Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car Audio - Stilo Schumacher

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Car Audio - Stilo Schumacher

Witajcie

Postanowiłem wrzucić opis postępu prac w moim samochodzie.
    Początkowo miałem tylko wymienić tweetery... jednak fabryczny zestaw nie dawał się słuchać..

Szczerze mówiąc, chętnie oddałbym to komuś do zrobienia, ale po rozeznaniu rynku i cen w mojej okolicy (UK) postanowiłem podziałać sam.

CA nie przypadło mi do gustu, czego się spodziewałem zdecydowanie wolę zabawę w domu, ale jak już zacząłem to trzeba kiedyś skończyć i tak już rok próbuję coś z tym zrobić :)

W skład zestawy wchodzi:

Radio: Kenwood DPX 305U - Kupione wcześniej, gdzie nie myślałem jeszcze o CarAudio i tak już zostało.
    Głośniki: AMA BL160
    Vifa NE25VTS-04 ( które polecił mi lklukasz)

Sub: Re Audio Re12D4 - 30 L CLOSED.

Wzmacniacze: Mam kilka :) Póki co jestem ograniczony do Alpine mrv-f407

Głośniki grają na aktywnej zwrotnicy z tego wzmacniacza i powiem że grają..... słabo..

Drzwi: Są spore bo to 3D. Maty SilentCoat. Poszło sporo bo kupiłem 40 sztuk i zostało mi tyle co na klapę bagażnika którą
    pewnie za kilka lat zrobię . Pianka również SilenCoat. Na zdjęciach widać jeszcze poprzednie tweetery tj. HK z mini.

Sygnałówki: Phonocar i Sinuslive.

Plan był taki żeby było bez suba.. jednak musi być. Bas jest, tyle że nie tam gdzie jestem ja i w zasadzie najlepiej gra na tylnej kanapie.... Więc musiałem dokupić suba który jest w drodze. Poza tym powyżej 4000 RPM i tak nie wiele słychać

Przymierzam się do pomiarów bo przód ma być pasywnie. Jednak nigdy nie robiłem pomiarów w aucie dlatego wszelkie sugestie mile widziane.

jaki sub kupiles?

jak pociagnales kable od aku?
    ja tam nie znalazlem dogodnego miejsca i ciagnelismy przez nadkole :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      jaki sub kupiles?
      ReAudio Re12d4, wspominałem Ci o nim że trafiłem w dobrej cenie: http://www.audioassault.co.uk/images...0_48_30_re.png
      Jeszcze go nie mam :) wciąż w drodze. Obudowę kupiłem bo nie chciało mi się bawić, co ciekawe trafiłem na polską firmy basser i muszę powiedzieć że jest świetnie wykończona.

jak pociagnales kable od aku?
      Zasilanie kładł mi mój mechanik, on od razu wiedział gdzie można to zrobić tak więc zdjął górny i dolny schowek i tam przez otwór elegancko dostał się do silnika.

Tyle że u mnie jest z drugiej strony :). Zajeło mu tu jakieś 20 minut.

Natomiast u mojej siostry też w stilo 4 godziny męczyli i już chcieli odmówić roboty, bo stwierdzili że się nie da
      Last edited by Rfck; 15.06.2016, 13:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
        Zasilanie kładł mi mój mechanik, on od razu wiedział gdzie można to zrobić tak więc zdjął górny i dolny schowek i tam przez otwór elegancko dostał się do silnika.

Tyle że u mnie jest z drugiej strony . Zajeło mu tu jakieś 20 minut.
        a ja wiercilem i ciagnalem w dziwnym miejscu :(
        ale jakbym tam przeciagal to by mi kabla zabraklo :/

Skomentuj

Baserkow polecam z każdym calu!

Zapowiada sie fajne auto :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do polecanie vify... to znam fajniejsze tweetery
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Co do polecanie vify... to znam fajniejsze tweetery
            EE ;d to teraz mi mówisz, sam polecałeś :P Chyba że jakieś drogie :)
            Narazie nie oceniam jak gra bo na tej aktywce to.. chociaż jak pogrzebałem w equalizerze nie jest źle. Tam powyżej 12 Khz jest wzrost i to mnie trochę wkurza ale udało mi się to stłumić.

ale jakbym tam przeciagal to by mi kabla zabraklo :/
            To ile miałeś kabla ? Ja kupiłem 2x5M i starczyło spokojnie.

Dziś dojechał Subwoofer:

Jak widać w Re-Audio mają poczucie humoru patrząc na pudełko

No i mam mały problem :/ W Pdfie od woofera były najwyraźniej źle podane wymiary, bo w skrzyni mam za mały otwór na głośnik :/ Ehhh a myślałem że choć raz po prostu wkręcę głośnik i TADA! Sub gotowy..

Skomentuj

Gratuluje samozaparcia i fajnie ogarniętych drzwi, instalka zapowiada się bardzo ciekawie.

Głośniki grają na aktywnej zwrotnicy z tego wzmacniacza i powiem że grają..... słabo..

.....Poza tym powyżej 4000 RPM i tak nie wiele słychać .....
              Słabo? tzn. jakościowo? To bardzo przyzwoite przetworniki, może coś z podziałem nie tak, albo ustawieniami poziomów poszczególnych glośników. Co do głośności powyżej 4000 tyś obr. to albo silnik jest ponadprzeciętnie głośny, albo już nie wiem. Powinno czadzić aż milo przy tej mocy.

.....i tak już rok próbuję coś z tym zrobić...
              Hehe, ja swoją robiłem prawie półtora roku

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
                Gratuluje samozaparcia i fajnie ogarniętych drzwi, instalka zapowiada się bardzo ciekawie.
                Do tych drzwi przymierzałem się też rok :). Pomógł mi mój mechanik który mi wszystko zdemontował, ja sobie na spokojnie wykleiłem, a potem mi wszystko ładnie poskładał w międzyczasie kładąc kable prądowe. Sporo przytyły te drzwi
                Słabo? tzn. jakościowo? To bardzo przyzwoite przetworniki, może coś z podziałem nie tak, albo ustawieniami poziomów poszczególnych glośników. Co do głośności powyżej 4000 tyś obr. to albo silnik jest ponadprzeciętnie głośny, albo już nie wiem. Powinno czadzić aż milo przy tej mocy.
                Gra to bardzo płasko, widocznie podział aktywny z tego wzmacniacza nie gra z tymi głośnikami (12db/okt).
                Podziały testowałem wszystkie sensowne, różnice są oczywiście ale charakter brzmienia pozostaje taki sam.
                Podłączyłem na pełnym paśmie woofera + tweetera na wzmacniaczu PhoenixGold BBG dla testu i charakter się zmienił, dlatego zdecydowałem się na pasywne zwrotki, jako że mam system pomiarowy to pozostaje tylko znaleźć więcej chęci

Wydech brzmi basowo i przy jeździe na wyższych obrotach basu z głośników już nie słychać, poza tym tak jak pisałem w miejscu kierowcy bas jest słyszalny dość słabo, dlatego będzie subwoofer i powinno być lepiej.

Skomentuj

Udało mi się zebrać i powiększyć otwór na głośnik. Teraz wchodzi. Dodatkowo kupiłem i zapakowałem wytłumienie, dość dużo bo to closed.
                  Miałem to jeszcze dziś podłączyć ale jakoś mi się nie chce i zostawię to na kolejny weekend :)

Dziś na spokojnie konfekcja kabli do suba i zasilania wzmacniacza.
                  Do Subwoofera pójdzie Kenwood KAC 716 osiąga 160W/2Ohm, powinno wystarczyć.

Byłem w aucie akurat to zrobiłem kilka zdjęć:

Tweetery, jak widać PRO mocowanie szukam sceny :P

Radio:

Tak to wygląda w bagażniku. Wszystko przykręcone do płyt MDF, natomiast te trzymają się na rzepach do wykładziny.
                  No i ten fajny bezpiecznik :) Jeden klik i można grzebać w kablach :)
                  Wnęka po lewej jest po fabrycznym subie, nie mam na nią pomysłu.
                  Oczywiście to wszystko to jest WERSJA ROBOCZA i do czasu uzyskania odpowiadającego dla mnie dźwięku będzie wyglądać właśnie tak. Wygoda

Last edited by Rfck; 18.06.2016, 20:23.

Skomentuj

No i ten fajny bezpiecznik Jeden klik i można grzebać w kablach
                    Ten bezpiecznik powinien być w komorze silnika, maksymalnie blisko akumulatora, w tym miejscu nie spełnia swojej funkcji. No chyba,że tam już jest.... w takim wypadku ten w bagażniku jest niepotrzebny. Jeśli za rozetą będziesz stosował inny (mniejszy) przekrój przewodów zasilających, wtedy odpowiednie bezpieczniki jeszcze by się przydały.

Skomentuj

Ten bezpiecznik powinien być w komorze silnika, maksymalnie blisko akumulatora, w tym miejscu nie spełnia swojej funkcji. No chyba,że tam już jest.... w takim wypadku ten w bagażniku jest niepotrzebny. Jeśli za rozetą będziesz stosował inny (mniejszy) przekrój przewodów zasilających, wtedy odpowiednie bezpieczniki jeszcze by się przydały.
                      Przy akumulatorze oczywiście jest bezpiecznik, standardowy.
                      Ten w bagażniku jest BARDZO potrzebny bo jednym klikiem odcinam zasilanie i mogę bezpiecznie grzebać przy wzmacniaczach.
                      Wiem że prawidłowo jest odłączyć klemę minusową ale robię tak bo jest wygodnie.

Skomentuj

Niestety mój kenwood po prostu przestał działać... Dostaje zasilanie a w głośniku cisza.
                        Wpadł Phoenix gold Rx 250.1 z certyfikatem urodzenia

Z subem od razu to gra lepiej, odcinka basu w drzwiach na około 60-70 Hz.

Wzmacniacz do subwoofera jest podpięty pod Aux w Alpine, gain ustawiam na słuch pod resztę zestawu, czy tak jest prawidłowo ?
                        Finalnie jak mówiłem będzie pasywny przód + Sub którym będę już sterował z radia bo zwolni mi się para RCA Rear.

Last edited by Rfck; 25.06.2016, 20:44.

Skomentuj

Dobry wybór, sam woże dwa fenixy w bagażniku. Do ustawienia Gain raczej prawidłowo podszedłes.

Skomentuj

sorki ze tak pozno...

To ile miałeś kabla ? Ja kupiłem 2x5M i starczyło spokojnie.
                            mialem gotowy zestaw hollywooda. tam bylo chyba 4,5 lub 5m. starczylo chyba na styk o ile dobrze pamietam

Jak widać w Re-Audio mają poczucie humoru patrząc na pudełko
                            wszystko jest OK - jest gwiazdka!
                            wynik pewnie dotyczy najdrozszego modelu :p

Tweetery, jak widać PRO mocowanie
                            bardzo fajnie wyglada ta czerwona ramka. bym tak zostawil

Skomentuj

mialem gotowy zestaw hollywooda. tam bylo chyba 4,5 lub 5m. starczylo chyba na styk o ile dobrze pamietam
                              To ciekawe bo mi zostało w nadmiarze ;D
                              wszystko jest OK - jest gwiazdka!
                              wynik pewnie dotyczy najdrozszego modelu
                              Ta, podłączonego do elektrowni

bardzo fajnie wyglada ta czerwona ramka. bym tak zostawil
                              Taką płytę miał dolphin akurat :) bo on mi wycinał te ringi.
                              Zostawiłbyś mocowanie na blaszce ? bardzo pro najgorzej to wygląda od przedniej szyby.

Skomentuj

Zostawiłbyś mocowanie na blaszce ?
                                zostawilbym czerwony pierscien

Skomentuj

Dziwne, napisałem do ReAudio w sprawie parametrów głosnika który kupiłem.
                                  W internecie jak i w książeczce wraz z głośnikiem mam inne parametry niż podane przez kogoś z Reaudio..
                                  Znalazłem na forach aplikację tego głośnika w 30-35 litrach. Ja mam w 30 litrach z mocnym tłumieniem i gra on bardzo dobrze.

Żółty to parametry które dostałem mailem
                                  Zielony to parametry z internetu/książeczki

Skomentuj

chyba gdzies blad podal

napisz te parametry

Skomentuj

OD RE AUDIO:

Fs = 23.92 Hz
                                      Qms = 5.558
                                      Vas = 3.437 cu.ft ~ 97,32 L
                                      Xmax = 0.591 in ~15mm
                                      Sd = 85.5 sq.in ~~551 mm2
                                      Qes = 0.697
                                      Re = 3.607 ohms
                                      Le = 5.017 mH
                                      Z = 4.329 ohms
                                      Pe = 175 watts
                                      qts = winISD wylicza 0,619

A to moje z książeczki/każdej strony www.

Fs = 20 Hz
                                      Qms = 4,27
                                      Vas = 182
                                      Xmax = 12 mm
                                      Sd = 500 mm2
                                      Qes = 0,42
                                      Re = 3.2 ohms
                                      Z = 4 ohms
                                      Pe = 175 watts
                                      Qts = 0,38

Dostałem również taką informacje:

Type: Closed Box
                                      Shape: Prism, square --Box
                                      Parameters-- Vb = 2 cu.ft
                                      V(total) = 2.103 cu.ft
                                      Qtc = 0.966
                                      F3 = 32.97 Hz

oraz

The booklet is old information.. done with different program @1 watt.. The new specs are done at powered up.. which the smith larson program requires and we built box to test at spec... sounds really good..

Skomentuj

Czaruję...
                                      X