Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MDKG V1.1 Absolut AMP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MDKG V1.1 Absolut AMP

Witam forumowiczów.

Chciałbym przedstawić moje podejście do uruchomienia wzmacniacza od znanego konstruktora mr. Jaskinia
    Konstrukcja dobrze znana z forum AS. Jest to pierwsza tak poważna konstrukcja w moich rękach i łatwo nie jest.
    Obecnie poskładane mam, to co na fotkach i cały czas do przodu:)

Konstruktywne uwagi/porady mile widziane

Przenoszę do działu w trakcie realizacji, bo do końca jeszcże daleko...

- - - - - aktualizacja - - - - -

A jak nic się nie będzie działo to kosz..

Skomentuj

Ok.
      Trochę gratów przyjechało i postanowiłem dać update bo może to komuś pomoże i uda mi się uniknąć kosza

Przy doborze komponentów trafiłem na moment parowania rezystorów przy bazach tranzystorów głównych 2.2 Ohm.
      Nic w tym dziwnego gdyby nie fakt, że dostępne rezystory mają dokładność 1% i tylko ten procent.
      Dla wartości 2.2 Ohm 1% odchyłki to 0.022 Ohm na rezystor.....za dużo jak na taką batalię tranzystorów.

Potrzebne parowanie do 0.1% co daje nam 0.0022 Ohm precyzji co jest w tym wypadku wystarczające.
      Komercyjne rezystory tej dokładności są b.drogie i taniej i szybciej było mi kupić za 6pln batalię 1% i je dobrać.
      W tym celu potrzebny jest miliomomierz z odpowiednią precyzją.
      Po przeszperaniu internetu trafiłem na przetwornik ADC MCP3421. Jego 18-bit-owa precyzja i wewnętrzne źródło prądowe zapewniło prostotę układu i pożądaną precyzję pomiaru.
      Schemat:

W połączeniu z źródłem stało-prądowym na LM317HTV (100mA) i płytką testową Arduino mega2560:

Udało się osiągnąć zamierzone wyniki:

Skomentuj

Tranzystory też masz sparowane z tolerancją 0,1% czy może lepiej?
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez Mice20 Zobacz posta
          Dla wartości 2.2 Ohm 1% odchyłki to 0.022 Ohm na rezystor.....za dużo jak na taką batalię tranzystorów.
          Ten 1% to jest nic...
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
            Tranzystory też masz sparowane z tolerancją 0,1% czy może lepiej?
            Prawie:)
            Na potrzeby fabryki nie jest taka potrzebna, ani ekonomicznie uzasadniona.
            Jednak dla własnego doświadczenia i przyjemności chciałem mieć ten zestaw jak najbardziej zbliżony do "zera".
            Opiszę w innym poście jak do tego doszedłem.

Ten 1% to jest nic...
            Zapewne nigdy nie będę w stanie sprawdzić tego stwierdzenia, lecz miałem taką fantazję i chciałem ją spełnić.
            Nie planuję masowej produkcji, więc poświęcam temu trochę więcej uczuć.
            Last edited by Mice20; 10.04.2016, 19:46. Powód: update

Skomentuj

Profile 330mm x 50mm x 10mm
              Czeka je teraz "maszining" w celu wyrównania.

Skomentuj

Czaruję...
              X