Witam
Nadszedł w końcu moment, kiedy zabrałem się za swój pierwszy projekt poparty pomiarami i symulacją.
Do tej pory zrobiłem kilka zestawów, ale wszystkie były liczone przy użyciu tabeli i wzorów.
Wyciągnąłem z szafy GTC 15/40/1, które kupiłem z 10 lat temu, dokupiłem alx-y i próbuję to jakoś zgrać ze sobą
przy pomocy SW. Mają z tego powstać monitory ok 10l, które w okresie przejściowym będą grały jako fronty.
Ponieważ mam razem 4 takie gtc planuję dać te monitory jako satelity do 5.1, a fronty zrobić jak o 3-drogi
dodając jakiś niskotonowy(najlepiej w bocznej ścianie), a ten gtc jako średniak. Nie wiem czy to dobry pomysł :-)
Głośniki w obudowie testowej i pomierzone charakterystyki:

A tu zwrotnica, podział ok 3kHz

I tu pojawiają się schody w fazą. Od 5-8kHz wykres w przeciwfazie wychodzi ponad ten w fazie zgodnej. Podobna sytuacja
utrzymuje się dla podziału od 2,8 do ok 3,5 kHz.
I jeszcze to o ile jest to w ogóle wiarygodne:

Utknąłem w tym miejscu i nie wiem w jakim kierunku iść.
Na forum wyczytałem, że należy szukać innego podziału lub nachylenia filtrów.
Podziały przetestowałem od 2,7 do 3,5 kHz - efekt podobny.
Może ktoś bardziej doświadczony może coś podpowiedzieć.
mg
Nadszedł w końcu moment, kiedy zabrałem się za swój pierwszy projekt poparty pomiarami i symulacją.
Do tej pory zrobiłem kilka zestawów, ale wszystkie były liczone przy użyciu tabeli i wzorów.
Wyciągnąłem z szafy GTC 15/40/1, które kupiłem z 10 lat temu, dokupiłem alx-y i próbuję to jakoś zgrać ze sobą
przy pomocy SW. Mają z tego powstać monitory ok 10l, które w okresie przejściowym będą grały jako fronty.
Ponieważ mam razem 4 takie gtc planuję dać te monitory jako satelity do 5.1, a fronty zrobić jak o 3-drogi
dodając jakiś niskotonowy(najlepiej w bocznej ścianie), a ten gtc jako średniak. Nie wiem czy to dobry pomysł :-)
Głośniki w obudowie testowej i pomierzone charakterystyki:

A tu zwrotnica, podział ok 3kHz

I tu pojawiają się schody w fazą. Od 5-8kHz wykres w przeciwfazie wychodzi ponad ten w fazie zgodnej. Podobna sytuacja
utrzymuje się dla podziału od 2,8 do ok 3,5 kHz.
I jeszcze to o ile jest to w ogóle wiarygodne:

Utknąłem w tym miejscu i nie wiem w jakim kierunku iść.
Na forum wyczytałem, że należy szukać innego podziału lub nachylenia filtrów.
Podziały przetestowałem od 2,7 do 3,5 kHz - efekt podobny.
Może ktoś bardziej doświadczony może coś podpowiedzieć.
mg
Skomentuj