Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wavecor i Aurum Cantus - Małe monitorki TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wavecor i Aurum Cantus - Małe monitorki TL

Witam
    Z racji że od dłuższego czasu mam problem z miejscem do słuchania postanowiłem złożyć jakieś biurkowce. Od pewnego czasu chodził mi po głowie mały monitor w obudowie linia transmisyjna. Trafiły się okazyjnie przetworniki, ostatnio trochę wolnego czasu więc postanowiłem zacząć działać. Z racji że przy zamówieniu formatek stolarz się pomylił i zamiast MDF dostałem wiór decyzja zapadła że złożę sobie testowe obudowy. Pomysł jest taki by kompletować materiały na finalne paczki i międzyczasie jeszcze zrobić kilka ewentualnych wersji tunelu w razie kiepskiego efektu.

Zastosowane przetworniki:
    Wavecor TW030WA10
    Aurum Cantus AC-130F35

Wydawało mi się że będzie łatwo z frezami. Naturalnie spaprałem robote Ogólnie miała udział w tym również frezarka ale przy następnym wolnym czasie robię jej remont bo obecnie w zasadzie do niczego się nie nadaje. Później chciałem wyrównać od ręki te frezy wyszło jeszcze gorzej :rolleyes:

Tak więc wpadłem na pomysł by zalepić te dziury:

Po przeszlifowaniu i sprawdzeniu wyszło dobrze widać wyraźnie że miejscami były duże jamy :flapper:

Z racji ze sie przy tym namachałem dość dużo postanowiłem że spróbuje pomalować te paczki testowe. Na ten moment położona po całości szpachla natryskowa. W poniedziałek jak zdąże podkład baza i lakier.
    Do tego z foli malarskiej zrobiłem pseudo komorę.

Szpachla długo schła więc dziś tylko raz ją przeszlifowałem. W planach tak jak mówiłem poskładać to w miarę szybko i pomierzyć w następnym tygodniu. Na dniach postaram się udokumentować postępy. Zapraszam do dyskusji :)

W końcu z tym wystartowałeś
    Fajne, że dużo zdjęć dodajesz i robisz opisy, miło się to czyta!

Życzę powodzenia! :)
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Dzieki. Tak jak mowie czasu malo a sesja pykla to sie zabralem za to. Zauwazylem ostatnio ze z budowy jest malo zdjec wiekszosc idealnie wykonanych paczek to ja troche dziadostwa dodam co by urozmaicic

Skomentuj

Sam się zastanawiałem nad monitorami TL, możesz pokazać jak wygląda tunel ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
          Sam się zastanawiałem nad monitorami TL, możesz pokazać jak wygląda tunel ?
          Jasne ze moge. Narazie nie opisalem zadnych wymiarow bo wiele moze sie zmienic. Jedynie front zostanie bez zmian 160x400mm. Obecnie jest taki wariant:

Kolejno będa takie ze względu że w tej samej obudowie bede wstanie to zrobic.

Dlaczego cos takiego skoro moglbym np dac wylot ku gorze i zorganizowac dluzszy tunel? Z moich obserwacji wynika ze lepiej jak glosnik ma troche przestrzeni na poczatku tunelu. Dodatkowo mam zapisany komentarz przy opcji nr 3 ktora kiedys sprawdzalem dla innego glosnika ze bardzo fajny byl charakter gry na dole. Pewnie i tak jeszcze zrobie jedna obudowe z wylotem ku gorze ale to dopiero jak te opcje posprawdzam.

Skomentuj

Z tak niskim qts nie jest latwo wycisnac bas z tej obudowy, ale mysle ze sobie poradzisz :) Nie przesadz z offsetem, bo wyjdzie sporo smieci na srednich.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Nie przesadz z offsetem, bo wyjdzie sporo smieci na srednich.
              Dokładnie taki błąd popełniłem przy tl z soniakiem ale wniosku nie potrafiłem wyciągnąć :blushing:. Dzięki.

Skomentuj

Post pod postem no ale co zrobic. Chcialem sprawdzic czy wyszlifowalem juz odpowiednio obudowy. Przy okazji znalazlem pol puszki malej farby ftalowo olejnej to pomyslalem ze psikne i zobacze. Ogolnie nie jest zle. Jutro sproboje te nieszczesne ranty naprawic i koniecznie polozyc podklad akrylowy pod juz wlasciwa baze. Fotka slaba bo juz dosc pozno

Skomentuj

Fajna robota, ciekawy projekcik. :-)
                  Tak z czystej ciekawości. jak chcesz kombinować z tunelem, gdy już obudowy sklejone i polakierowane?

Skomentuj

Dzieki. Tak jak wspomnialem to obudowy testowe, a maluje je z czystej ciekawosci i dla nabycia doswiadczenia. Warianty o ktorych wyzej wspomnialem bede wstanie w tych obudowach zrealizowac. Pozniej zmajstruje jedna obudowe wlasnie z wylotem ku gorze z nie zaklejona jedna sciankq co by miec pole do manewru. Finalne paczki bede robil powoli, na pewno z fornirem ewentualnie front czarny ale jeszcze sie nie zdecydowalem.

Skomentuj

pseudo komora do malowania - kciuk w gore.
                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Nie przesadz z offsetem, bo wyjdzie sporo smieci na srednich.
                      pokaz prosze na obrazku gdzie jest/moze byc ten offset.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                        pokaz prosze na obrazku gdzie jest/moze byc ten offset.

Offset jest odlegloscia glosnika od poczatku tunelu. Jest niezwykle wazny dla wyrownanej charakterystyki czestotliwosci w liniach transmisyjnych.

Skomentuj

Obudowy sie juz wygrzewaly to czas na glosniki :) Ogolnie malowanie wyszlo hmm lekko mowiac tak sobie. Bylo puki lakieru nie polozylem :P Zdobyte doswiadczenie bezcenne. Jutro trafia pod mikrofon. Pierwsze wrazenia? Kick'a jest sporo troche gorzej z zejsciem ale wyglada to dobrze, wzmacniacz sie konczy a aurumy wyraznie chca wiecej. Takze smialo mozna isc w wydluzenie tunelu.

Skomentuj

Cześć, Jakieś postępy w tym wątku? Akurat szukam projektu niedużych monitorów i Twój pomysł najbardziej przypadł mi do gustu :)

Skomentuj

Ciesze sie ze pomysl sie podoba. Z racji ze uszkodzilem mikrofon pomiary mam zrobione z kiepska bramka i masa odbic. Jakas wersja zwrotnicy jest zaprojektowana ale musze zlozyc mikrofon i zweryfikowac to wszystko. Z braku czasu temat chwilowo poszedl w odstawke ale podejrzewam ze koncem miesiaca kwiecien powinna sie pojawic pierwsza zwrotnica i pierwsze zmiany w tunelu.

Skomentuj

Czaruję...
                              X