Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe monitorki na AL130 i Usher 9950 do Tripatha

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe monitorki na AL130 i Usher 9950 do Tripatha

Witam wszystkich
    Po kilku mniej lub bardziej udanych konstrukcjach kanciastych skrzynek postanowiłem ambitnie spróbować wykonać coś bardziej zaokrąglonego. Posiadam głośniki jak w tytule i będę posiłkową się zwrotnicą zaproponowaną do nich przez Yoshi_80 w poniższym wątku:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80
    Głośniki mają być zasilane przez cyfrowy wzmacniacz w klasie T (Tripath) z przetwornikiem DAC zakupiony jakiś czas temu na eBayu od Chińczyków. Wzmacniacz ma wyraźną tendencję do eksponowania niskich częstotliwości więc nie zależy mi na tym by głośniki za bardzo uwypuklały ten zakres. Wręcz przeciwnie - dobrze by było gdyby troszkę epatowały górą. Wymyśliłem sobie konstrukcję jak niżej na rysunku. Zależało mi na maksymalnym zmniejszeniu obudowy i wyszło mi jakieś 9,6 l. Mam pytanie w związku z tym parę pytań do bardziej doświadczonych kolegów:
    1. założyłem że będę stroił br. na 48 Hz nie na 50 jak proponował Yoshi żeby mniej podbijać dolne częstotliwości - czy to słuszne założenie
    2. jak poprawnie dobrać wymiary br. ? Do tej pory używałem rurek więc jak coś nie wyszło to można było wydłużyć lub skrócić i było OK- przy tej konstrukcji będzie z tym problem
    3. kolejny problem z jakim się zmagam to jak tam potem załadować zwrotnicę - układ jest dość rozbudowany, wchodzi na płytkę o wymiarach 10 cm x 15 cm. Czy lepiej ją umiejscowić nad otworem br jak narysowałem czy może na ściance tylnej.
    Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Wszystko ok, ale zwrotnica Yoshiego jest dla projektu z XT25 a nie T9950 na górze, którą chcesz zastosować.

Skomentuj

A mi się zdaje, że jest tam też zwrotnica do powyższego:

Cz.2.2. Visaton Al130 + Usher 9950-20

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Wszystko ok, ale zwrotnica Yoshiego jest dla projektu z XT25 a nie T9950 na górze, którą chcesz zastosować.
        Nawet nie pofatygowałeś się aby wejść w link.

2 Hz nawet nie odczujesz różnicy. Skąd Ci takie wymiary płytki wyszły ? Ja wsadzałem zwrotkę przez otwór od al130.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Nieprawda:
          http://diyaudio.pl/showthread.php/24...=Visaton+AL130

Pozdrawiam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Poza tym sam jestem ciekaw jak to ci wyjdzie. Ostatnio strzeliłem parkę tych AL za 300 stówki. Coś trzeba z nich zdłubać.
          Pozdrawiam.

Skomentuj

Faktycznie Panowie, nie zjechałem niżej w projekcie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
              Nawet nie pofatygowałeś się aby wejść w link.

2 Hz nawet nie odczujesz różnicy. Skąd Ci takie wymiary płytki wyszły ? Ja wsadzałem zwrotkę przez otwór od al130.
              Seba a tobie na jakiej powierzchni się zmieściła zwrotnica. Masz może gdzieś jej zdjęcie?
              U mnie po wstępnym rozlokowaniu wyszło tak:
              Last edited by pajek12; 17.11.2015, 15:48.

Skomentuj

Póki jeszcze możesz to popraw zwrotnicę bo masz 3 cewki sprzęgnięte magnetycznie. Osie cewek powinny być do siebie prostopadłe. Małą na dole daj na płask bo jest najdalej od tej dużej na samej górze. Tą po lewej obróć o 90 stopni i postaw na boku a tą po środku z prawej również obróć i daj na boku.

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Skomentuj

Dzięki o tym nie wiedziałem. Coś pokombinuję i dam do oceny. Powtórzę jeszcze pytanie czy umiejscowienie zwrotnicy wewnątrz kolumny ma znaczenie np. chodzi mi o bliskość magnesów głośnika czyli to co narysowałem.

Skomentuj

Będę śledził temat. Też mam zamiar sklonować projekt Yoshiego tylko nie mogę ustrzelić parki usherów.
                      Yoshi, w projekcie zwrotnicy masz model 9950-20. Oprócz niego występują też 9950-15 oraz T9950-20. Można stosować te modele?

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                        Oprócz niego występują też 9950-15 oraz T9950-20. Można stosować te modele?
                        T9950-20 to jest 9950-20 który był w projekcie. 9950-15 to wersja ekranowana i jej nie miałem i w sumie nie wiem czy czymś się różni od wersji nieekranowanej. Chyba wielkich różnic nie ma.

Skomentuj

Mi wyszła płytka 11x11 ale pod xt 25. Ta płytka w takim razie spokojnie Ci wejdzie. Montuj ją na tylnej ściance, będzie Ci zdecydowanie łatwiej przymocować.
                          Między wersją T9950-15 oraz T9950-20 różnica była taka, że ten pierwszy model był bez ferrofluidu z tego co pamiętam.

Skomentuj

Dzięki Seba a czym mocowałeś płytkę do tylnej ścianki? Jakieś śruby czy wkręty? Czy po zamocowaniu cewek należy je zalać klejem np. ze sklejarki termicznej, żeby "nie latały" ?

Skomentuj

Ja montuje elementy na sklejce opaskami. Widzę, że u Ciebie trzyma się tylko na drutach więc podlej sobie. Ja zawsze mocuje zwrotnice wkrętami do gipsu na tylnej ściance tylko uważaj żebyś nie wkręcił za dużo bo Ci fornir wstanie :)

Skomentuj

Pajek12, zobacz post 20025 w temacie "Budowanie na ekranie". Ja mam zaaplikowanego al130 w monitorek według projektu bijou visatona i też miałem podobne rezonanse. Także z tymi szczelinowymi br jest ryzyko.

Skomentuj

Widziałem projekt Visatona nawet chciałem dokładnie skopiować br ale w związku z tym że mam inną pojemność obudowy próbuję się w tym względzie posiłkować obliczeniami w WinISD. Tylko nie wiem czy objętości tam wstawiana powinna być litrarzem obudowy pustej czy też pełnej czyli po odjęciu objętości głośników i zwrotnicy. A tak swoją drogą to jestem ciekaw czy słychać te rezonanse.

Skomentuj

Zamieszczone przez pajek12 Zobacz posta
                                    powinna być litrarzem obudowy pustej czy też pełnej czyli po odjęciu objętości głośników i zwrotnicy
                                    Wpisujesz objętość powietrza w obudowie, czyli odliczasz wszystkie elementy zabierające objętość. Wyjątkiem jest wytłumienie.
                                    Zamieszczone przez pajek12 Zobacz posta
                                    A tak swoją drogą to jestem ciekaw czy słychać te rezonanse.
                                    U mnie słychać bardzo, na tyle że musiałem zbudować inną obudowę z rurką br skierowaną do tyłu.

Jeśli zostawisz szczelinowy br to prawdopodobnie będziesz musiał kombinować z wytłumieniem.

Skomentuj

No nie wiem, mam trochę inny kształt może to coś zmieni, wymyśliłem też jak mogę regulować długość kanału. Po za tym front będę miał przykręcany więc zawsze mogę go wymienić na taki bez szczeliny i zrobić port okrągły z tyłu albo od spodu. W każdym razie dziękuję za ostrzeżenie będę miał to na uwadze.

Skomentuj

Po dłuższej przerwie spowodowanej świętami, feriami i innymi tego typu przeszkadzajkami wracam do pracy. Płyty zgromadzone

Zabieram się do roboty zacząłem od spodu i góry. Najpierw zrobiłem szablon za pomocą wyrzynarki i oszlifowałem

Potem od szablonu za pomocą wyrzynarki (wstępnie) i frezerki (końcowo) wyciąłem pozostałe elementy

No i dalej utknąłem na wycinaniu pod kątem brzegów frontów i tyłu. Mam docięte płyty na wymiar, pozostało dorobić skosy na brzegach. Próbowałem to zrobić wyrzynarką ale poległem - brzeszczot mi się ześlizguje i zamiast ciąć idzie po wierzchu. Jak wy to robicie?
                                        Last edited by pajek12; 15.02.2016, 10:11.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X