Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe Dayton Reference Series

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a bo się z tym bujasz już tak długo że płyty Ci spłowiały od słońca...

fajnie fajnie się zapowiada...
    :)

Skomentuj

Jakim promieniem zaokrąglałeś fronty? Fornir nie popękał?

Z taśmówką uważaj, bo łatwo przedobrzyć i dziur narobić. Może nie być tego widać, ale jak przyłożysz liniał czy łatę, to się pokazują góry i doliny.

Czekam na efekt końcowy

Skomentuj

Zamieszczone przez Szczery81 Zobacz posta
        a bo się z tym bujasz już tak długo że płyty Ci spłowiały od słońca...

fajnie fajnie się zapowiada...
        no niestety skrzynki ta metoda buduje sie tygodniami a nie w 1 dzien przed zima zbudowalem skrzynki w 2-3tygodnie przerwa zimowa kupno domu i przeprowadzaka a teraz pogoda pozwala kontynuowac projekt zobacz ile jest watkow nieukonczonych

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
        Jakim promieniem zaokrąglałeś fronty? Fornir nie popękał?

Z taśmówką uważaj, bo łatwo przedobrzyć i dziur narobić. Może nie być tego widać, ale jak przyłożysz liniał czy łatę, to się pokazują góry i doliny.

Czekam na efekt końcowy
        chyba 12mm :) fornir nie peka ale ja nakladam fornir rownolegle slojami do zaokraglenia nei wiem jakby zachowal sie prostopadle.
        Do tasmowki mam przystawke taka ramke i tam sie ustawia zaglebienie zobaczymy jak wyjdzie jutro chce to zrobic bo w nd zwroce ja do sklepu bo juz mi nie bedzie potrzebna :P na szczescie jest na to 30dni

Skomentuj

Nie na temat...
          krótkie podsumowanie - ale masz krzywo płytki położone :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
            Nie na temat...
            krótkie podsumowanie - ale masz krzywo płytki położone :)
            Tak już kupiłem od grudnia tu mieszkam dopiero ktos położył bez przygotowania podłoża i sa popodmywane

Skomentuj

Dzien prawie zgodny z planem. Tylna podlogowka zeszlifowana z hdf i zfrezowane przednie krawedzie czyli jest gotowa juz pod fornir po weekendzie bo delikatnie wikol nie dosechl jeszcze.
              Przednia podlogowka w końcu ma zdarta nieudana warstwe hdf i tony kleju (szlifierka tasmowa jak rozgrzal sie klej ladnie schodzil jak guma wiec pomysł z zelazkiem by tu wypalil) i przyklejona nowa warstwe takze po weekendzie mozna fornirowac.
              Nozka standu zostala wyglaskana wyrownana i ofornirowana. Szkic dolnej stopki gotowy tylko wyciac z plyty i okleic skora. Do zrobienia jeszcze podstawka pod kolumnę.
              Podsumowujac 2 kolumny zostaly przygotowane do fornirowania czyli potrzebny cały dzień. I zostalo wszysko polakierowac i zrobic fronty.

Po drodze z tym zestawem porownujac do wykonywanych zwyklych kolumn szesciennych to inna bajka. Proste kino domowe robilem w tydzien od skrecenia po lakirrowanie tutaj wiecej zasu schodzi na jedna kolumnę nie mowiac o 5.

Skomentuj

Też robiłem zaokrąglone kolumny, to wiem o czym piszesz :)
                Teraz robię w ten sposób: hdf, nacinany mdf i hdf. Sporo zabawy przy obróbce, ale i tak szybciej niż 5 lub więcej, warstw hdf.

Skomentuj

Przy nacinanym mdf nie pdobaja mi sie te slady po cieciu i to ze ksztalt nie jest idealnie zaokraglony a bardziej kanciaty stad kleilem warstwami :) niby taka prosta nozka standu ale problem bo duzo zaokraglen i frezarka nie wchodzi wiec polowa ręcznie :/ ale na szczęście juz koncowka najgorsze jeszcze z frontami jak inne pojda juz to bede w domu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                    Przy nacinanym mdf nie pdobaja mi sie te slady po cieciu i to ze ksztalt nie jest idealnie zaokraglony a bardziej kanciaty
                    Hmm, zależy chyba jak głęboko i jak gęsto nacinany, bo ja sobie nacinałem chyba co 2 cm, tak, że zostawało około 2mm. Po przyklejeniu szlifierka i krawędzie poznikały, a na to hdf i było idealnie. Nie ma szans wyczuć tej "kanciatości" mdfu. Raz próbowałem robić jak ty i średnio precyzyjnie mi to wyszło. No, ale każdy sposób jest dobry, byle cel osiągnąć :)

Skomentuj

Może jakos precyzyjnie idealnie nie jest no ale golym okiem bez poziomicy i innych przyrządów nie widac a przecież nikt z tego strzelać nie będzie jutro jade po lakier na początek 1.5ltr

Skomentuj

Niestety wtym tyg pogoda nie sprzyjala i dopiero dzis udalo sie podlubac. Na 4 lezy juz fornir. Na kolumnę przednia trzeba nakleic front z hdf. W sobote nakleilem ale po 3dniach gdy chcialem szlifowac zszedl a z kleju zrobila sie guma i nie zwiazal. Niestety dopoki sie nie ociepli delikatnie nie dokleje przodu :/ w zwiazku z tym kolejnym etapem sa fronty do kazdej kolumny czyli skosy, frezy i obicie skórą.

Skomentuj

Maly update
                          Kolumny w trakcie nakladania lakieru. Centralny po 4 warstwach na probe poszedl jako pierwszy. Docelowo 6warstw. Niestety kolumny staly dlugo z fornirem ktory sie miejscami pozsychal i powstaly pekniecia. Wymagalo to zakupu masy szpachlowej na bazie wody do mieszania z pylem. Dzis zostaly wyszpachlowane 3krotnie i pierwsza warstwa lakieru na nich w okolicach weekendu powinienem zajac sie frontami :)

Skomentuj

front dociety i sklejony, frezy juz sa :) jutro reszta frontow i skosy :)

Skomentuj

jak widac skosy juz gotowe, poszla szpachla a raczej masa do naprawy tynkow, jest duzo bardziej wytrzymalsza i trzba sie mocno postarac by sie skruszyla. Minus taki ze recznie mozna sie zaje**c zeby to wyszlifowac
                              Niestety moja pila stolowa ma maksymalny kat ciecia 45st wiec nie podolala zadaniu :/ mozna bylo zrobic posuw po mocnym skosie a linie ciecia po tym mniejszym ale wtedy prowadzenie musialobybyc na boku wiec zbyt malo stabilnie. Pila reczna do metalu byla niezastapiona, po scieciu brzegow kontunuacja wyrzynarka bo juz brzeszczot siegnal. Wyszlo niemal idealnie, pozniej rownanie szlifierka oscylacyjna z grubsza a wykonczenie recznie klockiem. Masa schnie dzis wieczorem podetre i juz jedna gotowa. Niestety deszcz i druga musi poczekac :)

Skomentuj

Jeden front gotowy :) drugi juz ze skosami podfrezowany, dopracowac go i okleic lolumny juz ostatnie warstwy lakieru dostaja. Czekam na kilka elementow min terminale wiec na koniec wrzuce w ciagu 2 tyg gotowe kolumny dzieki za.sledzenie tematu

Skomentuj

Jedna Panowie juz gotowa :) w drugiej front do przykrecenia :) satelity i central obudowy skonczone ale glosniki w dalszej przyszlosci dopiero blizej jesieni, bo trzeba jeszcze je zamowic z usa, a ze chce troche wiecej zamowic to i gotowki trzeba wiecej :P na dniach zaloze dzial w ukonczonych konstrucjach ze stereo i za pare mcy uzupelnie o reszte :) Narazie moge powiedziec ze jest niezle :)

Skomentuj

Super robota :)

Skomentuj

ło panie!
                                      aż wstydzę się coś napisać by nie było że za mało chwalę

Skomentuj

Jedna wypolerowana do końca tyg wypoleruje resztę

Skomentuj

Czaruję...
                                        X