Witam wszystkich
jako że bardzo lubię sprzęt Vintage (a na taki w doskonałym stanie mnie nie stać) stałem się posiadaczem przerobionych przez kogoś amerykańskich kolumn ADVENT Baby.
głośnik niskotonowy został wymieniony na 8" A-tex Sounnd SPW-2808 - znalazłem w internecie - bardzo słabe opinie
głośnik wysokotonowy produkcji radzieckiej oct4.383.001-85 cena 15 rubli - brak cewki i membrany

oczywiście usunąłem oba głośniki i mam zamiar zstąpić je czymś co może zastąpić oryginalne głośniki montowane przez producenta ( do oryginałów nie mam dostępu i funduszy)

znalazłem informacje techniczne dot. montowanych oryginalnie głośników:

jeszcze rzut oka na zwrotnicę:

jestem początkującym w tym temacie i mam kilka pytań:
dobrałem wstępnie głośnik niskotonowy STX W.16.50.8.MC, oraz wysokotonowy Tonsil GDW 9/60/2 lub Tonsil GDWK 8/50 8ohm
- zależało by mi na zachowaniu podobnej charakterystyki do oryginału
- zależy mi na zachowaniu podobnego wyglądu (chromowane kopułki i jasne membrany odpadają)
- zależy mi na na zmieszczeniu się w niewielkim budżecie - zastanawiam się jeszcze nad niskotonowym STX W.18.200.8.MCX ale nie wiem czy nie za mocny do tej obudowy (zamknięta wewnętrzne wymiary 350x253x112mm ~10litrów)
- nie chciałbym wymieniać zwrotnic, ale nie wiem jakie mam zwrotnice, w specyfikacji jest napisane, że podział 4500 Hz ale znalazłem dwie różne wersje danych technicznych odnośnie głośników 8Ω i 6Ω czy da się to jakoś sprawdzić?
oczywiście zdaję sobie sprawę, że czeka mnie stolarka z przednią płytą
głównie chodzi mi o to, czy dobrze dobrałem głośniki
za porady z góry dziękuję!
jeszcze dane techniczne ADVENT Baby z innego źródła:
DRIVER COMPLEMENT:
TWEETER
Quantity: 1
Diameter: 2”
Type: Polycarbonate Ferro Fluid Filled Dome
MID / WOOFER
Diameter: 6.5”
Type: Long Range Excursion Dynamic Balance driver
SPECIFICATIONS:
Frequency Response 60Hz – 21 kHz
Nominal Impedance 6 ohms
Crossover: 4500 Hz
Peak Sensitivity: 89 dB
Resonance 79 Hz +- 5 Hz
Harmonic Distortion: Less than 1.25% above 100 Hz AT 1 Watt
Useable Frequency Range: (low) 47 Hz (high) 21kHz - 3dB
POWER HANDLING
Continuous: 15 – 50 watts
Peak: 150 watts
jako że bardzo lubię sprzęt Vintage (a na taki w doskonałym stanie mnie nie stać) stałem się posiadaczem przerobionych przez kogoś amerykańskich kolumn ADVENT Baby.
głośnik niskotonowy został wymieniony na 8" A-tex Sounnd SPW-2808 - znalazłem w internecie - bardzo słabe opinie
głośnik wysokotonowy produkcji radzieckiej oct4.383.001-85 cena 15 rubli - brak cewki i membrany

oczywiście usunąłem oba głośniki i mam zamiar zstąpić je czymś co może zastąpić oryginalne głośniki montowane przez producenta ( do oryginałów nie mam dostępu i funduszy)

znalazłem informacje techniczne dot. montowanych oryginalnie głośników:

jeszcze rzut oka na zwrotnicę:

jestem początkującym w tym temacie i mam kilka pytań:
dobrałem wstępnie głośnik niskotonowy STX W.16.50.8.MC, oraz wysokotonowy Tonsil GDW 9/60/2 lub Tonsil GDWK 8/50 8ohm
- zależało by mi na zachowaniu podobnej charakterystyki do oryginału
- zależy mi na zachowaniu podobnego wyglądu (chromowane kopułki i jasne membrany odpadają)
- zależy mi na na zmieszczeniu się w niewielkim budżecie - zastanawiam się jeszcze nad niskotonowym STX W.18.200.8.MCX ale nie wiem czy nie za mocny do tej obudowy (zamknięta wewnętrzne wymiary 350x253x112mm ~10litrów)
- nie chciałbym wymieniać zwrotnic, ale nie wiem jakie mam zwrotnice, w specyfikacji jest napisane, że podział 4500 Hz ale znalazłem dwie różne wersje danych technicznych odnośnie głośników 8Ω i 6Ω czy da się to jakoś sprawdzić?
oczywiście zdaję sobie sprawę, że czeka mnie stolarka z przednią płytą
głównie chodzi mi o to, czy dobrze dobrałem głośniki
za porady z góry dziękuję!
jeszcze dane techniczne ADVENT Baby z innego źródła:
DRIVER COMPLEMENT:
TWEETER
Diameter: 2”
Type: Polycarbonate Ferro Fluid Filled Dome
MID / WOOFER
Diameter: 6.5”