Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja ADVENT Baby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aby zrobić w miarę poprawną zwrotnicę, potrzebujesz zrobić podstawowe pomiary. Jeśli nie masz czym, to może lepiej zastosować jeden z gotowych zestawów głośników i skopiować zwrotnicę wg mnie wyjdzie to lepiej niż robienie takich symulacji. Ja robisz przedni panel od nowa, nie ograniczasz się co do wyboru głośników. W niskim budżecie pozostaje Ci chyba tylko STX. Ewentualnie, pozostają zabawy dopracowywania zestawu na słuch tak jak robił to Marian.

Skomentuj

Zdaje się że w Sosnowcu mieszka jeden z krokodyli ,może skusisz Go jakoś do pomocy.

Skomentuj

Witam ponownie
        na początek trochę stolarki - udało się bezproblemowo otworzyć skrzynki - okazało się, że panel przedni jest odkręcany:

wykonałem nowe przednie panele i przykręciłem:

w pięknych elementach z litego drewna ktoś wiercił otwory, albo wkręcał wkręty - zaszpachlowałem specjalnym woskiem (i kredką świecową :)

jeszcze kilka detali - wewnątrz podpis składającego głośnik? data? 22.08.67 rok? made in USA:

do tego wszystkiego postanowiłem kupić głośniki VISATON W170 + TW6NG za poradą Patefila i ... tylko na takie mnie było stać
        wyglądają bardzo dobrze:

na razie podłączyłem je do oryginalnych zwrotnic, które były zamontowane i całość gra bardzo dobrze - jak na moje ucho i to jest koniec przygody ze stolarką w tym projekcie, teraz zamierzam pobawić się zwrotnicą - wykombinowałem taką:

nie potrafię przesunąć punktu przecięcia w prawo :(
        nie wiem czy mam budować od razu 2 zwrotnice czy np. jedną, podłączyć głośniki na zwrotnicy starej i nowej i wysłuchiwać różnicę?
        Czy jest mi ktoś w stanie poradzić (zmodyfikować) moją zwrotnicę?

Skomentuj

Zaraz raven wpadnie i dzwon na 4kHz !

Skomentuj

Zamieszczone przez deregul Zobacz posta
            nie potrafię przesunąć punktu przecięcia w prawo
            Przesuwanie wyżej podziału mając na uwadze charkę W170 moim zdaniem jest niepotrzebne. Ma on bardzo pofalowaną charkę z trudnym do wygładzenia uskokiem przy 1,5kHz i dwoma silnymi pikami przy 4 i 5kHz, które mogą mieć negatywny wpływ na brzmienie kolumny. Poniżej moja symulacja z wyższym podziałem.

Układ jest skomplikowany, a więc i kosztowny, a przecież chciałeś tanio, ma 3 pułapki z czego 2 pracują w zakresie 1-2kHz i w związku z tym występuje tam bardzo duża zmienność fazy i piki przy 4 i 5kHz wcale mocno nie są stłumione. Czy będzie miało to negatywny wpływ na brzmienie nie wiem. Moim zdaniem nie ma sensu iść w tym kierunku, lepiej poprawić to co stworzyłeś. Poniżej moja wizja Twojej koncepcji.

Na razie słuchaj głośników połączonych do starej zwrotki, by wychwycić w ich brzmieniu wszelkie wady, które będą Ci przeszkadzały. Wiedząc w jakim zakresie częstotliwości te wady występują łatwiej będziesz mógł zaprojektować zwrotnicę.

Skomentuj

Dzięki Patefil
              jak to mówią "z gó*na bata nie ukręcisz"
              myślę, że tutaj audiofilskiego dźwięku z tych głośników zwrotnicą nie wyciągniemy
              na razie głośniki stoją, grają i jestem z nich bardzo zadowolony, teraz mam trochę czasu na zebranie kasy na coś konkretniejszego
              projekt ten miał mnie jedynie wprowadzić do diy i sporo się przy nim nauczyłem (choć zdaję sobie sprawę że nadal jestem zielony)
              będę jeszcze chciał w najbliższej przyszłości wykonać tą ostatnią zwrotnicę i posłuchać zmian
              dziękuję również wszystkim pozostałym Kolegom za porady!

Skomentuj

Czaruję...
              X