Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Micro "Line Array"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Micro "Line Array"

witam

Słowo klucz czyli line array to tylko hasło "marketingowe", zestaw który mam w planach tylko wyglądem będzie przypominać systemy liniowe (chociaż założenia tych systemów będzie spełniać ale wąskim paśmie), a tak naprawdę to będzie zbiór kilkunastu głośników w jednej obudowie, na zachodzie popularne są takie konstrukcje w zastosowaniu domowym. Zastosowanie stacjonarne chociaż będzie możliwość zamocowania na statywie.

Po głowie chodzi mi taki projekt gotowej wygiętej obudowy o wysokości 1m, jak na rysunku poniżej

W linii zamocowane 12szt visaton FRS8m, na razie czekam na 4szt do pomiarów i zobaczymy czy coś z tego będzie.

Puki co zastanawiam się w jaki sposób same głośniki zamocować :)

Kolumny będą wspierane przez subwoofery, 15" albo 18" które już mam, zależy co lepiej będzie grać.
    Last edited by dragon; 29.08.2015, 19:38.

a czytales przyklejony temat? gdzie tu jakies prace?
    kosz?

Skomentuj

Jeśli ma grać w docelowym pomieszczeniu, to musisz wygiąć banana w drugą stronę.

Skomentuj

marian: jak w drugą strone ? to będzie podwieszone. opcjonalnie napisałem statyw bo będzie gniazdo kątowe, wtedy dolny głośnik gra w podłogę a górny trochę w sufit.

Paweł: skoro za mało materiału na temat to wywal go, bo więcej info nie będzie puki głośniki nie dojada.
        Last edited by dragon; 30.08.2015, 15:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
          marian: jak w drugą strone ?
          Wyrównanie czasowe głośników.
          Coś podobnego do tego:

Na plenery takie ala line array jest OK, nawet w budżetowej wersji, ale jak chcesz używać tego do odsłuchu w pomieszczeniu, gdzie będziesz siedział przed tymi bananami jak przed zwykłymi kolumnami, to bez procesora to nie zagra.
          Opóźnienia czasowe zepsują cały dźwięk.

Kiedyś też chciałem takie mini line array zrobić, ale tylko jako sprzęt na grilla itp.
          No chyba że np. miał bym duże pomieszczenie przerobione na kino.... wtedy fajnie by się oglądało i słuchało koncert Metaliki z takim sprzętem grającym :)
          Last edited by marian; 31.08.2015, 09:52.

Skomentuj

No teraz wiem o co Ci chodziło. Nie zależy mi na graniu w jeden punkt.

Pomieszczenie spore, długość 12m. Moje założenia takie jak na rysunku.

Pierwszym zamysłem było zamontować wszystkie w pionie w linii prostej i odpowiednio pochylić podwieszoną kolumne. Drugim pomysłem było rozchylenie o stopień dwa każdy głośnik względem siebie, aby choćby trochę zmniejszyć interferencje między nimi.

Taką zabawkę mają między innymi bajor audio, 12 szt 3", 4 górne odchylone ku górze, 4 środkowe na prosto i 4 dolne skierowane w dół. Słyszałem kilka takich konstrukcji różnych firm w różnych sytuacjach (głownie pokazy, mowa itd), nawet takiego badziewia jak stage line i ciekawi mnie takie brzmienie, stąd pomysł na taką konstrukcję.

Skomentuj

Dotarły pierwsze 4 sztuki visatona na próbę. Pomiar zdjęty na osi dolnego visatona, razem z górnym basem. Korekcja jest, filtr HP na 1kHz,-9dB, 12dB/okt.

Puki co żałuje, że nie mam stereo z tego. Brzmienie dosyć ciekawe, zwłaszcza na średnich tonach. Wysokie są ale nie ma co się spodziewać cykania jak z kopułki (chociaż można się zdziwić) Na boki trochę to gra ale w osi pionowej jak tylko ucho zejdzie z "pola widzenia" visatona, jest drastyczny spadek na wyższych tonach.

Szczerze mówiąc, nie wiedziałem do końca czego się spodziewać. Puki co jest nadzieja że coś sensownego i ciekawego z tego wyjdzie. Na razie odsłuchy, pomiary no i ogarnięcie tematu nowych basów.
              Last edited by dragon; 13.09.2015, 15:42.

Skomentuj

Mogłeś zrobić pomiar z kąta jeszcze to byśmy widzieli co się dzieje, ale już widać że 5-10khz jest niżej.

Skomentuj

Bo pierwsza korekcja była za mocna. Teraz jest co innego i gra lepiej. W środę będzie czas to zrobie pomiary kierunkowe oraz z korekcja i bez.

Skomentuj

Zacząłem od początku, inne filtrowanie, zmiana w eq i trochę pomiarów.

1. pełny zestaw na osi nadstawki
                    2. sama nadstawka na osi i 35*
                    3. sama nadstawka na osi z eq i bez eq

Zaczyna mi się podobać takie brzmienie :)
                    Last edited by dragon; 15.09.2015, 15:56.

Skomentuj

Dobry!
                      Udało się posunąć coś do przodu?
                      Sam noszę się z zamiarem skonstruowania podobnej konstrukcji i kilka pytań mam do Ciebie. Jak wygląda sprawa ze skutecznością zestawu? Sprawdzałeś jaka jest dolna użyteczna granica przetwarzania bez filtrowania? I jaką obudowę stworzyłeś dla swojej konstrukcji? Z tego, co widzę, to jest klozet, ale litraż ciężko mi określić. Czym pędzisz te maleństwa i jakiego basu potrzeba, żeby dopełnić odpowiednio dół?
                      Sam w pracy korzystam z podobnej konstrukcji, ale na odrobinę większą skalę, 24 sztuki szerokopasmowe w BOSE L1 mkI i bardzo mi odpowiada brzmienie zestawu, w każdym razie kapitalnie sprawdza się w swojej pracy ("obwoźny" teatr, śpiew z mikroportów plus stage piano najczęściej) a zostałem poproszony o dobranie budżetowego zestawu dla znajomej przeznaczonego do podobnych zadań.

Skomentuj

https://www.parts-express.com/epique...-pair--301-984

Skomentuj

witam

Puki co temat odłożony na lepsze czasy, głośników się pozbyłem bo po czasie irytował mnie ich zbyt plastikowy dzwięk. Dolna granica pasma przenoszenia jest uzależniona od ilości głośników, w moim przypadku kilka postow wyżej jest pomiar dla 4szt i widać na nim że poniżej 180Hz już jest spadek.

Projekt tani nie jest zwłaszcza jeśli ma dobrze zagrać, trzeba trochę wyłożyć na dobre głośniki, więcej niż w przypadku klasycznego zestawu, ale uważam że warto bo ciekawie grają takie zestawy.

Dodatkowo trochę zabawy jest z wyrównaniem pasma, bez eq aktywnego nie ma szans.

Skomentuj

Czaruję...
                          X