Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejna wariacja na temat STX FX-300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejna wariacja na temat STX FX-300

Witajcie!
    Jestem Kacper i jestem z okolic Warszawy. Rozpocząłem prace nad kolejnymi kolumnami w moim życiu, ponieważ stare są troszkę za małe do mojego pokoju.
    Chciałbym zaprezentować i informować na bieżąco na temat moich postępów z budowy kolumn. Troszkę o samych przetwornikach. Jako, że ostatnie kolumny były zbudowane na przetwornikach STX i byłem zadowolony ze stosunku jakości do ceny, postanowiłem też wybrać do nowych firmę STX.

Głośnik wysokotonowy T.10.250.8.PCX
    Głośnik niskotonowy W.18.180.16.FCX
    Zwrotnica oryginalna z zestawu SXT-FX 300

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że byłem stolarzem i jeszcze trochę pamiętam z tej sztuki. Także bawię się trochę w modelarstwo i ogólnie lubię dłubać przy różnych ciekawych rzeczach. Nagłośnienie będę wykonywać w domowym zaciszu (czyt. garażu) przy użyciu narzędzi, które gromadzi chyba każdy facet przez całe życie.

Na początku zrobiłem zarys jak to ma wyglądać. Brałem inspirację z kolumn SF i kolegów z forum, którzy już popełnili podobne konstrukcje.

Projekt niezbyt ambitny, ale trzyma wszystkie potrzebne mi wymiary i kształty, które chciałem uzyskać do zobrazowania konstrukcji. Jak skończę budowę i będę zadowolony z odsłuchu, postaram się zrobić projekt pod CNC.

Szkielet konstrukcji wykonałem z MDF 19mm, a boki będą przykryte 4 warstwami HDF 3,2mm na stronę plus do tego duża ilość kleju do drewna wikol lub rakol.
    Na razie wystarczy gadania. Kilka fotek z prac. Zdjęcia z budowy z telefonu, ale chyba jakość znośna. Produkt finalny będzie już zrobiony normalnym aparatem.
    Ręczne CNC:)

Przyszedł czas na klejenie.

I teraz kolej na fronty. Na próbę z kawałka odpadu zrobiłem test czy wszystko będzie pasować i czy zostanie luz na wykończenie. Docelowy front jest wykonany z dwóch warstw MDF 22 sklejonych ze sobą.

Potem docelowe frezowanie.

Pora na skosy. Przyznam się, że pierwszy raz robiłem takie coś, ale wyszło po japońsku - jako tako :) Frezowanie zrobiłem ręcznie, bo w domu gdzie stoi frezarka za bardzo się syfi przy frezowaniu MDFu i żona pognała mnie do garażu na grubsze prace.

I pierwsze przymiarki.

Zachęcam do konstruktywnej krytyki i zadawania pytań.
    CDN... :)
    Last edited by jOint; 25.01.2017, 14:00. Powód: literówki

Witam
    intresuje mnie Twoja frezarka - sam robiłeś kupiona ? przydalaby mi sie taka .możesz odpisać na pw
    Ps konstrukcja super

Skomentuj

Odpowiem tu gdyby ktoś jeszcze chciał wiedzieć.
      Konstrukcja i pomysł frezarki w całości mój. Przez kilka lat ewoluowała do takiej formy jak widać na niektórych zdjęciach. Jeśli Ci taka potrzebna to bierz się do pracy :) Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało, postaram się odpowiedzieć, jeśli moderator nie będzie miał nic na przeciwko.

Skomentuj

Ciąg dalszy nastąpił :)

Zapomniałem opisać ostatnio, że został przyklejony i obrobiony tył i prace posuwają się do przodu. Przyszła pora na kołkowanie i klejenie frontów do reszty konstrukcji.

I parka sklejona.

Było trochę walki z klejeniem kolejnych boków i spinaniem pasami, ściskami i czym tam jeszcze popadnie co by powierzchnie klejone dobrze przylegały do siebie. Dlatego zdjęcia dopiero po sklejeniu ostatnich warst HDFu.

Oczywiście po pierwszej, druga poszła o wiele łatwiej a kolejne następne kleiłbym zupełnie inaczej.. Człowiek całe życie się uczy na swoich błędach.

Po wstępnym sfrezowaniu i oszlifowaniu naddatków wyszło coś takiego:

Zostało mi poczekać na wytłumienie. Zamówiona została mata butylowa 3mm z klejem i pianka falista 30mm.

CDN..

Skomentuj

Az zal takiej stolarki, do tych glosnikow... Widac, ze masz fach w rekach.

Skomentuj

Dzięki za dobre słowa. Może kolejne przetworniki będą z wyższej półki. Na razie musi mi wystarczyć to co mam. Po za tym też nie jestem jakimś wytrawnym audiofilem. Mam nadzieję, jeszcze trochę i zaprezentuję produkt finalny który będzie cieszyć ucho i oko :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Az zal takiej stolarki, do tych glosnikow... Widac, ze masz fach w rekach.
              O tym samym pomyślałem ale nie chciałem koledze odbierać radości z budowy :)

Skomentuj

Super to wygląda, proporcje :)
                Mam jedno pytanie przez otwór od br widać wzmocnienie ?
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Po sklejeniu i usztywnieniu konstrukcji będzie wycięty ten kawalek. Z przodu jest 2x MDF 22 mm więc nie powinno to osłabić konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez jOint Zobacz posta
                    a kolejne następne kleiłbym zupełnie inaczej.. Człowiek całe życie się uczy na swoich błędach.
                    Cześć, czy mógłbyś rozwinąć to stwierdzenie? Znaczy jak byś to robił następnym razem?

Skomentuj

Zwrotka do oryginałów jest na prosty front a tutaj widzę zestaw pochylony...
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez diaks Zobacz posta
                        Cześć, czy mógłbyś rozwinąć to stwierdzenie? Znaczy jak byś to robił następnym razem?
                        Do następnej takiej konstrukcji zbudował bym tak zwanie przeciw formy. Nie muszą być wykonane jakoś super bo wystarczy tylko zachować promień wygięcia boków. Na pewno by to pomogło przy równomiernym docisku wszystkich warstw.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Zwrotka do oryginałów jest na prosty front a tutaj widzę zestaw pochylony...
                        Możesz rozwinąć temat bo mnie zaciekawił. Jak przerobić oryginalną, bo szczerze powiem jestem laikiem w tym temacie.
                        A propos kąt pochylenia frontu to 7st od pionu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                          Zalezy sposobu filtrowania glosnikow. Czasami slychac, czasami nie
                          Jak wstanę to zawsze słyszę inaczej niż jak siedzę. Ale czy jest o co kopie kruszyć, to nie wiem, bo jak słucham to i tak głowy w imadle nie trzymam.

Skomentuj

Do następnej takiej konstrukcji zbudował bym tak zwanie przeciw formy. Nie muszą być wykonane jakoś super bo wystarczy tylko zachować promień wygięcia boków. Na pewno by to pomogło przy równomiernym docisku wszystkich warstw.

Możesz rozwinąć temat bo mnie zaciekawił. Jak przerobić oryginalną, bo szczerze powiem jestem laikiem w tym temacie.
                            A propos kąt pochylenia frontu to 7st od pionu.
                            aby było dobrze trzeba pomiary robić i korektę zwrotnicy, ale jak już byś to robił to bym chyba wymienił tego awx'a wysokiego na coś lepszego, mi osobiście ten głośnik nie pasuje a mam jedną konstrukcję w domu na nim....

Skomentuj

Możesz rozwinąć temat bo mnie zaciekawił.
                              http://diyaudio.pl/content.php/41
                              Na dole masz zagadnienia fazowe :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Majster
                                Super robota.
                                Ogrom wlozonej pracy. Projekt, wykonanie, pomysl - wszystko super fajne.
                                W niektore rzeczy faktycznie trzeba wzlozyc sporo pracy (wiem jak jest heh) ale jak sie dobrnie do konca to satysfakcja murowana.

Za wlozona prace masz u mnie gifta w postaci plytek do dowolnej wersji wzmaka z serji i-xxx (tylko zglos sie na PW).

Pozdr.
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  http://diyaudio.pl/content.php/41
                                  Na dole masz zagadnienia fazowe
                                  Dzięki w chwili wolnej ogarne ten artykuł.

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                  Majster
                                  Super robota.
                                  Ogrom wlozonej pracy. Projekt, wykonanie, pomysl - wszystko super fajne.
                                  W niektore rzeczy faktycznie trzeba wzlozyc sporo pracy (wiem jak jest heh) ale jak sie dobrnie do konca to satysfakcja murowana.
                                  Dzięki za miłe słowa :)

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                  Za wlozona prace masz u mnie gifta w postaci plytek do dowolnej wersji wzmaka z serji i-xxx (tylko zglos sie na PW).
                                  Już piszę:) Chętnie się pobawię trochę w lutowanie bo czasem to robię przy modelach i innych zabawkach.

Skomentuj

Szykują się piękne skrzynki - będziesz fornirował czy malował?

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                                      Szykują się piękne skrzynki - będziesz fornirował czy malował?
                                      Klasycznie jak SF i kilka innych konstrukcji, które mi się ppodobaja :) Fornir na boki i tył na front czarna eko skóra.

Skomentuj

Kolejny mały update.

Kolumny zostały wytłumione matą butylową 3mm i na to poszła gąbka 30mm. Na razie wytłumiłem tylko boki obu skrzynek, jeśli będzie potrzeba więcej gąbki to dołożę po pierwszych odsłuchach.

Dostałem też od kuriera fornir i ekoskórę. Eko jest klasyczne, czarne więc tylko dam fotkę forniru.

Zamontowałem głośniki i zwrotnice i do pokoju na dzień słuchania :) Teraz się okaże czy nie trzeba będzie robić ogniska..

Dam znać wieczorem czy nie poszły z dymem :)

Skomentuj

Czaruję...