Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX MX140 wersja podłogowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX MX140 wersja podłogowa

Witam,

Jestem nowy na forum. Zastanawiam się nad budową kolumn do wzmacniacza Yamaha NR500 - salon 23m2.
    Chcę zbudować kolumny podłogowe wys.920 cm a bazą będzie STX MX140.
    Co sądzicie o takim pomyśle?? Docelowo komora w której umieszczę woofer będzie miała 19L.

Niestety budżet trochę ograniczony i moc wzmacniacza więc kolumny na jednym GDN-18-140-15AWX

Jak już podłogówkę, to taką sobie zrób, z TLką:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...ojekt-by-dabyl

15 ohmowy awx służy do połączenia go równolegle z drugim i zrobienia 2 dróg na 2 wooferach.

Skomentuj

Dzięki za sugestię też zastanawiałem się nad tym projektem.
      Mam kilka pytań odnośnie modyfikacji LT by Dabyl.

Czy można obniżyć głośniki o 3-4 cm?? Bardzo podoba mi się trumienka z ekoskóry a w tym przypadku trzeba obniżyć głośniki.
      Czy kanał wylotowy można przenieść na tylną ściankę?
      Gdzie najlepiej umieścić zwrotnicę? Zastanawiam się nad dorobieniem od spodu schowka na zwrotnicę
      Last edited by pablock81; 04.02.2017, 09:18.

Skomentuj

A ja bym się mimo wszystko poważnie zastanowił nad tą TL-ką.
        Rzeczywiście brzmi ona lepiej od BR, ale w rozsądnym zakresie głośności.
        Nie wiem czego oczekujesz od kolumn, ale do głośnego grania niespecjalnie się one nadają.
        Bardzo szybko kończy się wytrzymałość głośnika i zaczyna walić membraną prawdopodobnie o nabiegunnik.
        W dodatku nie można zmieniać położenia głośnika i końca tunelu, bo zmieniasz w ten sposób jego długość i strojenie.

Skomentuj

Moja żona oczekuje ładnych kolumn podłogowych - budżet ok. 1100zł i to jest priorytet.
          Dla mnie powinny grać ładnie w dolnym zakresie bo tak zazwyczaj słucham muzyki.
          Ale czasami jak wszyscy lubię również posłuchać głośniej - posiadam Yamahę NR500 chciałbym optymalnie ją wykorzystać.
          Last edited by pablock81; 04.02.2017, 12:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez pablock81 Zobacz posta

Czy można obniżyć głośniki o 3-4 cm?? Bardzo podoba mi się trumienka z ekoskóry a w tym przypadku trzeba obniżyć głośniki.
            Czy kanał wylotowy można przenieść na tylną ściankę?
            Gdzie najlepiej umieścić zwrotnicę? Zastanawiam się nad dorobieniem od spodu schowka na zwrotnicę
            Wylot zrób tam gdzie w projekcie, głośniki obniż i zrób bad nimi zamkniętą komorę i przelicz tak długość tunelu tak aby się zgadzał z projektem

Skomentuj

Obnizenie glosnika o 3-4cm dla tej TL to nie problem, pytanie co z dyfrakcja i zwrotnica?

Skomentuj

Osobiście miałem bez żadnych ścięć o było fajnie

Skomentuj

Według mnie rób TLke naprawdę fajnie to grało.

Tutaj moja TLka.
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/20...8AWX-GDWK-AWX)

Skomentuj

Poniżej rysunek według którego chcę wykonać kolumny TL opierając się na projekcie Dabyl'a.

Zwrotnica do MX140 na elementach z Polinka lub STX. Myślę, że z STX korzystając z okazji zakupu głośników.
                    Zależy mi na kanale wylotowym z tyłu - czy jest to do przeskoczenia??

Skomentuj

Przemyśl czy nie dac zwrotnicy za głośnikiem albo na górze. Dodatkowe kilka cm na dole zwrotnicy może spowodować ze kolumna będzie nienaturalnie wysoka.

Skomentuj

U mnie zwrotnica była przykręcona do terminala.

Skomentuj

Moze byc port z tylu. Trzymaj sie takich samych odleglosci miedzy centrami glosnikow.

Skomentuj

Pisałem z Dabylem jakiś czas temu na temat obniżenia głośnika, nie powinno to wpłynąć na pracę tunelu, jednak trzeba stosować się do rozmieszczenia względem zwrotnicy - to chyba ważniejsze w tym przypadku

Skomentuj

Gdzie w przypadku projektu TL najlepiej umieścić zwrotnicę??
                              Ma ktoś gotową listę elementów do zamówienia z Polink'u (zwrotnica MX140)?

Skomentuj

Mam co prawda TLki na usherach, ale zwrotka siedzi na początku tunelu za wysokotonowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                  Mam co prawda TLki na usherach, ale zwrotka siedzi na początku tunelu za wysokotonowym.
                                  Ewentualny demontaż zwrotnicy to odkręcić wysokotonowy i śrubokręt przez niskotonowy??

Skomentuj

Witam,

wczoraj u kolegi słuchałem STX Electrino 250 czy powyższe TLki zagrają lepiej.

Skomentuj

Ewentualny demontaż zwrotnicy to odkręcić wysokotonowy i śrubokręt przez niskotonowy??
                                      I gumowa ręka
                                      Nie przewiduję demontażu zwrotki, ale ewentualne wyjęcie dokładnie tak jak piszesz.
                                      Musisz tylko zrobić odpowiedniej wielkości zwrotkę, żeby wyszła przez otwór głośnika.

STX Electrino 250 czy powyższe TLki zagrają lepiej
                                      Uważam, że Electrino zagrają głośniej, a TL-ki na STXach lepiej, ale ciszej.

Skomentuj

Witam,

Wczoraj spędziłem kolejny dzień na forum - czytając analizując. Doszedłem do wniosku, że mam kiepskie możliwości ustawienia kolumn. Z tego co wiem to kolumny TL potrzebują przestrzeni "muszą mieć czym oddychać".
                                        U mnie niestety kolumny muszą być umieszczone w kątach we wnękach o rozmiarze 380x600, i tu pojawia się pytanie czy TL czy może jednak BR?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X