Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

eMTeeMy na Tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

eMTeeMy na Tonsilach

Historia tego projektu jest bardzo długa. Głośniki kupiłem jakieś 5 czy 6 lat temu, gdy trochę się naczytałem na temat klonów Totem Mite. Jednak po zakupie głośników projekt zarzuciłem. I tak sobie leżały głośniki w pudełku do niedawna. A że zamawiałem akurat pocięcie płyt do innego zestawu, to i postanowiłem wykonać ten projekt. Traktowałem to bardziej jako eksperyment z bliżej nieuściślonym docelowym miejscem grania - bo w salonie miało stanąć co innego. Powstał więc zestaw oparty na głośnikach Tonsila GDN 13/40/14 15 Ohm i GDWK 10/80 w układzie MTM:

Obudowę została wykonana z MDF-u. Przednia ścianka to 25 mm, pozostałe 18 mm. Podzielona została na dwie komory. Główna komora z głośnikami to ok. 19 litrów. Dolna komora w zamyśle miała być przeznaczona na zasypanie piaskiem. Jednakże po pierwszych próbach i odsłuchach zdecydowałem się zlikwidować podział, co dało głośnikom ok. 22 litry pojemności. I mimo, że bas był bardziej rozciągnięty, wydaje mi się, że całość brzmienia uległa poprawie.
    Symulacja dla obudowy 22 litry:

Poniżej kilka fotek z realizacji:

Poniżej przymiarki po frezowaniu:

Udało mi się kupić pierścienie dla głośników, więc nie straszą mało estetycznym wyglądem i archaicznym kształtem. Niestety głośniki mają srebrne nakładki przeciwpyłowe, co nie wygląda najlepiej.
    Wnętrze wygłuszone jest jedynie w górnej części na tylnej i górnej ściance (naprzeciwko głośników) gąbką piramidką:

Ze względu na zastosowaną grubą przednią ściankę, sfazowałem krawędzie wewnętrzne otworów pod głośniki niskotonowe.
    Zastosowana zwrotnica jest banalna. GDN-y połączone równolegle, a w szereg z nimi cewka 1,7 mH. W szereg z głośnikiem wysokotonowym kondensator 2,7 uF. A teraz najważniejsze - jak to gra? Przyznam, że byłem pod wrażeniem. Spodziewałem się, że będzie gorzej. To w końcu budżetowa konstrukcja i nie ma co oczekiwać cudów, jednak dźwięk okazał się dość przyjemny, szczególnie gdy po tygodniu grania głośniki się rozruszały. Od samego początku uderzyła mnie jednak przestrzeń i scena. Było naprawdę dobrze, jak na taki zestaw. Miałem możliwość podłączenia ich do wzmacniacza lampowego - przestrzeń rozrosła się jeszcze bardziej. Generalnie jest to zestaw do kulturalnego, spokojnego grania. W tym budżecie brzmi bardzo przyjemnie.
    I jeszcze jedno zdjęcie z małej sesji odsłuchowej (wraz z innym zestawem, opisanym kilka dni temu przeze mnie na forum):

Jak napisałem wcześniej, nie bardzo miałem pomysł na lokalizację kolumn. Ich brzmienie jednak bardzo spodobało się mojemu koledze i kolumny wylądowały w jego salonie. Sam będzie je wykańczał. Jeśli będę miał taką możliwość, postaram się za jakiś czas wrzucić zdjęcia zakończonego projektu.

Spoko tylko co stalo sie z kopułkami? A mam pytanko a gdzie kupiłeś te pierścienie?

Skomentuj

Masz na myśli te zniekształcenia srebrnych kopułek? Nic się nie stało - to refleksy światła i odbicia elementów pokoju :-P

Skomentuj

Zrob im odpowiednia zwrotnice i wtedy zagadaj tak jak powinny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Zrob im odpowiednia zwrotnice i wtedy zagadaj tak jak powinny :)
          Brzmi zachęcająco :) Masz na myśli jakąś gotową, opracowaną do tego zestawu zwrotnicę?

Skomentuj

Kazio nie odpowiedziałes mi na zadane pytanie a chodzi mi o te pierscienie gdzie kupiłes ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Kazio Zobacz posta
              Brzmi zachęcająco Masz na myśli jakąś gotową, opracowaną do tego zestawu zwrotnicę?
              Niestety musialbys wykonac pomiary i zrobic wszystko od zera. Generalnie przy takim ulozeniu glosnikow, filtry pierwszego rzedu nie dzialaja poprawnie. Tu jest powazny blad tej konstrukcji. Jestem pewny, ze da sie wykrzesac z tego duzo wiecej ( jak na Tonsile oczywiscie ).

Skomentuj

Ehhh tonsile, przypomniały mi się stare czasy . Zwrotnica, pewnie nie jest dopasowana skoro to było na oko robione ale z czasem sobie poprawisz. Ja bym na pewno dodał do tego układu korekcje piku impedacji wysokotonowego wówczas ten filtr 1 rzędu działał by dużo skuteczniej.

Skomentuj

Jak pisałem ten projekt to eksperyment. Głośniki leżały blisko 6 lat, bo wtedy naczytałem się na temat Totem-ów i konstrukcji podobnych to i głośniki kupiłem a później przeszło mi - zrezygnowałem z projektu. Wtedy dużo osób robiło MTM-y właśnie ze zwrotnicą pierwszego rzędu i były "ochy" i "achy" ;-) Mój zestaw obecnie zmigrował poza dom, więc raczej nie będę kończył tego projektu. Może kiedyś wrócę, jak mi wpadnie do głowy tani zestaw do sypialni robić :-)

Co do pierścieni - firma Akustyka w Będzinie.

Skomentuj

Kasiu szukam tych pierscieni ale nie mogę znaleźć. Moze masz jakiś link co do tych pierscieni.
                    pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przepraszam Kaziu 😄😉

Skomentuj

To stara produkcja. Od dawna nieosiągalne.
                      Napisał, że głośniki leżały 6 lat.

Skomentuj

Chodzi mi o pierścienie a nie o glosniki😉

Skomentuj

Ponad rok temu chciałem kupić te pierścienie i nie mają ich w ofercie. Stara produkcja.

Skomentuj

Kupowałem je w tym sklepie . Jednak widzę, że brak ich obecnie w ofercie. Głośniki dalej są osiągalne.

Skomentuj

Czaruję...
                            X