Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon Copland CSA14/28

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klon Copland CSA14/28

Witam

Chciałbym się podzielić moimi zmaganiami z budową wzmacniacza o którym myślałem od dawna a dopiero teraz przyszedł czas na jego realizację. Mowa o niesamowitej konstrukcji hybrydowej jaką jest Copland CSA-28. W sieci trafiłem na jego instrukcję serwisową, która była obarczona paroma błędami, ale ogólnie nie była najgorsza . W odtworzeniu tego wzmacniacza pomogły mi również fotki z forów internetowych.
    Na początku przyszedł czas na zaprojektowanie płytki drukowanej. Oczywiście pomogło w tym rozmieszczenie elementów z instrukcji serwisowej. Z pomocą przyszedł mi Pan Krzysztof z Haiku-Audio, który podesłał mi dość dobrej jakości fotografie Coplanda którego kiedyś posiadał.
    Sama płytka drukowana jest spora. Jej wymiary to 35x33cm. Tutaj zaczęły się pierwsze problemy i rozterki a mianowicie gdzie wykonać tak dużą płytkę w rozsądnej cenie. Po kilkudniowej analizie możliwości i cen mój wybór padł na producenta z Chin. Stwierdziłem, że zaryzykuję gdyż w cenie najtańszego Polskiego producenta konkurent z Chin oferował 5 sztuk i to z pozłacanymi padami. Dokładnie po tygodniu od wysłania projektu przyszły do mnie gotowe płytki. Powiem szczerze, że ryzyko się opłaciło. Obwody zostały wykonane perfekcyjnie.
    Zresztą możecie ocenić sami:

W kolejnych dniach przyszedł czas na lutowanie elementów takich jak podstawki rezystory i kondensatory. W międzyczasie przyszedł do mnie wykonany na zamówienie dość spory transformator toroidalny 400VA dzięki czemu mogłem sprawdzić napięcia poszczególnych bloków wzmacniacza.

CDN..

Taki byłem z siebie dumny, że sam zrobiłem zwrotnicę do MX-140... zepsułeś mi humor

Skomentuj

Czy możesz też podawac źródła dostaw z linkami internetowymi oraz ceny?
      Jeśli to nie jest tajemnica oczywiście.

Skomentuj

Kawał dobrej roboty, piękne zdjęcia. Dziurki od radiatora mogłyby być nieco większe, poza tym perfekcja

Skomentuj

No nieźle...

Skomentuj

Hej

Trochę tego jest więc ciężko by było wymieniać poszczególne elementy. Tak ogólnie to rezystory 0,6W, stabilizatory i większość kondensatorów w Farnell'u. Rezystory większej mocy, radiatory, część tranzystorów w TME. Kondensatory elektrolityczne Allegro. Podstawki do lamp same lampy Amptone. Jeśli Ci bardzo zależy mogę zrobić zdjęcia faktur, paragonów i podesłać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
            Kawał dobrej roboty, piękne zdjęcia. Dziurki od radiatora mogłyby być nieco większe, poza tym perfekcja
            Dzięki. Zdjęcia to robota mojej kobiety. Myślę że dziurki spełnią swoje zadanie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczam parę kolejnych fotek po sprawdzeniu napięć, wlutowaniu tranzystorów, zabaw z radiatorami i regulacji prądu spoczynkowego tranzystorów końcowych. Wszystko poszło bez najmniejszych problemów.

CDN..

Skomentuj

Piękna robota. Gratuluję. Bardzo czysty montaż.

Miłego.
              Irek.N.

Skomentuj

Możesz podać gdzie zamawiałeś płytkę ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kosiarka Zobacz posta
                  Możesz podać gdzie zamawiałeś płytkę ?
                  www.pcbcoming.com Przy jakiś małych płytkach chyba są tańsze firmy z Chin ale przy tej wielkości u nich wychodziło najrozsądniej. Płatność oczywiście PayPalem akceptują tylko karty VISA lub przelew na konto. Bardzo dobry kontakt mailowy przed, w tracie i po.
                  Jeśli byłby ktoś zainteresowany to mam na zbyciu 4szt. tej płytki, no może 3 bo kolega chce, żebym mu zrobił sztukę, ale to jeszcze nic pewnego

Skomentuj

Jestem po przygodzie z pisaniem softu na mikrokontroler sterujący silniczkiem potencjometru głośności. Oczywiście odbywa się to za pomocą pilota IR. Z początku moim zamysłem było zastosowanie konkretnego pilota i konkretnych przycisków. Tak naprawdę nie wiedziałem jaki pilot zastosować a w domu wala się ich kilka. Stwierdziłem, że najlepiej będzie zastosować pilot od CD, który zamówiłem i na który czekam. Plany więc się zmieniły i trzeba było napisać program, który nauczy się danego kodu i zapisze go w pamięci. Z początku poszukałem dokumentacji od jak mi się wydawało standardowego protokołu RC5. Moje pierwsze zdziwienie nastąpiło po podłączeniu oscyloskopu i sprawdzeniu jakie to przebiegi generują piloty, które posiadam w domu. Okazało się, że dosłownie każdy pilot nadaje w innym protokole. Jedyne co się tam chyba zgadzało to kodowanie Menchester, ale to raczej oczywiste. Problem w sumie rozwiązałem banalnie. Postanowiłem mierzyć czasy występowania logicznej 1 i zapisywać je do poszczególnych komórek pamięci EEPROM znajdującej się na pokładzie Attiny85. Po zapisaniu kodów 2 przycisków w pamięci (głośniej i ciszej) mikrokontroler porównuje je z tym co odbierze w przerwaniu. Oczywiście samo porównanie odbywa się z pewną tolerancją czasową każdego z impulsów, ponieważ szerokość impulsu zmienia się w zależności od odległości pilota do czujnika (co mnie tez trochę zdziwiło). Zostało tylko zaimplementowanie kasowania kodów (zrobię to przez zwarcie jednego z pinów do masy), aby można było w każdej chwili przeprogramować sterownik do współpracy z innym pilotem lub przyciskami. No ale to już banał.

Skomentuj

Czaruję...
                    X