Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X + T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X + T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X

Witam wszystkich użytkowników forum.
    Przedstawiam Wam kolumny, które właśnie buduje. W miarę upływu czasu, będę aktualizował temat.

Założenia w skrócie:
    -TMM
    -projekt ma być 2,5 drożny
    -24,8l netto
    -BR strojony na 44,7hz.

Chciałbym z góry podziękować koledze "Branża", który zaoferował pomoc przy strojeniu zwrotnicy.

Buduj Buduj. Projekt będzie dla potomnych bo wiele osób pytało o tą aplikacje konfiguracji.
    Litraż nieco za mały 12 litrów na głośnik. Chyba że to zamierzone Twoje działanie w celu utemperowania Basu.

Pokaż planowany Plan wnętrza kolumn ...

Skomentuj

Tak jak było wspominane w prywatnej wiadomości, tunel musi być dłuższy. Tutaj zdjęcie wnętrza z zakręconym tunelem.

Skomentuj

Az sie prosi o ML TL. Ile tu bedzie tlumienia i jakim materialem?

Skomentuj

ja jeden glosnik mialem w chyba 18 litrach i nie bylo tragedii
          tak wiec bym celowal w ok 15l/szt

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Ciężko mi stwierdzić, ale ponoć te głośniki potrzebują sporo tłumienia. Na początek spróbuje wytłumić tylną sciankę od góry do przedostatniego wzmocnienia, boczne ścianki w do połowy i resztę wygłuszenia dać na dół w to zagłębienie od tunelu. Używam czegoś takiego http://stx.pl/material-tlumiacy.html

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            ja jeden glosnik mialem w chyba 18 litrach i nie bylo tragedii
            tak wiec bym celowal w ok 15l/szt
            Mam nadzieję, że moja kolumna z taką objętością zagra przystępnie mimo wszystko. Gdybym robił 2way nie zdecydowałbym się na taką małą. Trzymajcie kciuki

Skomentuj

- Projekt zostanie na Forum dla potomnych wiec możesz pomóc :)
              Mam małe obawy co do tego tunelu BR mogą być problemy w pasmie. Ale to się sprawdzi jak wyślesz skończone obudowy.
              Wytłumienia nie trzeba dużo - ale nie bazowałbym tylko na watolinie - to słabiutki materiał. Wstępnie wytłumił bym obudowy tylko częściowo dobrą Mata filcową w wybranych miejscach i takie kolumny dał na pomiary.

Zamieszczone przez rosenthal Zobacz posta
              Gdybym robił 2way nie zdecydowałbym się na taką małą.
              - Błędnie rozumujesz. Robiąc na jednym głośniku prędzej można się skłaniać ku monitorowemu graniu i robić mały litraż / głośnik. Ale budując 2,5 z założenia chodzi o więcej Basu :) podpierający swobodniejszy środek

Skomentuj

Czy jest w takim razie sens budować w tej obudowie? Nie wiedziałem, że będzie to miało takie znaczenie wolałbym zostać przy niej bądź bo bądź.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                  - Projekt zostanie na Forum dla potomnych wiec możesz pomóc
                  Moge zrobic symulacje MLTL dla tej obudowy. Nie ma problemu, tylko musze znac jej wew wymiary i realne parametry glosnikow.
                  Wytłumienia nie trzeba dużo - ale nie bazowałbym tylko na watolinie - to słabiutki materiał. Wstępnie wytłumił bym obudowy tylko częściowo dobrą Mata filcową w wybranych miejscach i takie kolumny dał na pomiary.
                  Tylko czy same maty filcowe wystarcza, zeby oslabic rezonans polfalowy obudowy? Obawiam sie, ze moze byc z tym problem. Autor dosc niefrasobliwie wybral ksztalt portu i jego umiejscowienie.

Zamieszczone przez rosenthal Zobacz posta
                  Czy jest w takim razie sens budować w tej obudowie? Nie wiedziałem, że będzie to miało takie znaczenie wolałbym zostać przy niej bądź bo bądź.
                  Juz troche pracy w nia wlozyles, wiec mysle ze jest sens zrobic to do konca.

Skomentuj

dokładnie tak jak piszę PM. Najgorzej to się poddać :)
                    W tym hobby najważniejsze to praktyka i wiedza z niej czerpana. Skończ obudowy. Podsyłaj na pomiary. Zrobisz zwrotnice według projektu. Posłuchasz wyciągniesz wnioski i wtedy będziesz mógł uczyć się dalej modyfikacją tych kolumn ( aplikacja ) mając już projekt filtracji. Jeśli nie zmienisz ustawień i wymiarów frontu to do eksperymentów litrażem i typem strojenia wolna droga. Pisałem o BR bo miałem kilkukrotnie złe doświadczenia z tak umiejscowionym portem. Mocno podbarwiał.
                    Miałem kilka różnych pytań o własnie taką konfiguracje głośników z ułożeniem TMW czyli innym niż zaproponowałem w projektach. Więc z twoich doświadczeń skorzystają tez inni.

Tylko czy same maty filcowe wystarcza, zeby oslabic rezonans polfalowy obudowy?
                    - pisałem żeby wytłumił tylko wstępnie resztę sprawdzę na pomiarach :). A do tłumienia wstępnego maty filcowe są o wiele lepsze bo te prasowane ściśle przylegają do ścianek obudowy.
                    Dla przykładu u mnie Zrobiły mega robotę wraz z matami bitumicznymi w dzwoniących pustych obudowach ze stali i odlewów :)

Skomentuj

Maty filcowe z pewnoscia nie zaszkodza, a pomoga. Jesli beda w takiej obudowie wystepowac dosc spore, wolne przekroje, to sila rezonansu polfalowego bedzie bardzo duza. W przypadku takiej obudowy, przynajmniej jej polowa musi byc wypelniona włókniną (od gory za glosnikami ) aby moc walczyc z rezonansem polfalowym.

Skomentuj

Maty filcowe z pewnoscia nie zaszkodza, a pomoga. Jesli beda w takiej obudowie wystepowac dosc spore, wolne przekroje, to sila rezonansu polfalowego bedzie bardzo duza. W przypadku takiej obudowy, przynajmniej jej polowa musi byc wypelniona włókniną (od gory za glosnikami ) aby moc walczyc z rezonansem polfalowym.
                        - Tak jest :)

Skomentuj

I jak? Są jakieś postępy w budowie?

Skomentuj

Niewiele...
                            Ciągle brakuje czasu :(

Skomentuj

Czaruję...
                            X