Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 way Visationa Stella light W 170 S + Monacor RBT - 95 60 W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 way Visationa Stella light W 170 S + Monacor RBT - 95 60 W

Witam
    W zasadzie jestem to nowy więc wszystkich witam serdecznie i proszę o wyrozumiałość 😁

Projekt visationa wybrałem bardzo prosty na pierwsze kolumny, nie będę się rozpisywał nad budową
    Bo wszystko jest jasne na stronie producenta, natomiast w trakcie budowy wpadłem na genialny
    Pomysł, /moim zdaniem/ po przeanalizowaniu wykresów wydawało mi się że zastąpienie FRS 8 monacorem rbt 95
    I zmianą podziału na 5 000 Hz poprzez zmianę kondensatora na 300 uF, powinno poprawić dźwięk w partiach
    Wysokich. No i tak zrobiłem i dzisiaj wymieniłem głośnik i kondensator i połączyłem że wzmacniaczem 😎

No i mój /gienialny / plan rozsypał się z pierwszymi dźwiękami 😣 nie da się tego słuchać !!!! Jajko chciało być
    Mądrzejsze od kury. Reasumując : wysokie pasmo faktyczne na monacorze zyskało wzasadzie dźwięk jest ostry
    Jak żyletka aż za bardzo świata w uszach i na dłuższą metę męczący, wymiana głośnika spowodowała praktycznie
    Zniknięcie średnich tonów jest delikatny bass i wysokie. Oczywiście tzw zwrotnica jest oparta na projekcje firmy
    Visationa czyli bardzo prosta na pewno zaprojektowanie innej coś by polepszyło, ale to i tak nie to. W związku z tym
    Postanowiłem powrócić do projektu w 100 % firmy visationa ale nadal brakuje mi góry więc teraz wpadłem na /2 gienialny moim zdaniem pomysł/ dodania do oryginału trzeciego głośnika monacorze i z 2 zrobić 3 drożne. Monacor będzie
    W oddzielnej skrzyni na górze i zaprojektowanie zwrotnicy 3 drożne. Ale jak patrzę na swoje /gieniale/ pomysły to za jakiś czas skończyć się że wezmę sikierę i będzie materiał na ognisko. Dlatego prośba do fachowców czy to ma sens ? Czy poszukać innego projektu do realizacji.

Z poważaniem

Sławomir Dyl

Ps. Chciałem zamiścić zdjęcia ale jakoś nie mogę je tu umieścić postaram się zrobić to jak najszybciej.

Miewałem podobne pomysły jak tu zpaprać dobry projekt . Napisze krótko zrób z monacora supertweeter w osobnej gondoli stawianej na kolumnie dobierzesz kondzia w okolicach 1uf i regulowany L-pad i masz rozwiązanie. To co robiłeś było od razu skazane na porażkę

Skomentuj

Wskazówka
      Zamieszczone przez Slawomir.Dyll Zobacz posta
      Ps. Chciałem zamiścić zdjęcia ale jakoś nie mogę je tu umieścić postaram się zrobić to jak najszybciej.
      http://diyaudio.pl/uploader.php

Skomentuj

Witam

Przerabiam jeszcze w/w projekt i zastanawiam się już nad nowym. Co sądzicie o połączeniu
        Monacor SPH-165 KEP z RBT 95 ? No i trzeba by dać coś do środka. Czy lepiej dać niskotonowy i zrobić 3 drożne ?
        W sumie zależy mi na małej obudowie niskotonowego głębokość nie ma znaczenia.

Pozdrawiam
        Last edited by Slawomir.Dyll; 23.09.2016, 20:09.

Skomentuj

wrzuc zdjecia, albo przeniose temat

Skomentuj

Ok ale nadal mam problem wszedłem na ten link zdjęcie wprowadziłem i nie wiem co dalej.

Skomentuj

zaznacz zdjecia (pojawi sie czerwona ramka), kliknij wybrane generowanie linku
              kopiuj, wklej w temat i tyle

uzyj podgladu, zeby zoabczyc co daje jaki efekt

Skomentuj

Last edited by tomekk_; 24.09.2016, 18:46.

Skomentuj

A te kolumny w ogóle grają Ci średnicą?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Basówka z boku, ma to tylko sens jeśli podział dla niej jest bardzo niski.
                    Przy tym konfigu fakt, średnie pewnie 'na bok' tak jak prawi Luszti ;]
                    Last edited by tomekk_; 24.09.2016, 18:49.

Skomentuj

Wzasadzie prawie wszystko jest do poprawki, już przerabiam, wracam do koncepcji visationa czyli W 170 S - 8 Ohm i FRS 8 - 8 Ohm + supertweeter na bazie monacora RBT - 95. Co do grania to na chwilę obecną nie da się słuchać, średnich tonów brak prawie całkowicie. Jest to moja pierwsza budowa, a że mi nie wyszło to się delikatnie mówiąc wk........ Dlatego już mam inną koncepcję ale oczywiście najpierw dokończę tamtą i zobaczymy co wyjdzie, może trzeba będzie dodać rególowany L-pad ale na razie podłączę i zobaczymy 😀

Skomentuj

Z tej konstrukcji nic nie uzyskasz i szkoda Twojego czasu na to. Masz klasyczny układ dwudrożny, gdzie podział powinien być w okolicach ok 2,5-3kHz, ale głośnik odtwarzający średnicę od dołu podziału masz skierowany w bok, więc nie ma to prawa grać. Układ z głośnikiem na boku stosuje się gdy ten boczny głośnik odtwarza tylko i wyłącznie bas, pewnie z podziałem poniżej 200Hz. Dlatego w oryginale była szerokopasmówka.
                        No i brak frezów na wysokotonówce to duży błąd...dyfrakcja robi swoje i oprócz braków w średnicy masz góry i doliny na wysokotonówce :)
                        Tutaj masz porównanie pomiarów tego samego głośnika z "frezem" czyli wyrównaniem krawędzi głośnika (w tym przypadku poprzez taśmę) i bez tego wyrównania:
                        Last edited by LuSzTi; 24.09.2016, 20:23.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ok ale wsądzę oginalne głośniki jak w projekcie i wymienię kondensator na 150 uF i dam cewkę 3,3 mh a co do frezu to już jest robiony.
                          Last edited by Slawomir.Dyll; 24.09.2016, 20:41.

Skomentuj

Skomentuj

Aż tak źle 😁 obiecuje że się poprawię.
                              Last edited by Slawomir.Dyll; 24.09.2016, 21:13.

Skomentuj

jest fatalnie!
                                w oryginale jest szerokopasmowka na froncie i woofer z boku
                                nie bez powodu jest full na froncie!!
                                a ty dajac wysokotonowke skopales caly projekt pod kazdym wzgledem! :(

Skomentuj

O zgrozo :) Wyszedł UM -CYK Um-CYK :)

Skomentuj

A może ktoś by zerkną na wcześniejszy post gdzie napisałem że wracam do źródeł 😎 a że źle zrobiłem to już wiem, wystarczyło je podłączyć i chwilkę posłuchać 😀 zaraz wziołem się za ostrzenie siekiery.
                                    Last edited by Slawomir.Dyll; 25.09.2016, 19:49.

Skomentuj

nikt nie czyta - kazdy oglada

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        nikt nie czyta - kazdy oglada
                                        Teraz zrobię inaczej. Dokończę projekt i pokarze. Ale chodzi mi już po głowie coś nowego i nie wiem czy zakładać nowy temat czy mogę tu pisać.
                                        2 x MONACOR SPX-32M albo visationa 2 x FRS 8 - 8 Ohm + jakiś głośnik niskotonowy o małej średnicy.c chodzi mi o mały Vas najlepiej obudowa zamknięta bo brak mi doświadczenia.
                                        Last edited by Slawomir.Dyll; 25.09.2016, 21:23.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X