Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JEST MOC - projekt edukacyjny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JEST MOC - projekt edukacyjny

Siema

Tytul jest na podpuche

W celu edukacyjnym wykonalem bardzo prosty ukladzik wzmacniacza (bedzie nowy IPS) na pojedyncze napiecie zasilania.
    Do zasilania uzywam ladowarki z laptopa, smialo jednak napiecie zasilania bedzie mozna podniesc i cisnac troche wiecej mocy z ''koncowy''. Przy napieciu zasilania 19V wzmak wypluwa prawie 3,5W na 8R
    Troche maly kondek na wyjsciu i na basie troszke puchnie ale wcale tego nie slychac. Dzwiek jest bardzo fajny jak na takiego malucha.
    Do budowy wystarczy kilka elementow z szuflady albo ze zlomu elektronicznego, w przypadku braku darlingtonow wyjsciowych mozna zastosowac stopien CFP np z BD139/140, wzmak powinien clipowac jeszcze blizej raila = dodatkowa MOC!! Uklad jest prosty, szybki, ladnie clipuje i nie kradnie duzej ilosci napiecia z raila.

Po co taki wynalazek ? Mozna sie z nim blizej zapoznac i postarac zrozumiec jak takie ustrojstwo dziala. Zawsze czegos nowego mozna sie nauczyc.

Mierzylem THD bez obciazenia i na wykresach nie bylo praktycznie nic takze samo serce ma potencial i bedzie on wykorzystany w przyszlym IPSie.
    Uklad oczywiscie mozna przerobic na zasilanie symetryczne, zakaskadowac i oblozyc lustrami pradowymi i zasilic napieciem blisko 2x 100V.

PS
    Moge wkleic plytke ale wydaje mi sie ze duzo wiecej frajdy bedzie jak sie plytke zaprojektuje samemu, bedzie mozna obczaic ktorys z programow do rysowania. Ja od siebie polecam Diptrace, jest bardzo prosty, latwo mozna tworzyc wlasne biblioteki elementow, wersja freeware jest w pelni dzialajaca a w razie czego licencja nie jest droga.
    Załączone pliki
    Last edited by borys; 08.09.2016, 20:16.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Można pójść dalej, zrobić mostek, dołożyć step up na UC3843 i uzyskać coś, co pociągnie więcej mocy nawet z pojedynczego zasilania 12V.

Skomentuj

Fajny projekt, szukałem czegoś prostego do mini monitorków do kompa. Tej mocy tylko trochę mało, jakby tak miał z 10W :)

Skomentuj

Małe klasy D z aliexpress, z regulacją głośności i nie tylko chyba nie do przebicia
        Pełno takich układów, akurat pod jakieś monitorki - gotowe układy do wsadzenia na pojedyncze zasilanie.

Skomentuj

tomekk
          No tak, mozna sobie kupic gotowca i podlaczyc, ale zabawy bedzie znacznie mniej a nauki tym bardziej. Mam kilka takich zabawek z ebaya, ktorych nigdy nawet nie podlanczalem do zasilania.
          Jezeli chodzi o gotowca to na pojedyncze napiecie zasilania najlepiej kupic gotowego scalaka samochodowego, niektore sa calkiem fajne.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
            Małe klasy D z aliexpress, z regulacją głośności i nie tylko chyba nie do przebicia
            Pełno takich układów, akurat pod jakieś monitorki - gotowe układy do wsadzenia na pojedyncze zasilanie.
            Mam wrażenie, że klasa D dość wyraźnie kuleje na basie, szczególnie te "słabsze" mocowo aplikacje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              Mam wrażenie, że klasa D dość wyraźnie kuleje na basie, szczególnie te "słabsze" mocowo aplikacje.
              Adam.. samo zalozenie klasy D.. ma byc mocne na basie.. niekoniecznie niskie znieksztalcenia..ku...cos sie kluci z diy.pl

Skomentuj

Czaruję...
              X