Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUBWOOFER Jaki głośnik i litraż do skrzyni zamkniętej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUBWOOFER Jaki głośnik i litraż do skrzyni zamkniętej.

Witam wszystkich:)
    Z racji tego, że w dobrej cenie nabyłem wzmacniacz B1.39 ace-bass 400W i braku suba w moim zestawie 5.0 postanowiłem, że być może zrobię coś swojego, tylko problem jest taki, że jestem sporym laikiem w tej sprawie :)
    Sporo czytałem,szukałem projektów(lecz wszystkie z BR) na temat obudowy do subwoofera i sądzę, że najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku będzie obudowa zamknięta, pokój ma 12m2 i ma skosy, więc sądzę, że z obudową BR bym miał problem z umieszczeniem go w odpowiednim miejscu ze względu na zawirowania powietrza. chciałbym aby sub robił swoją robotę :flapper: i też nie musi być jak najmniejszy ale również nie był jak szafa
    Tutaj moja prośba:
    =-jaka skrzynia
    =-czym wygłuszyć
    =- no i rodzynek...jaki głośnik (cena do 300zł)
    Zdjęcia wzmacniacza:
    https://diyaudio.pl/i/27056/d310bc1b...1444858481.jpg
    https://diyaudio.pl/i/27056/6ce6b282...1444858481.jpg

Z obudowy zamknietej nie bedziesz mial niskiego basu, a ten jest wymagany w kinie. Poza tym glosnik za 300zl do klozeta w kinie? Nie ma szans.

Zamieszczone przez rafalcy Zobacz posta
    więc sądzę, że z obudową BR bym miał problem z umieszczeniem go w odpowiednim miejscu ze względu na zawirowania powietrza.
    Jakie zawirowania powietrza?

Skomentuj

Sądzę, że ciężko bym miał z miejscem z obudową BR aby nic nie przeszkadzało, chodzi mi o skosy i kształt pokoju. A więcej słucham muzyki na zestawie niż oglądam filmów. To co proponujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Poza tym glosnik za 300zl do klozeta w kinie? Nie ma szans.
        chyba ze uzywka w dobrej okazji

Skomentuj

Z obudowy zamknietej nie bedziesz mial niskiego basu, a ten jest wymagany w kinie.
          A dlaczego generalizujesz?
          Przecież to nie prawda.
          Jest wiele subów zamkniętych, wszystko zależy od zastosowanego głośnika jak i wzmacniacza.

Niestety taki głosnik 300zł nie kosztuje, a i pokazany wzmacniacz się do takiego suba nie nadaje.
          Pozostaje jedynie szukać głosnika do BR... niestety małego.

Z tanich i małych to np. ten: http://stx.pl/w-20-300-2x4-mc.html
          Miałem go w 15L zamknietej, grał, ale jednak wolał bym BR.
          W 25 litrach BR powinien już grać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Pozostaje jedynie szukać głosnika do BR... niestety małego.
            Dlaczego małego? wzmacniacz więcej nie uciągnie?
            No chyba nic innego mi nie zostaje jak zacząć myśleć nad obudową BR. Lecz cały czas wolałbym zamkniętą :crying:

Skomentuj

Dlaczego małego?
              Ponieważ chcesz mieć małą obudowę prawda?

Napisz ile maksymalnie obudowa mogła by mieć litrów, to coś się znajdzie.
              Last edited by marian; 15.10.2015, 11:38.

Skomentuj

Nie no aż taka mała nie musi być, ale wymiary mogą być sześcianu do długości 50cm krawędź. Też oczywiście nie zależy mi na tym aby wszystko latało po pokoju od bassu. Oczywiście chodzi mi o całość, wraz z wzmacniaczem.
                Last edited by rafalcy; 15.10.2015, 12:02.

Skomentuj

Nie no aż taka mała nie musi być, ale wymiary mogą być sześcianu do długości 50cm krawędź.
                  50x50x50cm to duża obudowa w którą nawet się zmieści głosnik 12".
                  Ale taki Tobie nie potrzebny, raczej wybrał bym 8" lub 10" max.
                  Jaką moc ma ten wzmacniacz?

Skomentuj

A dlaczego generalizujesz?
                    Przecież to nie prawda.

Jest wiele subów zamkniętych, wszystko zależy od zastosowanego głośnika jak i wzmacniacza.

Niestety taki głosnik 300zł nie kosztuje, a i pokazany wzmacniacz się do takiego suba nie nadaje.
                    Sam sobie odpowiedziales na pytanie.

Skomentuj

A co to ma wspólnego z tym ze generalizujesz?
                      Niski bas będzie z obudowy zamkniętej, kwestia pieniędzy.

Sam sobie odpowiedziałem na pytanie?
                      A mozesz zacytować te pytanie?

Skomentuj

Zapytales dlaczego generalizuje. Generalizuje, bo generalnie z klozeta niskiego basu nie bedzie. Zeby byl potrzeba wyspecjalizowany glosnik i panel z korekcja. Wiec generalnie klozet do kina to lipa, poza pewnymi wyjatkami, szczegolnie jak ktos chce to zrobic na glosniku za 300zl i byle jakim panelu.

Skomentuj

Generalizuje, bo generalnie z klozeta niskiego basu nie bedzie. Zeby byl potrzeba wyspecjalizowany glosnik i panel z korekcja.
                          Zdecyduj się, albo będzie albo nie.
                          To że w niskiej cenie taki sub nie zagra, nie znaczy że suby w klezecie to lipa do kina.
                          Na rynku istnieją suby w klozecie które przewracają flakami, np. Paradigmsub 2... z chęcią bym takiego suba przygarnął :)

Skomentuj

12m2
                            Spokojnie starczył by TIW200 ale za drogi . (ale warto dołożyć )
                            br albo zamknięta według uznania .
                            30l

lub
                            AWX8 cali w BR
                            http://stx.pl/w-22-250-8-fcx.html
                            dane na stronie producenta .

Skomentuj

Zdecyduj się, albo będzie albo nie.
                              To że w niskiej cenie taki sub nie zagra, nie znaczy że suby w klezecie to lipa do kina.
                              Na rynku istnieją suby w klozecie które przewracają flakami, np. Paradigmsub 2... z chęcią bym takiego suba przygarnął
                              Marian, potrafisz czytac ze zrozumieniem, czy tylko udajesz ze nie? Zeby klozet zagral dobrze ( nisko ) w kinie, musi miec specjalny glosnik plus korekcja. Takich glosnikow jest niewiele, a juz napewno nie ma w zakresie tego tematu czyli 300zl. To ze sa firmowe suby klozetowe, ktore schodza do hadesu nie ma znaczenia w kontekscie tego tematu.
                              Wiec badz tak laskawy i czytaj dokladniej co pisze, zeby pozniej niepotrzebnie nie tracic serwerowego miejsca na tlumaczenia i odpowiedzi.

Skomentuj

Proszę Cię... :)

Z obudowy zamknietej nie bedziesz mial niskiego basu, a ten jest wymagany w kinie.

Skomentuj

I to jest wlasnie wyrywanie z kontekstu calej wypowiedzi. Czyli nie potrafisz czytac ze zrozumieniem.

Skomentuj

Próbujesz robić ze mnie durnia? :)
                                    Tak ciężko przyznać się do błędu w wypowiedzi?

Skomentuj

Panowie, Panowie... trochę odbiegamy od tematu... hmm...hmm :)
                                      Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Spokojnie starczył by TIW200 ale za drogi . (ale warto dołożyć )
                                      Trochę sporo jak na moją kieszeń bo około 500zł
                                      A coś z 10"?

Skomentuj

Na 10" to już chyba ten wzmacniacz za słaby jest, chyba że chcesz "gorszy" głosnik na suba ale z większym SPL-em (co jest rekomendowane przy słabym wzmacniaczu).

Nie odpowiedziałeś jaką moc ma wzmacniacz.
                                        Last edited by marian; 15.10.2015, 22:31.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X