Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GTC 15/40/1 + T.10.200.8.ALX - podejście pierwsze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GTC 15/40/1 + T.10.200.8.ALX - podejście pierwsze

Witam

Nadszedł w końcu moment, kiedy zabrałem się za swój pierwszy projekt poparty pomiarami i symulacją.
    Do tej pory zrobiłem kilka zestawów, ale wszystkie były liczone przy użyciu tabeli i wzorów.
    Wyciągnąłem z szafy GTC 15/40/1, które kupiłem z 10 lat temu, dokupiłem alx-y i próbuję to jakoś zgrać ze sobą
    przy pomocy SW. Mają z tego powstać monitory ok 10l, które w okresie przejściowym będą grały jako fronty.
    Ponieważ mam razem 4 takie gtc planuję dać te monitory jako satelity do 5.1, a fronty zrobić jak o 3-drogi
    dodając jakiś niskotonowy(najlepiej w bocznej ścianie), a ten gtc jako średniak. Nie wiem czy to dobry pomysł :-)

Głośniki w obudowie testowej i pomierzone charakterystyki:

A tu zwrotnica, podział ok 3kHz

I tu pojawiają się schody w fazą. Od 5-8kHz wykres w przeciwfazie wychodzi ponad ten w fazie zgodnej. Podobna sytuacja
    utrzymuje się dla podziału od 2,8 do ok 3,5 kHz.

I jeszcze to o ile jest to w ogóle wiarygodne:

Utknąłem w tym miejscu i nie wiem w jakim kierunku iść.
    Na forum wyczytałem, że należy szukać innego podziału lub nachylenia filtrów.
    Podziały przetestowałem od 2,7 do 3,5 kHz - efekt podobny.
    Może ktoś bardziej doświadczony może coś podpowiedzieć.

mg

Podrzuć plik SW, coś się pomyśli.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Plik SW

gtc_alx.zip

dzięki

mg

Skomentuj

Nie mogę edytować, więc piszę nowy post.

W międzyczasie zrobiłem zwrotki w innych kombinacjach:
        1. 6dB - 12dB
        2. 6dB - 18dB
        i podziałem do 4,5 kHz - efekt raz mniejszy raz większy, ale zawsze jest . :-(

mg

Skomentuj

Mierzyłeś z odległości około 90cm jak dobrze odczytałem pomiar fazy.
          Zmniejsz odległość do 50cm, zwieksz bramkowanie do jakiś 20ms (wartość względna miedzy markerami). Dokonaj jeszcze raz pomiarów, ponieważ wykrsy on axis do 2kHz to za wysoka częstotliwość. Poniżej 2kHz masz linie łamaną a nie pomiar. Potem pokaż plik :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

podczas pomiarów ustaw początkową bramke w jednym miejscu np: 0ms i nie ruszaj jej.
          Mikrofon wyceluj między przetworniki, dokonaj pomiaru
          woofera,
          tweetera,
          razem w fazie,
          razem gdzie tweeter w przeciw fazie.
          Last edited by El_liero; 19.03.2016, 00:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            Mierzyłeś z odległości około 90cm jak dobrze odczytałem pomiar fazy.
            Dokładnie, jak to odczytać w wykresu???

Zrobiłem pomiary z 50 cm, markery 0-20 ms

I pomiary:

no i plik SW, nowe pomiary są w folderze "gtc_stx_pomiar_pomiędzy_glosnikami":
            pomiar=pomiedzy.zip

mg

Skomentuj

Metoda jest prosta. Po wykoaniu pomiarów:

woofera,
              tweetera,
              razem w fazie,
              razem gdzie tweeter w przeciw fazie

Symuluje te same konfiguracje i porównuję wyniki. Stwórz "zwrotnicę" jak poniżej i jak charakterystyki zmierzone pokrywają się z symulowanymi to znaczy, że zmierzyłeś prawidłowo:
              - poziom natężenia akustycznego
              - faze akustyczna
              - impedancję (jest wymagana do symulacji zwrotnicy)

I teraz możesz przejść do projektowania zwrotnicy. :) To co zaprojektujesz znajdzie odzwierciedlenie w rzeczywistości. Powodzenia.

Update:
              Zamieszczone przez gosoft Zobacz posta
              Dokładnie, jak to odczytać w wykresu???
              nie robie tego zgodnie ze sztuką ale tłumacząc prosto modyfikuje opóźnienie do póki nie uzyskam pozytywnego narastania zbocza fazy. To oznacza, że "dzięk dobiegł szybciej do mikrofonu, niż został wysłany z głośnika" :) Czas dla którego ten przeskok następuje używa się do obliczenia dystansu majka od źródła.

PS wygładzaj tylko symulacje, nei wygładzaj zmeirzonych ch-tyk.

Skomentuj

Czyli wygląda, że moje pomiary są dobre ???

Czy pomiarowi fazy w SW można ufać i czy stosować "delay" do przeliczenia przebiegu fazowego?,
                czy zostawiać "natywny"?.

Na razie nie czuję jakoś tej fazy :) tzn jak nią sterować.

mg

Skomentuj

Napisalem juz ze sa dobre.
                  Czy pomiarom mozna ufac? ZADNYM pomiarom nie mozna ufac jezeli nie wie sie co sie robi :)
                  Nic nie przeliczaj, zadnego delay. To wyzsza szkola, na razie nie potrzebujesz. Zaprojektujesz zwrtotnice bez tego. Kiedys moze wrocimy do tego zagadnienia.
                  Klec zwrotnice i pokazuj efekty.

Skomentuj

Wszystkie próby z podziałem w okolicy 2-4kHz powodują rozjazd fazy zaraz powyżej Fp.
                    W akcie desperacji spłodziłem zwrotkę z Fp powyżej 5kHz i aż wstyd się przyznać, ale jest to chyba najlepsze moje dzieło. :)
                    Gtc jest na 1 rzędzie, a Alx na zmienioną polaryzację. Wynik jest daleki od ideału, bo faza rozłazi się nieco poniżej 3kHz i powyżej 7,5kHz

Nie mam już pomysłów co mogę zrobić innego, te głośniki chyba do siebie nie pasują
                    Będę wdzięczny za jakąś wskazówkę.

mg

Skomentuj

Twoja zwrotnica jest oparta o podstawowe filtry, może potrzebujesz czegoś niestandardowego.
                      popatrz na projekty zwrotnic innych diy-kolegów na forum.
                      Czesto stosują fikuśne układy szeregowych/równoległych połączeń elementów aby kształcić charakterystyki. Spędź godzinę w dziale gotowych konstrukcji.

Skomentuj

Właśnie od wczoraj studiuję gotowe schematy :-)
                        Jak na razie wymyśliłem coś takiego:

"Pociesza" mnie to, że w kilku gotowych konstrukcjach też występują problemy z fazą na skrajach wspólnego pasma głośników.
                        Trochę zaczynam to czuć, więc coś pewnie jeszcze wymyślę.

Czy jest jakiś odpowiednik kondensatora równoległego do cewki w sekcji niskotonowej dla tweetera?

mg

Skomentuj

Hmm, wygląda na pierwszy rzut oka już w miare dobrze.
                          Na krańcach pasma nie zawsze da się uzyskac zgodność fazy.
                          Ważne jest, aby zgodność fazy występowała w punkcie podziału i w jego okolicach, ponieważ na tych czestotliwościach głośniki grają z podobnym poziomem głośności.
                          Jesli uda się zrobić zbiezność fazy również w dalszych częściach charakterystyki no to super.
                          W sekcji niskotonowej kondensator równoległy do cewki pełnią razem rolę pułapki, robi sie je w celu likwidacji tzw. pików rezonansowych, lub wygładzenia charakterystyk.

Skomentuj

Spróbuj pochylić kolumny o jakieś 4-5 stopni, zrób pomiar i zobacz jak Ci wyjdzie zwrotka i jak z fazą :)

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                            Jesli uda się zrobić zbiezność fazy również w dalszych częściach charakterystyki no to super.
                            A ja mam fazę zgodną od 800Hz do 14kHz :P
                            Last edited by LuSzTi; 26.03.2016, 20:04.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak to robicie, że przebieg fazowy jest przedstawiony w miarę po ludzku. Ją mam piłe z zębami co 500 Hz.

Mg

Skomentuj

Ja bym powiedzial, ze to brak usunietego delay.

Skomentuj

Problem z prezentacją fazy chyba rozwiązany, to delay 1,55 ms.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Spróbuj pochylić kolumny o jakieś 4-5 stopni, zrób pomiar i zobacz jak Ci wyjdzie zwrotka i jak z fazą
                                  Pomiarów jeszcze nie robiłem, ale w symulacji cofnąłem tweeter 25mm czyli ok 10* i wyszło mi coś takiego:

Może to nie ideał, ale chyba najlepiej, jak do tej pory.
                                  Co prawda nie planowałem robić pochyłej ścianki, ale jak nie wymyślę nic innego to zweryfikuję swoje plany.

mg

Skomentuj

Inna wersja, też cofnięty tweeter o 25mm

mg

Skomentuj

Mnie się zdaje że ta cewka 800uH na niskośrednim to za mało, aby zlikwidować efekt dyfrakcji obudowy.
                                      Pomiary jak sie domyslam są dobre od okolo 300 do 400Hz, widać że ok.1kHz jest górka zwiazana z BS.
                                      Brak kompensacji BS objawia się brakiem basu - jest zagłuszany przez średnie tony (w.w. efekt.).

Skomentuj

Właśnie to samo przyszło mi do głowy :) , co chyba potwierdzają pierwsze odsłuchy. Bas nie powala, a średnica jest dominująca. Testowałem na cewce ok 850uH, bo akurat taką mam.

mg

Skomentuj

Czaruję...
                                        X