, itp.
Na stronce staram sie czasami jakies updejty powklejac, jak nie ma to prosze pytac.
Czy IPS A9 w wersji 1.5 ma inny schemat niż pierwsza wersja? Brakuje mi miejsc na wlutowanie rezystorów 3.3k...
Chodzi mi tutaj głównie o wartości rezystorów R25, R27, R30 i R32, ma ktoś schemat z wartościami lub spis elementów do tej nowszej wersji?
No i czy przypadkiem pozostałe elementy nie zmieniły wartości względem pierwszej wersji? Bo zauważyłem to dopiero w połowie lutowania - bardzo niemiła niespodzianka...
------------------
Dobra, widzę, że jest jeszcze para dodatkowych tranzystorów...
Kolego, nawet nie wiesz ile poswiecam czasu na to ze ludzie nie patrza na taki obrazek. Wystarczy wyciagnac elementy z woreczkow i powkladac w otworki tak jak na ''helperze'' do lutowania (tak samo jak klocki lego).
Nawet godzinne gapienie sie w schemat nie wyeliminuje prostych bledow montazowych (np odwrotne zalutowanie praktycznie wszystkich tranzytorkow jak to ostatnio jednemu z kolegow udalo sie zrobic).
Pozdr
borys Robiłem zakupy według spisu elementów dostępnego na forum, wygląda na to, że różnica jest spora.
Masz zrobiony gotowy spis elementów do aktualnej wersji?
Panowie każdy musi sam sb kontrolować nawet po kilka razy to i kolega Borys będzie miał lzej. Lutujcie na spokojnie i np. Po zalutowaniu rezystorow obadajcie wszystko jeszcze raz miernikiem wg diptrace. Wyeliminuje się ta część problemów, które autorowi nie potrzebnie zawracają 4 litery, a będzie mógł się skupić na tych poważniejszych dolegliwościach.
Starajcie się również w miarę możliwości kupywac części z pewnych źródeł.
P.s. nowa rewizja płytek oznacza nowy bom!! Pamiętać o tym, nie lutujcie płytek wg spisu, który nie pokrywa się wersją z posiadaną płytką.
P.s. myjcie płytki - chociażby dla lepszego wglądu w uklad jak nic więcej Was nie przekonuje.
Skomentuj