Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowy do Usher 8945A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowy do Usher 8945A

Witam szanownych kolegów
    Zwracam się do was o pomoc przy doborze skrzynek pod w/w głośniki. Mam nową parkę tych przetworników i chciałbym je jakoś wykorzystać.
    Obecnie posiadam monitory (17,5-18l br) na stx 18awx i morelku. Gra to b.fajnie ale, że pod ręką parka niby lepszych wooferków to chciałem podmienić. Podmieniłem te stx-y na usher i lipton. Zdławiła się średnica (bo stx ciągną dosyć wysoko) a bas to wogóle nieporozumienie. Jest szybszy ale to nie jest bas tylko pseudo. Efekt "pustego wiadra". Moje drugie (garażowe) mini monitorki 8l na 5" na byle jakim głośniczku lepiej schodzą.

Mocy maja pod dostatkiem a efekt mizerny. Pokombinowałem z różnymi br (krótsze, dłuższe, mniejszej średnicy) i bez większych efektów poza furkotaniem dla mniejszej średnicy.
    Wypchałem całą skrzynie watoliną i było ciut lepiej bo nie było tego "kartonowego" pukania.
    Jaki powinien być optymalny (lub największy) litraż skrzyni dla tego głośnika. Nie mam w bloku jak pobawić siew testowe budy.
    Dzięki z góry za jakieś podpowiedzi.

A ile ci wyszło z wyliczeń?
    Pokaz jakies symulacje chociaz

I pod jaka zwrotnice podpiąłeś ushera ze piszesz ze zle gra?
    Last edited by lklukasz; 12.09.2015, 20:44.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie robiłem wyliczeń bo po aktualizacji systemu do win10 2/3 takich "dodatkowych" programów nie chodzi :/
      Może wrócę do win7.
      Zwrotka od stx-a.
      Pożyczyłem też dwie pary innych wooferków (eton, dynaudio) i każdy zagrał podobnie do stx-a z małą różnicą (głównie na średnicy)- eton pozamiatał wszystkie.

Ale zostawiam narazie wyższe częstotliwości bo tu każdy głośnik ma inną granicę "liniowego" grania. Chodzi o dół (zwrota nie tnie od dołu).
      Wszystkie zagrały jakoś basem a usher nie. Znalazłem na forum kilka innych projektów gdzie budy były właśnie od 17/18l do 23-25 i strojeniu 43-45hz.
      Może powinienem właśnie dać te 23-25l?

Skomentuj

Co do zwrotnicy to zrob jakaś propozycje
        Wrzuć zdjęcia co ci wyszło
        Napisz co o tym myślisz
        Wtedy podyskutujemy czy idziesz w dobra strone

Czy szukales moze konstrukcji na tym głośniku?

Co do gry glosnika to podlaczyles go pod zwrotnice z innego i mówisz ze nie gra
        Nie widzisz nic w tym złego?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz ja wiem do czego służy zwrotnica i nie bedzie ona docelową (bo jest dla stx-a). Ale nawet na niej inne głośniki grają (każdy inaczej ale z basem).
          Właśnie się wpieniłem i przytargałem radio samochodowe z pełna aktywką.
          Wszystkie wooferki najpierw puściłem pełnym pasmem trzymając w ręku (bez budy). Znowu wygrał eton. Ale usher oprócz węższego pasma (od góry) i deczko mniejszego kicka ma potencjał. Zapier... aż miło.
          Po wkręceniu w budę (bez zwrotek od stx) tylko na aktywce z radia to samo. Filtr LPF od 1.6 w górę nie wpływa znacząco na bas. Jak przytnę HPF-em na 63, 80hz (zbocze 12/18) to deczko wyższego basu się pojawia. Ale bez szału.
          Nawet dynaudio (teraz gra), którego uważałem za głośnik bez "wyrazu" niżej schodzi i lepiej kopie.
          Chyba ta buda jest za mała dla tego ushera albo musi się rozegrać (bo nowe). Ale nie chce mi się wierzyć, abym musiał najpierw tygodniami go wygrzewać bo zawiecha jest b.mięciutka.

Skomentuj

Porównaj charakterystyki tych głośników to wiele ci sie wyjaśni

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak ci sie nie podoba dynaudio to chetnie odkupie :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No właśnie już dawno patrzyłem i jakoś większych różnic w dolnym paśmie nie widzę.
              Znalazłem tylko teraz pdf, gdzie jest info dal usher:
              Optimum Cabinet Size (determined using BassBox 6 Pro High Fidelity suggestion)
              - Sealed Volume 0.17 ft.³ Sealed F3 97 Hz
              - Vented Volume 0.4 ft.³ Vented F3 61 Hz

Z tego wnioskuję, że obudowa jest za duża. A nawet jak zmniejszę to i tak do stx (katalogowo 16l = ok40hz) z zejściem będzie mu daleko.
              I nie zagra on tak nisko jak stx???
              Jeżeli źle wnioskuję to popraw Łukasz.

ps. dynki i etony są pożyczone (nie moje) i raczej nie na sprzedaż bo wykręcone z monitorów tylko do moich prób
              Last edited by djrobus1; 12.09.2015, 22:34.

Skomentuj

Miałem oba głośniki, 18AWX i 8945a i bardzo ciekawe jest to co opisujesz.
                Te Ushery są używane jako basy w trzech drogach nawet, więc o kiepskim basie nie ma tu mowy.

Obudwa do tego Ushera to max 18L i powinien grać dobrze.
                STX na symulacjach wypada lepiej, ale to tylko symulacje, a w nich nawet 15-stka AWX gra "lepiej" na basie niż o rozmiar większe Ushery, co jest po prostu nie możliwe (miałem, sprawdzałem).

Nie wiem jak to jest w Twoim przypadku, ale coś jest nie tak.

Pokażesz zdjęcie obudowy?

Skomentuj

No właśnie "marian" mnie to dziwi. Widziałem duże konstrukcje podłogówek, 2way jak i trzy drogi z tym wooferkiem i jakoś nie chce mi się wierzyć. Słyszę, że jest szybszy, bardziej punktowy od stx-a ale przy stx nie potrzebuję suba w pokoju. Ciągnie dość nisko i dopiero poniżej 40hz zostaje sam podmuch.
                  A tu mam wrażenie, że słucham jakiś "popierdułek". Właśnie przywiozłem od teściowej (z pokoju żony) małe tannoy m1. Kupiłem je dla niej jako głośniki do kompa pod gainclone.
                  I te tannoy-ki choć o połowę mniejsze od moich budek graja lepiej tj. z lepszym, przyjemniejszym basem.

Skomentuj

Jakiej średnicy masz BR?

Skomentuj

Ten na fotkach, który najlepiej sprawdza się przy stx (przynajmniej dla mnie) to stożek fi48-43/140mm.
                      - drugi to fi50x145mm
                      - trzeci to fi58x150mm
                      - czwarty to fi58x120mm
                      Mierzone miarką zwijaną.

Skomentuj

Ten drugi jest najlepszy do Ushera w tych 16L, choć ja dawałem BR o średnicy 70mm.

Skomentuj

Też mi się tak wydaje aczkolwiek przy bardziej basowym kawałku słychać delikatne furkotanie. Ten usher to niezła pompka tylko czemu tak pudełkowato gra? A może to stx za bardzo ciągnie dołem i to usher gra dobrze?
                          Jak coś to spróbuje jeszcze z wytłumieniem lub zmniejszeniem pojemności. Jak nie pomorze to albo sprzedam ushery albo zacisnę zęby, dobiorę teraz najlepszy wariant i dam im deczko pograć. Może się rozkręcą.
                          Żeby chociaż zbliżyły się do stx-a to ze swoja szybkością i kontrolą membrany byłoby super.

Skomentuj

Za mała średnica rury. Co najmniej 70/160 lub 70/116. Druga i podstawowa sprawa to zwrotnica. Głośnik nie ma prawa grać na zwrotnicy od STXa. Co z tego że nie jest filtrowany od dołu, jak jest źle filtrowany w całej reszcie pasma :/

Pokaż jeszcze tą zwrotnicę.

Skomentuj

kolego "charLeS". Jak napisałem wcześniej testowałem też na zwrotnicy aktywnej z radia samochodowego. Tam mogłem ciąć głośnik i od dołu i od góry. Różne częstotliwości i różne zbocza. Bez większych efektów poza górą pasma bo tam zmiany były duże.
                              Dzisiaj miałem też możliwość podpięcia cewki 0,8mH AWG14 powietrznej. To chyba najprostsze filtrowanie i często spotykane szczególnie przy skośnych frontach. Daje to cięcie I rzędem w okolicy 1,6-1,7kHz. Górkę przycięło ale dół bez większych zmian (przynajmniej prawie niesłyszalnych). Znalazłem jeszcze kartonowe rurki o śr br-a czyli fi 58-60. Spróbuje przedłużyć swoje rurki do 180-200mm. Może to coś pomoże i zamiast watoliny spróbuje wsadzić wełnę szklaną (bo mam akurat). Skracanie rurki br nie pomogło to spróbuję wydłużyć. Powiększać śr nie będę bo nie mam ani br-a ani pewności, że pomoże. Jak nie pomoże to kasa i robota w błoto a jeszcze może sie popsuć to jak gra na stx-ie.
                              Jak nie zagra to ushery idą na giełdę.
                              Last edited by djrobus1; 13.09.2015, 23:53.

Skomentuj

To stawiał bym na zbyt małą objętość obudowy. To co w tej chwili masz to minimum. Optymalne dla nich to około 21 l z rurą taką jak pisałem powyżej. Spróbuj też bez żadnego wytłumienia w środku.

Skomentuj

Ja kiedys mialem podobny problem z usherami 8948A w obudowie br. Teraz mam w tl i naprawde basem zaskakuja:-) przy tym nie ma dzwiekow typu walenia w puste wiadro :-D choc wtedy w br poradzilem sobie z tym problemem wytlumieniem - chyba to byla welna owcza + maty bitumiczne.

Skomentuj

Dzisiaj po robocie deczko powalcze z wytłumieniem i dł. portu br. To mogę zrobić w miarę szybko i bez większych ingerencji. Poćwiczę wszystkie warianty i dopiero jak nie wyjdzie podumam o zbyciu/zamianie tych usherów.

Co do tl-ki to na przykładzie stx-a mam mieszane uczucia. Dwie wiosny temu znajomy zbudował takie tl-ki wg. projektu z tego forum. Też miał stx-a. Wszystko zgodnie z projektem i przyjechał do mnie na porównania. Dobrze, że nie wpakował kasy w wykończenie. Bas owszem, zszedł niżej ale był taki nijaki. Bez życia, bez "kopa". Podpinaliśmy co raz moje monitory i jego tl-ki na różnych kawałkach i obaj stwierdziliśmy, że tl-ka to nie to. Mam jeszcze stare heco w zamkniętych paczkach i one też lepiej zagrały mimo, iż basu było tyle samo lub mniej.
                                    Nie chciałem wierzyć wiec sam spr. wszystkie wymiary, wytłumienie itp. Różnice +-2mm nie powinny mieć drastycznego wpływu.

Skomentuj

Moje 8948A nie sa ani ospale, ani nie przeciagaja.. wszystko jest tak jak powinno. Hermes robil te tlki przy pomocy Pogromcy i chwala mu za to, dla mnie mistrzostwo. Sluchalem 8948 w roznych obudowach i ta bije wszystkie. Wytlumienie tylko zrobilem po swojemu, rowniez po konsultacjach z naszym znawca TL.

Skomentuj

Adam_85 może i tak jest. Może też, gdybym posłuchał tych tl-ek to byłbym zadowolony. Tamta nie podpasowała a ta może.

Poćwiczyłem wczoraj wytłumienie i dł. portu. I przy mocnym wypełnieniu wełną mineralną/szklana było lepiej. Najbardziej też się sprawdził trzeci port br czyli fi58x150. Tylko później musiałem sprzątać pokój bo deczko tej wełny wydmuchało.
                                        Ale i tak stwierdziłem, że zostaję przy stx-ie.
                                        Znalazłem na elektrodzie wątek z podłogówkami pod tego ushera i tam była objętość 23l. I po swoich "walkach" uważam, że taka pojemność byłaby lepsza/najlepsza. A że nie chcę wydawać kasy na nowe budy, nowe zwrotki i wogóle mam deczko dosyć to ushery idą na giełdę. Będę w plecy ale trudno.
                                        Poza tym 98% moich znajomych co dość często u mnie bywa nie usłyszy różnicy. A swoje zachcianki odkładam bo są ważniejsze sprawy. Wolę kupić coś dla żony czy dziecka.
                                        Dzięki chłopaki za podpowiedzi i pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X