Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podstawkowe 2 drożne na STX PCX i FCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak, miałem na myśli, że niewiele kart umożliwia pracę SW bez wzmacniacza.

[QUOTE=Skąd niby taki pik ? :???:[/QUOTE]

Pomiar spadku napięcia na rezystorze (aby wykres przypominał to do czego wszyscy przywykli wartości użyte do wykresu to odwrotność wartości zmierzonej)

Tu wyciąg istotnego fragmentu danych:

Skomentuj

Też tak kiedyś mierzyłem fs dla ciekawości, tylko skok co 2hz. :) ciekawa sprawa z tym rezystorem, nie mam pojęcia o co kaman.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzedosz Zobacz posta
        Ramka maskownicy (połówka) jak widać jakościowo nie wpasowała się w projekt
        Próbowałeś zabawić się z nią w szlifowanie zmniejszając gradacje papierów? Chyba, że w środku dla oszczędności materiału tylko "ażurek".

Skomentuj

W celu poprawy parametrów głośnika postanowiłem nieco rozruszać zawieszenie głośnika stosując bardziej radykalną metodę. Założeniem było pozostawienie membrany w pozycji górnej 12 godzin, następnie w dolnej 12 godzin.
          Ojej ... Po co i jakim celu tak katujesz głośniki. Głośniki służą do odtwarzania muzyki to nie amortyzatory aby je tak tłoczyc :).
          Problem nie polega na rozbieżności pomiarów tylko na poprawności ich wykonywania. Nie rozumiem po co katować głośniki aby na siłę uzyskać inny pomiar. To doprowadzi tylko do ich zniszczenia i pogorszenia ich walorów i parametrów. Projektuje i buduje kolumny od 12 lat i nigdy nie przyszło mi do głowy aby tak robić. Bo niby po co ?? Mechaniczne i elektryczne
          Głośniki grały cichą muzykę przez 8 godzin i dodatkowo przeszły program testowy przez godzinę odtwarzały wzmocniony sygnał 20Hz o dużej amplitudzie (po tym zabiegu Fs spadło o 5Hz)
          katowanie głośników do niczego dobrego nie prowadzi
          Last edited by Zap Projekt; 11.01.2017, 15:05.

Skomentuj

Tzn to nie chodziło o zwykłe wygrzanie zawieszenia? Szczerze mówiąc w tym celu też zawsze na nowe głośniki puszczam kilka hz z generatora na noc.

Skomentuj

dzięki za włączenie się w dyskusję.
              Co do ramki maskownicy - będę drukował inaczej (po innym kierunku) i efekt będzie znacznie lepszy. Widoczne schodki to tylko część problemu. Od drugiej strony są puste przestrzenie wypełnione materiałem podporowym, który okazał się bardzo trudny do usunięcia. Kolejnym problemem przy tym wydruku jest brak płaskości powierzchni podstawy (zwyczajnie wyszedł "banan")

Co do "katowania" głośników. Czytałem na tym forum o różnych metodach normalizacji/wygrzania głośników (głośną muzyką, sygnałem z generatora) ale pomyślałem, że woreczek wypełniony ryżem spowoduje, że nacisk ciężarków równomiernie obciąży całą membranę i zawieszenie podda się do okolic X max, bez wpływu chociażby na przewody łączące kosz z cewką.

Gdyby głośniki oferowały parametry zbliżone do katalogowych to nie stosowałbym tak oryginalnych zabiegów. Ale im więcej mierzę tym bardziej dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak.
              Co do pomiarów niską mocą jaką oferuje zewnętrzna karta dźwiękowa można mieć wątpliwości, ale w przypadku pomiaru oscyloskopem przy sygnale sinusoidalnym o większej mocy ciężej polemizować.

Zerknijcie na poniższe dane i porównajcie je z uzyskanymi w moich pomiarach danymi.

M.15.250.8.FCX

Moje głośniki charakteryzują się Fs 65 Hz i 83 Hz zamiast 37Hz. Vas mam 7L(szt.1) i 5L(szt.2) zamiast 21L. Cms mam 1mm/N i 0,7mm/N zamiast 1,68mm/N. Wystarczy porównać z przedstawionymi parametrami katalogowymi głośnika M.15.250.8.FCX by zacząć drapać się po głowie.
              Obudowę zamiast stroić na 42Hz może 45Hz, zestroiłem na 65Hz ponieważ przy niższym strojeniu pik impedancji portu opada do niskiego poziomu co świadczy o marnej skuteczności. Na ucho nie jestem w stanie określić czy jest lepiej czy gorzej, a trafienie strojeniem w "globalne maksimum" które da się z tej konstrukcji wyciągnąć zdaje się niemożliwe.

Jeśli jest ktoś ze Śląska i chce pomóc/odsłuchać/pomierzyć to chętnie się spotkam.

Skomentuj

No coz, metody pomiarowe daja pewne rozbieznosci, ale nawet ich wykonanie w amatorskich warunkach daje nam poglad na to, z jakim glosnikiem mamy przyjemnosc lub nieprzyjemnosc. Nie katuj tych glosnikow, bo nic nie zmienisz. Twoj temat jest przykladem, dlaczego warto zawsze zmierzyc parametry niz budowac obudowe, w oparciu dane producenta. Sa takie przypadki, w ktorych pomiar niemal idealnie zgadza sie z danymi producenta, a sa tez takie, ze nic nie pasuje. Na pocieszenie mozna jedynie dodac, ze wiekszy AWX rowniez odbiega parametrami od deklaracji producenta i nic na to nie poradzisz.

Skomentuj

Ty kolego mierzysz głośnik średniotonowy fcx czy woofer, bo wkleiłeś parametry średniaka

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                    Ty kolego mierzysz głośnik średniotonowy fcx czy woofer, bo wkleiłeś parametry średniaka
                    Proszę przeczytaj kilka moich postów powyżej, a dojdziesz do wniosku, że to ja się zastanawiam nad tym czy moje głośniki przypadkiem nie są średniakami "przebranymi" za woofery. Inaczej mówiąc uzyskane w moich pomiarach parametry głośników o wiele bardziej pokrywają się z danymi katalogowymi średniaka niż woofera.

Skomentuj

Przy tak duzych rozbieznosciach prametrów glosników od tego co podaje producent, projekt wydaje się być nie do końca dobry.

Sugeruje sprawdzić za pomoca winisd jaki litraz powinna miec obudowa (w przypadku gdy weźmiemy parametry głosnika, które pomierzyłes obudowa powinna miec litraz 2 x wiekszy.

Przy takich rozbieznosciach parametrów starałbym się te głosniki zwrócić raczej....

Skomentuj

Akurat z STXem można na ten temat pogadać. Może napisz/zadzwoń do nich i zapytaj co i jak. Bo rzeczywiście rozjazd jest spory. Teraz pytanie czy wynika z twojej metody pomiaru (ale Fs i tak powinien być mniej więcej podobny) czy z głośnikami coś nie tak.

Skomentuj

Dzięki za wsparcie, chyba ponownie pożyczę oscyloskop i wykonam pomiar zasilając głośnik sygnałem sinusoidalnym przy mocy 5 W wtedy nie będzie już żadnych wątpliwości co do parametrów tych głośników (dowiemy sie też jakie różnice w wynikach pomiarów wystąpią)
                          Last edited by dzedosz; 19.01.2017, 08:24.

Skomentuj

Wątpliwości pozostaną. Wokół mierzenia Fs ciągle jest wiele dyskusji na temat warunków pomiaru. Wyślij ten głośnik do Stx'a na pewno Ci pomogą.

Skomentuj

Zawsze beda roznice pomiarow w zaleznosci od podanego napiecia. Ogolna zasada pomiarow T-S mowi, ze nalezy je robic z niskim napieciem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonac serie pomiarow z roznymi napieciami, aby sprawdzic jak sie zachowuje nasz glosnik. Chyba najprostsza i sensowna metoda, to podanie z generatora czestotliwosci 50-60hz i pomiar napecia miernikiem. Przy tej czestotliwosci, nawet dosc tani miernik powinien dawac dokladny pomiar. Nastepnie wzmacniaczem regulujemy napiecie i zaczynamy od pomiarow na 0.1V, potem 0.5V, 1V, 1,5V, 2V. Oczywiscie mozna zastosowac jeszcze wyzsze napiecie, ale bez przesady. Pozniej mozemy przeanalizowac wyniki pomiarow i zdecydowac na jakich parametrach bedziemy opierac symulacje obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                rzy tej czestotliwosci, nawet dosc tani miernik powinien dawac dokladny pomiar
                                Tanie mierniki mają duże zakresy napięcia zmiennego, a to utrudnia pomiar tak niskich napięć. Po co kombinować, ArtA można zmierzyć, i podać wyższe napięcie z wzmacniacza. Ale o ile się przesunie pik 5hz? 10hz? tutaj walka jest o dużo więcej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja miałem tej wielkości różnice:

Skomentuj

Caly czas mam na mysli pomiar Arta. Tak naprawde nie ma znaczenia jak zmierzysz te napiecie i jaka przyjmiesz norme, poniewaz producenci i tak mierza jak chca, a jedyny plus jest taki, ze niektorzy podaja swoje normy pomiarowe. Mozesz rowniez mierzyc napiecie na rezystorze 10ohm przed pomiarem glosnika i zrobic serie z roznymi napieciami. Ten pomiar ma byc dla nas, a nie po to zeby na sile probowac osiagnac to, co podaje producent :) Kazdy glosnik moze zachowac sie inaczej i wlasnie po to warto zrobic pomiar z roznymi napieciami.

Ja uzywam multimetru KS tools 150.1480 i mysle ze to jest tani miernik. Takich marketowych sprzetow za 20-30zl to nie biore pod uwage.

Skomentuj

Po sporej przerwie przedstawiam końcowe etapy budowy tych podstawkowych kolumn.

Wiercenie otworów pod magnesy maskownic we froncie

Zalewanie epoksydowym klejem chemoutwardzalnym magnesów do maskownic

Przymiarka skóry

Wykonałem elementy ochronne, by aplikować klej na pożądane powierzchnie frontu i skóry

Klejenie skóry zamszowej

Wycinanie skalpelem otworów pod głośniki

Pomiar FS głośników za pomocą oscyloskopu

Wyniki pomiaru FS określonej impedancją zmierzoną oscyloskopem przy sygnale sinusoidalnym z generatora. Moc na głośniku 4W (jak widać wyniki przy takiej mocy różnią się od wyników otrzymanych przy pomiarze szumem w speaker workshop przy niskiej mocy z zewnętrznej karty dźwiękowej)

Wynik strojenia obudowy za pomocą pomiaru impedancji zmierzonej oscyloskopem. sygnał sinusoidalny o mocy 4W.
                                    Czerwone markery na niskiej częstotliwości pokazują szczyt impedancji obudowy, zielone markery pokazują wypadkowe strojenie układu głośnik obudowa, czerwone markery na wyższej częstotliwości pokazują szczyt impedancji głośnika zamontowanego w obudowie. Jak widać głośniki mają różne osiągi... dalekie od marzeń konstruktora.

Wyniki przedstawione w arkuszu to wielkość spadku napięcia na rezystorze metalizowanym 10 Ohm 5W.

Mimo różnych osiągów tych głośników postanowiłem zastosować porty BR o takich samych długościach (porty przycięte i sklejone końcami. W ten sposób uzyskałem obustronnie profilowany port BR)
                                    Mierząc oscyloskopem testowałem 3 różne długości (wcześniej za pomocą speaker workshop testowałem większą liczbę różnych długości)

Do ukończenia projektu pozostało złożenie maskownic.
                                    Last edited by dzedosz; 24.02.2017, 23:29.

Skomentuj

Skleiłem porty chemoutwardzalnym klejem (nawiasem mówiąc porty kupione w STX'ie są wykonane z materiału bardzo podatnego na klejenie, polecam)

Montaż końcowy

Efekt końcowy

Maskownice za kilka tygodni ... Pewnie zdjęcia w jakimś przyjemnym otoczeniu też się znajdą.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X