Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja ADVENT Baby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Renowacja ADVENT Baby

Witam wszystkich

jako że bardzo lubię sprzęt Vintage (a na taki w doskonałym stanie mnie nie stać) stałem się posiadaczem przerobionych przez kogoś amerykańskich kolumn ADVENT Baby.
    głośnik niskotonowy został wymieniony na 8" A-tex Sounnd SPW-2808 - znalazłem w internecie - bardzo słabe opinie
    głośnik wysokotonowy produkcji radzieckiej oct4.383.001-85 cena 15 rubli - brak cewki i membrany

oczywiście usunąłem oba głośniki i mam zamiar zstąpić je czymś co może zastąpić oryginalne głośniki montowane przez producenta ( do oryginałów nie mam dostępu i funduszy)

znalazłem informacje techniczne dot. montowanych oryginalnie głośników:

jeszcze rzut oka na zwrotnicę:

jestem początkującym w tym temacie i mam kilka pytań:
    dobrałem wstępnie głośnik niskotonowy STX W.16.50.8.MC, oraz wysokotonowy Tonsil GDW 9/60/2 lub Tonsil GDWK 8/50 8ohm
    - zależało by mi na zachowaniu podobnej charakterystyki do oryginału
    - zależy mi na zachowaniu podobnego wyglądu (chromowane kopułki i jasne membrany odpadają)
    - zależy mi na na zmieszczeniu się w niewielkim budżecie - zastanawiam się jeszcze nad niskotonowym STX W.18.200.8.MCX ale nie wiem czy nie za mocny do tej obudowy (zamknięta wewnętrzne wymiary 350x253x112mm ~10litrów)
    - nie chciałbym wymieniać zwrotnic, ale nie wiem jakie mam zwrotnice, w specyfikacji jest napisane, że podział 4500 Hz ale znalazłem dwie różne wersje danych technicznych odnośnie głośników 8Ω i 6Ω czy da się to jakoś sprawdzić?
    oczywiście zdaję sobie sprawę, że czeka mnie stolarka z przednią płytą
    głównie chodzi mi o to, czy dobrze dobrałem głośniki
    za porady z góry dziękuję!

jeszcze dane techniczne ADVENT Baby z innego źródła:
    DRIVER COMPLEMENT:

TWEETER

Quantity: 1

Diameter: 2”

Type: Polycarbonate Ferro Fluid Filled Dome

MID / WOOFER

Quantity: 1

Diameter: 6.5”

Type: Long Range Excursion Dynamic Balance driver

SPECIFICATIONS:

Frequency Response 60Hz – 21 kHz

Nominal Impedance 6 ohms

Crossover: 4500 Hz

Peak Sensitivity: 89 dB

Resonance 79 Hz +- 5 Hz

Harmonic Distortion: Less than 1.25% above 100 Hz AT 1 Watt

Useable Frequency Range: (low) 47 Hz (high) 21kHz - 3dB

POWER HANDLING

Continuous: 15 – 50 watts

Peak: 150 watts

Witaj.
    Mam dla Ciebie niestety zle wiesci. Z tego co masz nie zrobisz nic, co bedzie przypominalo dzwiekiem oryginal. Nowe glosniki to nowa zwrotnica, a tej jak sadze sam nie zaprojektujesz. Nie chcialbym Cie zniechecac, ale tutaj nie ma zadnej szansy na dobry dzwiek. Na zakup glosnikow wydasz wiecej niz mozna kupic jakies uzywane, lepsze kolumny.
    Mimo szczerych checi pomocy, namawiam do porzucenia tego pomyslu odbudowy. Jesli chcesz sie bawic w budowe zestawu, to zachecam do odkladania gotowki i skopiowania ktoregos z naszych najtanszych cenowo projektow, a jest ich na forum sporo.

Skomentuj

Tak patrzę w internety i nijak mi wychodzi ten 2" tweeter w postaci kopułki. Jedno zdjęcie jakie znalazłem i by się zgadzało to z tweeterem stożkowym. Jeżeli o tą wersję oryginalności ci chodzi to mógłbyś zastosować visatona TW70 http://grelton.pl/page8.php?view=pro...20&category=15 . Cena 40 zł za szt nie jest jakaś wygórowana. Do kompletu dołożyłbym drugiego visatona W170 http://grelton.pl/page8.php?view=pro...42&category=18 , który optycznie jest podobny a przy tym również nie kosztuje majątku. Zwrotnice ogarniesz sobie w visatonowskim boxsimie (co jest niewiątpliwą zaletą przy wyborze głośników visatona) i na pewno będzie lepsza niż cokolwiek innego robionego bez pomiarów.

Z tego co widzę musiałbyś zrobić renowację przedniej ścianki bo jak ktoś tam wstawił 8" to już jest za duża dziura.

Skomentuj

Dziękuję ślicznie bardziej doświadczonym kolegom za porady.
        Oczywiście bardziej podoba mi się porada kolegi Yoshi i do niej się dostosuję, chociaż zapewne Pogromca ma całkowitą rację.
        Na pewno uświadomiłem sobie, że zwrotnica to podstawa i zdaję sobie sprawę, że czeka mnie jeszcze mnóstwo problemów do rozwiązania przy tym projekcie.
        Spróbuję na początek rozgryźć Boxsim, i czytam artykuły na diyaudio.pl głównie o zwrotnicach. Póki co im więcej czytam tym mniej z tego rozumiem
        Na pewno jeszcze się zwrócę z pytaniami w tym temacie.
        Dziękuję za porady!

Skomentuj

Propozycja z Boxsim jest bardzo dobra. Program jest moze troche skomplikowany na poczatku, ale powoli ogarniesz :)

Skomentuj

Witam ponownie
            poczytałem trochę o zwrotnicach, pobawiłem się programem Boxsim
            oczywiście wszystko mi się jeszcze miesza i wychodzą jakieś głupoty
            co się udało: wrzuciłem głośniki zaproponowane przez Yoshi do Boxsima wpisałem wymiary kolumn i umiejscowienie głośników, wygłuszenie (wełna na tylną ściankę)
            i z czego jestem najbardziej dumny :) wykonałem schemat zwrotnicy którą już mam:

nie znam wartości L1 i L2, wartość L2 wziąłem z tabelki: zwrotnica 12 dB/oct 4500hz C=3,1uF(pasuje) L=0,4mH; wartość L1 przyjąłem z głowy po prostu ma 2-3 razy więcej zwojów od L2 - przyjąłem pewnie źle 1,5mH
            tak, to mój pierwszy w życiu schemat!
            po chwili moim oczom ukazał się następujący wykres:

i tu nie za wiele potrafię powiedzieć, chyba nie powinno być tego dołka 1500-4kz - proszę o komentarz
            nie wiem ile jeszcze błędów popełniłem, ale coś zawsze do przodu
            tutaj jeszcze link do pliku z projektem Boxsim (można edytować):
            https://drive.google.com/file/d/0BxX...ew?usp=sharing
            i jeszcze wymiary całej kolumny:

teraz chyba czeka mnie projekt własnej zwrotnicy - jakieś porady od czego zacząć?

Skomentuj

Zamieszczone przez deregul Zobacz posta
              teraz chyba czeka mnie projekt własnej zwrotnicy - jakieś porady od czego zacząć?
              Najlepiej zaczynać od wyboru koncepcji.
              Zrobiłem kilka symulacji z różnymi głośnikami, może coś Ci pomoże w wyborze.
              W170 + TW70

W170 + TW6NG

W170 + FRS8

Osobiście wybrałbym opcję z FRS8 lub z TW6NG, który lepiej gra wyższe tony niż TW70. Przy wyborze opcji z FRS8 możemy obniżyć podział przy prostej zwrotnicy, pozbywając się tym samym sporej ilości rezonansów na charakterystyce W170. W zakresie wysokich tonów przy odsłuchu pod kątem 30 stopni praktycznie nie ma różnicy pomiędzy FRS8 a TW70. Oba głośniki słabo pod kątem już grają, więc trzeba zakładać odsłuch na osi głośnika.

Skomentuj

Dzięki Patefil za projekty, oczywiście najbardziej podoba mi się ostatni ze względu na małą ilość elementów - może uda mi się to polutować.
                Gdzie mogę znaleźć cewkę 4,7mH 0,4 ohm? szperałem w internetach i nie znalazłem nawet w STX mają największą L=3,4 - R=1,5.
                I o jeszcze jedno muszę o to zapytać: na elementy do zwrotnic + terminale będę musiał wydać paredziesiąt/set złotych, a mam gotowe oryginalne zwrotnice zintegrowane z terminalami od tych kolumn, co udało mi się zasymulować to będzie wyglądało tak:

Mam to gotowe, za darmo, nic nie będę lutował, nic dodatkowo nie spieprzę, tylko podłączam głośniki i śmiga, czy naprawdę nie będzie dało się tego słuchać?
                Poza tym szkoda mi te zwrotnice wywalać do śmieci.
                Oczywiście jeśli powiecie rób nowe zwrotnice to nawet nie będę się zastanawiał.
                Jeszcze jedna fotka tych oryginalnych zwrotnic, czy da się policzyć jakoś te cewki ? producent pisze, że częstotliwość podziału to 4500hz.
                Last edited by deregul; 15.11.2015, 18:00.

Skomentuj

Patefil, za niskie masz podzialy dla papierowych tweeterow Visatona. Te papierzaki maja bardzo wysokie znieksztalcenia.

Skomentuj

Aha nie spytałem o najważniejsze: producent oryginałów pisze, że podział jest na 4500hz, to dlaczego na moim wykresie wygląda, jakby podział był przy 1500hz zrobiłem błąd w schemacie, czy źle czytam wykres?

Skomentuj

Zobacz gdzie przecinaja sie charakterystyki Twojej symulacji. Pomijajac fakt, ze jest ona daleka od idealu ( zwrotnica ).

Skomentuj

Pogromca: charakterystyki przecinają się przy 1500hz co to oznacza?

Skomentuj

Problem polega na tym, ze zalozyles sobie odwrotne podejscie. Do posiadanej zwrotnicy, chcesz dopasowac glosniki. Tak sie nie robi. Mozesz jedynie do posiadanej obudowy o okreslonym litrarzu dobrac glosnik niskotonowy, oraz zwrotnice za pomoca Boxsima. Nie staraj sie wycierac tylka szklem, bo to do niczego dobrego nie doprowadzi.

Skomentuj

Odp. punkt podzialu, ktory jest stanowczo za nisko. Powinien byc w okolicach 4500Hz
                            Pogromca ma racje :thumbup:
                            Last edited by Spurek; 15.11.2015, 19:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Patefil, za niskie masz podzialy dla papierowych tweeterow Visatona. Te papierzaki maja bardzo wysokie znieksztalcenia.
                              Tak, zapewne mają sporo zniekształceń, ale i pewnie ten W170 też ma sporo. Te symulacje to zgniły kompromis w dążeniu do uzyskania jako takiej wyrównanej charakterystyki zestawu (biorąc pod uwagę mocno nierówną charakterystykę w170) i prostotę zwrotnicy. Dlatego jestem za opcją z szerokopasmówką, która moim zdaniem będzie miała mniej kompromisów.

Mam to gotowe, za darmo, nic nie będę lutował, nic dodatkowo nie spieprzę, tylko podłączam głośniki i śmiga, czy naprawdę nie będzie dało się tego słuchać?
                              Poza tym szkoda mi te zwrotnice wywalać do śmieci.
                              Oczywiście jeśli powiecie rób nowe zwrotnice to nawet nie będę się zastanawiał.
                              Jeszcze jedna fotka tych oryginalnych zwrotnic, czy da się policzyć jakoś te cewki ? producent pisze, że częstotliwość podziału to 4500hz.
                              Jeśli chcesz wykorzystać te cewki musisz je zmierzyć, by wiedzieć jaką mają indukcyjność. Zakładając hipotetycznie, że mają takie wartości jak podałeś, to można by zrobić taki układ j/n.

Głośniki i części do zwrotnic możesz kupić w Greltonie. Sprawdź i porównaj ceny.
                              Poszukaj w swoim mieście sklepu lub serwisu rtv, może mają miernik do pomiaru cewek i na miejscu Ci zmierzą te cewki, które masz. Wtedy będzie można coś myśleć dalej nt. zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                                Tak, zapewne mają sporo zniekształceń, ale i pewnie ten W170 też ma sporo.
                                Dlatego polaczenie tych glosnikow jest wg mnie bez sensu, choc sa znane firmowe paczki z takimi zestawieniami.

Skomentuj

Wszystkim dziękuję za komentarze,
                                  zacząłem od początku wykonałem podręcznikową (bo na tyle mnie stać) zwrotnicę z podziałem 4500hz i wyszło tak:

chyba tragedia, więc pokręciłem trochę cewkami i kondensatorami i zlikwidowałem górkę przy podziale, natomiast nadal została górka przy 1000-1500hz - charakterystyka głośnika niskotonowego - co z tym zrobić?

Skomentuj

Chyba musisz rozsunąć trochę tą częstotliwość podziału pomiędzy głośnikami. Nadal musisz kombinować bo nie jest dobrze.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Gdzie mogę znaleźć cewkę 4,7mH 0,4 ohm? szperałem w internetach i nie znalazłem nawet w STX mają największą L=3,4 - R=1,5.
                                    Duża dostępność cewek jest w Polinku.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A jaka tam masz dziurę na ten tweeter?

Skomentuj

Patrz na impedancję, spada do 0 Ohm, bo cewka 0,66mH zwiera Ci wszystko do masy układu.
                                      Co chcesz osiągnąć, jaka jest Twoja koncepcja?

Skomentuj

Moja koncepcja jest prosta: chciałbym zbudować prosty zestaw dwudrożny który będzie w miarę grał i nie wydawać majątku na głośniki, przy okazji czegoś się nauczyć - myślałem, że będzie łatwiej
                                        mam zamiar w miarę zdobywania doświadczenia wziąć się za poważniejsze projekty, na razie wydaje mi się, że ten jest dla mnie za trudny, ale nie chcę robić zestawu z gotowego projektu, jeszcze się nie poddaję.
                                        na otwory w obudowie nie paczcie - będę wymieniał przedni panel.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X