Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejne [Kolumny 2,5 drożne] na podstawie projektu STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejne [Kolumny 2,5 drożne] na podstawie projektu STX

Witam serdecznie wszystkich użytkowników,

jestem w trakcie budowy kolumn wg projektu FX-300. Projekt dobrze znany i oklepany na forum.

Rozważałem kupno gotowych kolumn, ale po znalezieniu na forum kolumn zbudowanych np przez bingant`a albo noremorse postanowiłem, że zamiast kwadratowych skrzynek zrobię coś co nie tylko będzie dobrze grać ale i dobrze wyglądać (przynajmniej mam taką nadzieję ).

Cel: Obudowa z zewnątrz jak u noremorse`a. Przede wszystkim bardzo podoba mi się to jak zrobił front. To że głośnik wystaje poza front dodaje tym kolumnom jakby "agresywności" :) Wygląda super! Link do tematu:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...-300-noremorse

Jako że stolarka jest mi kompletnie obca, nie dam rady zrobić tak zaawansowanej konstrukcji jak kolega noremorse. Dlatego robię obudowę z mdf-u 16mm. W podstawie trapez (a=150mm, b=80mm, h=320mm), później oklejanie boków sklejką i wypełnianie luk pianką. Front zrobię wg przepisu kolegi noremorse. I tutaj odrazu chciałbym zadać pytanie. Czy to że obudowa jest wąska, i sam głośnik jest 48mm (32mm front + 16mm sciana przednia) w froncie, tak jakby w "tubie", nie wpłynie negatywnie na pracę głośników i całego zestawu?

Dzisiaj wziąłem się za wycinanie trapezów, oto zdjęcia mojej pracy:

niestety nikt mi nie chciał pociąć mdf-u jeszcze przed świętami... zgodzili się tylko przeciąć na pół, żeby weszło do piwnicy

troche krzywo pocięte, ale jak wspominałem stolarz lvl 0, pozatym wyrzynarką ciężko o lepszy efekt

ale wszystko da się zeszlifować, trzeba tylko cierpliwości.

Jutro - ściany boczne, tył i może front.

Trzymam kciuki :)

Skomentuj

z tym wyrównaniem faktycznie pracy włożyłeś, powodzenia w dalszych pracach

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
        z tym wyrównaniem faktycznie pracy włożyłeś, powodzenia w dalszych pracach
        Szlifierką mimośrodową to 10 minut papierem 40

Skomentuj

Taśmową zebrałby szybciej.
          Wytrwałości. Ja również od dłuższego czasu składam FX-300. Już pół roku grają w pokoju w gołej płycie. Kiedy doczekają się wykończenia to nie mogę określić.
          Last edited by Adzik94; 25.12.2015, 05:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez peres Zobacz posta
            I tutaj odrazu chciałbym zadać pytanie. Czy to że obudowa jest wąska, i sam głośnik jest 48mm (32mm front + 16mm sciana przednia) w froncie, tak jakby w "tubie", nie wpłynie negatywnie na pracę głośników i całego zestawu?
            Trzeba zrobić podfrezowanie, żeby powietrze swobodnie przepływało tak jak tutaj:
            http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm

Skomentuj

Ciekawe są wykresy w tym linku, bo na moje oko praktycznie się nie różnią. W przedziale niskich częstotliwości widać różnice na korzyśc podfrezowań, tylko pytanie czy to są różnice słyszalne.
              U mnie będzie problem zrobić podfrezowania, poniewaz obudowa ma wewnątrz szerokość 150mm czyli tyle co otwór pod głośnik...,a jeszcze jak dodzie wygłuszenie..., jedyne co to można na góre i na dół troche pozbierać.

Przedwczoraj jeszcze troche powalczyłem z kolumnami, wyciąłem boki fronty i tyły. Musiałem jeszcze wyciąc dwa trapezy, ponieważ zmieniłem trochę projekt obudowy. Na początku chciałem zrobić na górze i na dole wręgi ukośne, ale po praktycznych przymiarkach zrezygnowałem.. Łatwiej było wyciąć jeszcze dwa trapezy, niż kombinować z tym ukośnym :)
              tak to wygląda

po szlifowaniu

będę musiał jeszcze raz z frontem i tyłem szlifować, mogłem wszystko razem zrobić..

i prezenty pod choinke

Dzisiaj zaprojektowałem zwrotnice.

będę wdzięczny jeśli ktoś rzuci okiem, czy wszystko dobrze rozmieszczone itd. ( lewa końcówka cewki L3 będzie troche niżej). Rozmiał płytki to 79x290mm - rozmiar podyktowany ścianą tylną kolumny. Z tyłu niższego niskotonowca jest 80/300mm.

Skomentuj

Ciekawe są wykresy w tym linku, bo na moje oko praktycznie się nie różnią.
                Jeśli dla Ciebie 4dB różnicy (gdzie 3dB to dwukrotna różnica głośności) to brak różnic to spoko :)

Co do zwrotki - wziąłeś pod uwagę położenie cewek?
                http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

I ich rozmiar

Skomentuj

Ja widzę 2dB różnicy przy 20Hz między grubą obudową i obudową cienką z wyfrezowaniem. To daje 1.6 krotny przyrost intensywności. Możliwe, ze przy większym głośniku różnice będą większe. Ciekawe jest jednak to, że cienka obudowa bez wyfrezowań ma jeszcze większy poziom.

Cewki, kondensatory i rezystory rysowałem sam, takze na płytce są uwzględnione ich rozmiary. Z grubsza tez uważałem na ich położenie według rysunku z powyższego linku.

Jest sens robienia oddzielnie filtrów dla każdego głośnika na oddzielnych płytkach? Wtedy sprzężenia miedzy cewkami byłyby jeszcze mniejsze.
                    Last edited by peres; 26.12.2015, 00:06.

Skomentuj

Czy mi sie wydaje czy brak jest otworów w trapezach?

Skomentuj

Adzik dobrze widzisz. O mamo, będzie roboty.. chyba, że jeszcze nie są sklejone

Skomentuj

Ja widzę 2dB różnicy przy 20Hz między grubą obudową i obudową cienką z wyfrezowaniem. To daje 1.6 krotny przyrost intensywności. Możliwe, ze przy większym głośniku różnice będą większe. Ciekawe jest jednak to, że cienka obudowa bez wyfrezowań ma jeszcze większy poziom.
                          Chyba nie patrzysz tam gdzie powinienes.

Skomentuj

Jak sklejone a chyba tak jest bo autor już szlifuje, to zostaje od przodu i od tylu wyskrobać łuki. Chyba ze wiertarką z otwornicą da się podejść.

Skomentuj

Otwory w trapezach nie są wycięte, ale obudowa nie jest sklejona. Czekałem na frezarkę, żeby móc te otwory we zaokrąglić.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Jeśli dla Ciebie 4dB różnicy (gdzie 3dB to dwukrotna różnica głośności) to brak różnic to spoko :)

Co do zwrotki - wziąłeś pod uwagę położenie cewek?
                                http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
                                3db to pierwiastek z dwoch, 6db to dwa razy

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  gdzie 3dB to dwukrotna różnica głośności)
                                  Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                                  Ja słyszałem że 3dB to 2x różnica w głośności. Nawet p. Tomasz Rogula na jednym z AS nam tak mówił i zachęcał by samemu to zmierzyć
                                  Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

20log(2) = 6

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                                      Nie ma czegoś takiego, -3dB to 2 razy ciszej, +3dB to 2 razy głośniej, bele to logarytmiczna jednostka miary to o czym piszemy, podawane jest względem ciszy, coś takiego na akustyce było Np -3dB na słuch to dosyć mało, a to dwa razy ciszej.

Skomentuj

-3 dB to nie 2 razy ciszej, bo ciszej to jest pojęcie z psychoakustyki.
                                        Poziom -3dB oznacza, że natężenie bodźca jest równe 1/2 natężenia bodźca odniesienia.
                                        +3 dB oznacza , że natężenie bodźca jest równe 2x natężenie bodźca odniesienia.
                                        -10 dB oznacza , że natężenie bodźca jest równe 1/10 natężenia bodźca odniesienia.
                                        +10 dB oznacza , że natężenie bodźca jest równe 10x natężenie bodźca odniesienia.
                                        Dwa razy głośniej natomiast to są różne wartości z przedziału 3-10, a nawet i spoza tego przedziału, bo słuch jest nieliniowy. Do wprowadzania poprawek związanych z nieliniowością używa się krzywych korekcyjnych różnego typu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X