Aby zrobić w miarę poprawną zwrotnicę, potrzebujesz zrobić podstawowe pomiary. Jeśli nie masz czym, to może lepiej zastosować jeden z gotowych zestawów głośników i skopiować zwrotnicę wg mnie wyjdzie to lepiej niż robienie takich symulacji. Ja robisz przedni panel od nowa, nie ograniczasz się co do wyboru głośników. W niskim budżecie pozostaje Ci chyba tylko STX. Ewentualnie, pozostają zabawy dopracowywania zestawu na słuch tak jak robił to Marian.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Renowacja ADVENT Baby
Collapse
X
-
Witam ponownie
na początek trochę stolarki - udało się bezproblemowo otworzyć skrzynki - okazało się, że panel przedni jest odkręcany:
wykonałem nowe przednie panele i przykręciłem:
w pięknych elementach z litego drewna ktoś wiercił otwory, albo wkręcał wkręty - zaszpachlowałem specjalnym woskiem (i kredką świecową :)
jeszcze kilka detali - wewnątrz podpis składającego głośnik? data? 22.08.67 rok? made in USA:
do tego wszystkiego postanowiłem kupić głośniki VISATON W170 + TW6NG za poradą Patefila i ... tylko na takie mnie było stać
wyglądają bardzo dobrze:
na razie podłączyłem je do oryginalnych zwrotnic, które były zamontowane i całość gra bardzo dobrze - jak na moje ucho i to jest koniec przygody ze stolarką w tym projekcie, teraz zamierzam pobawić się zwrotnicą - wykombinowałem taką:
nie potrafię przesunąć punktu przecięcia w prawo :(
nie wiem czy mam budować od razu 2 zwrotnice czy np. jedną, podłączyć głośniki na zwrotnicy starej i nowej i wysłuchiwać różnicę?
Czy jest mi ktoś w stanie poradzić (zmodyfikować) moją zwrotnicę?
Skomentuj
-
Patefil
Zamieszczone przez deregul Zobacz postanie potrafię przesunąć punktu przecięcia w prawo
Układ jest skomplikowany, a więc i kosztowny, a przecież chciałeś tanio, ma 3 pułapki z czego 2 pracują w zakresie 1-2kHz i w związku z tym występuje tam bardzo duża zmienność fazy i piki przy 4 i 5kHz wcale mocno nie są stłumione. Czy będzie miało to negatywny wpływ na brzmienie nie wiem. Moim zdaniem nie ma sensu iść w tym kierunku, lepiej poprawić to co stworzyłeś. Poniżej moja wizja Twojej koncepcji.
Na razie słuchaj głośników połączonych do starej zwrotki, by wychwycić w ich brzmieniu wszelkie wady, które będą Ci przeszkadzały. Wiedząc w jakim zakresie częstotliwości te wady występują łatwiej będziesz mógł zaprojektować zwrotnicę.
Skomentuj
-
Dzięki Patefil
jak to mówią "z gó*na bata nie ukręcisz"
myślę, że tutaj audiofilskiego dźwięku z tych głośników zwrotnicą nie wyciągniemy
na razie głośniki stoją, grają i jestem z nich bardzo zadowolony, teraz mam trochę czasu na zebranie kasy na coś konkretniejszego
projekt ten miał mnie jedynie wprowadzić do diy i sporo się przy nim nauczyłem (choć zdaję sobie sprawę że nadal jestem zielony)
będę jeszcze chciał w najbliższej przyszłości wykonać tą ostatnią zwrotnicę i posłuchać zmian
dziękuję również wszystkim pozostałym Kolegom za porady!
Skomentuj
Skomentuj