Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Semi-PA zestaw 2.2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Semi-PA zestaw 2.2

Kilka miesięcy temu zacząłem podobny temat po zrobieniu dołów na 18" bsw. Temat puki co umarł bo problem z zrobieniem mocnej i sensownej góry oraz średnio potrzebny teraz taki zestaw.

Nagłośnienie planuje już od długiego czasu w ramach sentymentu do dawnej działalności, puki co przez rok dorwałem okazjonalnie BSW 154II, średni eminence 8" i stx d800 no i czas zrobić z tego mniejszy zestawik.

Szybki pomiar stx'a

Obie sztuki, pomiar czerwony bez tuby, zielony tuba daytona, niebieski tuba stxb HT-1-214x215

Jutro start z składaniem skrzynek.

To są te 8" o których pisałeś?
    Kiedy będziesz je mierzył?

Skomentuj

Płyty do basów naszykowane, ale pistolet do kleju szlag trafił... Nadstawki miałem frezować, to same spalone frezy... nieprzygotowany dzisiaj coś jestem

Tube wybrałem tą od stx'a

Kiedyś mierzyłem te emi, dziwna ta dziura na 1khz ale zobaczymy co się da z tym zrobić. dokładniejsze pomiary jak obudowy zrobię.
      Last edited by dragon; 13.07.2015, 19:28.

Skomentuj

Wiedziałem że Marian się odezwie :)
        Btw to wykres bass+wysoki?
        Last edited by Meteo; 15.07.2015, 18:48.

Skomentuj

Tylko eminence 8".

Skomentuj

Górki powoli do przodu. Oczywiście spieprzyłem kilka frezów ale szpachlówka poszła w dłoń i coś z tego będzie.

Z basem był problem i trzeba było zmienić koncepcje kanału BR. Pierwotnie zakładałem BR szczelinowy i mały zawijas w środku, ale okazało się to zbyt kłopotliwe.

Druga wersja to kanały trochę ponad 100mm

Strojenie wyszło za nisko, ok 35Hz. Poniżej pomiar wykonany na dworze.

Skomentuj

Mały update. Doszły wszystkie potrzebne akcesoria i okazja trafiona na allegro, mixer behringera wcale nie taki zly a za połowe ceny nowego. Prosta dwu kanałówka z dobrym efektorem.

Rączki miały być z początku standardowe metalowe, ale będą inne - wyfrezowane w obudowie. Druga sprawa to potrzebowałem trochę pojemność zmniejszyć, więc jak w morde strzelił.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wczoraj też na innej obudowie małe próby z zmniejszoną pojemnością i innym strojeniem. Przy okazji próby ogarnięcia arty i pomiary impedancji.

Last edited by dragon; 22.07.2015, 21:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                Rączki miały być z początku standardowe metalowe, ale będą inne - wyfrezowane w obudowie.
                No i fajnie, nie trzeba kasy wydawać i jak się pomaluje strukturą to to fajnie wygląda.

Mam takie pytanie: do czego będą te małe otwory które widać w tym subie i na górze nadstawek?
                Na flansze? (ale na górze nadstawki, to chyba nie...)

Skomentuj

Fajny projekt, ciekawie się zapowiada :) Szkoda że nie zdecydowałeś się na budowę nadstawek w formie trapezu, ale to już kwestia gustu. Przypuszczam że górne otwory w nadstawkach są na uchwyty. Jest to dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o noszenie, gorzej z montażem na statywie lub sztycy.

Skomentuj

Te otwory to własnie uchwyty. W nadstawce jedna rączka u góry bo po 1. można wygodnie nosić, po 2. zakładanie na sztyce już sprawdziłem, na tej maksymalnej wysokości którą mam założoną, nadstawki zakłada się jeszcze wygodnie.

DiGiCo: nie robiłem trapezu bo nie mam opanowanej sztuki składania takich kształtów, puki co. Przy trapezie kolumna była by trochę większa, no i czas mnie trochę goni.
                    Last edited by dragon; 23.07.2015, 07:49.

Skomentuj

To źle zrozumiałem, myślałem że rączki wyfrezujesz z płyty, a pod to dasz jakieś kubeczki uszczelniające.
                      Coś jak tutaj:

Last edited by marian; 23.07.2015, 09:47.

Skomentuj

No to dokładnie takie robie, kubek uszczelniający jest, tylko kształt to zwykłe koło i łapiesz za krawędź gdziekolwiek potrzebujesz :). W kolejnych paczkach będą bardziej wymyślne kształty, teraz nie miałem na to czasu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                          kształt to zwykłe koło i łapiesz za krawędź gdziekolwiek potrzebujesz
                          Git :thumbup:

Skomentuj

Tak to wygląda w użyciu.

Skomentuj

Będzie dodatkowy frez od dołu? bo od samego patrzenia mnie dłoń boli...
                              Ja zrobiłem taki błąd w moich odsłuchach, za każdym razem gdy je niosłem żałowałem :blushing:

Zjedź ten rant chociaż pilnikiem, pod lakierem nie będzie widać że nie było robione frezem.
                              Last edited by marian; 23.07.2015, 17:41.

Skomentuj

Na zdjęciu nie widać, ale spokojnie, przed klejeniem "kubka" zeszlifowałem i nie boli nic przy noszeniu. Nawet z głośnikiem już próbowałem i fajnie się nawet nosi na szerokość. Wrzucasz na klatę i idziesz :)

Skomentuj

update:

Skomentuj

Pięknie.
                                    Przykład co potrafi zrobić ze "zwykłą" paczką półokrągły frez... nawet nie pomalowane już fajnie wygląda :thumbup:

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      półokrągły frez
                                      W zasadzie to ćwierć okrągły :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Faktycznie na surowo już fajnie wygląda

Skomentuj

Czaruję...
                                        X